Оптимистично, но засега без идеи

С бившия представител на Европейската комисия в България новото правителство ще разчита да реши проблемите на съдебната система и на еврофондовете

Зинаида Златанова ще намери общ език с Брюксел
Зинаида Златанова ще намери общ език с Брюксел    ©  Красимир Юскеселиев
Зинаида Златанова ще намери общ език с Брюксел
Зинаида Златанова ще намери общ език с Брюксел    ©  Красимир Юскеселиев

Ако погледнете т.нар. план "Орешарски" - програмата, която новото правителство размахваше като манифест през последните няколко седмици, ще видите, че в нея няма нито дума по отношение на съдебната система. Такива няма и в предизборните програми на коалиционните партньори на БСП и ДПС.

Ето защо изборът на правосъден министър се очакваше с нетърпение сред юристите и магистратите. Още повече че при обявяването на състава на правителството в понеделник Пламен Орешарски заяви: "Ще дам голям приоритет на съдебната реформа и правосъдният министър ще бъде вицепремиер."

Такъв стана Зинаида Златанова. От края на 2007 г. Златанова ръководеше представителството на Европейската комисия в София.  Преди това е работила като директор на дирекция "Европейска интеграция" в Министерския съвет (2001 - 2007 по времето на правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев), а още преди това е била началник-отдел "Европейска интеграция" в Министерството на околната среда и водите (през 1998 г.)

При предаването на властта в правосъдното министерство Зинаида Златанова заяви, че съдебната система се управлява не толкова от министъра на правосъдието или от Висшия съдебен съвет, а от "съвестта на всеки един магистрат". Тя отказа да отговаря на журналистически въпроси с мотив, че скоро ще даде пресконференция "по абсолютно всички въпроси, които ви интересуват". Още на другата сутрин новоизбраният вицепремиер Златанова се появи пред bTV. Без да разкрива конкретни идеи за реформи, тя заяви, че няма да предприеме нищо, "без да го съгласувам и обсъдя с магистратите и с неправителствения сектор". Явно предпочитайки да говори по другия ресор, за който ще отговаря – еврофондовете, Златанова обясни, че в сферата на правосъдието "работим с категории, както вие казвате като справедливост, държавност, върховенство на закона, които може би на гражданите са по-малко разбираеми".

На този фон какви са идеите на Зинаида Златанова за реформа засега остава неясно. Едно е сигурно – те едва ли включват конституционни промени (каквито са необходими както според неправителствения сектор, така и според редовите магистрати) за решаване на част от структурните проблеми на съдебната система. Причината е проста – ако БСП и ДПС едвам успяха да съберат кворум във вторник, те със сигурност едва ли ще успеят да съберат необходимите 2/3 гласове за промяна на основния закон.

Сянката на Моника

"Аз много отдавна съм спрял да слушам какво казва Станишев. Много внимателно слушам какво казва многоуважаваната от мен г-жа Моника Йосифова, защото нейните приятелки стават министри, нейните роднини, в смисъл най-близки хора, заемат ключовите постове в държавата", заяви през седмицата Бойко Борисов, явно визирайки именно вицепремиера Златанова, която преди пет години е развивала общ бизнес със съпругата на лидера на БСП Моника Янова.

Бившият представител на ЕК е била пълномощник на австрийския гражданин Хербер Еллингер. През лятото на 2007 г. той възлага да учреди дъщерно дружество на неговата австрийска фирма "Юропроджект холдинг" в София. Именно Златанова подава заявлението за регистрация на "Юропроджект пойнт" ЕАД през юли 2007 г. и става изпълнителен член на УС, която и представлява дружеството. Там неин колега е служителката на Моника Йосифова – Деница Вълчева. На 21 ноември 2007 г. "Юропроджект пойнт" влиза с 20% в консорциум "За диалог с администрацията", чиито управител е днешната съпруга на Сергей Станишев Моника Янова. Девет дни по-късно същият този консорциум печели обществена поръчка на стойност от 1 млн. лв. с предмет "Информиране на широката общественост, потенциалните бенефициенти и бенефициентите по оперативна програма "Административен капацитет" за целите на програмата, възможностите за финансиране и ползите от изпълнението й за гражданите и бизнеса, свързани с ефективното управление на държавната администрация". Останалите участници в конкурса са декласирани.

Ръководител на управляващия орган на оперативна програма "Административен капацитет" е тогавашният зам.-министър на администрацията Мария Дивизиева, предложена днес за шеф на кабинета на Пламен Орешарски.

Един месец след като консорциумът печели конкурса - на 28 декември 2007 г., Зинаида Златанова излиза от управителния съвет на  "Юропроджект пойнт", като на нейно място влиза братът на Моника Янова - Методи. Собственикът на фирмата, която Зинаида Златанова управлява – Хербер Еллингер се появява и още поне два пъти в България. Той е близък с българката с австрийски паспорт Боряна Линдингер, която през 2006 г.  влиза  управлението на фирмата  "Прайвът файнънс юниън", през която според прокуратурата са минавали финанси, заради които Евелин Банев беше осъден за пране на пари. Освен това Хербер Еллингер представлява регистрираната в САЩ "Ремингтън интернешънъл инвестмънтс ЛЛС", която е собственик на дружеството "Виа Понтика – Поморие", която държи част от хотела "Каза Домини" в Рибарица, свързван с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Хотелът беше запориран с решение на окръжния съд в Ловеч по искане на Комисията за незаконно придобито имущество през 2010 г. заради доказаната му свързаност с Арбен Хавальов - осъден за източване на ДДС.

