Патриотично и много лично
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Патриотично и много лично

"СКАТ получи много силен тласък от това, че в нея аз започнах да водя предаване. Приказките, че СКАТ е създала партия "Атака", са лъжа. "Атака" я създадох аз. СКАТ беше трибуната, от която стигнах до хората, но аз можех да стигна до тях и от други трибуни", каза още преди години Волен Сидеров пред партийния си вестник "Атака".

Патриотично и много лично

Как политическата война между Атака и НФСБ се пренесе на телевизионния фронт

Зорница Стоилова, Весислава Антонова
21672 прочитания

"СКАТ получи много силен тласък от това, че в нея аз започнах да водя предаване. Приказките, че СКАТ е създала партия "Атака", са лъжа. "Атака" я създадох аз. СКАТ беше трибуната, от която стигнах до хората, но аз можех да стигна до тях и от други трибуни", каза още преди години Волен Сидеров пред партийния си вестник "Атака".

© Надежда Чипева


"Ще ходите ли на гей парада, господин Янев", крещи в лицето на Яне Янев настоятелна репортерка на телевизия "Алфа" - каналът на партия "Атака", докато зад гърба й Волен Сидеров и неговите депутати се подхилкват и викат "Гор-чи-во" и "Да се целунат младите" след срещата между лидера на РЗС и бившия премиер Бойко Борисов. Освен илюстрация на тежките миазми в българската политика сцената е показателна и за друго. За разлика от традиционните партии, в кресливия сектор на националистите партиите имат собствени телевизии. "Атака" облъчва през канала "Алфа", а сериозният й конкурент - "Националния фронт за спасение на България" (НФСБ) разчита на подкрепата на класиката в жанра - "Скат".

В този политически сектор в момента е доста горещо. НФСБ не успя за много малко да влезе в парламента и Волен Сидеров усети, че конкуренцията на бившия му съратник (понякога смятан и за негов продуцент) Валери Симеонов е сериозна заплаха. В момента "Атака" е в много особена ситуация. Тя осигури кворума, който беше нужен, за да се избере правителството на БСП и ДПС, и сега се опитва да консумира властта, докато обяснява на електората си, че не е в нея и едновременно с това да се бори срещу НФСБ. Задача, която до момента се изпълнява по един начин - с много викане. В същото време политическата война между двете партии се пренася и в присъдружните им телевизии.

"Господин Сидеров, каква е тази мълчалива подкрепа за ДПС?", репортерът на телевизия "СКАТ" Теодор Ангелов посреща лидера на "Атака" Волен Сидеров на изхода на Народното събрание в първия работен ден на парламента след извънредните избори. Навън чакат още дузина журналисти и оператори на други медии, за да зададат своите въпроси за изненадващата маневра на депутатите от "Атака".

На провокативния въпрос на репортера на СКАТ Сидеров сбърчва вежди в обичайния си израз на гръмоносен облак и процежда: "Вие сте лумпените, прости хора от СКАТ." Втората му реакция е да кресне в лицето на Теодор Ангелов: "Дължиш извинение! Ясно ли ти е?! Дължиш извинение!" "Извини се, бе извини се, бе", започват да повтарят в хор още няколко депутати от "Атака" и се нареждат в полукръг около журналиста. Той отстъпва крачки назад към стената на Народното събрание, докато се озове в пълна засада, повтаряйки: "Не ме бутайте, не ме ритайте. Нищо не съм казал." Камерите на почти всички телевизии предават на живо грозната сцена. Никой от събралите се журналисти не се намесва, за да защити колегата си.

"Вашият шеф, вашата партия нарича хиляди българи лумпени", изплюва камъчето Волен Сидеров. Става ясно, че сцената се разиграва като реплика-реванш на думи на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов. Той е и лидер на конкурентната на "Атака" националистическа формация "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ). В предаване по своя канал няколко дни по-рано Симеонов нарича поддръжниците на "Атака" "най-глупавите наши сънародници, най-немислещите, така да се каже, лумпените".

От станалата достояние на всички зрители (онлайн и пред екраните) неприятна случка освен горчив вкус остава и усещането, че тук не става дума за спречкване между народни представители и журналист, а за саморазправа между политически опоненти. Собственикът на СКАТ подава жалба в прокуратурата след казуса с Теодор Ангелов пред Народното събрание, добавяйки я към вече дългият списък от обвинения и съдебни спорове между членове на "Атака" и лица на телевизия "СКАТ" и НФСБ. Любопитното е, че всяка една от страните е записала поне едно съдебно решение в своя полза за обида, клевета или друго спречкване. Не се пестят нито изразни средства, нито емоции в битката за умовете и сърцата на патриотичната аудитория.

Партийни войни с медийни средства

Репортерите на СКАТ често кръстосват микрофони с тези на партийната телевизия на "Атака" "Алфа" и дори си разменят грубости. (Най-пресният случай беше на първата пресконференция на ГЕРБ след изборите, когато журналистките от двете медии направиха минишоу за колегите си, въвличайки и Бойко Борисов в казуса с "лумпените".) Голяма част от разследванията и предаванията на СКАТ са посветени на Волен Сидеров или на предполагаеми злоупотреби с националистическата идея на "Атака". И обратното - политическият противник, който най-често се громи през ефира на "Алфа", е Валери Симеонов. Има предаване, което се нарича "Медийни лъжи", водено от новоизбрания депутат Миглена Александрова (която е и PR на партията), в което най-често текат записи от СКАТ с разбиващи коментари на водещата и нейните събеседници (обикновено журналисти от същата телевизия или от вестник "Атака"). Така на практика най-верните зрители на едната телевизия са журналистите от другата.

Със сигурност обаче не можем да говорим за класическа медийна конкуренция за патриотичната ниша помежду им. Острите им отношения са плод на сложната амалгама от политическите интереси на партиите, които стоят зад гърба им, и личните войни между техните лидери - Волен Сидеров и Валери Симеонов. Телевизиите (и вестниците към тях - "Атака" и "Десант") са инструментите, през които се кръстосват думи и идеи, а понякога юмруци. Ако погледате който и да е от двата канала за половин час, можете да уловите в репликите на журналистите добре познатата рeторика на Сидеров или тезите на Симеонов.

"Предвид конкретната политическа обвързаност на двете медии, е логично да се предположи, че журналистите, които работят там, подкрепят курса на съответните партии и лидери. Ако това наистина е така, тогава не би трябвало да има предпоставки за цензура спрямо журналистите", коментира  Николета Даскалова, експерт във фондация "Медийна демокрация", която следи поведението на медиите и връзките им с политическите субекти. "Не бива обаче да се пренебрегва и възможността на практика положението да е по-различно – главните идеолози на партиите и на медиите да упражняват известен контрол над журналистите си с цел да си подсигурят кадрова стерилност и да се изолират от нежелани вмешателства", добавя тя.

"Аз нямам нищо против хората, които работят в телевизия "Алфа" и никога не съм ги нападал, нито съм им отказвал интервюта", коментира пред "Капитал" собственикът на СКАТ Валери Симеонов. "Какво да им се сърдя на хората? Те са като моите журналисти и оператори. Даже част от хората, които работеха в СКАТ, сега работят в "Алфа". Няма лошо", допълва той. Тук е моментът да споменем, че от "Атака" не откликнаха на поканата ни за разговор с изпълнителен директор или друг представител на телевизия "Алфа". В предаване по телевизия Bulgaria On Air, при самия старт на канала журналистът от "Алфа" Станислав Цанов споделя, че никога не му е бил оказван натиск или каквото и да било влияние какво да говори в предаванията си. "Имам свобода, каквато не съм имал в много частни медии", казва още той в репортажа на "Медиите On Air".

Думите на Симеонов обаче припомнят изконната причина, която поражда толкова силно напрежение между СКАТ (НФСБ) и "Алфа" ("Атака") и увлича толкова лично и журналистите в тях  - че хората са отломки от една и съща общност. Тази, около която се роди партия "Атака" през 2003 г. и която се разцепи заради подкрепата, която Волен Сидеров и групата около него оказаха на ГЕРБ в началото на мандата им през 2009 г. Подкрепа, без която партията на Бойко Борисов нямаше да може да управлява. "Те продължават да бъдат на една територия, която делят", както обобщава председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов.

Дори самият Валери Симеонов е категоричен: "Не можете да търсите тук медийно противопоставяне. Става въпрос за неистов страх от партията, която създаде телевизия СКАТ - НФСБ и моя милост като съпредседател. Волен Сидеров е наясно, че най-сериозният му конкурент, и то може би единствен останал на полето на патриотизма, съм аз."

Различията между СКАТ и Алфа

Въпреки че на пръв поглед СКАТ и "Алфа" изглеждат като огледални медии, приликите между телевизиите са само две. И тъкмо в тях се крият и породилите се противоречия помежду им. И двата канала се опитват да налагат националистически идеи сред аудиторията си или както те предпочитат да ги наричат - патриотични. Второто, което ги сближава, е фактът, че и зад двата канала стоят политически партии. Оттук обаче почват различията.

Основната и най-съществена е, че "СКАТ" е медиа, която успява да създава и налага политически проекти. От нея  Волен Сидеров тръгна като водещ на предаване "Атака" и след това стана лидер на формираната около телевизията партия "Атака", която изненадващо се изстреля в парламента през 2005 г. (макар и Сидеров, и Валери Симеонов и до днес да спорят кой точно има заслуга за тогавашния успех на формацията). На извънредните избори през 2013 г. отново бургаският кабелен канал доведе на прага на парламента НФСБ с изборен резултат от 3.8%. Най-добрите резултати на партията на Валери Симеонов съвпадат с областите, в които кабелната мрежа има най-голямо покритие и влияние. Той самият признава, че без телевизията не би спечелил толкова гласове. Неговата битка винаги е била като канал, позициониран в медийната периферия, да се стреми да изпраща свои представители в центъра на политическата игра - парламента.

При телевизия "Алфа" е обратното. След раздялата на "Атака" със собственика на СКАТ и тогава основен спонсор на партията Валери Симеонов (според доклад на Сметната палата през 2008 г. СКАТ е единственият корпоративен дарител на "Атака", който я е подпомогнал с 25 000 лева за кметските избори), Сидеров решава да създаде собствена, партийна телевизия. Такава, която да стане изразител на платформата на "Атака" чрез съдържанието си. И която да излъчва нонстоп гледната точка на "Атака". В предаванията на "Алфа" не се забелязва особена диалогичност - не се канят политически опоненти и като цяло микрофонът не се дава на политици извън парламентарната група на "Атака". Телевизията е създадена в края на 2009 г. като обществена с информационно образователен профил и се издържа изцяло от държавната субсидия на партията. Като обществена партийна телевизия тя няма право на приходи от реклама според тълкуването на медийния закон.

Валери Симеонов пък не приема за СКАТ определението партийна телевизия, като тук изтъква аргумента, че репортерите му търсят и други гледни точки. Има поле за дебат. "Гостуват представители на целия политически спектър без ДПС. Няма да крия, има забрана за тях, тъй като те са противоконституционна партия", съобщава Симеонов в характерния за националистите маниер. Но също такава добавя, че НФСБ използва телевизията, "за да разработим нашето виждане за доброто на България". Другата разлика с "Алфа" идва по линията на финансирането - СКАТ макар и непечеливш, е търговски субект. На въпроса успява ли да привлича реклами Симеонов отговаря: "А, привлича, грънци. Тук-таме, ако някой дребен търговец нещо се излъже да рекламира." По думите му рекламодателите бягат от СКАТ, защото тя "винаги е против властта".

Медийните директори, с които "Капитал" се свърза, потвърдиха, че двете телевизии не са интересни за рекламния бизнес. Показателен е и фактът, че те не се следят от пийпълметричната агенция GARB. Липсва почти всякаква информация за тях като пазарни играчи. Телевизия СКАТ на практика се издържа от кабелния бизнес на Валери Симеонов - "националната кабелна мрежа, бизнес, който съм създал с двете си ръце, без чужда помощ".

Ясна физиономия, лоялна аудитория

Любопитното в модела на СКАТ е друго - тя е пример за това как телевизионното влияние може да произвежда политически резултати. При това на фона на постоянния спад на доверието на хората както в политиците, така и в медиите. Макар данните на маркетинговата агенция Market Test TGI да показват устойчива тенденция на намаляване на гледаемостта на канала от години, видно е, че през 2013 г., точно преди изборите, интересът на аудиторията започва да се покачва (виж графиката). Тоест фактът, че са изразител на партийни интереси, вместо да отблъсне аудиторията, сякаш я привлича.

"Благодарение на откритата си идеологическа насоченост телевизиите СКАТ и "Алфа" се позиционират като медии с ясна физиономия. Това им осигурява известни предимства на фона на телевизионния пазар, в който доминират развлекателните програми, и на фона на медийната среда като цяло, където връзките с политическата класа са прикрити под маската на "независимостта", обяснява това явление Николета Даскалова от фондация "Медийна демокрация". "Тази ясна разпознаваемост неминуемо спомага за поддържането на твърда аудитория, още повече че национализмът е силен притегателен център – латентен или активен – за определени групи от обществото", допълва тя.

Сходно е и мнението на председателя на СЕМ Георги Лозанов, който смята, че за да оцеляват в новото време и традиционните медии, ще вървят към един нов модел, когато водещ ще бъде не плурализмът, а честното говорене през идентификацията. Според него именно заради недоверието в политическата класа централните медии и публичните авторитети въобще, се поражда един друг тип предпочитание и то е към медийните маргинали (без в това да влага негативизъм). По думите на Лозанов в по-проблемните общества като нашето се наблюдава ефект, при който периферията започва да бъде много по-ефективна от центъра. "Оказва се, че тази периферия е в състояние да произведе публични фигури, които да влязат в публичната сфера, дори в политиката", коментира той. Точно какъвто е примерът с възникването на "Атака", а после и НФСБ.

"Влиянието на медии като "Алфа" и СКАТ не е свързано само с ясно дефинираната националистическа идеология, а по скоро с това, че говорят от периферията, не от центъра. Това е по скоро форма на реванш, форма на критическа нетърпимост", твърди председателят на СЕМ. Той смята, че те печелят симпатии от остротата на говоренето (печелят и наказания обаче - виж карето). "Хейтърският език е част от националистическия език в България. Той не е влязъл в официални идеологии и решава да е част от езика на недоволните", добавя Лозанов.

По същата логика националистическите партии (и прилежащите им медии) не могат да си позволят да подкрепят официални политики. Неслучайно "Атака" има този имиджов проблем в парламента и извън него. Ако реши да подкрепи правителството, трябва така да го подкрепи, че да не личи, че го е направила.   

Всичко това е важно по една-единствена причина. Върху Волен Сидеров в момента се крепи оцеляването на правителството на БСП и ДПС. Погледнато от мръсния ъгъл на българската политика, то ще съществува, докато "Атака" не види по-голям интерес от предсрочни избори. Този момент обаче е далече. В момента Волен Сидеров трябва да зарови дълбоко спомена за неговата подкрепа и затова има нужда от две неща - много крясъци и време. Защото ако скоро има избори, резултатът за "Атака" ще бъде доста различен.

С остър език

Програми като СКАТ и "Алфа" са чест обект на мониторинг за СЕМ. Често за тях има и жалби от засегнати лица. "Понякога се случва да пристигат и анонимни сигнали. Наскоро срещу СКАТ имаше жалба от джамийското настоятелство на едно село с твърдения за тормоз и насаждане на етническа омраза. Проверката обаче установи, че нарушения на ЗРТ в конкретния казус няма, т.е. по някои от сигналите на граждани и организации се установява, че няма нарушения на ЗРТ", обясни Антоанета Лозенска-Тодорова, юрист, директор "Надзор, лицензионни, регистрационни и правни режими" в СЕМ. Най-много наказателни постановления срещу двете телевизии са заведени за етническа и религиозна нетърпимост.

"Волен Сидеров няма кой знае какво творческо мислене. Той копира модела на влизането в политиката на телевизия СКАТ чрез "Атака". Той създаде телевизията си с огромната държавна субсидия на партията", не му остава длъжен Валери Симеонов, лидер на НФСБ и собственик на СКАТ
Фотограф: Цветелина Белутова

"Ще ходите ли на гей парада, господин Янев", крещи в лицето на Яне Янев настоятелна репортерка на телевизия "Алфа" - каналът на партия "Атака", докато зад гърба й Волен Сидеров и неговите депутати се подхилкват и викат "Гор-чи-во" и "Да се целунат младите" след срещата между лидера на РЗС и бившия премиер Бойко Борисов. Освен илюстрация на тежките миазми в българската политика сцената е показателна и за друго. За разлика от традиционните партии, в кресливия сектор на националистите партиите имат собствени телевизии. "Атака" облъчва през канала "Алфа", а сериозният й конкурент - "Националния фронт за спасение на България" (НФСБ) разчита на подкрепата на класиката в жанра - "Скат".

В този политически сектор в момента е доста горещо. НФСБ не успя за много малко да влезе в парламента и Волен Сидеров усети, че конкуренцията на бившия му съратник (понякога смятан и за негов продуцент) Валери Симеонов е сериозна заплаха. В момента "Атака" е в много особена ситуация. Тя осигури кворума, който беше нужен, за да се избере правителството на БСП и ДПС, и сега се опитва да консумира властта, докато обяснява на електората си, че не е в нея и едновременно с това да се бори срещу НФСБ. Задача, която до момента се изпълнява по един начин - с много викане. В същото време политическата война между двете партии се пренася и в присъдружните им телевизии.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

110 коментара
 • 1
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Забравяте и другата уж националистическа партия дето обръща знамената на България, дето прави про-Албански конференции. И на ВМРО ще им дойде времето в което ще стане ясно за парите получавани от Валентин Златев, а използвани за разделение в което се налага "модела Косово"!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  dorko avatar :-|
  dorko

  Колкото и да се обстрелват с кал, не могат да стигнат вонята, която лъха от ТВ 7.

 • 3
  voxy avatar :-|
  voxy

  хаха забавна и добра статия :))

 • 4
  v_v avatar :-|
  v_v

  „alfa”- много патриотично! Да не е на турски!?

 • 5
  yotata avatar :-?
  йотата

  Абе, а къде е кака Капка?

 • 6
  kireto avatar :-P
  Кирето

  "...Волен Сидеров и Валери Симеонов. Телевизиите (и вестниците към тях - "Атака" и "Десант") са инструментите, през които се кръстосват думи и идеи, а понякога юмруци..."

  Атака и Десант - мухахахааа...:)
  Само идиоти могат да си нарекат така вестниците.

  Иначе статията ми беше много полезна, научих неща които не ги знаех.

 • 7
  carmello avatar :-|
  carmello

  добре му стои розовото зад Болен :)

 • 8
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "Сходно е и мнението на председателя на СЕМ Георги Лозанов, който смята, че за да оцеляват в новото време и традиционните медии, ще вървят към един нов модел, когато водещ ще бъде не плурализмът, а честното говорене през идентификацията. "

  Е това е да ти го каже учен човек! :-)
  Приложен към лидера на АТАКА плурализЪма се нарича шизофрения.
  Дали "Волният Уили" няма до такава степен да се слее с ролята, че да не може да я напусне?!
  Тогава Сидеров ще има лична(макар и неосъзната) изгода от още по-ниски цени на тока. За електрошоковете ще му трябват!
  :-)

 • 9
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Стонът на един политически труп! Всички знаят, че Атака ВИНАГИ е заявявала, как ДПС била противоконституционна партия, която трябвало да бъде забранена със закон. И сега точно ВОЖДЪТ, Сидеров, даде властта на ДПС, с трите им министерски кресла в кабинета на Орешарски!!! Накратко: гласуваш за Волен, получаваш ... Местан! Всичкото това - при условие, че толкова много хора са гласували за Атака, не за да се прави Сидеров на отговорен и хрисим пред ДПС, а за да им се противопостави на домогванията до властта РЕАЛНО (за целта не е нужно да си говори с ГЕРБ, както не си говорят с ДПС, но въпреки това Сидеров, лично, вкара Местан и хората му във властта)! Все пак, станалото не е толкова изненадващо предвид факта, че всъщност ДПС и Атака винаги са били партньори и само разиграват театри за пред будалите. Още се помни скандалът с превеждани пари от ДПС към Атака. В крайна сметка тези две формации винаги са били скачени съдове - плашат наивниците една с друга и заедно кретат във властта.

  С този си ход, с това изплюване директно в лицата на избирателите си, Волен Сидеров постави и началото на края на политическата си кариера. От тук-нататък всяко гласуване на Сидеров в полза на коалицията БСП-ДПС ще бъде представяно от Борисов като потвърждение на думите му, че Сидеров е вързан с БСП и ДПС. Всяко рипане на Сидеров срещу БСП и ДПС ще бъде представяно от Борисов като изчерпване ролята на Сидеров с приемането на кабинета на Орешарски, след което Сидеров е отхвърлен от партньорите си и затова им се сърди. Сидеров подари на Борисов най-ценната роля, а именно - тази на ЕДИНСТВЕНА опозиция на коалицията БСП-ДПС. Като добавим, че кранчето за фандъците към Сидеров се държи от БСП и ДПС - най-вероятно е Сидеров да лае главно срещу Борисов. Това значи, чисто и просто, че Сидеров е вързан на каишка от БСП и ДПС и че печеливши от него ще са БСП-ДПС и Борисов (който вече успя да се очертае като ЕДИНСТВЕНА опозиция). Просто - Сидеров вече е на последната права пред излизане от политиката.

  Сега обаче по-важното е новото разпределение на силите в Парламента. В момента, в който кабинета на Орешарски вече стана факт, тройната коалиция между БСП, ДПС и Атака вече приключи своята роля, както и своето съществуване. От тук нататък в Парламента има само двама ключови играчи. Това са двойната коалиция БСП-ДПС и единствената им опозиция и коректив ГЕРБ на Борисов. Ролята на Атака-та на Сидеров вече се изчерпва само с това, вождът да се пеняви на халос до разпадането на групата му, от време на време коалицията БСП-ДПС да му пуска по някоя троха, като на бясно куче, което да им пази двора от "лошата" опозиция Борисов и когато формацията на Сидеров се разпадне - отцепилите се депутати да бъдат усвоени от БСП-ДПС и Сидеров да стане съвършено излишен в този и във всички следващи Парламенти (с тъпотията най-съзнателно да вкара във властта трима министри на ДПС, макар да тръби навсякъде, че ДПС е противоконституционна партия и че трябва да бъде забранена със закон, Сидеров гарантира възхода на конкурентната националистична формация НФСБ на Валери Симеонов).

  И така - вече имаме една действителна опозиция и коректив на изпълнителната власт в лицето на Борисов и една управляваща двойна коалиция в лицето на БСП-ДПС. Просяка Сидеров вече не го броим, защото той вече няма никакво значение и ще съществува като "фактор" само до тогава, докато коалицията БСП-ДПС счита, че има смисъл да му подхвърля някакви трохи. Сидеров вече е бясното куче, което ще се мъчи да пази "двора" (властта) на ДПС и БСП от единствената им опозиция Борисов, въпреки че ще продължи да се преструва на "отделен" от двойната коалиция БСП-ДПС. Сега ще изчакаме да видим, дали онези ще му подхвърлят някоя трошичка или директно ще го изринат на боклука.

  Следващото управление, след това на коалицията БСП-ДПС (Сидеров вече си свърши работата и е излишен, тоест, каквито трохи му отпуснат БСП и ДПС - това!), най-вероятно ще бъде пак на Борисов. Тепърва той ще започне, макар и не много бързо, да си възстановява доверието. Това възстановяване ще се ускори, ако Борсов не се изказва анти-социално, макар и да продължава да застъпва десно-центриската си ориентация. Даже може да започне да критикува управлението на БСП и ДПС, че в него няма никакви смислени социални мерки...

  Сега - стои на дневен ред въпросът, какво ще бъде развитието около касирането на изборите. Предстоят и протести...

 • 10
  thepirineagle avatar :-P
  thepirineagle

  Вземи единия- удари го в другия:-) Типични патриотарски циркове,зрелища за българския плебс,борба за онези 10-12% от избирателите,които вместо да направят нещо от живота си, са се капсулирали в мегалистични видения за " златни векове" и не искат да се помръднат и на милиметър от фантазиите за величие, зад които крият сковаващите ги страхове за бъдещето....Без да осъзнават, че биват за пореден път използвани за озаконяването и продължавашото разграбване на тъй скъпата им,декларирана,родина....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK