🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кабинетът "Орешарски"

Съставът му загатва за сложен възел от политически и икономически интереси

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сергей Станишев отрича да има квоти в правителството с мандата на БСП, но сравнението с тройната коалиция показва друго.

Няколко ясни политически фигури, малцина разпознаваеми експерти и доста лица със съмнителен политически и професионален интегритет - това е най-общото впечатление от представеното в понеделник от бъдещия премиер Пламен Орешарски ново правителство с мандата на БСП.

Неговите членове ще са 18, ще има двама вицепремиери координатори - за икономиката и за правосъдието и еврофондовете, а единствената структурна промяна е създаването на новото Министерство на инвестиционното проектиране с неясни засега функции, мотивирано с "проблеми с усвояването на европейските фондове и занемарена работата по кадастъра".

"Получил се е силен екип, който не разделя Министерския съвет на феоди. Това трябва да е подходът в екипите в политическите кабинети и зам.-министрите." Така председателят на БСП Сергей Станишев определи състава на правителството пред предаваното пряко по телевизиите заседание на Националния съвет на партията, на което бъдещият кабинет "Орешарски" беше одобрен.

Още на пръв поглед обаче в него се открояват няколко квоти, които предвид опита на тройната коалиция между БСП, ДПС и НДСВ от 2005 г. носят предпоставки да се превърнат и във феоди.

Неизбежни реминисценции

Министерството на социалната политика ще се оглави от Хасан Адемов, депутат от ДПС, Министерството на околната среда и водите - от Искра Михайлова, депутат от ДПС, а министерството на младежта и спорта - от номинираната от лидера на ДПС Лютви Местан проф. Марияна Георгиева, професор по български език и специалист по когнитивни и синтактични измерения на езика.

Неофициално от БСП отричат да е тяхно предложението и за титуляр в министерството на транспорта - директорът на пристанище Варна Данаил Папазов, но пък било и извън квотата на ДПС. На "Позитано" 20 в понеделник ситуацията беше описана като три места за ДПС и "личната квота на Делян Пеевски" (народен представител от движението).

Очевидно политически назначения са тези на депутати от БСП - в Министерството на отбраната - Ангел Найденов, в министерството на икономиката и енергетиката - Драгомир Стойнев, в министерството на образованието - Анелия Клисарова. Въпреки че Петър Чобанов също е депутат от БСП и е предложен за министър на финансите, той е по-скоро лична номинация на премиера, който неведнъж го е определял като "най-добрия макроикономист".

Социалисти неофициално признават за победа запазването на министерството на земеделието за квотата на БСП. Въпреки че за поста се готвеше Светла Бъчварова, в крайна сметка той отиде при ректора на пловдивския аграрен университет Димитър Греков.

В графата "пъзел"

Някои от членовете на новия кабинет може да се нарекат и "политически номади" като министрите на здравеопазването и на културата д-р Таня Андреева и Петър Стоянович, преминали през опеката на няколко партии през кариерата си.

Изненадата е вицепремиерското място, което ще координира усвояването на европейските фондове, съчетано с поста на министър на правосъдието за бившия оглавяващ делегацията на Европейската комисия в България Зинаида Златанова. Министерството на вътрешните работи ще бъде оглавено от бившия директор на ДАНС и доскоро началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев Цветлин Йовчев. Той беше освободен преди дни от президентската администрация, защото имал планове за други проекти.

Най-спорното предложение се очертава нововъведеният министър на инвестиционното проектиране, което ще изземе дейности от регионарното ведомство. За него кандидатът за премиер номинира бившия архитект на Несебър Калин Тихолов. Още с обявяването на името му медиите "върнаха лентата" на скандала "Дюнигейт" от началото на годината, припомняйки факта, че той не само е изготвил подробния устройствен план за дюните край Несебър, но и се е възползвал от него, придобивайки 18 дка, като публично обясни, че не вижда в това нищо смущаващо. Тихолов е и е автор и на скандално известния ОУП за Царево, заради който България може да бъде сериозно санкционирана от Европейската комисия.

Ако някой е изключително непознат, това е Десислава Терзиева, която идва от администрацията на Министерския съвет и ще оглави министерството на регионалното развитие. Загадка остава и човекът, на когото Орешарски се е спрял да бъде втори вицепремиер, който ще наблюдява "икономическия блок" и ще полага усилия за привличане на инвестиции. За него ще се наложи да се направят промени в структурата на кабинета след около месец, тъй като той имал ангажименти, за които му трябва още време да приключи.

Към парламента

"С известна доза удовлетвореност докладвам, че всички са специалисти в своята област, някои от тях водещи", обобщи Орешарски.

БСП се отказа от първоначалното намерение да предложи кабинетът да бъде гласуван още във вторник от Народното събрание. Обяснението е, че не се знае в какъв срок президентът Росен Плевнелиев ще издаде указа за целта. Още във вторник сутринта обаче Пламен Орешарски ще докладва на държавния глава, че е готов да изпълни мандата, и ще предложи правителството. Очаква се самото гласуване да е в сряда.

Рискът предложението на социалистите и ДПС да не мине се крие в опасността нито един представител на "Атака" и ГЕРБ да не се регистрира за заседанието на парламента. Останалите две партии имат точно 120 депутати, което не им позволява да стигнат до гласуване. В понеделник "Атака" отказа да води преговори с БСП, въпреки че имаше покана.

Правителство с двама вицепремиери - за икономиката и за правосъдието и еврофондовете, както и създаване на ново министерство - на инвестиционното проектиране. Това е проектът на кабинет на номинирания за премиер с мандата на БСП Пламен Орешарски, които той представи днес пред Националния съвет на левицата. Единият вицепремиер ще бъде Зинаида Златанова, която ще отговаря за правосъдие, вътрешен ред и еврофондове. Вторият - с ресор икономическите министерства, ще бъде ясен до месец. По-долу можете да прочетете кратки портрети на предложените за министри.

Правосъдие (вицепремиер) - Зинаида Златанова

Зинаида Златанова е една от големите изненади в проектокабинета. Тя е завършила право в СУ "Св. Климент Охридски". Била е началник отдел "Европейска интеграция" в Министерството на околната среда и водите през 1998 г. От 2001 г. до 2007 г. е и директор на дирекция "Европейска интеграция" в Министерски съвет. От началото на следващата година оглавява Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България.

Баща й професор Камен Велев, бивш ректор на Химико-технологичния институт и заместник-министър на образованието в кабинета на Симеон Сакскобурготски, е един от учредителите на партия "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева.

Според Държавен вестник през декември 2008 г. Зинаида Златанова става изпълнителен член на УС и представляващ на "Юропроджектс пойнт" - ЕАД, като заема поста до юни 2011 г. Фирмата участва в "Консорциум за диалог с администрацията", чиито управител е съпругата на Сергей Станишев Моника Йосифова. През 2007 г. този консорциум печели обществена поръчка за 1 млн. лв. от Министерството на държавната администрация (в кабинета на Сергей Станишев начело на гова министерство беше Николай Василев) за популяризиране на Оперативна програма "Административен капациет". Впоследствие фирмата на Моника Йосифова - "Актив груп", стана акционер във фирмата на Николай Василев "Експат бета".

Финанси - Петър Чобанов

Петър Чобанов ще стане вторият финансов министър с десни разбирания в правителство, доминирано от социалисти. Роден е през 1976 г. в Ямбол. Завършва математическата гимназия в града, а след това Университета за национално и световно стопанство, към който от началото на тази година е доцент в катедра "Финанси". Темата на доктората му е системният риск при валутен борд и в процеса на присъединяване към еврозоната.

Чобанов започва кариерата си като експерт в БНБ. През 2005 г. е назначен от тогавашния финансов министър Пламен Орешарски за директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози (АИАП). За четирите си години начело на институцията Чобанов и екипът му работят за настройването на системата на публичните финанси към тази на Европейския съюз, оценяват ефектите от синхронизирането на данъчните закони и т.н.

През пролетта на 2009 г. пое председателския пост в Комисията за финансов надзор от Апостол Апостолов. Начело на регулатора беше една година, тъй като впоследствие ГЕРБ смени състава на комисията със свои назначения чрез поправки в закона.

Чобанов е един от критиците на предишното правителство заради прехвърлянето на резерва на здравната каса в републиканския бюджет. Неодобрението му беше насочено и към лични инициативи на бившия финансов министър Симеон Дянков като например тези за използването на Сребърния фонд като средство за плащане на външния дълг и за изолирането на български инвеститори от разпределението на новата емисия глобални облигации през 2012 г.

Петър Чобанов е и един от икономическите експерти с най-мрачни коментари за състоянието на българската икономика, но отхвърля упреците, че е фаталист и се нарича реалист. Той е един от най-големите застъпници на идеята за създаването на независима от правителството публична институция за икономически анализи. Познати го определят като дясно мислещ прагматик, за който изпълнението на бюджета не е крайна цел, а само средство за подпомагане нормалното развитие на икономиката.

Икономика, енергетика и туризъм - Драгомир Стойнев

Името на 37-годишния Драгомир Стойнев беше спрягано за поста социален министър, но в крайна сметка той ще поеме Министерството на икономиката и енергетиката. Стойнев е икономист по образование, завършил е Сорбоната и френското училище за висши кадри и политици ENA. В предишното Народно събрание беше председател на Комисията по труд и социална политика.

Стойнев е и един от авторите на икономическата част в предизборната прогнама на БСП. Сред акцентите от нея са разкриване на 250 хил. нови работни места, ясен ангажимент на държавата в икономиката, за да има инвестиции във водещи сектори, спиране на държавния рекет към малкия и среден бизнес, повече предприемаческа свобода. Една от най-спорните мерки в програмата беше въвеждането на необлагаем минимум за доходи в размер до минималната работна заплата и облагане с по-висока ставка на доходите над 4500 лв.Тогава Стойнев, който беше водач на листата на БСП в Хасково обясни, че необлагаемият минимум е изключително важен за нискодоходните групи в страната, а от друга страна ще стимулира потреблението.

По време на правителството на тройната коалиция Стойнев беше съветник по икономическите въроси на премиера Сергей Станишев. На последния конгрес на БСП обаче Стойнев се кандидатира за председателския пост в партията, което обтегна отношенията му с лидера на БСП. Тогава той бе считан и за човек от лагера на президента Георги Първанов. Още повече, че е и съавтор на годишния икономически доклад за президента през 2006 и 2007 г.

Стойнев ще отговаря и за политиката на държавата в областта на енергетиката, където няма опит. Така че най-вероятно ключова фигура тук ще е ресорният му заместник.

Отбрана - Ангел Найденов

В 42-то Народно събрание Ангел Найденов започва шестия си пореден мандат като народен представител. Той е говорител на БСП, член на Изпълнителното бюро (най-тясното ръководство на партията). Завършил е висшето военноморско училище "Н.Й. Вапцаров" във Варна и по професия е инженер навигатор. Бил е кмет на Димитровград и областен управител на Хасково. В парламента специализацията му е била винаги в сферите на отбраната и националната сигурност. В миналия мандат участва в постоянно действащата подкомисия, която осъществява парламентарен контрол върху дейността на Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и служба "Военна информация" към Министерство на отбраната. В същото време беше и зам.-председател на комисията по външна политика и отбрана. Найденов беше предложен за министър на отбраната в първото проекто-правителство на Сергей Станишев през 2005 г., но то не можа да събере нужните гласове.

Той е автор на идеите на БСП за реформа в сферата на отбраната. Акцент в предизборната кампания на социалистите бяха обещанията да се върнат социалните придобивки на военнослужещите, които бяха орязани от правителството на ГЕРБ, една от които е по-ранното им пенсиониране, както и възможността да получават жилища по облекчен режим.

От Министерството на отбраната зависи задвижването на дълго подготвяната сделка за закупуване на изтребители. Тя трябваше да бъде финализирана до края на мандата на ГЕРБ, после имаше индикации, че по нея се работи и от служебното правителство, но в крайна сметка ще бъде довършена от кабинета на Пламен Орешарски. В едно от критичните си изказвания по сделката Найденов твърди, че е редно тя да бъде извършена в началото на мандата на дадено управление, а не в края му, защото обвързва няколко правителства. Прогнозната й стойност е между 400 и 600 млн. лв.

Вътрешни работи - Цветлин Йовчев

Цветлин Йовчев е роден през 1964 г. в Плевен, завършва Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. Има магистърска степен по икономика от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Йовчев започва кариерата си в контраразузнаването - работи в Националната служба "Сигурност" от януари 1993 г. В края на 90-те години става началник на създадения по това време ключов сектор "Русия" в НСС. От началото на 2007 г. е зам.-началник на службата. Той е един от офицерите, подготвили доклада на НСС през 2000 г., в резултат на който Иван Костов извърши рокади в правителството си и освободи няколко министри.

В създадената през януари 2008 г. ДАНС Йовчев оглавява един от най-важните сектори - генерална дирекция "Контраразузнаване". Напуска по свое желание през октомври 2008 г. след скандала с уволнението на зам.-директора и бивш директор на НСС Иван Драшков заради разбработката "Галерия", по която са подслушвани политици и журналисти.

Година по-късно, през август 2009 г., Йовчев пое от Петко Сертов ръководството на ДАНС. При първия сериозен трус в спецслужбата той подаде оставка на 16 февруари 2011 г. в разгара на скандала "Ало, Ваньо" и теча на СРС-та от ДАНС.

Сред мотивите за оставката си пред премиера Бойко Борисов тогава Йовчев изтъкна "неколкократно изразеното недоверие към мен като председател на ДАНС и неоправдаване на очакванията на премиера по отношение на това кои трябва да са приоритетите и какво трябва да върши агенцията съгласно действащия в момента Закон за ДАНС".

Борисов прие оставката му, като обяви, че цени качествата му като експерт, като полицай, като агент на ДАНС, но за да "бъдеш и началник, ти трябват още няколко качества, тоест да контролираш подчинените си".

След като Росен Плевнелиев стана президент през 2011 г., бившият директор на ДАНС стана началник на кабинета му. В края на април Йовчев се оттегли от поста поради "лични причини". Той обясни мотивите си с "нов проект", който не може да съвместява с длъжността в президентската администрация, но не пожела да даде повече подробности и посочи само, че не е свързан с политиката.

Йовчев е близък до бившия зам.-директор на ДАНС, а преди това ръководител на НСС Иван Драшков. В края на 2008 г. Йовчев основава фирмата "Регулус Консулт", чиито управител е именно Иван Драшков. Както се вижда от документите в Търговския регистър, дружеството ползва услугите на Корпоративна търговска банка. През август 2009 г. Йовчев прехвърля дяловете си от фирмата на Драшков, а през ноември същата година Драшков продава фирмата на столичният адвокат Иглика Мишева-Брусева, чието име се появи покрай конкурса за приватизация на БДЖ. Тогава адвокат Брусева беше купила тръжни документи. Според информация на "Капитал" тя е представлявала руски инвеститор. През юни 2011 г. фирмата е прехвърлена на столичния одитор Росица Тричкова, а точно след година "Регулус" се влива в друго търговско дружество - "Глобал Консултинг".

Цветлин Йовчев не е бил сътрудник на Държавна сигурност.

Външни работи - Кристиан Вигенин

В дипломацията ще има приемственост поне по една линия – предложеният за външен министър отново е млад и пак идва на поста след като е бил в Европейския парламент. За разлика от предшественика си Николай Младенов обаче, Кристиан Вигенин не е минавал през няколко партии, а винаги е бил в лоното на социалистите.

Той е роден на 12 юни 1975 г. и подобно на председателя на БСП Сергей Станишев, за чието протеже е сочен, започва кариерата си от международния отдел на партията. За кратко е работил в министерството на финансите, но кариерата му е изцяло партийна - започва буквално от ученическия чин. За пръв път е избран депутат през 2005 г., но по-популярен стана след като оглави листата листата на левицата за изборите за Европейски парламент през 2007 г. На евроизборите през 2009 г. Вигенин е под №3 в листата на "Коалиция за България" и е преизбран за евродепутат. Той е член на Комисията по външните отношения и зам.-член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Освен това е избран за съпредседател на Парламентарната асамблея Евронест (платформата на ЕС за междупарламентарно сътрудничество със страните от Източното партньорство). Като евродепутат освен с изказвания за Русия и Украйна, Вигенин е активен и по балканските теми.

Според източници от Брюксел в последните седмици той не е бил в европейската столица, а основно в София, вероятно във връзка с преговорите за ново правителство. Миналата седмица Вигенин се изказа остро срещу начина, по който служебният премиер и външен министър Марин Райков се самопредложи за посланик, и настоя президентът Росен Плевнелиев да спре посланическите назначения в последните дни на служебния кабинет. Не е много вероятно Вигенин да споделя страстта на предшественика си Николай Младенов към арабските държави, но със сигурност ще трябва да се заеме с наследството му по македонския въпрос.

Земеделие - Димитър Греков

Въпреки че още след изборите за сигурен фаворит за поста земеделски министър представители на БСП определяха проф. Светла Бъчварова, ръководител на комисията по селско стопанство в партията и бивш зам. министър във ведомството, в последния момент бе поднесена изненада. За поста беше предложен друг пловдивски професор- Димитър Греков, номиниран също от левицата. В момента той кара втори мандат като ректор на Аграрния университет в Пловдив като според сайта на институцията има научни интереси в сферата на бубарството и животновъдството. По време на мандата на друг ректор- служебният министър на земеделието Иван Станков, Димитър Греков бе избран за зам. председател на новосформирания бизнес-научен съвет към агроминистерството, чиято основна задача бе да започне работа по писането на дългосрочна стратегия за развитие на селското стопанство.

В земеделския сектор Греков е известен с дългата си научна дейност като по информация на пловдивските медии той е бил сред възможните кандидат-депутати на БСП в Пловдив от т.нар. гражданска квота.

Греков поема земеделското министерство в условия на сериозни проблеми и изтичащи срокове за важни промени . В следващите месеци България трябва да приключи преговорите по общата селскостопанска политика в периода 2014 г.- 2020 г. като залогът тук е 7.7 млрд.евро. Едновременно с това земеделското министерство трябва да пише и бъдещите програми за развитие на селските райони и за рибарство, които още дори нямат чернови, а трябва да стартират след половин година.

Околна среда - Искра Михайлова

Искра Михайлова влиза в правителство от квотата на ДПС. Тя беше втора в депутатската листа за Пазарджик след Делян Пеевски. Завършила е Ленинградския институт за култура и по професия е библиограф. Работила е като експерт в министерствата на културата и на образованието. В периода от 2001 г. до 2005 г. е съветник в политическия кабинет на министъра на регионалното развитие.

До 2005 г. е оглавявала сдружение "Толерантност", създадено да помага на кметовете от ДПС при участието по проекти по европейски програми.

По време на тройната коалиция от 2005 г. до 2009 г. е зам.-министър регионалното развитие и благоустройството. Основният й ресор е регионалното развитие, а впоследствие отговаря и за оперативната програма с това име. Била е също член на управителния скъвет на фонд "Тютюн", както и на борда на директорите на фонда за подпомагане на общините ФЛАГ. След скандала със спрените пари от европейските фондове Михайлова бе предложена да оглави изпълнителна агенция ФАР към министерството, след като колегата й Димчо Михалевски подаде оставка от поста.

През 2009 г. бе избрана за депутат от гражданската квота на ДПС в 41-то народно събрание. От депутатските й години идва и опитът в сферата на екологията – тя е председател на Комисията по околна среда и водите.

Съпруг на Михайлова е Станислав Копаров, който до 2003 г. е шеф на Държавния резерв. Той е уволнен и в момента срещу него се водят поне две разследвания. Първото дело, по което Копаров е подсъдим с още осем човека (сред които и Мирчо Петров-Циганина), е по разследване, започнало през 2006 г. за източване жито и други суровини на Държавния резерв. Процесът започва в началото на 2009 г., като една година по-късно съдията Алексей Трифонов се отвежда, след като прокуратурата се сеща, че той е бил член на ЦИК от квотата на ДПС. Делото е още висящо и следващото заседание по него е насрочено за 10 юни.

Другото дело срещу Копаров пак е по разследване от 2006 г. По него съпругът на Михайлова е единственият подсъдим, като обвинението е за причинена щета от 10 млн. лв. заради неизгодни сделки с брикети. Той е осъден през декември 2008 г. на пет години затвор, но три години по-късно, през ноември 2011 г., Софийският апелативен съд отменя делото и го връща на разследващите. То е внесено обратно от прокуратурата в съда през юли 2012, но два месеца по-късно съдът го прекратява и връща отново на прокуратурата заради "съществени процесуални нарушения". Към момента делото е все още в Софийска градска прокуратура.

През 2005 г. разследване на "Дневник" установи връзка на Искра Михайлова с провален европроект на фондация на лидера на ДПС Ахмед Доган. Михайлова е била експерт в национална агенция "Сократ", когато през 2000 г. фондацията "Институт за изследване на интеграцията" е спечелила 206 000 евро за обучение на публична администрация в смесените региони. Пет години по-късно от Европейската комисия съобщиха, че са предприели процедура за връщане на парите, защото бенефициентът не е изпълнил задълженията си по проекта.

Регионално развитие - Десислава Терзиева

Предложението за регионален министър е едно от най-неочакваните. Пламен Орешарски представи Десислава Терзиева като дългогодишен администратор в Министрески съвет. В момента тя ръководи дирекция "Стратегическо планиране и координация" в МС.

Терзиева от години ръководи дирекцията, през която са минавали почти всички стратегии, планове и т.н. Една от основните задачи на структурата е била да координира държавните такси и да води т.нар. концесионен регистър, както и да работи по програмата за намаляване на административната тежест върху бизнеса. Според източници, тя е работила в държавната администрация още по времето на тройната коалиция.

Транспорт - Данаил Папазов

За министър на транспорта е предложен дългогодишният изпълнителен директор на "Пристанище Варна" Данаил Папазов. Номинацията му е изненадваща, като според политически източници тя идва от ДПС.

Папазов е завършил специалност "Корабоводене" във Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна. Той е член на УС на Асоциацията на пристанищата на Черно и Азовско море (BASPA). Има редица международни специализации, сред които по "Управление на пристанищни системи" в Лондон, по "Реформа на пристанищата" и "Пристанищна администрация и модели на приватизация в пристанищата" в Германия.

Папазов е изпълнителен директор на пристанище Варна от 2001 г. На тази длъжност беше назначен от правителството на НДСВ и ДПС. Там пътят му се пресича с небезизвестния депутат от ДПС Делян Пеевски, който по същото време влиза в съвета на директорите на пристанището. През 2003 г. Пеевски е заличен като член на съвета. Папазов обаче остава и досега начело на пристанището.

След като ГЕРБ пое управлението на страната през 2009 г. и след смяната на ръководството на порт Бургас, Данаил Папазов подаде оставка, като посочи лични причини. След разговор с тогавашния транспортен министър Александър Цветков, той оттегли оставката си и обяви, че са уточнени всички технически подробности, свързани с работата на пристанището във Варна. През 2011 г. името на Данаил Папазов се появи сред потенциалните кандидати на ГЕРБ за кмет на Варна, но след това кандидатурата му беше оттеглена и подменена с тази на Кирил Йорданов.

През последните няколко години компанията, която Данаил Папазов ръководи, отчита непрекъснат ръст на печалбите. В същото време обаче като ръководител на пристанищната администрация Папазов не успя да наложи и реализира нито един от възможните варианти за привличане на външни инвестиции, разширяване и модернизация на порта. Последният му и вероятно най-успешен ход в тази посока бе направен веднага след назначаването на служебния кабинет на Марин Райков.

"Предстои да започне планирането, развитието и разширението на пристанище Варна, като на мястото на бившото Старшинско училище бъде изграден нов дълбоководен терминал". Това съобщи Райков на 5 април във Варна след дълъг разговор с Папазов. След това служебният премиер обяви, че всъщност идеята е част от територията на пристанището да бъде предоставена "на гражданите на Варна" като място за рекреативна зона. Райков обаче отказа да се обвърже с конкретни срокове за реализацията на проекта.

Кандидатурата на Данаил Папазов беше обсъждана в ГЕРБ още по време на последните избори за местна власт през 2011 г., но след конфликт между местното и националното ръководства на партията вместо него за четвърти мандат беше подкрепен вече бившия кмет на града Кирил Йорданов. По неофициална информация причина за конфликта са станали задкулисните договорки за подкрепа на Папазов, направени между тогавашните местни лидери на ГЕРБ и ДПС във Варна Павел Димитров и Янко Станев. Именно тези договорки по-късно доведоха до оставките на двамата от заеманите длъжности в партиите им, а Станев бе дори изключен от ДПС. Като потвърждение на тези неофициални твърдения днес "Дневник" научи, че кандидатурата на Папазов за министър на транспорта е била издигната именно като част от "квотата на ДПС" в новия кабинет.

Образование - Анелия Клисарова

Проф. Анелия Клисарова е родена на 13 декември 1961 г. Завършва висшето си образование във варненския Медицински университет. През 2003 г. е назначена за началник на Центъра по образна диагностика и лъчелечение и завеждащ отделението по Нуклеарна медицина във университетската болница "Св. Марина" във Варна. През следващата година е избрана за ректор на Медицинския университет във Варна като остава на този пост до март м. г. През 2006 г. Анелия Клисарова получава званието доктор хонорис кауза на университета "Овидиус" в Констанца, Румъния, а през 2007 г. - и на Одеския медицински университет в Украйна. Владее немски, английски и руски език.

На парламентарните избори през 2005 г. Клисарова беше кандидат за депутат от листата на НДСВ. През 2009 г. е мажоритарен кандидат-депутат на "Коалиция за България" в 3 МИР - Варна. Била е няколко мандата общински съветник от групата на БСП. На 12 май т. г. Клисарова беше избрана за депутат в 42-то Народно събрание отново с листата на "Коалиция за България". Няколко дни по-късно тя беше представена като кандидат за кмет на Варна, издигната от независим инициативен комитет, оглавяван от Янка Порязова.

Проф. Клисарова наследява труден ресор. Тя ще трябва да координира дейността по новия закон за училищното образование, който предишното правителство не успя да приеме, а в плана си Пламен Орешарски дава заявка, че ще подготви. Ключово е и осъвременяването на учебните програми и планове, което засега върви твърде бавно. Екипът й ще има и трудната задача да продължи подготовката на новата оперативна програма за наука и образование. Проектът за нея вече е готов, но има много неизгладени моменти и се очаква сложна комуникация между отделните министерства, както и при преговорите с Европейската комисия.

Избирането на ректор за министър на образованието най-вероятно ще постави акцент върху висшето образование и науката. От БСП вече дадоха знак, че ще увеличат финансовата подкрепа за БАН, но трудното в случая ще е да подкарат реформата в академията в правилната посока. В плана на Пламен Орешарски е заложено да обвърже финансирането на висшите учебни заведения с реализацията на подготвените от тях кадри и ще бъде интересно доколко Анелия Клисарова ще успее да балансира между различните интереси, които често са спирали идеите за истински промени.

Здравеопазване - Таня Андреева

Много от привържениците на сините партии се кълнат, че си спомнят първите стъпки на д-р Таня Андреева в експертността като един от младежите, които преди 10 години подкрепяха Надежда Нейнски (Михайлова) по времето когато тя беше лидер на СДС. Андреева е била активистка на младежката организация на СДС в столичния район "Илинден". Впоследствие обаче преминава в редиците на "Гергьовден". През 2006 г. тя все още лекар-специализант, става член на управителния съвет на Столичния медицински холдинг като представител на квотата на т.нар. коалиция "Баба, дядо и внуче" - Демократическа партия - Гергьовден и БЗНС на Анастасия Мозер. Д-р Андреева остава в холдинга до неговата ликвидация, като по това време вече е част и от екипа на една от най-известните столични АГ-клиники - "Шейново".

Амбициите й са по-скоро в сферата на администрацията, а не толкова в практиката. Тя бързо става член на борда на директорите на "Шейново" с подкрепата на ГЕРБ, а впоследствие го оглавява. След отстраняването на д-р Иван Костов от директорския пост, тя е назначена за временно изпълняващ длъжността директор и кандидатства за поста. Постига равни резултати със свой колега, а Столичната община, която е принципал на болницата, все още не е избрала директор на АГ-болницата. Междувременно д-р Андреева се кандидатира за народен представител от гражданската квота на БСП. Тя не е широко известно име сред здравните експерти и специалисти нито на БСП, нито на ДПС или "Атака".

В самата БСП възприятието за нея е по-скоро като за човек на ГЕРБ. По думите й пред bTV д-р Андреева е била поканена за поста лично от Сергей Станишев и е приела.

Андреева вече обяви приоритетите, с които ще започне управлението си. Това са премахването на лимитите за медицински услуги, намаляването на цените на някои лекарства и цялостната реформа в спешната помощ, която включва и инкриминирането на нападенията върху медицински служители. Тя ще работи и за нов начин на разпределение на парите в здравеопазването, за да "няма избрани болници, които да бъдат свръхфинансирани, както беше при ГЕРБ". Трябва да се спре и практиката средствата от здравната каса да бъдат присвоявани за финансови дупки в други сектори.

Труд и социална политика - Хасан Адемов

Експертна фигура, с ясно изразена политическа принадлежност ще поеме социалното министерство. Това е д-р Хасан Адемов, който е депутат от ДПС в четири парламента. В 41-то Народно събрание беше зам.-председател на социалната комисия, а преди това е бил и неин председател.

Адемов е дългогодишен експерт в областта на социалната, пенсионната и здравната сфера. Познатите му го определят като умерен човек, който едва ли би предприел резки и необмислени стъпки. Присъствието му в кабинета по-скоро означава, че в социалната сфера няма да витаят популистки и неизпълними обещания. През последните години е застъпвал тезата за демонополизация на здравната каса, както и за стабилен осигурителен модел, в който да не се правят непрекъснати промени.

Адемов е роден на 24 януари 1953 г. в Исперих. Завършва Медицинския университет във Варна и специализира анестезиология и реанимация. На местните избори през 2011 г. е издигнат от листата на ДПС като кандидат за кмет на Разград. Парламентарната му дейност включва внесени законопроекти за допълнение на Наказателния кодекс и за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца.

Инвестиционно проектиране - Калин Тихолов

Арх. Калин Тихолов е професор и ръководител на катедра "Интериор и дизайн за архитектурата" в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Има богат проектантски опит в работата по общи устройствени планове и подробни устройствени планове, проектирал е стотици обекти в цяла България. Името на Тихолов обаче е по-известно с т.нар. скандал "Дюнигейт". Той е изготвил подробният устройствен план (ПУП) на комплека, който "Сле груп" искаше да изгради върху 29 дка изтъргуван горски фонд край Несебър.

В разгара на скандала със заравнените дюни сайтът "Биволъ" разкри, че паралелно с изготвянето на подробния устройствен план за комплекса в Несебър Тихолов е решил да се възползва от него, като е заявил интерес за придобиване на свой ред на 18 декара гори в района. Пред ТВ7 Тихолов не видя нищо смущаващо в това и изтъкна, че стремежът за печалба при сделки с имоти е напълно естествен.

Архитектът години наред работи по големи проекти на морето – предимно Слънчев бряг и Несебър. Според публикация на в. "Сега" Тихолов е и крупен купувач на собственост в района – и като физическо лице, и като съдружник в различни фирми. В имотната партида на Тихолов в Несебър има 26 вписвания на покупки и продажби на отделни имоти или право на строеж, 6 вписвания има в партидата му в Царево. Отделно Тихолов е купувал имоти през фирмите "ГМ Строй" и "Кая импекс". Тихолов е проектант и на скандалния проект за строеж на 5 хотела върху 6 декара спорна реституция насред спортната база на НСА в Равда. Тук той се явява и съдружник в инвеститора "Империал Бул тръст" заедно с Георги Георгиев, общински съветник от Несебър.

От визитката му в УАСГ става ясно, че Тихолов е бил ангажиран с проекта Административен комплекс на "Мултигруп" в Бургас. Работил е по разширението на Летище София, административни и офис сгради, но предимно комплекси по морето.

Тихолов е работил по общия устройствен план на Царево, който предвижда застрояване на част от Природен парк "Странджа". В момента планът е блокиран заради висящо дело във Върховния административен съд.

Част от публикациите на арх. Тихолов в специализирани издания включват статиите "Огнище хай-тек", "Камината – извор на топлина и емоции", "Камината като средство за приготвяне на храна. Домашна пещ и ансамбълът камина-пещ", "Домът на Камен Воденичаров" и т.н. Арх. Тихолов е роден през 1954 г. в София, семеен.

Култура - Петър Стоянович

Номинацията на Петър Стоянович за министър на културата е една от изненадите в новия кабинет "Орешарски", защото политическата му кариера досега е била свързана изцяло с десницата.

Той беше международен секретар на СДС и на Националния изпълнителен съвет на синята партия в периода, когато лидер на формацията беше Надежда Нейнски. Преди това, когато тя беше министър на външните работи в правителството на Иван Костов, Стоянович беше парламентарен секретар на министерството. Оттогава е и познанството му с Пламен Орешарски. По това време сегашният кандидат за премиер беше зам.-председател на СДС. На местните избори през 2003 г. Орешарски беше кандидат на синята партия за кмет на София, а Стоянович - председател на предизборния му щаб. В хода на предизборната кампания обаче кандидатурата на Орешарски беше оттеглена след скандал за негова среща с бизнесмена Васил Божков. Като кандидат на СДС за кмет се кандидатира тогавашният лидер Надежда Нейски. Това стана повод Петър Стоянович да напусне СДС. Става член на движение "Гергьогвден" и негов политически секретар, а през 2007 г. оглавява формацията, след като лидерът й Любен Дилов-син се оттегля от поста. През 2010 г. обаче напусна поста без да стане ясна причината за решението му.

Последната партия, с която се свързваше името на бъдещия министър на културата, беше "Движение България на гражданите". Стоянович беше сред учредителите на формацията на бившия еврокомисар Меглена Кунева, но впоследствие се оттегли.

Младежта и спорта - Марияна Георгиева

Според информацията на сайта на БСП Марияна Георгиева е професор по български език (когнитивни и синтактични измерения на езика), общо и сравнително езикознание, доктор по филология, доктор на филологическите науки. Професор е в Института за български език при БАН и в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ). От 2001 г. до 2010 г. е директор на дирекция "Студенти, докторанти и специализанти" в Министерството на образованието, младежта и науката. Била е преподавател в Бургаския свободен университет.

"Дневник" припомня, че Георгиева има политическа кариера, макар и не на първа линия. Била е парламентарен сътрудник на лидера на ДПС Лютви Местан. На последните парламентарни избори беше на второ място в листите на ДПС в Ловеч, но не успя да влезе в Народното събрание.

122 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  eskimos avatar :-(
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  • - 14
  • + 279

  Слаб кабинет от партийци, Станишев, къде ти е експертния кабинет, дето дълго време го приказваше?

  Нередност?
 • 2
  atropin avatar :-|
  atropin
  • - 10
  • + 272

  Като ходите за гъби, когато трябва да гласувате - ето това е резултата!

  Нередност?
 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 14
  • + 187

  До коментар [#2] от "atropin":

  Все пак трябва да се отчете, че имаше компромати. Имаше и намеса на меко казана спорна намеса на прокуратурата по време на изборите.

  Казано по друг начин социалистите и олигарсите спретнаха преврат. Че то БСП нямаха реално предизборна кампания, просто си бяха заложили компроматите и на тях залагаха.

  Нередност?
 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 1
  • + 159

  Част от публикациите на арх. Тихолов в специализирани издания включват статиите "Огнище хай-тек", "Камината – извор на топлина и емоции", "Камината като средство за приготвяне на храна. Домашна пещ и ансамбълът камина-пещ"

  Priceless.

  Нередност?
 • 5
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 3
  • + 106

  И така - в "експертно-програмното" (да подразбираме - типично коалиционно) правителство на Орешарски ДПС взема Министерството на околната среда, това на транспорта и Министерството на труда и социалната политика. Ето това разбират БСП и ДПС под "експертно-програмно" правителство!!! Правителство от партийци с малко разнообразие тук-таме!

  Хайде сега и купения Сидеров да си развърти номерата с отсъствия, нерегистрации и тям подобни и да вкара във властта ДПС, за която твърдеше, че била противоконституционна и че трябвало да бъде забранена със закон... От всички в сегашния Парламент Сидеров се очертава най-големия измамник, който най-мощно ще изработи избирателите си! А защо предполагам, че Сидеров е вече купен/уговорен? Защото пред "Ройтерс" Орешарски е заявил, че Атака ще допусне приемането на кабинета му от Парламента, като или се въздържи, или не гласува.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/05/26/2068773_oresharski_pred_roiters_ataka_ili_shte_se_vuzdurjat/

  Борисов ясно заяви, че всички от ГЕРБ ще гласуват "против" кабинета на Орешарски. Пред Президента той заяви, че е можело да подпомогне кабинет на БСП и ДПС със собствения си глас, за да не се излагат да взаимодействат с Атака, но ако Станишев и Местан се бяха обърнали към него. Те, разбира се, непрекъснато го плюят и не можем да очакваме точно ГЕРБ да тръгне да си прогонва десните избиратели с подкрепа за БСП и ДПС. Подкрепата за Орешарски, видимо, е осигурена от Сидеров и неговата Атака и задължително ще бъде неявна, чрез трикове.

  Освен Борисов и Меглена Кунева е успяла да забележи гешефтарския начин, по който Атака планира да участва в това управление (като, за целта, Атака вкара във властта нарочената от същата тази Атака за "забрана чрез закон" ДПС! Лицемери! Ето защо все повече хора намразват българската политика и престават да гласуват завинаги! Какъв е смисъла да гласуваш, след като това, за което гласуваш, винаги е измамно и след като политиците вземат властта - правят каквито им хрумне други неща, само не и обещаното и заявяваното?!).

  http://polit-analizi.blogspot.com/2013/05/blog-post_22.html

  Нередност?
 • 6
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 43
  • + 10

  До коментар [#2] от "atropin":

  Не дрънкай глупости! Аз не съм виновен, че всичките ти политици предлагат само боклук! Ти като идеш в магазина и видиш за избор само строшени печки - ще си купиш ли която и да било от тях? Явно - никак не си уважаваш парите (подразбирай - гласа)! Я попрочети долното зад линка и особено коментарите там:

  http://polit-analizi.blogspot.com/2013/05/blog-post.html

  Нередност?
 • 7
  stoletov avatar :-|
  stoletov
  • - 2
  • + 130

  Интересно за колко време ще върнат обратно всички добри промени, които все пак бяха направени? Говоря за братушки, атомни централи, ценоообразуване на газа, тютюнопушене и т.н. и т.н. ....

  Нередност?
 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 12
  • + 198

  В сравнение със служебното правителство 3 класи надолу, даже за ГЕРБ ми е мъчно вече....Дано не е това, което си мисля....

  Нередност?
 • 9
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 1
  • + 65

  До коментар [#1] от "Кефиш ме, Мойше! 418 Фото Галерии":

  Те точно това разбират под "експертно-програмен" кабинет - кабинет от членове на коалицията БСП+ДПС (+Атака, но последната, явно, ще има по-прикрита роля, за да не се разпадне сидеровата формация моментално). Та, имало ли е случай, когато БСП и ДПС (и Атака) да не се занимават с гешефтарство и с фалшификации?! А пък колко само ще изпълнят предизборните си обещания с тоя кабинет-торлю-гювеч... Язък за будалите, дето пак им се вързаха (на БСП, на ДПС и на Атака)!

  http://polit-analizi.blogspot.com/2013/05/blog-post_22.html

  Нередност?
 • 10
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova
  • - 3
  • + 72

  Таня Андреева е бившата на Петър Стоянович.Имат 10 годишно дете.Връзката им е по времето на "синият им период".

  Нередност?
Нов коментар