Кой ще пази армията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кой ще пази армията

Сред обектите в поръчката са и взривилите се складове в Челопечене

Кой ще пази армията

Над 30 военни обекти могат да останат без охрана заради забавена обществена поръчка

Люба Йорданова
12818 прочитания

Сред обектите в поръчката са и взривилите се складове в Челопечене

© Анелия Николова


Близо до София, по пътя за Копривщица, се намира един от най-важните военни обекти в страната - Националният военен учебен комплекс "Чаралица". В него министърът и началникът на отбраната провеждат своите сборове с командири от цялата страна, често в присъствието на президента. Там се провеждат компютърни командно-щабни учения, включително международни с участието на офицери от други държави. В "Чаралица" се намира и командният център, откъдето в критични ситуации би трябвало да тече комуникацията към всички части на страната. Комплексът е наскоро реновиран, в него има модерна техника и оборудване.

От началото на тази година обаче "Чаралица" не се охранява. Според военни, след като договорът на тогава наетата охранителна фирма е изтекъл, тя е изтеглила служителите си от обекта. Междувременно търгът за нов изпълнител се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията и впоследствие във Върховния административен съд. Тъй като все още няма взето решение по казуса, спечелилата новата поръчка фирма няма право да започне работа. Така важен команден център на армията в момента по думите на военни се пази от няколко сержанти.

В същата ситуация може да се окажат още 34 военни формирования, чиито договори за охрана изтичат в началото на юни и август. Обществената поръчка за нов изпълнител, освен че закъсня, съдържа спорни условия, заради които текат процедури по обжалване. Шансът скоро да бъде избрана нова охранителна фирма е минимален и след по-малко от две седмици повечето от тези военни обекти, в някои от които се намират взриво-, пожаро- и токсично опасни материали, ще останат неохраняеми.

Закъснялата поръчка

На 15 март в Агенцията за обществени поръчки е обявен конкурс за "охрана на войскови имоти на военни формирования, подчинени на Съвместното командване на силите (СКС)". Процедурата е ограничена, т.е. оферти могат да подадат само кандидати, които са получили покана от възложителя след предварителен подбор. Общата стойност на поръчката е над 27,6 милиона лева, като желащите могат да кандидатстват за три различни обособени позиции. Първата е за охрана на 17 войскови имота с боеприпаси и бойни отровни вещества, за която според възложителя ще са нужни 600 души, а прогнозната стойност е близо 18,5 млн. лв. Втората включва десет имота с тилово и инженерно имущество, за които се изискват 150 охранители срещу близо 5 млн. лв., а третата - седем имота с гориво-смазочни материали и автобронетанкови имущества, пак за 150 души и 4,3 млн. лв. Охраната трябва да бъде денонощна и въоръжена за срок от пет години. Измежду кандидатствалите фирми Съвместното командване на силите избира три, които подават конкретни оферти с бюджет и възложителят избира една от тях според критерия най-ниска цена. Кандидатствали са осем фирми - "Кремък" ЕООД, "Професионална защита електроник" ООД, "МОБА" ЕООД, "Викинг-Николов" ЕООД, "Люкрим гард" ООД, "Бюро за охрана и сигурност - ИТ" ЕООД, "Консорциум РМ-Титан-БАТ Секюрити" и "Мултифорс А.С" ЕООД.

В момента процедурата е на етап предварителен подбор. След това трите избрани фирми ще имат срок от 35 дни, в който да подадат оферти, т.е. изпълнител може да бъде избран в най-добрия случай през август. На 10 юни обаче изтича договорът на фирмата, която в момента охранява повечето от имотите - "МОБА", а на 14 август - на тази, която охранява останалите - "Бюро по охрана и сигурност - ИТ". Според източници на "Капитал", пожелали да останат анонимни, двете компании не са били потърсени за евентуално удължаване на договорите и се подготвят да изтеглят служителите си от обектите. Освен това според Закона за обществените поръчки договор може да бъде удължен по изключение само ако не по-късно от шест месеца преди изтичането му е открит нов конкурс, който не е завършил. В случая обществената поръчка е открита три месеца преди изтичането на договора с "МОБА" и пет преди изтичането на този с "Бюро по охрана и сигурност - ИТ".

Според юриста Мартин Петков, който работи в сферата на тръжните процедури, законът не позволява друга възможност за продължаване на дейността по договора след изтичането му. "Или трябва по някакъв начин да си осигурят собствена охрана или по ръба на закона да твърдят, че са възникнали форсмажорни обстоятелства и да им платят [на сега охраняващите фирми] за още един-два месеца, например докато се появи нов изпълнител", обяснява Петков.

"След изтичане на договора частната охранителна компания няма законово основание да остане на обекта, защото съгласно Закона за частната охранителна дейност охранителната дейност се извършва при сключен договор за охрана с възложител", потвърждава и Татяна Иванова, изпълнителен секретар на Националната асоциация на фирмите, охраняващи с технически средства. Ако охранителната компания продължи работа без договор, тя нарушава пряко закона и може да й бъде отнет лицензът, допълва Иванова.

От Министерството на отбраната бяха лаконични в отговорите си по темата. "Охраната на обектите се извършва по силата на сключени и все още действащи договори. В случай че конкурсът не е приключил, охраната на тези обекти ще бъде организирана съгласно решенията на компетентния за това орган", отговориха от пресцентъра. Военните формирования от поръчката (и тяхната охрана) са на подчинение на СКС, чийто командващ - генерал-лейтенант Атанас Самандов, също не даде ясен отговор. "Каквото трябва, ще стане", коментира той на въпроса какво ще се случи, след като изтекат договорите на сега охраняващите фирми. И допълни по повод евентуалното им удължаване: "Не мога да ви кажа, не ме касаят. Ще намерим начин да го разрешим проблема." Ген. Самандов каза още, че той няма договор с никого и не знае кой има.

Кой може да охранява

Освен че е очевидно закъснял, конкурсът за нова охранителна фирма има и няколко спорни условия. От документацията не става ясно например по какви критерии СКС ще избере трите фирми, които ще подадат оферти. Записано е, че предварителният подбор ще определи кандидатите, които имат необходими финансови и технически възможности да изпълнят обществената поръчка, но не и какво става, ако повече от три фирми докажат този капацитет. Друг проблем е фиксирането на минимална цена на ценовите оферти. По всяка от трите обособени позиции СКС е дало долна граница за един охранител - между 520 и 550 лв. (според източници от бранша тази цена е недостатъчна, за да покрие разходите за един служител). А според жалбата в КЗК на охранителната фирма "Фортуна 13С" условието е "правно недопустимо", а стойностите - чисто субективни, без да става ясно как и с какви финансови и икономически аргументи са мотивирани. Подобни аргументи има Националната асоциация на фирмите охраняващи с технически средства, която също обжалва. Асоциацията е притеснена и от факта, че при така дадените обща цена и минимално възнаграждение очевидно не се предвижда увеличение на средствата по поръчката по време на петгодишния период на изпълнението (през който издръжката за един служител най-вероятно ще се повиши). Освен това при посочени долни граници и единствен критерий за избор на оферта най-ниска цена надпреварата донякъде се обезсмисля.

Интересен момент е и условието кандидатстващите да имат достъп до класифицирана информация с ниво "поверително". Обектите, за които става въпрос, не са секретни (местоположенията им са описани детайлно в тръжната документацията), но планът за охрана, който поканените за оферта фирми ще трябва да представят, е с гриф "поверително". В същото време е записано, че в помещенията на фирмите участници няма да се получава, обработва и съхранява класифицирана информация, което противоречи на изискването за достъп.

Ген. Самандов отказа да коментира условията по поръчката с аргумента, че в момента процедурата се обжалва и отговорите могат да попречат на процеса.

В становището си пред КЗК по повод искането на "Фортуна 13С" за спиране на процедурата СКС посочва, че след изтичането на договорите със сега охраняващите фирми военните формирования остават без охрана. "Така се поставя на непосредствен риск сигурността както на техния военен патримониум, така и тяхното функциониране като войскова единица, с оглед на което се застрашава отбранителната функция на частите от Българската армия", пише още в становището. А КЗК отхвърля жалбата с аргумента, че спирането "ще засегне обществения интерес не само на възложителя, но и на обществената сигурност като част от общата национална рамка на защита на обществения интерес". Всъщност обществената сигурност можеше да бъде много по-добре защитена, ако Съвместното командване на силите беше подготвило навреме ясна тръжна процедура.

Близо до София, по пътя за Копривщица, се намира един от най-важните военни обекти в страната - Националният военен учебен комплекс "Чаралица". В него министърът и началникът на отбраната провеждат своите сборове с командири от цялата страна, често в присъствието на президента. Там се провеждат компютърни командно-щабни учения, включително международни с участието на офицери от други държави. В "Чаралица" се намира и командният център, откъдето в критични ситуации би трябвало да тече комуникацията към всички части на страната. Комплексът е наскоро реновиран, в него има модерна техника и оборудване.

От началото на тази година обаче "Чаралица" не се охранява. Според военни, след като договорът на тогава наетата охранителна фирма е изтекъл, тя е изтеглила служителите си от обекта. Междувременно търгът за нов изпълнител се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията и впоследствие във Върховния административен съд. Тъй като все още няма взето решение по казуса, спечелилата новата поръчка фирма няма право да започне работа. Така важен команден център на армията в момента по думите на военни се пази от няколко сержанти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  zarezan avatar :-(
  zarezan

  До къде стигна тази държава????? Армията наема охранители за военни обекти?! Не знам, да се смея ли, да плача ли?
  Сигурно и при конфликт с някоя съюзническа съседна държава ще обявим обществена поръчка за фирма да води военните действия, така де и това си е трудова дейност...

 • 2
  stanislavr avatar :-|
  stanislavr

  Малко тъпа математика:
  18500000 го делим на 600 и после на 12 = 2569,44 лв.
  И пак по същия начин:
  5000000лв/150човека/12месеца=2777,77 лв.
  Резултатът е брутния разход на 1 охранител на месец.
  При условие, че в армията има и пушки и гащи без пари, тия обекти могат да ги охраняват генерали с месечна заплата по-голяма от тая на премиера.
  В тая нашата държава крадат от всичко.

 • 3
  stanislavr avatar :-|
  stanislavr

  А дано сумата да е за 5 години.

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Пример за пилеене на средства. Имаме армия от над 25 хиляди. Това което трябва да се направи е да се намали броят на базите до 50-60 и така всяко едно спокойно ще може да бъде охранявано от състава на поделенията разквартирувани там.

 • 5
  kozhouharov avatar :-|
  kozhouharov

  Обществена поръчка за охрана на армията!?!!? ЩО ЗА ГЛУПОСТ Е ТОВА????????????
  А обществена поръчка за почистване на всички тоалетни ще има ли?????

 • 6
  cuam4o avatar :-|
  Ангел

  "Кой ще охранява армията" наистина звучи като оксиморон. ОБАЧЕ цената очевидно е за 5-те години договор защото излиза по малко над 500лв на охранител на месец, което е точно в рамките "между 520 и 550 лв". Ако военен персонал изпълняваше тези функции щеше да е поне двойно по-скъпо. И не мислете, че това е от вчера - аз бях в казармата 98-ма година и още тогава имаше поделения, които се охраняваха от волнонаемни пазачи.

 • 7
  tzvetkov avatar :-|
  tzvetkov

  До коментар [#6] от "cuam4o":
  Ето един коментар, който не е писан от първосигнално говедо. Първо - отдавна е установено, че даването на наряди е пилеене на време и ресурс. Второ - наемането на фирми за охрана наистина излиза много по-евтино на армията. И трето - преди да се пише трябва малко да се помисли.
  Друг е въпроса, че освобождаването на имоти се извършва бавно. Но нека не забравяме, че голяма част от военните имоти не се намират в центъра на Пловдив, София или Варна, а в труднодостъпни и неатрактивни райони.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.