Хербер Еллингер не беше открит на телефона на фирмата, която управлява във Виена. До редакционното приключване на броя от правосъдното министерство не изпратиха отговор на поставените от "Капитал" въпроси".

Пред bTV Зинаида Златанова коментира участието си в "Европроджект пойнт" така: "По този казус в дългата си служебна кариера и в София, и в Брюксел, никога не съм била в конфликт на интереси и не възнамерявам да бъда и в момента не съм. Толкова, това е. Много е сериозно положението, както казах, още тази седмица ще говорим с министрите по ОП какво правим в следващата седмица, по-следващата седмица, за да може да спасим нещо от това, което е в риск."

Естествено свързаностите на бившия представител на ЕК в България не доказват нищо, но те пораждат въпроси, които сигурно ще бъдат припомняни от антагонистите на правителството във всеки удобен момент.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 3
  v_milenski avatar :-|
  Vladimir

  Еййййй, много дълга кариера, брей.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Борисов, вместо да си плямпа, да ги беше подал към съда и прокуратурата, докато беше на власт.. Или му е по-лесно само да дърдори.
  Много приказки, нула резултати

 • 5
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  На БСП и на ДПС не им е нужна работеща съдебна система, затова и в предизборните им програми тази тема е пропусната. И г-жа Златанова като правосъден министър няма да остави следа. Щом политическите сили във властта не желаят действена съдебна система, а удобна и беззъба, г-жа Златанова ли ще върви срещу тях. Ами...

 • 6
  ilz45309056 avatar :-(
  ilz45309056

  има ли държава в момента със социалистическо управление която да е добре в момента,а нещата са толкова прости ,трябва само да се копират законите от преуспяващите и да се приловат у нас

 • 7
  venimarkovski avatar :-?
  Вени Марковски

  Интересно... Бойко нон-стоп намира кусури на Станишев, но за Първанов нищо не казва, освен че е голям политик.
  Ако влезем в каруцарския стил на тиквата, можем да се досетим, че
  Моника поне се омъжи за Станишев, за разлика от Цветелина Бориславова, която дори уж се е разделила с Борисов. Защото ние все пак помним и сдруженията на г-жа Бориславова, и това как стана банкер и това кой обслужва(ше?) държавните плащания - при това далече преди на хоризонта да изгрее ЦКБ.
  А иначе, ако трябва да се погледне по-сериозно на нещата: да си представител на ЕК в България не става с връзки. Или с неясни конфликти на интереси.
  Но да си българин и да си на някаква висока длъжност, това ще рече обявяването ти тутакси за корумпиран, свързано лице и т.н.
  Левски да беше жив днес, щеше сигурно да е изключен от републиканската партия за недостатъчно родолюбие.

 • 8
  jugozombi avatar :-?

  [quote#7:"Вени Марковски"]Левски да беше жив днес, щеше сигурно да е изключен от републиканската партия за недостатъчно родолюбие.[/quote]

  Забележително е как дете на комунистическа номенклатурна фамилия с особени прегрешения спрямо българското родолюбие си позволява да държи този високопарен език.

 • 9
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel

  До коментар [#7] от "Вени Марковски":

  Факт е, че докато е в процедура по избор тази жена управлява фирма, която печели поръчка за 1 млн и то от скандалната ОПАК на Ники Василев. Факт е, че след като падна от власт Моника, с която Зинаида участва в консорциума става акционер в АДСИЦ-а на Ники Василев. Факт е, че австриецът, който упълномощава Златанова да го представлява в Бълграия има съмнителни контакти. Факт е, чр Златанова е видимо смутена и не иска да коментира този период от миналото си.
  Кажи - ще е възможно ли в САЩ правосъдният министър при тази сянка на съмненье да мълчи и да не отговаря.
  Не става дума за подозрения, а за факти от официалните регистри.

 • 10
  victor2 avatar :-?
  victor2

  Въобще на някой от управлявалите ни до сега нужна ли му е работеща система? Ако вземе че заработи ще трябва да правят много затвори!

 • 11
  2.5 avatar :-P
  2.5

  " печели обществена поръчка на стойност от 1 млн. лв. с предмет "Информиране на широката общественост, потенциалните бенефициенти и бенефициентите по оперативна програма "Административен капацитет" за целите на програмата, възможностите за финансиране и ползите от изпълнението й за гражданите и бизнеса, свързани с ефективното управление на държавната администрация". Останалите участници в конкурса са декласирани.

  Поне се очаква вицепремиер Златанова да замита така нещата, че да не вонят. Явно доказателства няма да има, просто ще остава усещането за нечистотия.

 • 12
  katalunec avatar :-|
  katalunec

  http://minedu.government.bg/top_menu/general/ - Вижте учебните програми за 1 - 4 клас


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход