Общинските фирми подобряват финансовите си резултати

Печалбата на Центъра за градска мобилност за 2012 г. нараства с над 1 млн. лв., сравнено с година по-рано.

Общинските фирми подобряват финансовите си резултати

Приходите на софийските дружества през миналата година са над 1.59 млрд. лева

Кристина Климентиевна
4653 прочитания

Печалбата на Центъра за градска мобилност за 2012 г. нараства с над 1 млн. лв., сравнено с година по-рано.

© НИКОЛАЙ НИКОЛОВ


"Общинската икономика е стабилизирана." Така описва финансовото състояние на търговските дружества през миналата година председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Според него това се дължи на повишения контрол и новите мерки, които администрацията е въвела. "Не гледаме всичко с розови очила, тъй като все още има фирми, които трябва да подобрят своите резултати или да се преструктурират, но сме удовлетворени от резултата", допълни Герджиков.

Доволни сме

С положителен финансов резултат за 2012 г. са 17 от общо 20-те общински търговски дружества. На печалба са и 28 от общо 44 лечебни заведения към кметството. Общата печалба на всички 64 фирми е 18.8 млн. лв. Реализираните приходи за изминалата година показват също добър резултат, отчитат от ГЕРБ - над 1.59 млрд. лв., като общината очаква да получи и 14.4 млн. лв. дивиденти. Въпреки положителния резултат обаче балансовият отчет на столичните предприятия сочи увеличение на разходите с 11%. Това според общинските съветници от ГЕРБ се дължи на мащабните инвестиционни програми на дружествата.

Фирмите показали най-добър резултат през 2012 г. са Центърът за градска мобилност (ЦМГ) с печалба от 4.3 млн. лв. "Чистота - Искър" отчита 1.9 млн. лв. печалба, а "Топлофикация - София" - над 2.7 млн. лв. Въпреки това обаче топлинното дружество има дългове към "Булгаргаз" и БЕХ в размер на над 603 млн. лв. Вземанията пък са в размер на 608 млн. лв., като през 2011 г. те са били 525 млн. лв. От общинската администрация обясняват, че увеличението е резултат от присъдени вземания по съдебни дела, дължими суми за електрическа енергия от НЕК и просрочени задължения от абонати.

Според общинските съветници от ГЕРБ финансовият резултата на "Топлофикация - София" за миналата година е добър, сравнено с предишни периоди. Те припомнят 2009 г., когато дружеството отчете загуба от 100 млн. лв.

Отличниците

"Увеличава се ефективността на работата на транспортните дружества и цифрите го показват", казва председателят на стопанската комисия Николай Стойнев. По думите му общинските фирми са увеличили резултатите си два пъти от последните години. Така например "Столичен електротранспорт" е увеличил печалбата си от 189 хил. лв. през 2011 г. на 1.8 млн. лв. през миналата година. Според Стойнев това се дължи на новосъздаденото строително поделение към дружеството, благодарение на което са се повишили приходите. "Новата структура изпълнява различни поръчки, като например подмяна на трамвайни линии и контактна мрежа. Работи и по проекти в община Бургас", допълни председателят на стопанската комисия.

Друг отличник по приходи е ЦМГ с 31.2 млн. лв. Печалбата на компанията е 4.3 млн. лв., като спрямо 2011 г. дружеството отчита увеличение с 1.1 млн. лв. Това най-вероятно се дължи на разширението на зоните за платено паркиране, увеличението на цените за престой в синя зона, както и на по-високата цена за репатриране на неправилно паркирани автомобили. Въпреки тези резултати обаче задълженията на фирмата продължават да растат. През 2011 г. те бяха близо 90 млн. лв., а година по-късно са 114.6 млн. лв. Общинските съветници от ГЕРБ не уточниха на какво се дължат тези резултати.

"Подобрението на финансите на общинските дружества се дължи на постоянния контрол от страна на кметството, както и на конкурсния принцип на избор на директори", каза Николай Стойнев. По негови думи промените, които са въведени през 2011 г. за определяне на заплатите в общинските дружества, които вече се формират от икономическия резултат на всяка компания, също са допринесли за положителното състояние на предприятията.

Обичайните заподозрени

Въпреки удовлетворението на общината от финансовите резултати през 2012 г. по традиция някои от дружествата са в тежко състояние. Три фирми - "Егида", "Галатея" и "Озеленяване", отчитат загуби през годините.

Общинската охранителна компания, която неведнъж е давала поводи за дебати в Столичния общински съвет, отчита загуба от 300 хил. лв. и задължения в размер на 1.5 млн. лв. Вариантите за съдбата на дружеството, които местната управа обсъжда, са три – ликвидация, приватизация или преструктуриране в общинско предприятие. За да се стигне до някое от тези решения обаче, първо Столичната община трябва да разгледа актуализацията на капитала и приемането на нов устав. Това според съветниците от ГЕРБ ще се случи до края на юни. Друго предложение за решение на проблема е дългосрочното отдаване под наем за срок от пет години на три имоти, които да стопят част от дълговете на компанията. Това са "Баня "Мадара", Гарнизонното стрелбище и помещенията за наблюдение в Южния парк.

"Дружеството е създадено в години, когато не е имало обществени поръчки, през него са минавали много пари и много се е крало", казва председателят на Столичния общински съвет. По негови думи ситуацията в момента е различна и общината трябва да прецени дали е необходимо да има изобщо подобно дружество.

Друга фирма, която също показва отрицателни стойности, е "Озеленяване" със загуба от 458 хил. лв. Според Столичната община това се дължи на стари вземания, които през 2011 г. ръководството на дружеството е определило като несъбираеми. "През миналата година, когато идва новият екип, се предприемат действия и в момента се водят дела, като спечелените пари влизат в приходите на фирмата", казват от администрацията.

Столичното дружество "Галатея", което стопанисва общински бази, е със загуба в размер на 383 хил. лв. "Тъй като дружеството не може да съществува в този вид, изходите са два - да намери начин за увеличение на приходите или да бъде влято в "Софийски имоти", казва Стойнев. Според него това са единствените варианти за фирмата.

"Общинската икономика е стабилизирана." Така описва финансовото състояние на търговските дружества през миналата година председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Според него това се дължи на повишения контрол и новите мерки, които администрацията е въвела. "Не гледаме всичко с розови очила, тъй като все още има фирми, които трябва да подобрят своите резултати или да се преструктурират, но сме удовлетворени от резултата", допълни Герджиков.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik

    Топлофикация и Столичен Автотранспорт са в редицата някъде след ВМЗ Сопот и БДЖ, но определено преди Български пощи и ТЕРЕМ


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход