Бизнесът за кабинета "Орешарски"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бизнесът за кабинета "Орешарски"

Бизнесът за кабинета "Орешарски"

"Капитал Daily" попита икономисти, предприемачи и мениджъри за мнението им за предложеното правителство и кои трябва да са приоритетите

12305 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България:

Ние не бихме коментирали персоналния избор на министри, тъй като за нас е важна програмата, която ще изпълняват. В момента знаем най-общо плана, който беше публично оповестен от кандидат-премиера. Но това са най-общите мерки, без да има конкретика и екшън план по министерства кое кога ще се случи. В състояние на криза, в която продължаваме да се намираме, в състоянието на латентни, временно затихнали протести трябва да се вземат неотложни мерки, за да бъдат предотвратени нови огнища на недоволство.

Затова ние сме връчили на политическите сили проект какви мерки трябва да предприеме следващото правителство. Защото това не е правителство от една или повече партии под формата на еднопартийно или коалиционно управление, а е един крехък баланс, който няма да им позволи да изпълнят всички предложени от нас мерки. Най-важното според нас са спешни мерки в енергетиката. Ние имаме сериозен анализ как да бъде намалена цената на тока. Очакваме мерки за рязко подобряване на бизнес климата, защото само със социални мерки икономически ръст не може да бъде постигнат. По този начин средствата на бизнеса ще стоят на банкови депозити, а няма да бъдат реално инвестирани в икономиката и няма да има нито нови работни места, нито запазване на старите. Какво означава за нас добър бизнес климат? Означава да престане извъникономическата намеса в работата на нашите фирми - изпращане на специални части, които да упражняват директен рекет, да престанат непрекъснатите проверки на нарочени фирми - свършват митниците, идва ДАИ, междувременно идва НАП, други държавни служби. И най-важното - да спре демонизирането на светлия голям бизнес, и то от хора, които през живота си не са създали нито едно работно място, нито знаят какво е фабрика. Хора, които създават работни места, плащат заплати и данъци, които са лицето на българския бизнес, които не дължат нито стотинка на държавата и на служителите си, а продължават да работят, не могат да бъдат наричани олигарси, богаташи, черни изедници. Най-малкото им дължим уважение за това, което правят. И ако тези спешни мерки бъдат взети, тогава ние обещаваме, че ще разкрием тези 250 хил. работни места, които политическите партии обещават. Защото не държавата, а бизнесът разкрива работни места. След тези най-спешни мерки очакваме да започнат реформите в здравеопазването, образованието и публичната администрация.
Никола Треан, изпълнителен директор на "Аурубис България:

Това, което с нетърпение очакваме да видим от новото правителство е, какво ще направи в енергетиката. Енергийният сектор трябва да бъде преструктуриран, защото виждаме много неща, които могат да се подобрят. Абсолютно неприемливо е евтината енергия да се продава навън, а скъпата да остава в България. Трябва да се създаде фонд за зелената енергия, за да стане цената й прозрачна.
 
Антон Петров, представител на Viohalco:

Със сигурност първата задача на правителството не е да разреши тютюнопушенето на обществени места. Ако тютюнопушенето е приоритет, няма да е добре. Има много приоритети и всичките те са свързани с икономиката, за да има откъде да излизат пари, които да се преразпределят - дали ще бъдат за ученици, пенсионери, минимална работна заплата, просто няма откъде да дойдат пари, ако икономиката не работи. Това е абсолютен приоритет. В момента най-големият проблем е енергийният пазар и предвидимостта. Много ще е важно кои ще са първите стъпки в този енергиен пазар и да се надяваме, че няма да са свързани с по-нататъшно кръстосано субсидиране. Ако икономиката продължи да се товари с чужди сметки, толкова по-малко икономика ще има.


София Христова, изпълнителен директор на ПОД "Алианц България":

Съставът, който е предложен, в по-голямата си част са експерти, каквато би следвало да бъде и функцията на един програмен кабинет.

Най-спешната задача пред новото правителство според мен е да се задвижи икономиката. Тоест необходимо е да се създадат условия за бизнес, защото само това би могло да доведе до подобряване на социалното състояние на хората. Разбирам желанието за предприемане на някои мерки за подпомагане на най-слабите социални слоеве, но в същото време трябва да се положат усилия в посока създаване на условия за развитие на бизнеса, за да може да се задвижи икономиката. Затормозяването на бизнеса, било то чрез затягане на коланите или чрез намеса от страна на държавата, в крайна сметка води до това, че икономиката не работи. 
Десислава Николова, макроикономист, Институт за пазарна икономика:

Този кабинет не дава поводи да се очакват някакви смели реформи. Това правителство ще е проекция на парламентарната конфигурация, където няма изявено мнозинство, и следователно в самия кабинет доминират комформинстките фигури. Не се вижда желание за промени в здравната система, а само за козметични промени. По-скоро надеждата ще е този кабинет да запази една относителна фискална стабилност. Добър икономист в лицето на Петър Чобанов, който ще е финансов министър и навярно ще получава подкрепа от премиера си. Другото положително нещо е, че ще се запази плоският данък.

Финансовият министър трябва да запази фискалната стабилност и дефицитът да не надхвърля заложените в закона за бюджета 1.1 млрд. лв. Допълнителните разходи трябва да идват само при откриването на резерви, но министърът ще трябва да се противопоставя на това увеличение, което ще повиши дефицита над предварително заложения.Трябва да се пази и плоският данък, за да не се увеличава и сивата икономика.
Георги Стоев, макроикономист, Industry watch:

Хората, които познавам в това правителство, са разумни и смятам, че излъчването им е признак на здрав разум в редиците на БСП и ДПС на фона на изказванията, които се правеха в хода на предизборната кампания.

Финансовият министър трябва да се стреми към балансиран бюджет и да не увеличава държавния дълг.


Цветослав Цачев, ръководител "Анализи", "ЕЛАНА трейдинг":

Спешните мерки са в две насоки. Първата е ревизия в състоянието на държавния бюджет и мерки за осигуряване на стабилност. Вероятно процес на преоценка ще има във всяко министерство, за да се сглоби общата картина за състоянието на държавната администрация и усвояването на европейските фондове. Паралелно с това е необходима коренна реформа в Министерството на вътрешните работи, което заедно с данъчните и митниците да ограничат контрабандата и данъчните измами. Така ще се постигнат по-бързо и видимо икономически ефекти в полза на обществото - по-добре работеща администрация и по-високи приходи в бюджета. По-популярните мерки, като ценообразуването в енергетиката, ще са необходими по-скоро за поддържане на позитивния образ в обществото, отколкото биха дали отражение върху икономиката.
Красимир Атанасов, инвестиционен консултант:

Цялото внушение при съставянето на този кабинет за бързина, експертност, предопределеност и единствена възможност на фона на цугцванга в парламента остави в мен особено горчив вкус. Това в никакъв случай не бяха добри политически ходове и както видяхме, дори веднага доведоха до малък фалстарт. Скептичен съм към силата и волята за реформи на този кабинет. Искрено се надявам да греша.

Кои са най-спешните мерки, които трябва да се предприемат?

Философията на политиците ни се свежда до кърпенето на дупки, а не до преасфалтиране на пътя. Централно място трябва да заемат проактивните мерки и дългосрочното планиране. Образованието е най-безспорният фактор за повишаване благоденствието на една нация и основа за изграждането на едно стабилно гражданско общество. Структурната и в частност младежка безработица е страшна, защото това са хората, върху чиито плещи стоят нашите пенсии. За овладяването на корупцията и бюрокрацията даже ме е срам да говоря, защото са най-цитираните пречки за инвестиции у нас. Развитието на инфраструктурата трябва да продължава да бъде постоянно на дневен ред. Не на последно място са правовата държава и работещите й институции, защото ние ги имаме, но само на книга. За радост европейските фондове продължават да са спасителната глътка за иначе клекналата ни икономика. Те ни дават шанс всички тези мерки по горе да бъдат осъществени с най-малко сътресения.
Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул инс": 

Всяко ново начало е някаква основа за надежди и за очаквания за подобряване на бизнес климата и на благосъстоянието на гражданите. Като номинации предложеният от проектопремиера Пламен Орешарски състав на кабинета е балансиран, съставен от експерти, които – конкретно икономическите и финансовите, са с безупречна репутация. 

Що се отнася до задачите пред бъдещия кабинет, смятам, че има един национален консенсус около това кои са спешните задачи и реформи, които вече не могат да се отлагат. Необходими са спешни реформи в редица сектори като например в енергетиката и в нереформирани публични сектори като здравеопазването. 
Инж. Иван Тотев, управител на "Верея пласт":

Рано е за коментар. Нямам големи очаквания, може би малко стабилизиране.
Георги Панайотов, съдружник в "Мелница Никола Панайотов":

Какво очакваме от новото правителство е важен въпрос. Сега точно пиша писмо до медиите - преустановяваме работа, защото ни рекетират по ДДС и от 1 юни служителите ни ще са в неплатен отпуск. Проблемът възниква, когато данъчните не признават ДДС за връщане коректни получатели. Това беше въведено от старото правителство като форма на рекет и в нашия бранш пострадаха много фирми. Какво се получава - ако например купим стока от продавач, който не си е платил ДДС, ние му го плащаме с фактурата. А на нас не ни го връщат. Казват - няма доставка. И така не признават данъчния кредит, обезкръвяват ти фирмата и ти не можеш да работиш. За последните години се наложи да намалим персонала, оборотите ни паднаха. Държавата трябва да не пречи на бизнеса, защото така пречи на самата себе си.
Славчо Славчев, управител на "Месни продукти" - с. Здравец:

Очакваме да има стабилно правителство. Специално бизнес ситуацията е такава, че то може да е и трамплин, и трап. В момента държавата трябва да тръгне във вярната посока – максимално да се намери инвестиционен ресурс, който да мине през бизнеса, за да се спре тенденцията към намаляване дейността на фирмите. Да се възстанови и евентуално до шест месеца или година работата им да се увеличи. Това ще доведе и до намаляване на безработицата. В последните години ние се развиваме низходящо. Воденичният камък е огромната междуфирмена задлъжнялост, ние треперим постоянно дали ще ни се плати, а в същото време банките постоянно имат нови изисквания, обезпечения и ако закъснееш, те санкционират.
Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България:

Ние не бихме коментирали персоналния избор на министри, тъй като за нас е важна програмата, която ще изпълняват. В момента знаем най-общо плана, който беше публично оповестен от кандидат-премиера. Но това са най-общите мерки, без да има конкретика и екшън план по министерства кое кога ще се случи. В състояние на криза, в която продължаваме да се намираме, в състоянието на латентни, временно затихнали протести трябва да се вземат неотложни мерки, за да бъдат предотвратени нови огнища на недоволство.

Затова ние сме връчили на политическите сили проект какви мерки трябва да предприеме следващото правителство. Защото това не е правителство от една или повече партии под формата на еднопартийно или коалиционно управление, а е един крехък баланс, който няма да им позволи да изпълнят всички предложени от нас мерки. Най-важното според нас са спешни мерки в енергетиката. Ние имаме сериозен анализ как да бъде намалена цената на тока. Очакваме мерки за рязко подобряване на бизнес климата, защото само със социални мерки икономически ръст не може да бъде постигнат. По този начин средствата на бизнеса ще стоят на банкови депозити, а няма да бъдат реално инвестирани в икономиката и няма да има нито нови работни места, нито запазване на старите. Какво означава за нас добър бизнес климат? Означава да престане извъникономическата намеса в работата на нашите фирми - изпращане на специални части, които да упражняват директен рекет, да престанат непрекъснатите проверки на нарочени фирми - свършват митниците, идва ДАИ, междувременно идва НАП, други държавни служби. И най-важното - да спре демонизирането на светлия голям бизнес, и то от хора, които през живота си не са създали нито едно работно място, нито знаят какво е фабрика. Хора, които създават работни места, плащат заплати и данъци, които са лицето на българския бизнес, които не дължат нито стотинка на държавата и на служителите си, а продължават да работят, не могат да бъдат наричани олигарси, богаташи, черни изедници. Най-малкото им дължим уважение за това, което правят. И ако тези спешни мерки бъдат взети, тогава ние обещаваме, че ще разкрием тези 250 хил. работни места, които политическите партии обещават. Защото не държавата, а бизнесът разкрива работни места. След тези най-спешни мерки очакваме да започнат реформите в здравеопазването, образованието и публичната администрация.
Никола Треан, изпълнителен директор на "Аурубис България:

Това, което с нетърпение очакваме да видим от новото правителство е, какво ще направи в енергетиката. Енергийният сектор трябва да бъде преструктуриран, защото виждаме много неща, които могат да се подобрят. Абсолютно неприемливо е евтината енергия да се продава навън, а скъпата да остава в България. Трябва да се създаде фонд за зелената енергия, за да стане цената й прозрачна.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

29 коментара
 • 1
  kireto avatar :-P
  Кирето

  Човек, ако прочете внимателно изказванията на всички интервюирани, може да си направи доста изводи...
  От апатия/предпазливост, за накъде ще духне вятъра/, до откровена критика и пълна подкрепа. Проличават си кръгове, кръгчета, запетайки....

 • 2
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi

  Не им трябва стаж и образование! Ще го дават марионетки! Те няма да управляват! Ще обслужват мафията, облечена в бизнескостюми! Не им трябвя да разбират, нали онзи зад гърба ще ги учат на номера и ще се кредитират лошо от държавните пари и фондове! Ай стига, бе! Толкова сте прозрачни и елементарни! Махайте се докато е време! Най-лошо е да си посредник в смутни времена!

 • 3
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  Не може да даваш заключения за работата на някого, преди да си видял как работи!

 • 4
  kireto avatar :-|
  Кирето

  [quote#3:"naffoo"]Не може да даваш заключения за работата на някого, преди да си видял как работи! [/quote]

  Вие на колко сте години?
  Защото аз съм ги виждал как "работят".
  И "работят" не го слагам случайно в кавички...

 • 5
  clutch avatar :-(
  clutch

  и.д.-то на БулИнс и Левон Хабдалцупян: четете по устните ми-тия са наши!
  От останалите-Елана, Алианц, Виохалко и Аурубис...в тях прочитам сцептицизъм и неверие, а им вярвам повече, отколкото на предните двама/ и със сигурност знаят същото като тях /
  Като цяло, "националноотговорния" бизнес, съществуващ само с помоща на държавна подкрепа и незаконни методи, ликува.
  Истински бачкащите пак се държат за главата и не вярват на очите си...а уж сме в ЕС.
  Смрад се носи навред, смрад на червясали позитанци и неумити резиденти на стамболийски булевард.

 • 6
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Аз се надявам г-н Хампарцумян, да направи всичко възможно, да се намесва активно в схемите на управляващата шайка (въпреки неморалността на тези дела), само и само за да допринесе, те да не банкрутират държавата (както вече са го правили).

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  ilz45309056 avatar :-|
  ilz45309056

  Когато се гласува ,отварайте си очите,за жалост в Балгария когато някой тръгне да бяга все ще се намери някой да го спъне, в този случай всички са на земята,ако мине това правителство ,ни чакат трудни времена

 • 8
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Мда, дори "експертите" не са единни за това дали така предложеното правителство ще успее да изпълни поне най-неотложните задачи...

 • 9
  a.nice avatar :-(
  hope

  "Какво се получава - ако например купим стока от продавач, който не си е платил ДДС, ние му го плащаме с фактурата. "

  Тази далавера още не са я премахнали. Защото държавата не може да се пребори с циганите пред Илиянци, които продават фактури, а какво остава за крупните кражби. Този риск го поемаме ние, като плащаме ддс-то на некоректните доставчици.

 • 10
  adon avatar :-|
  RUSE

  Изумен съм, че в този кабинет отново няма хора дето са учили как се гради. Само счетоводители, макроикономисти, юристи, филолози и нищонеможещи БАН-аджии. Къде са ви знаещите и можещите инженери, които да ви светнат какво пречи на системата. Как ще възраждате производството с това огромно икономическо министерство в което са и търговията, енергетиката, туризма ... И то оглавено от лице, дето си няма и хабер от всичко това. Явно целта и на това червено превителство са комисионните плащани от китайските и руските другари за пласиране на китайските стоки в Европа и доунищожаването на западния свят. С такава политика КАТАСТРОФАТА НИ Е ГАРАНТИРАНА.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK