Десен в левите редици
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Десен в левите редици

Начело на финансовото ведомство Петър Чобанов ще трябва да намери баланс между левите обещания на партията и личните си убежденията, че стабилността на валутния борд и фискалната дисциплина са основата за просперитета на България.

Десен в левите редици

Финансовият министър Петър Чобанов е личен избор на премиера Орешарски

Стефан Антонов
14995 прочитания

Начело на финансовото ведомство Петър Чобанов ще трябва да намери баланс между левите обещания на партията и личните си убежденията, че стабилността на валутния борд и фискалната дисциплина са основата за просперитета на България.

© Цветелина Белутова


Непознат за широката публика, но добре известен сред професионалните среди, новият финансов министър Петър Чобанов е едно от истинските експертни назначения в новото правителство.

По стечения на обстоятелствата той следва стъпките на премиера Орешарски - финансист с десни убеждения, който получава поле за изява в кабинет на левицата. Едно е сигурно – Чобанов не е партиен избор, а е от личната квота на министър-председателя. Начело на финансовото ведомство той ще трябва да намери баланс между левите обещания на партията и личните си убежденията, че стабилността на валутния борд и фискалната дисциплина са основата за просперитета на България.

Подходящ бекграунд

"Има много работа за вършене, имам идеи, мога да нося отговорността и вярвам в подкрепата на министър-председателя. Затова приех да заема поста на финансов министър", казва 36-годишният Петър Чобанов. Той е едно от най-младите попълнения в кабинета "Орешарски" и е както с академичен, така и с институционален опит. През през 2006 г. защитава докторат на тема системни рискове за финансовите системи на държави във валутен борд. От началото на тази година е доцент в катедра "Финанси" на Университета за национално и световно стопанство.

Институционалната му кариера започва в БНБ като главен експерт в анализаторското звено на банката. Там е забелязан от професор Николай Неновски, който е част от управителния съвет на институцията. След като през 2005 г. Пламен Орешарски оглавява финансовото министерство, професорът (чието мнение ценят както сегашният премиер, така и лидерът на БСП Сергей Станишев) препоръчва Чобанов за директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози. Петър Чобанов е сред българските икономисти, с които Европейската комисия комуникира по подготовката на присъединяването на България към ЕС. Тогава той се запознава и работи с еврокомисаря Оли Рен и с Кристин Лагард, която днес оглавява Международния валутен фонд. А разпознаваемостта на финансовия министър в Брюксел е важна.

През 2009 г. Чобанов пое поста председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Според запознати това отново става по препоръка на проф. Неновски, с когото лидерът на БСП Сергей Станишев е приятел от студентските си години в Москва. Чобанов е избран начело на финансовия регулатор като експертна фигура въпреки резервите на партийното ядро, което не одобрява десните му икономически възгледи. Разнобоят в редиците на социалистическата партия поставяше под въпрос и сегашната номинация на Чобанов за министър. Много по-предпочитан в партийните среди беше Кирил Ананиев, който бе заместник-министър на финансите при Пламен Орешарски. Ананиев се ползваше и с подкрепата на ДПС, но в крайна сметка лично бъдещият премиер обяви, че негов финансов министър ще е Петър Чобанов. А това означава и че Орешарски иска да следи изкъсо финансите на държавата. Или поне там да е човек, на когото има доверие, и вероятно донякъде - контрол.

Висок скок

Разбира се, към назначението на Чобанов има и критики - че то е твърде висок скок в кариерата, за който макроикономистът няма нужната подготовка като администратор и мениджър: Агенцията за икономически анализи и прогнози е твърде малко звено и управлението му не може да е добра подготовка за министерския пост, а председателството на КФН е било твърде кратко (точно година). Както и че е слабохарактерен и може да приеме ролята на фигурант, чийто подпис да легализира решенията на премиера и партиите, формирали правителството.

Не на това мнение е Любомир Дацов, който беше заместник-министър на финансите при Милен Велчев и при Пламен Орешарски. Според него Петър Чобанов ще е добър финансов министър, защото притежава нужната подготовка. За правната и техническата страна на нещата ще разполага с експертността на дирекциите и заместниците си. Самият Чобанов твърди, че не би допуснал външна намеса в работата му на министър. Показателно до каква степен човекът начело на финансовото ведомство ще има свобода на действие предвид сложният политически баланс в правителството обаче ще е и кои са неговите заместници. Според източници от БСП по време на преговорите с  ДПС е имало номиниран безспорен експерт за заместник, който да отговаря за разходната част, но той трудно казвал "не", когато става въпрос за повече бюджетни средства. Но в крайна сметка този пост ще заеме ново за политиката лице, твърдят източници от правителството. Името му засега остава тайна.

Като заместник-министър, отговарящ за данъчната политика и бюджетните приходи, най-вероятно ще бъде назначена Людмила Елкова, която бе шеф на дирекция "Данъчна политика" по времето на Пламен Орешарски, а доскоро експерт в партия България на гражданите на Меглена Кунева. Възможно е да има и трети заместник-министър на финансите, който да отговаря за държавния дълг, наблюдението на небанковия финансов сектор и координацията на финансовите въпроси с Европейския съюз.

Като в програмно правителство

Петър Чобанов казва, че е подготвен и за сценарий, при който правителството да се задържи на власт около година или малко повече. Затова амбицията му е да се държи като министър в програмно правителство, като това на Марио Монти в Италия. Това означава да търси най-добрите решения за държавата, дори те да не са изгодни в политически план.

Според хора от БСП Чобанов е бил и сред основните противници на идеята да се отмени плоският данък и да се върне прогресивното подоходно облагане. Въпреки че не е вицепремиер, на него се възлага и да планира реформите, с обещание за които БСП се яви на изборите – здравна, образователна, в аграрния сектор и по-добро усвояване на еврофондовете, каза източник от управляващите.

Освен като десен икономист Петър Чобанов се определя и като прагматик, който не робува на идеологии, а търси най-удачни решения за проблемите. За него изпълнението на бюджета не е самоцел, а средство за провеждане на държавна политика.

"Държавата трябва да осигури една по-добра регулаторна среда, така че да може бизнесът да се развива. Това не изключва създаването на фондове за рискови инвестиции, участие в капитала на дружествата, но основното си е частната инициатива, която трябва да се подпомага с неутрална и равноправна среда", излага възгледите си новият финансов министър.

Той е предпазлив в оценките си за присъединяване на България към еврозоната. Едновременно признава, че това трябва някога да се случи, защото е записано в договора за присъединяване, но допуска, че този процес може да се отложи с няколко години. "Имаме стабилен валутен борд и динамична ситуация в еврозоната. Засилването й като федерация ще ни постави в коренно различна ситуация, спрямо която ще трябва да си формулираме интереса и да се подготвим да го отстояваме", казва той.

При първата си публична изява като министър Петър Чобанов обеща, че "няма да си позволяваме волности и разпускане". Остава да видим този стил на работа реализиран и на дела.

Непознат за широката публика, но добре известен сред професионалните среди, новият финансов министър Петър Чобанов е едно от истинските експертни назначения в новото правителство.

По стечения на обстоятелствата той следва стъпките на премиера Орешарски - финансист с десни убеждения, който получава поле за изява в кабинет на левицата. Едно е сигурно – Чобанов не е партиен избор, а е от личната квота на министър-председателя. Начело на финансовото ведомство той ще трябва да намери баланс между левите обещания на партията и личните си убежденията, че стабилността на валутния борд и фискалната дисциплина са основата за просперитета на България.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

29 коментара
 • 5
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Очакам министъра да обясни в някое интервю на разбираем език какви точно стъпки ще предприеме за да осъществи дестните си разбирания на практика. Според него "Държавата трябва да осигури една по-добра регулаторна среда така, че да може бизнесът да се развива". Как? Кои са тези мерки, които ще осигурят средата, как ще се прилагат, от кого - да обясни тези неща. И също не да казва, че ще запази финансовата стабилност а да обясни как! Да обясни бъдещите си дейстивя, като технология а не идеите си. Ние можем сами да преценим определени действия до какво ще доведат.

 • 6
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Финансовият министър Петър Чобанов не е нито десен нито ляв докато не започне да взима и изпълнява конкретни решения.

  Тогава по делата му, както е казано в библията, ще познаем какъв е наистина. Всичко казано и написано преди това са само догадки.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  Сега остава да видим, колко е десен. Дано не му пречат да си върши работата, като му вдигат данъците и налагат новоизсмукани от пръстите данъчни привилегии. Най-добре още първата година да окоси и съществуващите привилегии като ваучерите за храна, лихвите за ипотечни борчлии, амнистията за рента от земя, частното пенсионно осигуряване (всъщност прикрити борсови схеми) и още няколко. Така мераклиите за нови сами ще се откажат от традиционните си акции за натиск, като разберат че няма изключение за никого.

  След това, да действа по-бързо. Да не стане като с предишните - 2 крупни реформи в последните месеци (касовите апарати и единната сметка) и не остана време хората да го осмислят, за да им напишат червената точка на изборите.

  Също да си пази гърба от работи, които са загнили и могат да се разпърдят в най-неподходящия момент, както стана с 8 години помпане на ВЕИ и накрая от един удължен срок на отчитане народът излезе на улицата. Особено опасни са частните пенсионно фондове - с тези инвестиции в свързани лица, никой не знае вече колко активи имат наяве и колко - само на хартия. По-добре да иска един международен одит към дата на поемането на поста, за да му падне този товар като отговорност.

 • 8
  a.nice avatar :-|
  hope

  Някой разбра ли нещо за десните му убеждения, освен че е противник на подоходното облагане?
  Защо ще увеличават майчинските за сметка на образованието, това ли му е "дясното"?

 • 9
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Ляво и дясно в обрулена България важи само за посока, не за политики. Каквито и да са политико-икономическите пристрастия на г-н Чобанов той едва ли ще има възможност да ги приложи, защото първата му работа ще е да дебне сутрин какви са постъпленията в бюджетните сметки, защото разходите чукат на вратата.
  После - като се е хванал на хорото на БСП, ще - не ще трябва да се съобразява с програмата й. Приказките, че програмата е "на пауза, защото БСП няма самостоятелен кабинет" могат да звучат само от устата на г-н Волен Сидеров, когото никой не възприема сериозно. Ако г-н Чобанов има малко себеуважение, по-добре да мълчи упорито пред репортерките, отколкото да ръси сидеровизми. Олеква...

 • 10
  slalev avatar :-|
  Kurti

  Самият Чобанов твърди, че не би допуснал външна намеса в работата му на министър.
  Е, чакам с нетърпение да чуя имената на новите шефове на Митницата и НАП.
  По традиция, те са ченгета, и се назначават от едни други хора, и се отчитат на едно друго място.
  И ПАК ПО ТРАДИЦИЯ, Финансовия Министър, твърди, че това не е толкова важно, по-важен е бюджетния баланс...?

 • 11
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Самият Чобанов твърди, че не би допуснал външна намеса в работата му на министър."

  Oстава да видим и делата?!

 • 12
  biker avatar :-|
  BIKER

  Като цяло съм противник на това правителство, не съм социалист, но не мога да отрека че Петър е свестен и умен човек. Учили сме заедно и му желая успех, дано покаже характер когато бъде притиснат от лобитата. В този момент независимо дали десен или ляв, финансовият министър трябва да е преди всичко умел и пестелив. Пътят който ще ни изведе от това блато не е десен или ляв. Леко е малодушен, но дано обича България повече от "благодетелите" си.

 • 13
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  До коментар [#12] от "BIKER": Много добре казано! Според мен у нас за всеки един, който се опитва да направи нещо, има стотина кацнали като гарги на жицата, които критикуват и се надяват да видят провала му.
  Да му пожелаем успех!

 • 14
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  У лево ли си, няма как да си десен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK