Всички страхове
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Всички страхове

Кариерата на Цветлин Йовчев (вдясно) стана особено видима при управлението на ГЕРБ

Всички страхове

Новият вътрешен министър ще бъде с много по-малко власт след сериозните размествания в сектора "Сигурност", планирани от БСП и ДПС

Йово НИКОЛОВ
10043 прочитания

Кариерата на Цветлин Йовчев (вдясно) стана особено видима при управлението на ГЕРБ

© Надежда Чипева


Това са партийни игри, а не принципно решение на проблемите със службите за сигурност и борбата с организираната престъпност.

Ако нещо стана ясно в първите дни на правителството на Орешарски, то е, че МВР няма да е вече същото. Както и че БСП са силно притеснени от влиянията на бившия премиер Бойко Борисов в сектора за сигурност, от тоталните генератори на скандали ДАНС, ГДБОП и от службата за подслушвания СДОТО. Ето защо вторият закопроект за промяна, който беше внесен в деловодството на 42-ото Народно събрание и един от първите документи, който беше разгледан във временната комисия по правни въпроси (на коляно, защото още няма такива постоянни), беше този за ДАНС. Във внесения законопроект има няколко знака, които ще променят системата за сигурност и вътрешния ред в България.

Най-важното от тях е изваждането на ГДБОП от структурата на МВР и вливането й в ДАНС. Проектът е внесен от лидера на БСП Сергей Станишев, новия председател на парламента Михаил Миков, лидера на ДПС Лютви Местан и неговия заместник Христо Бисеров. По всичко личи, че това е старателно обмислен ход от хората, които ще управляват политически държавата. На въпрос на "Капитал" каква е причината за тези промени председателят на Народното събрание Михаил Миков откровено отговори, че е "заради това което се случва там", преведено -  скандалите и всички недобри практики, които се случват в ГДБОП.

Другите изменения са, че председателят на ДАНС ще се избира от парламента и ще има 6-годишен мандат. Останалите искани промени в закона говорят, че вероятно има вече и конкретен човек, който ще застане начело на агенцията, както и че оттам трябва да бъдат изгонени хората на Борисов, като например главният секретар Младен Георгиев (водещият офицер по делото "Буда"), с чисто редакционни хватки. Важен е освен това и фактът, че ще се иска нов Закон за специалните разузнавателни средства, като служба Специализирана дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО) също ще бъде извадена от структурата на МВР и организирана като самостоятелна агенция, вероятно на подчинение на Министерския съвет.

Исканите промени изглеждат като рационално намерение, но те имат и други цели - да тушират напрежения вътре в БСП, а и показват притесненията на Сергей Станишев от един сектор в държавата, който от години се тресе от скандали и подозрения. Затова изборът на бившия шеф на ДАНС, бивш съветник на Бойко Борисов по сигурността и бивш шеф на кабинета на президента Цветлин Йовчев за министър на вътрешните работи само изглежда изненадващ. Кариерата на Йовчев е преминала през управлението на СДС, НДСВ, БСП и ГЕРБ. Естествено най-натрапчива и видима е тя по времето на предишното правителство. Но Цветлин Йовчев се сочи като един от авторите на доклада на НСС, след който Иван Костов уволни 11 министри през декември 1999 година. По това време Йовчев е шеф на сектора за Русия, Майкъл Чорни беше изгонен като опасен за националната сигурност, още трима дипломати от руското посолство бяха изгонени, беше заловен и техен шпионин, който прехвърля през оградата на посолството военни документи и т.н. Може би вярната посока, в която може да се мисли за кариерата на Цветлин Йовчев е пряко свързана с тази на Иван Драшков, бивш зам.-директор на НСС и на ДАНС. И ако Йовчев няма зависимости, както каза в телевизионно интервю в четвъртък, то при Иван Драшков това съвсем не е сигурно. Но с избора му Станишев изпълнява желанието на един кръг в БСП, който винаги се е облизвал около МВР и е създавал интриги. И вътре в партията, и в държавата, въпреки че ролята им в развитието на прехода винаги е била силно преувеличена. (Извън тези разсъждения трябва задължително да се отбележи, че Цветлин Йовчев има безспорна експертиза в сферата на контраразузнаването, харесван е от партньорските служби, владее езици и има определена визия за това, което прави, на каквато и служба да се намира.)

Вероятно за да парира вредите, които тези хора и зависимости могат да създадат и в партията, и в държавата, Станишев и Миков изваждат най-силовата структура на МВР – Генералната дирекция за борба с организираната престъпност, и я прехвърлят на подчинение в ДАНС, чийто председател ще се избира от парламента, където е необходим много по-голям консенсус. Същото се отнася и за СДОТО. Миков вече беше понижил ГДБОП до обикновена дирекция в криминалната полиция, докато беше вътрешен министър в правителството на Станишев. Освен всички ефекти, които ще имат тези промени, председателят на БСП винаги ще може да се оправдава пред своите съпартийци, че назначението на шеф на ДАНС не може да е вътрешнопартийна работа.

Създаването на отделна агенция за използване на СРС също е знак, че министърът на вътрешните работи, който и да е той,  няма да бъде съблазняван от нерегламентирана употреба на СРС-тата, в каквото е обвинен сега бившият министър Цветан Цветанов.

Това обаче са партийни игри, а не принципно решение на проблемите със службите за сигурност и борбата с организираната престъпност.

В дебата по темата се включи и президентът Росен Плевнелиев. "Много бих искал не на парче сега да започнем да местим ГДБОП тук и там, СРС-тата тук и там, други идеи наляво-надясно. Много се надявам на интегриран подход. Надявам се на интегриран и цялостен подход в сектор "Сигурност". Президентът каза още, че бившият шеф на кабинета му Цветлин Йовчев винаги е смятал, че е нужен интегриран подход, а не решения на парче. Проблемът е, че промените няма да зависят нито от президента, нито от Йовчев.

Но... Механичното преместване на ГДБОП в структурата на ДАНС и връщането на правомощията й да разследва и арестува освен това създава предпоставки за образуване на вътрешноведомствено напрежение между хората от двете служби. То винаги е съществувало поради припокриване на областите, в които те разследват. И заради взаимните подозрения, че са в некоректни игри с престъпниците, както и за политическа употреба.

Ходовете на лидера Сергей Станишев са донякъде римейк на ситуацията в държавата през 2008 г. Тогава заради силното влияние на вътрешния министър Румен Петков (той дори беше сложил в кабинета си портрет на Васил Радославов - политик, който е бил едновременно премиер и министър на вътрешните работи) Станишев създаде ДАНС, като обедини Национална служба "Сигурност", военното контраразузнаване и финансовото разузнаване. Нелош ход за разбиване на съветския модел на МВР и отделянето на контраразузнаването от него. Основната причини обаче за създаването на ДАНС и извеждането на НСС от структурата на МВР беше влиянието на Румен Петков вътре в партията и държавата заради спецефичната информация, която се акумулира там. Нещо повече - функциите, правомощията и възнагражденията на служителите на ДАНС бяха силно увеличени, което доведе до силно напрежение между тях и полицаите от фаворита на всички вътрешни министри - ГДБОП. От друга страна,  механичният сбор на трите служби в една доведоха до повече скандали, но не и до летящ старт на ДАНС.

Точно поради тази причина изпълнителният директор на фондация "Риск монитор", която наблюдава от години метаморфозите там, Стефан Попов е скептичен за преместването на ГДБОП в ДАНС. Според него агенцията трябва да си остане разузнавателна структура, организацията на антимафиотите - разследваща, а МВР да бъде изчистено от несвойствените си функции и да й останат чисто полицейски, криминални и охранителни. Д-р Попов вижда мястото на ГДБОП като самостоятелна структура или в прокуратурата или следствието. "При всички положения, казва изпълнителният директор на "Риск монитор", при предлаганата промяна съществува опасността един специален съветник да вземе властта в ДАНС и да направи поразиите, които се случваха преди."

Факт е, че още при старта си ДАНС инициира доста скандали, в дъното на които стояха служителите на контразузнаването - случаят с имамите в Неделино, показният арест на бившия зам.-председател на Държавната агенция за младежта и спорта Иван Леков, задържането  на бившия вътрешен министър Раиф Мустафа, разследването за изтичането на информация към сайта "Опасните" и разработката с кодово име "Галерия", при която бяха подслушвани депутати и журналисти. Точно заради този случай бившият народен представител от 40-ото Народно събрание и член на БСП Татяна Дончева остро реагира срещу номинирането на Цветлин Йовчев за вътрешен министър. Според нея той и Иван Драшков стоят в дъното на тези нарушения. И според нея Йовчев е свързан по-скоро с хора от бившето генералско движение в БСП, отколкото с ГЕРБ.

Наистина кандидатурата на Йовчев беше подкрепена от бившия шеф на НРС ген. Бриго Аспарухов. По-важното е обаче, че той беше подкрепен и от бившия вътрешен министър Румен Петков и от депутата от БСП Младен Червеняков. Пред "Дарик радио" Червеняков каза, че "Пламен Орешарски е преценил, че на него може да възложи своите надежди за една реформа в системата на Министерството на вътрешните работи и въобще в сектора "Сигурност".

По-важното в случая е до какво ще доведат тези промени, очевидно предизвикани от вътрешнопартийни страхове. "В света има такава структура, но тя се казва ФБР, коментира бившият директор на НСБОП ген. Румен Миланов предлаганите промени. В европейските страни няма подобно обединяване на функциите. Освен това с изваждането на НСБОП от МВР тя се изважда от естествената му среда, каквито са полицейските управления. И ако концентрацията на власт в едни ръце е опасно и вредно, то разграждането също е вредно, каза бившият директор на НСБОП. Що се отнася до изваждането на службата за подслушвания СДОТО, много по-евтино е да се повиши контролът върху нея чрез единствения правилен метод, използван в света - бюджета му, смята той.  

Фотограф: Красимир Юскеселиев
Това са партийни игри, а не принципно решение на проблемите със службите за сигурност и борбата с организираната престъпност.

Ако нещо стана ясно в първите дни на правителството на Орешарски, то е, че МВР няма да е вече същото. Както и че БСП са силно притеснени от влиянията на бившия премиер Бойко Борисов в сектора за сигурност, от тоталните генератори на скандали ДАНС, ГДБОП и от службата за подслушвания СДОТО. Ето защо вторият закопроект за промяна, който беше внесен в деловодството на 42-ото Народно събрание и един от първите документи, който беше разгледан във временната комисия по правни въпроси (на коляно, защото още няма такива постоянни), беше този за ДАНС. Във внесения законопроект има няколко знака, които ще променят системата за сигурност и вътрешния ред в България.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 4
  somebodynew avatar :-(
  somebodynew

  Защо медиите не отразяват това????????????????????????????????
  http://www.dnevnik.bg/blogosfera/post.php?id=41344
  КГБ ли владее България???????????????

 • 5
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  Просто рокади: награждава с постове и позиции най-верните,забутва в трета глуха не-толкова надеждните....Но,наистина не се сещам за друга страна в Европа с толкова често преформатирани служби...

 • 6
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  [quote#0:"статията"]Всички страхове[/quote]
  Защо ли се сетих за Том Кланси...

 • 7
  fred avatar :-|
  Fred

  Комунистите дават урок на ББ как бързо и решително се взема власт. Да видим дали няма скоро да го почувстват на своят гръб.

 • 8
  valdim avatar :-|
  Dimov

  До коментар [#3] от "kilmer":
  На мен като министър все още не ми вдърхва доверие, защото не съм видял действията му. А провесионалисти се намират...вкл. и такива с лоши намерения и морална нечистоплътност...

 • 9
  musashii avatar :-|
  musashii

  В статията пише,че създаването на ДАНС и разликата във възнагражденията е довело до напрежение между служителите на ДАНС и тези на ГДБОП.Сега при повишаване заплатите на служителите на БОП и неповишаване на полицаите в МВР ,опасността от напрежение между тях е огромна.Защото ГДБОП спокойно може да си върши работата без агентите на ДАНС,докато без полицаите е невъзможно-като се почне от получаване на информация,съдействие от полицията при акциите на бопаджиите,дори и до това,че повечето РЗБОП нямат собствени арести и ползват тези на РУП.И няма да се учудя ако полицаите отново отидат да пушат под прозорците на министерството.

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Нищо няма да му се случи на ГДБОП и в "редиците" на ДАНС....
  А станишко е прав, трябва да направи силовите структури по-управляеми ....

 • 11
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#10:"boby1945"]А станишко е прав, трябва да направи силовите структури по-управляеми ....[/quote]
  СтаниМишко бил прав ?!?
  Вие наред ли сте с главата ?
  Да сте чували че полицията е деполитизирана случайно ?
  Като какъв точно станШеф в ролята си на политик ще подчинява МВР.

 • 12
  kiki2000 avatar :-|
  kiki2000

  "Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия" На всеки 4 години все реформи се започват в пустият му сектор "Сигурност", а после започват издънките и вечното мрънкане, че пак нещата не вървят. Така става като няма приемственост в политиките и ясна концепция за развитие на службите.

 • 13
  kiki2000 avatar :-|
  kiki2000

  Сега всички са наскачали, че ДАНС и ГДБОП ще образуват мегаструктура -чудовище, обслужващо политическите интереси на управляващите, преди това пък с години тази роля се изпълняваше от МВР... каква ли идея ще се роди в главите на бъдещите управляващи и след този мандат?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK