Правила за няма и един ден
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Правила за няма и един ден

Правилата, приети от служебния кабинет "Райков", направиха доскоро тихия депутат Делян Пеевски (на трибуната) особено активен и агресивен през последните дни

Правила за няма и един ден

Пламен Орешарски може да ревизира приетите от служебния кабинет мерки за парите на държавните фирми

9441 прочитания

Правилата, приети от служебния кабинет "Райков", направиха доскоро тихия депутат Делян Пеевски (на трибуната) особено активен и агресивен през последните дни

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Новите правила все още не са обнародвани и не са влезли в сила.

Правилата за управление на парите на държавните дружества ще бъдат приложени, но ако има дефекти, те ще бъдат отстранени. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в четвъртък пред БНТ. Той намекна, че не приема и практиката държавните предприятия да заделят 80% от печалбите си за дивидент, тъй като в резултат на това през последните години те са се декапитализирали.

Ефект или дефект

Една от мерките, които прие служебният кабинет на Марин Райков, беше именно изработването на правила за парите на държавните дружества. Най-общо те предвиждат всяко дружество да разпределя депозитите си в поне четири банки, като нетната му експозиция към всяка не надвишава 25% от свободните им средства. Освен това фирмите, които надвишат тази стойност, ще са задължени да разкриват публично информация за това къде са парите им, но не в абсолютна стойност, а като процент. "Правителството (на М. Райков - бел. ред) направи една регулация, която в интерес на истината аз не я намирам много за добра. Според мен отиде в другата крайност. В нея имаше изискване всяко предприятие да държи пари в четири банки. Според мен това е ненужно разсейване. Противоречи на банковата логика", заяви Орешарски. И допълни:

"Когато взимате например кредит от една банка, тя обичайно иска и депозитите, и текущите обороти да минават през тази банка и това е обичайна банкова практика. Опитайте да вземете кредит, но да държите депозитите... тоест от една банка кредит, а вашите депозити да бъдат в друга банка. Това май няма да стане. "Орешарски заяви, че не смята за нормално 80-90% от парите на енергийните дружества да са в една банка и посочи как вижда той регулацията: "Смятам, че трябва да има конкурс и банката, която предложи най-добри условия... Но трябва и да се обмисли, така че в момента аз изказвам по-общи съображения. Мен не ме притеснява и тази наредба. Но да видим как работи. Ако покаже дефекти, ще видим тези дефекти и ще ги отстраним."

Причината за създаване на правила беше фактът, че основна част от държавните фирмени средства бяха съсредоточени в Корпоративна търговска банка. В средата на миналата седмица за пореден път се потвърди информацията, че тя е предпочитана от държавните дружества за депозиране на свободните им парични средства. В деня, в който служебният кабинет одобри правилата за депозиране, всички министерства публикуваха данни за своите компании.

От 40 дружества 19 са вложили свободния си ресурс изцяло или частично в КТБ, като тук влизат и енергийните гиганти. Тази политика беше наложена по време на правителството на тройната коалиция и продължи при управлението на ГЕРБ. През този период банката силно се разрасна и финансира медийната империя на Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски, който отново е депутат от ДПС. Собственикът на КТБ Цветан Василев пък разшири силно позициите си в икономиката, придобивайки и управлявайки активи в различни ключови сектори - телекомуникации, медии, транспорт и производство.

Правила, но все още не в сила

Правилата на кабинета "Райков" са приети, но все още не са влезли в сила. Това трябва да стане три дни след обнародването им в Държавен вестник. В броя от вторник това не беше направено. В процеса на подготовката им Марин Райков беше подложен на атаки от медиите, контролирани от Кръстева, а пред австрийския вестник Der Standard Цветан Василев обвини президента Росен Плевнелиев в обслужване на корпоративни интереси.

Засилена активност показа и депутатът Делян Пеевски, който в предишния парламент никога не взе думата. В деня, в който правителството приемаше новите правила, новият парламент дебатираше цените на тока. По настояване на "възмутения" Пеевски в залата спешно беше извикан Марин Райков, за да дава обяснения за състоянието на енергетиката. По този повод бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви: "Забелязвам и тази агресивна постъпка, която направи депутат (Пеевски - бел. ред.), който в 41-то Народно събрание не се изказваше никога, защото беше тихичък, много внимателен. Когато Министерският съвет заседаваше държавните пари да не бъдат в една банка, тогава стана агресивен."

По време на тройната коалиция медиите, финансирани от Василев ("Монитор", "Телеграф", ТV7), подкрепяха властта и атакуваха Бойко Борисов. След като той стана премиер, само за ден обърнаха политиката си и започнаха ревностно да го подкрепят. В навечерието на изборите на 12 май тонът им отново се смени и те тръгнаха в атака срещу ГЕРБ, а Делян Пеевски и Цветан Цветанов са в явен конфликт. По времето на Борисов реално не се направи нищо конкретно за депозитите на държавните дружества - написаха се общи насоки, които обаче така и не проработиха.

Високи дивиденти

Пламен Орешарски заяви още, че заради решението от 2009 г. държавните дружества да заделят 80% от печалбите си за дивидент те са се декапитализирали. Повод за коментара му беше състоянието на енергетиката и възможните резерви в нея. "Първата задача ще бъде да се състави стабилизационен план, на който крайната цел ще бъде да не се повишават цените. Не само това, а ще трябва да се заделят и средства за капитализация на енергетиката или поне на ключовите дружества там. Ще ви припомня, че 2009 г. едно от първите решения на старите власти беше да повишат от 50 на 80 на сто дела от дивидента, който прибира държавата. В резултат на четири години практически изтегляне на преобладаващата част от печалбата днес доста държавни дружества - и в енергетика в частност, са доста декапитализирани", заяви Орешарски.

Решението да се разпределя по-голям дивидент беше взето от кабинета на ГЕРБ като част от антикризисния план за осигуряване на повече приходи в бюджета. Това действително обезкръви някои държавни енергийни фирми и забави важни инвестиции за рехабилитация на мощности.

АЕЦ "Белене" като икономика, не като на политика

Виждам АЕЦ "Белене" като икономика, не като на политика. Ако има необходимата ефективност, има смисъл да се мисли за реализация на проекта, заяви Пламен Орешаски. Той подчерта, че преди да може да говори конкретно, трябва да бъде направен подробен анализ, и припомни, че има утежняващи фактори по проекта – започнал е преди много време, вложени са пари, а и в момента се разглежда иск. Като се запозная с всички анализи, които са актуални към днешна дата, като видя цените на оборудването, като видя иска от "Росатом", както и потреблението на енергия в България и региона, тогава ще изляза с подробно решение, заяви Орешарски, повтаряйки основни точки от плана си.

Той каза, че в момента не може категорично да каже дали ще продължи работата по "Белене" или не, но отбеляза, че според него има възможност за съживяване. По думите му, ако анализите покажат, че това е ефективен проект, по който си струва да се работи, правителството ще се бори за инвеститор. "Крайната цел ще е пари от данъци да не се влагат в "Белене", подчерта министър-председателят.

За енергийната система като цяло той посочи, че в нея има много резерви и се нуждае от ребалансиране, като крайната цел ще е да не се повишават цените за крайния потребител. Трябва да се отделят средства и за капитализация на много дружества и за поддръжката на мощности, които в момента не се рехабилитират.

Новите правила все още не са обнародвани и не са влезли в сила.

Правилата за управление на парите на държавните дружества ще бъдат приложени, но ако има дефекти, те ще бъдат отстранени. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в четвъртък пред БНТ. Той намекна, че не приема и практиката държавните предприятия да заделят 80% от печалбите си за дивидент, тъй като в резултат на това през последните години те са се декапитализирали.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

47 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  По принцип банките у нас са политически,което гарантира сигурност на представителността.

 • 2
  xva47307667 avatar :-P
  xva47307667
  • -133
  • +32

  Правилно,служебното правителство по закон е САМО да управлява до като се проведат изборите и се излъ4и правителство избрано от парламента.Не е работа на служебното правителство да прави правила който са приоритет на парламента на РБ.Не е работа на служ. правителство и да се занимава дали да се купуват истребители за армията или не. Мисля 4е други МНОГО по големи проблеми който не се решават бяха оставени от служебния кабинет без решения, например цената на тока и борбата с безработицата а не ДЪЛБОКО измислени теми.И се надявам новото правителство което е приятелски настроено към една банка и собствекика им ,да се вземат съответните мерки с/у медия която ГОДИНИ без всякъкъв смисъл лееха помия към банката и досподина който в България имат повест на стабилни и 4исти бизнес фактори за разлика от медията която е със собственик който се крие и не може да си изплаща огромните дългове.Надявам се правосъдната систвма да се заеме сериозно с престъпната медия и нейния собственик.

 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Разцепването на депозитите между 4 банки е наистина малко прекалено - 2 или 3 биха били по-добро решение.

  А още по-добре вместо да се разцепват депозитите на единични фирми би могло да се направи генерално ограничение за държавните фирми като цяло: общата сума на депозитите на държавни фирми в една банка не бива да надхвърля една трета или една четвърт от общата сума на депозитите.

 • 4
  conservamus avatar :-|
  conservamus

  Абе какво става, аз ли съм не наред, или армия от клакьори е обсадила интернет пространството?

  Та като се започне със защитниците (ревостни) на Болен, мине през яростните радетели на ползите от пушенето и се стигне до тезата от по-горе, че всъщност едно правителство не трябва да си върши работата.

  Кого лъжем, другите или себе си, се питам.

 • stoletov
  • -26
  • +222

  И седмица не е минала, а вече не мога да ги понасям вече тези. Не разбират ли, че чашата е до ръба и дори прелива от няколко месеца! Не искам да ми пробутват банки, монополи, бивши агенти за посланници, атомни централи. Не искам да я гледам тази свиня Пеевски да се дере в парламента. Писна ми да ги гледам как се драчат в парламента! Не я искам тази министърка на спорта, пък ако ще да преплуват ламанша с Петър Стойчев двамата. Не ща да ми мирише на цигари в заведенията. Не го искам старото статукво!
  Хора, от нас зависи да не го допускаме това!

 • 6
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  БНБ има достатъчно меродавни анализи за състоянието на всяка банка, оперираща на територията на страната. Единственият критерий за банкити, в които ще се депозират парите на държавните компании, трябва да бъде стабилността.
  Пенсионерът Гошо може да се полакоми от високите лихви на някоя финансова пирамида и накрая да загуби парите си , но обществените средства не се нуждаят от лихварство, а от нискорисково консервативно банкиране, което да им даде сигурност.

 • 7
  val71 avatar :-|
  val71

  Циркът очевидно тепърва започва. Прогноза - Септември нови избори, но не заради протести. Междувремено Борисов ще се е отървал от Цветанов, Станишев ще е заел пост в Брюксел, а Орешарски ще е посвършил малко от по-мръсната и непопулярна работа, с която очевидно вече се е захванал.

 • 8
  k_ avatar :-|
  k_

  А бе държавата нали си има Насърчителна банка.
  Що не си държи парите там?
  Аз ако си имам банка и фирми, трябва да съм луд да ги дам на банка под контрола на офшорки за каквато и да е лихва.

 • 10
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Очевидно кукловодите на Орешарски още не са разбрали, че правителството на ГЕРБ беше свалено от власт точно заради това че защитаваше монополите на олигарси като Цветан Василев. Ще бъде истинско политическо самоубийство, ако Орешарски продължи да налива държавни пари в частните компании на олигарсите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK