Парламентът избра кабинета "Орешарски"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Парламентът избра кабинета "Орешарски"

Лидерите на ДПС Лютви Местан и на БСП Сергей Станишев по време на гласуването на кабинета

Парламентът избра кабинета "Орешарски"

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров осигури кворума, БСП и ДПС - подкрепата

20533 прочитания

Лидерите на ДПС Лютви Местан и на БСП Сергей Станишев по време на гласуването на кабинета

© Красимир Юскеселиев


След близо пет часа дебати Народното събрание избра новото правителство на България. Кабинетът на Пламен Орешарски получи подкрепата на депутатите от БСП и ДПС, а нужният глас за кворума дойде от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Против гласуваха депутатите от ГЕРБ и "Атака". Дебатите не минаха без очакваните нападки от ляво и дясно в залата, като най-остри бяха между бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и депутата от ДПС Делян Певски.

Едни от основните послания на новия премиер бяха, че българската икономика се нуждае от по-дългосрочна визия за развитие, а икономическото възстановяване е истинско предизвикателство. Необходимо е също така д се преразгледа ролята на държавата в икономиката, като тя поеме повече регулаторни и контролни функции, но и предостави повече свобода на предприемачеството.

По-долу може да проследите как премина парламентарният ден.

Един депутат от парламентарната група на "Атака" се регистрира за днешното заседание на парламента и с това осигури необходимия кворум за гласуването на проектоправителството на Пламен Орешарски. По информация на "Дневник" регистрираният депутат от "Атака" е лидерът на партията Волен Сидеров. По-късно и самият Сидеров обяви, че се е регистрирал, за да се проведе заседанието на парламента.

ГЕРБ не се регистрираха и след като председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви кворума излязоха за малко от пленарната зала. Така регистрираните депутати за гласуването са 121, а за избиране на новия кабинет ще стигнат 61. БСП и ДПС заедно имат 120 депутати.

"Оттук нататък вече това правителство е несменяемо, благодарение на Волен Сидеров", заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той допълни, че групата му е излязла от залата, за да покаже, че "тези три партии - "Атака", ДПС и БСП, са едно и с комбинации ще изберат правителство".

В момента тече дебатът по гласуването на проектокабинета.

Борисов поздрави Цветан Василев

Докато лидерът на БСП представя в пленарната зала кандидата за премиер Пламен Орешарски, Бойко Борисов продължава да дава изявления пред журналисти. "Бих поздравил и Цветан Василев (мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка - бел.ред), защото подготви добър проект с това правителство", каза той и допълни: "И за проекта, който готви през зимата с вашия шеф", без да става ясно към кого се обръща.

Станишев говори за политическата ситуация в страната и похвали качествата на Пламен Орешарски. След него кандидат-премиерът взе думата, представи структурата на проектокабинета и предложенията си за министри. Обявяването на министъра на спорта - професора по български език Марияна Георгиева, предизвика бурни овации в залата и кандидатът за премиер изрично уточни, че тя е министър на младежта и спорта.

Посланията на Орешарски

В изявлението си Орешарски посочи целите на неговия кабинет - укрепване на демокрацията и връщане на доверието на гражданите в институциите, икономическо възстановяване и насърчаване на предприемачеството, повече солидарност и социална справедливост. Той обърна внимание още на свободата на медиите, финансовата стабилност, грижата за децата и майките и по-добрия достъп до здравеопазване.

Българската икономика се нуждае от по-дългосрочна визия за развитие, а икономическото възстановявяне е истинско предизвикателство. Необходимо е да се преразгледа ролята на държавата в икономиката, като тя поеме повече регулаторни и контролни функции, но и предостави повече свобода на предприемачеството. Това бяха едни от основните послания на кандидата за премиер Пламен Орешарски пред парламента.

"Добре е да се развиват традиционните сектори в икономиката, но да се развиват и нови технологии. Изграждането на инфраструктурата е важен елемент от бизнес-климата", отбеляза Орешарски. Последователността в икономическата политика означава по-малък риск, по-ниски лихви, каза още той.

"Социалната солидарност е важен приоритет. Тези, които временно са без работа, трябва да се подпомогнат, за да се върнат на трудовите пазари. Повече от всякога се нуждаем от фокусиране върху децата и раждаемостта. Достъпът до здравеопазване е силно стеснен. Нуждаем се от една по-ефективна защита като потребители", заяви Орешарски.

Сидеров призна, че е осигурил гласа за кворума

След изявлението на кандидат-премиера Михаил Миков даде думата за обсъждане. "Радвам се, че за разлика от първия ден, Орешарски вече е научил имената на министрите", започна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той беше кратък, пожела успех на новия премиер и заяви, че "вратата му остава отворена" за разговори.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров взе думата и призна, че гласът, който е осигурил провеждането на днешното заседание, е неговият. "За разлика от ГЕРБ, аз съм отговорен човек, последователен и отговорен", заяви Сидеров. Той подчерта, че "Атака" няма да подкрепи кабинета "Орешарски" и че има "критични забележки" към някои от кандидат-министрите, давайки пример с предложената за министър на спорта Марияна Георгиева, която по време на предизборната кампания е подкрепила идеята за учебници на майчин език за децата от малцинствата.

"Зная опасността, която ме заплашва, защото в тая клика ГЕРБ действат мутро-милиционерски кръгове", каза още Волен Сидеров.

Ясно е кои са кадровиците на този кабинет, каза Цветанов

Според зам.-председателя на ГЕРБ това са Сергей Станишев с Моника Йосифова, Делян Пеевски, Волен Сидеров, Лютви Местан. Цветанов заяви, че това е правителство на реваншизма и каза, че на мястото на президента би бил много притеснен, че първият законопроект, внесен в новия парламент, е за ДАНС, и с него държавният глава ще бъде заобиколен.

От трибуната Цветанов атакува депутата от ДПС Делян Пеевски и го обвини, че след като в предишния парламент не му се е чул гласа, сега се държи агресивно заради решението на служебния кабинет да въведе нови правила за държавните депозити в банките, намеквайки за връзката между Пеевски и КТБ на Цветан Василев.

След изказването на бившия вътрешен министър напрежението рязко се качи. Пеевски поиска реплика и с остър тон заяви, че той няма да се занимава с Цветан Цветанов, защото това ще направи правораздавателната система "за да ви накаже за всички престъпления, които извършихте, а те са много."

Лютви Местан също поиска думата, за да отговори на Цветанов. "Бил съм критичен към вашето управление, но не съм си позволявал да ви укоря, че в качеството си на физкултурник сте се грижили за сигурността на страната или че пожарникар е министър-председател. Да, може и физкултурник да е министър на вътрешните работи, стига да управлява разумно, а не крадливо", заяви председателят на ДПС.

В момента тече 30-минутна почивка, след това дебатът продължава и по-късно ще бъде гласуването.

Станишев говори за тежко наследство

Заседанието беше възобновено с изказване на лидера на БСП Сергей Станишев. Той обвини кабинета "Борисов", че е оставил тежко наследство с "опоскан" държавен резерв, нараснал дълг, забавени разплащания към бизнес, риск за усвояване на еврофондовете. "Наполовина е опоскан фискалният резерв, нараснал държавен дълг, през август правителството на Орешарски ще трябва да палати 800 млн. лв. заем, взет от предишното управление, заяви Станишев.

Станишев заяви, че "в състоянието, в което се намираме, нито една партия не може да извади държавата сама". Той определи предложеното от Пламен Орешарски правителство като програмно, с много ясни приоритети и ангажименти.

Лидерът на БСП предупреди бъдещите министри, че "няма да ви дадат и един ден толерантност и милост". И заяви, че политическата отговорност ще се носи от "Коалиция за България" като носител на мандата за съставяне на правителство.

Лютви Местан отхвърли внушенията за нова тройна коалиция

Лютви Местан взе думата и обяви, че ДПС ще поеме своята политическа отговорност, за да подкрепи "единствено възможната формула за съставяне на правителство с втория проучвателен мандат, с министър-председател Пламен Орешарски". Той призова ГЕРБ да преосмисли своето политическо поведение и да подкрепи новото правителство.

Освен това Лютви Местан обяви, че не приемаме внушенията за нова тройна коалиция. И припомни, че "Атака" е подкрепяла две години правителството на ГЕРБ в предишния парламент. Той даде заявка, че ДПС ще носи "доблестно своята политическа отговорност, толкова, колкото е по силите ни, в такава степен, в каквато това ни е отредено от избирателите".

Лидерът на ДПС заяви, че националният интерес предполага днес да се избере стабилно правителство. Според Местан няма по-лош, опасен, вреден, престъпен сценарий от това – "от утре да вървим към нови парламентарни избори".

С какво ще се занимава новото министерство

С какво точно ще се занимава новото министерство на инвестиционното правителство. Това попита министърът по усвояване на еврофондовете в кабинета "Борисов" Томислав Дончев бъдещия премиер Пламен Орешарски. Орешарски обясни, че министерството на инвестиционното проектиране няма да изземва функции, а ще се заеме с координиращи такива.

Дончев акцентира и върху намеренията на проектокабинета да вземе "извънредни мерки" за усвояването на еврофондовете и се позовава на данни, които по думите му, показват, че проблем с усвояването на парите от Брюксел няма и повод за спешни мерки не съществува. Томислав Дончев заяви, че новият кабинет може да разчита на личната му професионална подкрепа по всички въпроси, свързани с еврофондовете.

Дебатите приключиха и след проверка на кворума се пристъпи към гласуване - на премиера, структурата и състава на правителството.

Парламентът избра Пламен Орешарски за премиер

Със 121 гласа "за" и 8 "против" Пламен Орешарски беше избран за министър-председател. Един от гласовете за подкрепа беше на депутат на ГЕРБ, но беше поискано прегласуване. След втория вот Орешарски беше отново избран -  този път със 120 гласа, като против бяха 97 - всичките от ГЕРБ. Депутатите от "Атака" не участваха в гласуването.

Структурата на правителството беше одобрена от парламента със 119 гласа, като против бяха 98 - депутатите от ГЕРБ и един от "Атака".

Последното гласуване беше за състава на Министерския съвет. Правителството беше одобрено със 119 гласа, като против бяха 98.

Така след близо пет часа дебати с гласовете на БСП и ДПС Народното събрание избра новото българско правителство, което се закле в парламента.

Очаквайте подробности.

След близо пет часа дебати Народното събрание избра новото правителство на България. Кабинетът на Пламен Орешарски получи подкрепата на депутатите от БСП и ДПС, а нужният глас за кворума дойде от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Против гласуваха депутатите от ГЕРБ и "Атака". Дебатите не минаха без очакваните нападки от ляво и дясно в залата, като най-остри бяха между бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и депутата от ДПС Делян Певски.

Едни от основните послания на новия премиер бяха, че българската икономика се нуждае от по-дългосрочна визия за развитие, а икономическото възстановяване е истинско предизвикателство. Необходимо е също така д се преразгледа ролята на държавата в икономиката, като тя поеме повече регулаторни и контролни функции, но и предостави повече свобода на предприемачеството.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

109 коментара
 • 1
  mancev avatar :-|
  Veselin Stilyanov
  • -34
  • +203

  Волен си показа истинското лице! Да ни е честита новата тройна коалиция между ДПС, БСП и АТАКА...

 • 2
  plamen.iv.ivanov avatar :-|
  Plamen
  • -22
  • +130

  Бойко Борисов към журналистите директно в ефир:
  Бих искал да поздравя Цветан Василев за правителството, което направи. И вашият шеф за проекта, който готви през зимата

  ------------

  Капитал, вие сте на ход..:)

 • 3
  kaddisfly avatar :-(
  kaddisfly

  Кой е тоя депутат от Атака, кой е...?

 • 4
  kant avatar :-|
  kant
  • -10
  • +163

  Това е началото на края на Атака. Няма значение какво ще изговори Сидеров след това.
  Сега вече България няма депутати, а 240 циркови артисти. Представлението започна.

 • 5
  plamen.iv.ivanov avatar :-P
  Plamen

  Е кой е, има ли значение, най-много да накиснат онзи пишлемяк 91' набор, че е объркал бутоните :) ама ..късно е либе за китка..

 • 6
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#3:"kaddisfly"]Кой е тоя депутат от Атака, кой е...?[/quote]
  Как кой ?
  Който е взел парите - Болен Лидеров - собственоръчно.

 • 7
  motochristo avatar :-|
  motochristo
  • -12
  • +143

  До коментар [#1] от "mancev":

  Да е честита и на всички българи, които бяха за гъби и не гласуваха.
  Е сега ще се види дали наистина не може да е още по-зле. Аз съм убеден, че може, и още как.

 • 8
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  дали ще има протести, ам
  :)

 • 9
  tanazius avatar :-|
  tanazius

  Това е добре - маските падат! Коалицията е ясна - остава всички заблудени, гласували за Атака да си отворят очите и да разберат, че за пореден път бяха "излъгани, употребени,яхнати"!
  Псевдонационалистът, който гласува за партия, обявена от самия него за противоконституционна, етническа и подлежаща на забрана, направи услуга на народа - вече никой няма да има илюзии относно неговата партийна (разбирай финансова) принадлежност.
  В крайна сметка новата Тройна ламя ще бъдат изметени съвсем скоро от протести, в сравнение с които последните, дирижирани от тях ще им се сторят като разпявка на пионерски хор!

 • 10
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  суперизненадан съм да видя как Орешарски срича, поти се и колко е уплашен. какво, това е министър-председател? че аз ще го изгоня от интервю за работа веднага!

  скандали с кандидати за министри, заврян зад фикуса премиер, шибани мръсни номера с кворум и коалицициии

  за бога
  давайте да изриваме това оттам


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK