Референдумът в Стара Загора не успя, но остави въпроси
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Референдумът в Стара Загора не успя, но остави въпроси

Референдумът в Стара Загора не успя, но остави въпроси

Разделянето му от парламентарните избори, липсата на агитация и юридически спорове обрекоха вота на ниска активност

Огнян Георгиев
6826 прочитания

© Капитал


Предсказуемо, референдумът за затварянето на полигона "Змейово" не успя. Пак предсказуемо обаче, това няма да е краят на тази болезнена за Стара Загора тема.

Според данните на Общинската избирателна комисия, малко над 29.5 хил. души са гласували на вчерашното допитване, което е 19.7% от регистрираните избиратели. За да бъде действителен референдумът, се изискваше броят на гласувалите да е равен на този в последните избори за местна власт (тъй като е местен референдум) - 68.5 хил. души.

Причините за ниската активност са много. Първо, мнозина изобщо не знаеха дали ще има такъв референдум. В секциите, които "Капитал" посети, коментираха, че хората са разбирали предимно от съседи или познати за референдума. "Аз лично носих и разлепях обяви за провеждането на референдума", обясни Мина Величкова, член на избирателна комисия. В града почти нямаше плакати или съобщения за допитването. Негов двигател бяха ВМРО и местната гражданска организация "За правото на чист въздух", а повечето основни партии очевидно са се дистанцирали от кампанията и идеята.

Второ, разправиите около това дали може или не да се провежда такъв референдум, също са повлияли на активността, смята вносителката на предложението - Николинка Горова от ВМРО. Първо местната прокуратура обжалва решението на Общинския съвет, после съдът отхвърли жалбата, а накрая ВАС връща делото за разглеждане в Стара Загора. Тези юридически ходове, според Горова, са заблудили и отказали много старозагорци от участие. Към това Цвета Христова от "За правото на чист въздух" добавя и съобщението на Министерство на отбраната, че няма да вземе предвид резултатите от местния референдум, защото той не е обвързващ за въпроси от националната сигурност.

Ниската избирателна активност се дължи и на разделянето на референдума от вота за парламент
Фотограф: Капитал

Не на последно място, решението референдумът да бъде разделен от изборите, които се проведоха малко по-рано, също имаше ефект. Теодора Крумова от ОИК обясни, че това най-вероятно е било взето като решение, за да не се затормозяват избирателните комисии, тъй като е щял да настъпи хаос. "Едните бюлетини са с печат, другите - без", казва тя. От самите комисии не са съгласни, като дават за пример опитът им от изборите за кмет и президент, които са преминали успешно.

Неуспешен, но не и погребан

Неуспехът на референдума обаче не означава, че темата ще изчезне. От гласувалите 29 хил., 94.5% заявиха желание полигонът да бъде затворен. Въпреки двете камери, които непрекъснато излъчват на живо от полигона, въпреки трите станции, които регистрират веществата във въздуха там, и въпреки че "Змейово" е най-прозрачният военен обект в страната към момента, старозагорци просто не вярват че е възможно той да не е източникът на замърсяването в града.

Това показва пълния срив на доверие, което институциите са претърпели тук, и колко дългъг и труден ще е пътят, по който ще трябва да го върнат.

Анализ по темата очаквайте в седмичника "Капитал"

Предсказуемо, референдумът за затварянето на полигона "Змейово" не успя. Пак предсказуемо обаче, това няма да е краят на тази болезнена за Стара Загора тема.

Според данните на Общинската избирателна комисия, малко над 29.5 хил. души са гласували на вчерашното допитване, което е 19.7% от регистрираните избиратели. За да бъде действителен референдумът, се изискваше броят на гласувалите да е равен на този в последните избори за местна власт (тъй като е местен референдум) - 68.5 хил. души.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  omniam avatar :-|
  omniam

  Добре, де, как аз от Севлиево знам от може би две седмици за тоя референдум, а местните не знаят? Едните парламентарни избори не могат да объркат това.

 • 2
  villiger avatar :-|

  Да, и на мен ми е странно как местните жители не знаят.Ако наистина е вярно, че разчитат на разлепени плакати, за да разберат за правото си на пряка демокрация...доста инфантилно от тяхна страна...

 • 3
  izabell avatar :-|
  izabell

  Слабо и незадоволително представяне на референдума,което се дължи на кампанията.

 • 4
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  До коментар [#1] от "omniam":
  До коментар [#2] от "Велислав":
  До коментар [#3] от "xalikarans":

  Това е поредният референдум изхабен от политиците заедно с 202 000 лв. пари на данъкоплатците.

  1. Няма никакви доказателства от къде точно идва замърсяването и набедяването на полигона е смешно и глупаво.
  2. Има много слухове, че истинската цел е на мястото на полигона да се направи частно ловно стопанство или голф игрище.
  3. С една подвижна лаболатория и няколко метеорологични балона може много бързо да се открие истинския източник на замърсяванията като се вземат проби от целия регион при регистриране на обгазяване, но това не се прави.

 • 5
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/05/26/2068813_slaba_aktivnost_provali_referenduma_za_zmeiovo_v_stara/?ref=id#comment-3

  Хората не са глупави да ходят на безсмислен референдум!

  Ето елементарно доказателство:

  АЗОТНИ ОКСИДИ (NO и NO2)

  Източници – горивни процеси, протичащи при високи температури (Енергетика, Двигатели с вътрешно горене)

  1. Пределно допустимата концентрация (ПДК) на азотни оксиди е 200 микрограма / кубичен метър.
  2. Един кубичен метър азотен диоксид при нормално атмосферно налягане тежи 2.62 кг.
  Следователно с него могат да се замърсят:
  2.62 / 0.0002 = 13100 куб. м въздух

  На площ от 5 на 5 км и височина 50м има
  5000 * 5000 * 50 = 1 250 000 000 кубични метра въздух

  За да се замърси до ПДК с азотен диоксид ще е необходимо количество от:
  1 250 000 000 / 13 100 = 95 420 кг

  За да се получи такова количество газ трябва да се взривят ЕДНОВРЕМЕННО над 300 тона взривни вещества В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА!

 • 6
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Само харчат пари за пълни безмислици.

 • 7
  me4o4e avatar :-|
  Борислав

  "въпреки че "Змейово" е най-прозрачният военен обект в страната към момента, старозагорци просто не вярват че е възможно той да не е източникът на замърсяването в града."
  Капитал, много ви моля да внимавате с такива изказвания. Много старозагорци (да не кажа повечето) вярват, че замърсяването не е от полигона, от от ТЕЦ-овете(Марица-1,2 и 3).
  И моля когато започне обсъждането по темата към статията да публикувате карта, на която се вижда ясно положението на полигона. Защото заради името повечето хора се подлъгват и мислят , че полигона е до село Змеево. Реално полигонът се намира между Борилово и Ръжена. И винаги ми е било неясно, ако проблемът е полигона, защо Ягода, Тулово, Ново село, които са много по близо и между тях и полигона няма планина (какъвто е случая със Стара Загора) не са обгазени. Дори Казанлък би трябвало да е много по потърпевш ама карай да върви.
  Колкото до референдума, аз съм старозагорец, знаех за него от 1 месец и пак не гласувах. Защо?
  Темата на референдума беше абсурдна. И досега никой не може да ми обясни какъв щеше да е юридическия и фактически резултат от референдума. Полигонът не е собственост на община Стара Загора, а на МО, тоест каквото и решение да се вземе, то не може да повлияе на затварянето. Все едно община Стара Загора да проведе референдум, искаме ли да се затвори офиса на "Капитал".
  Още преди референдума МО заяви, че няма да се съобрази с резултата му. Тогава защо бяха похарчени всички тези пари за референдум не разбирам.
  Да бяха събирали подписи за петиция на МО добре. Да бяха изготвили проект за парламентарна мярка, която да се наложи инспекция и затваряне на полигона, която да изискаме да бъде внесена в НС от депутатите от Старозагорския избирателен район, добре.
  Само, че ние направихме безмислен референдум, същия като за "Белене". И с подобни стъпки само подронваме увереността на хората в демократичната институция на референдума.

 • 8
  sboeva avatar :-|
  Stella Boeva

  аз съм от стара загора. хората знаеха за референдума. защо не гласуваха:

  основно защото, така поставен, въпросът всъщност не ги засяга. по-правилно, не е адекватен на ситуацията. липсват доказателства, че именно полигонът замърсява въздуха. доказателствата за противното (че не замърсява) изглеждат недостатъчни/неясни/ не може някак да им се има доверие, при положение, че когато има замърсяване на въздуха, въздухът е ужасен - и не се знае откъде е това, но все отнякъде идва.

  усещането сред хората е, че върви някаква манипулация: някак неестествено е, независимо много или малко си чел, дали си или не политически отговорен, да има референдум за маса левове ПРЕДИ изследвания, които да покажат нуждата от него. змейово, полигона, замърсяването - това не са глупости, в никакъв случай. но се искат отговорни действия от страна на общината, а не измиване на ръце с гражданско искам/не искам, което дори не засяга истинския проблем, замърсяването. и хората знаят това.

  другото е , че хората тук масово са обеднели и има някаква солидарност около неволите на ежедневието/страха ще се оправим ли: никой не иска да се затвори потенциален източник на доход в региона, особено когато този полигон е важен и за семейства и доходи в други региони на страната.

  хората искат да дишат леко и да не се разболяват децата. а така поставен, референдумът - и формулировка, и позициониране спрямо налична информация, и екологична, и икономическа, - не предостави на хората възможност да се борят за тези си желания.

 • 9
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Вече и за малоумните е ясно, че проблемът не е в полигона. Повече взривни вещества се изгарят при новогодишните фойерверки и гърмежи и никой не реве.
  Старозагорци явно трябва да намалят автомобилния трафик и да следят околните промишлени предприятия.

 • 10
  onzisa6tia123etc avatar :-|
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт

  [quote#1:"omniam"]Добре, де, как аз от Севлиево знам от може би две седмици за тоя референдум, а местните не знаят? [/quote]
  Ти четеш поне заглавията в електронните медии, а зааралиите не толкоз, елементарно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK