Колкото повече, толкова повече

Общините и транспортното ведомство влязоха в спор за разпределението на бъдещите еврофондове

Децата от т.нар. "селкси райони" имат нужда от интернет, но за кметовете инвестициите в широколентова инфраструктура са последна грижа.
Децата от т.нар. "селкси райони" имат нужда от интернет, но за кметовете инвестициите в широколентова инфраструктура са последна грижа.
Децата от т.нар. "селкси райони" имат нужда от интернет, но за кметовете инвестициите в широколентова инфраструктура са последна грижа.    ©  Надежда Чипева
Децата от т.нар. "селкси райони" имат нужда от интернет, но за кметовете инвестициите в широколентова инфраструктура са последна грижа.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В България има 264 общини. Всички те ще се състезават в следващия програмен период за 616 млн. евро  според първоначалните разчети на Програмата за развитие на селските райони на ЕС. За почти 200 от тях това ще са единствените европейски пари, до които ще имат достъп за седем години - от 2014 до 2020 г. Сумата е по-малка от миналия период, а броят на конкурентите за нея - по-голям. Сега си представете как ще се почувстват тези 200 кметове, когато някой поиска да вземе близо половината от тези пари.

Точно това се е случило миналата седмица по време на преговорите за новата селска програма, когато водещото министерство - на земеделието, изненадващо е предложило с парите за общините да става и финансирането на широколентовата интернет инфраструктура, която предстои да бъде изградена. Тя е на стойност 293 млн. евро. Предложението е дошло директно от друго министерство - на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), което отдавна търси начин да осигури средства за т.нар. селски интернет.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  beriya avatar :-|
  beriya
  • + 1

  Господа управляващи ако ще правите селските райони по- конкурентни, то ще е нужно: да създадете по- добри условия за живот, качествени работни места и визия в дългосрочен план за развитие на самите селски региони.
  Дори и да е „бавен", то безжичния интернет е опция която позволява самата услуга да бъде достъпна почти на цялата територия на страната 24ч. в денонощие, т.е. тук може би кметовете са прави, че интернет засега е ,последна грижа“ на тези региони.

  Нередност?
 • 2
  skch avatar :-|
  skch
  • + 1

  Добрият достъп до интернет е изключително важен, но не това ще стимулира хората в селските райони да останат там. Някой в тия министерства е много болен мозък, ако смята, че като прокарат интернет по някаква схема и всички села ще спрат да се обезлюдяват. Поредното доказателство, че регионалната ни политика е нещо от сорта на - аз съм в София, к'во ми дреме за провинцията, дай да усвоим едни пари.

  Нередност?
 • 3
  mel_gibson avatar :-@
  mel_gibson
  • + 1

  Господа автори и коментатори явно не виждате истинските причини залегнали зад тази съпротива (и надявам се не и зад тази статия). Сдружението на общините иска целия контрол над парите да остане при кметовете на селските общини, които за огромно съжаление идея си нямат от дългосрочни стратегии и прочие за развитието на тези райони. Повечето ще си окрадат парите по добре познати и работещи схеми (асфалт, ремонт, изолацийка и т.н.). Драмата е, че някой иска да им вземе кокала и те сега надават вой кой откъдето може.
  Относно интернет - всеки производител, който развива или иска да развива бизнес в дадена община (селска или не) иска да има връзка с белия свят. Връзката освен пътна е и комуникационна (телефон, GSM и Интернет). Интернет главно се използва за комуникация, е-услуги на банки или няколкото работещи на държавата, реклама, интернет страница и прочие, тъй като интернет е средата за всичко това.
  Драги дами и господа трябва да се запознаете по-добре и с факта колко много села нямат изобщо интернет (факт е, че на някои не им и трябва) и трябва да отидете да видите с какво желание останалите все още млади хора плащат по 20-30 лв. (сума доста голяма за живеещите в селата) за интернет от 512К (там където го има) само и само да знаят какво става по света и най-вече да имат достъп до различни материали (повечето учебни). Аз съм бил в доста села и съм го виждал.
  Искате по-добър начин на живот - това включва и по-добро здравеопазване. Има градове, които нямат болници какво да говорим за селата. И познайте какво е едно от решенията - предоставяне на здравни услуги през интернет.
  Така, че не се обиждайте дами и господа от НСОРБ/Кметове, но като не разбирате нещо питайте и все ще се намери кой да Ви го обясни. Хубавото в случая, че Ви го обяснява друга държавна институция проумяла стойността на подобен проект. Тук става въпрос и за политика не само на държавно, но на европеско и световно ниво, която само явно Вие не разбирате.
  Не случайно интернет вече е едно от човешките права и е признато като една от основните и задължителни инфраструктури наред с електричесво, водоснабдяване и т.н.
  Именно заради хилядите възможности Европа дава пари за широколентов достъп в селата и точно в програмата за селските райони е правилно да бъдат заложени тези средства, а господата кметове трябва да са първите, които да се образоват за възможностите, които този достъп може да им предостави. След това трябва и да се надпреварват да участват предвид, че няма пари за всички.


  Ако трябва да обобщя:
  НСОРБ / Кметове - пътна инфраструктура трябва, но тя не е единствената и ако се прави като хората ще останат пари и за друго, отделен е въпроса че докато правите пътища можете и комуникация да пуснете. Преди около година ЕК каза че ще намали проектите за чиста инфраструктура и има и параметри, които следва да се изпълняват като един от основните е Интернет. Отделно как точно смятате да задържите населението само с пътища или спортни съоръжения и градинки, като те нямат никаква добавена стойност.
  МЗХ - заложете колкото може повече за изграждането на широколентов достъп така или иначе все ще са малко.
  МТИТС - разберете, че държавната мрежа не е основен приритет за тези средства. Да ще се предоставят е-услуги, но идеята е хората да имат достъп до интернет, а не да се субсидира държавата.

  Факт е също, че има и добри и съвестни хора и в НСОРБ и сред кметовете и във ведомствата и надявам се езика, който съм употребил да не кара всички веднага да скачат насреща, а да се замислят за момент и да потърсят и разберат причините за това недоволство.

  Нередност?
Нов коментар