Стъпка по стъпка към санирането
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Стъпка по стъпка към санирането

Програмата "Обновени домове" се финансира по ОП "Регионално развитие", като 75% от разходите се поемат по нея, а останалите 25% от собствениците на жилищата. Индивидуалните разходи пък ще зависят основно от това каква част от собствениците на блока ще се включат в програмата и от състоянието на имотите.

Стъпка по стъпка към санирането

Столичната община подготвя проекти за обновяване и на студентските общежития

Кристина Климентиевна
6056 прочитания

Програмата "Обновени домове" се финансира по ОП "Регионално развитие", като 75% от разходите се поемат по нея, а останалите 25% от собствениците на жилищата. Индивидуалните разходи пък ще зависят основно от това каква част от собствениците на блока ще се включат в програмата и от състоянието на имотите.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


"Ако бяхме в друга държава, щеше да има закон, който да задължи всички до 2020 г. да санират дома си, защото има стандарти. Тук това няма как да се случи."

арх. Бойка Къдрева, директор на "Архитектура и градоустройство" в Столичната община

 

1

етажна собственост само е кандидатствала по конкретната програма за саниране в столицата въпреки всички нейни предимства, съобщиха от Столичната община.

Плановете на Столичната община да санира 200 хил. панелни жилища , в които живеят около половината столичани, по програмата "Обновени домове" с 80 типа проекти включват и обновяването на студентските общежития. Схемата се финансира по оперативна програма "Регионално развитие", като 75% от разходите се поемат по нея, а останалите 25% трябва да се осигурят от собствениците на жилищата.

Проектите са разработени от пет компании - АДА, "Триаксис", арх. Виденова, "Н65" и "Лебо инженеринг", на обща стойност 217 хил. лв. и включват всички архитектурни и инженерни части на сградите.

Европейски квартири

Изработените типови проекти за студентските общежития се различават от останалите в този пакет по това, че при тях подробно е разработено поставянето на слънчеви панели върху покривите на блоковете. Според Столичната община за разлика от другите сгради идеята е по-лесно осъществима при тези жилища, тъй като собственикът е само един и няма да бъдат нужни тежките процедури по съгласуване.

"Когато ни представиха идеята си, архитектите изчислиха потреблението на енергия за един блок и го сравниха с количеството енергия, което би могло да се произведе от слънчевите панели", казва директора на "Архитектура и градоустройство" Бойка Къдрева. Според нея стойностите са много близки. "Не може да се каже, че колкото енергия употребява един блок, толкова и ще произвежда, тъй като количеството произвеждана енергия от слънчевите колектори зависи от сезона и деня, но определено има огромно значение за спестяването на средства", казва Къдрева.

Според сметките на "Лебо инженеринг", ако сградата консумира средно 400 хил. kW/h енергия годишно преди санирането, след изпълнението на всички мерки тя ще спадне с 50%, или до 200 хил. kW/h годишно, a слънчевите панели ще могат да осигурят около 186 хил. kW/h годишно. "Оказва се, че така произведената енергия почти покрива изразходваната след обновяването на сградата", допълни Къдрева.

Още идеи

Освен поставянето на фотоволтаични системи концепцията за промяна на общежитията включва и промяна на подхода към стаите. Предложението е стаите, които в момента са предназначени за обитаване от трима души, да се приспособят за двама и да се изградят кухненски боксове, а част от общежитията да се обединят в по-големи апартаменти за семейни студенти. От проектантската фирма дават и варианти за надстрояване на сградата с допълнителни жилища.

Благоустрояването на блоковото пространство, което общината обеща да извърши за нейна сметка при саниране на сграда, обаче се оказва, че ще бъде по-трудно изпълнимо при студентските квартири.

"Земята в Студентски град е държавна и там въпросът ще бъде по-сложен, тъй като не може общината да влага средства в нещо, което не притежава", казва главният архитект на София Петър Диков. По негови думи в момента се извършва остойностяването на проектите, за да бъдат изпратени на всеки ВУЗ. "Искаме да получим няколко независими изчисления, като едната фирма, на която сме възложили изчисленията, е "Софинвест" и в момента търсим други компании", допълни Диков.

Общината: Спестихме много пари

"Ние направихме нещо прекрасно за хората и им спестихме много пари, като изработихме тези проекти", твърди арх. Къдрева. По нейните думи един план за саниране би струвал над 14 хил. лв. за един блок, което, разделено на жилищата в него, с включено разрешение за строеж прави средно около 650 лв. на апартамент. "Парите, които ние употребихме за проектиране, излизат само по един лев на етажна собственост, като сега общината дава и безплатно разрешението за строеж, което средно за вход би било около 3 хил. лв.", допълва Къдрева.

Общината има планове да договори и бонуси от "Топлофикация - София". Преминаването на индивидуален договор е може би най-голямото предимство от програмата, тъй като това дава възможност за промяна на вертикалните с хоризонтални щрангове. Целта е да отпаднат топлинните счетоводители, защото след промяната ще има само един топломер, който в реално време ще изпраща данни към топлинното дружество. Според общината ремонтът на типа топлопреносна мрежа заедно с радиаторите и топломера на жилище ще струва около 1400 – 1500 лв., като местната управа ще преговаря с "Топлофикация - София"  ремонтът и новите топломери да бъдат за сметка на компанията.

Въпреки допълнителните идеи обаче оказва се, че по конкретната програма за саниране в столицата е кандидатствала само една етажна собственост. "Има голямо недоверие, беднотия и скептицизъм. Българинът няма вродено знание за това, че неговият имот е капитал и колкото по-добре се грижи за него, толкова по-голяма лихва дава той", казва арх. Бойка Къдрева. Според нея хората, които могат да си позволят обновяване на апартамента, са повече от тези, които нямат възможност да го направят, но заради нравите в страната няма интерес. "Ако бяхме в друга, държава щеше да има закон, който да задължи всички до 2020 г. да санират дома си, защото има стандарти. Тук това няма как да се случи", допълва директора на "Архитектура и градоустройство".

Кандидатстване по програмата

През юни Столичната община ще разпространи типовите проекти за саниране до всички районни администрации заедно с техните стойности. Те ще бъдат публикувани и на сайтовете на Столичната община и направление "Архитектура и градоустройство". Всеки кандидат трябва да разгледа плановете, за да разбере какъв тип номенклатура е жилището и блока му.  Тези, които са взели решение да се включат в проекта, през есента могат да поискат конструктивно обследване на сградата си.

От резултатите зависи както одобрението на сградата за саниране - за фасадните промени е нужно съгласието на поне 67%, или две трети, от собствениците и нотариално заверено съгласие на всички преки съседи от горе, долу, ляво и дясно, така и колко ще струва това на всеки собственик - колкото повече апартаменти от блока се включат в програмата, толкова по-ниска ще бъде сметката. Получените данни ще бъдат отразени и върху типовите проекти, а последната стъпка по програмата е подаване на заявление за кандидатстване пред проектния мениджър на София.

"Ако бяхме в друга държава, щеше да има закон, който да задължи всички до 2020 г. да санират дома си, защото има стандарти. Тук това няма как да се случи."

арх. Бойка Къдрева, директор на "Архитектура и градоустройство" в Столичната община

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  antonvalkov avatar :-|
  Anton Valkov

  Много е мотивираща тази арх. Бойка Къдрева - в едно изказване има три пъти "няма как да стане"! Така се върви към модерен град :)
  Чудя се за нещо, което бях чел скоро - панелните блокове имат планиран живот от около 60-70 години, т.е. за много от тях наближава времето за някакво обновление/реконструкция (не съм специалист, но логиката го подсказва). Дали санирането ще е достатъчно или трябва да се правят някакви допълнителни работи? Защото ако сега ще ги санираме и след 5-10 години пак нещо ще ремонтираме ще е загуба на ресурси, по-добре всичко сега да стане...
  Струва ми се, че има и бизнес възможност - големи инвеститори да изкупуват жилищата и да станат собственици на цели блокове, като запазят сегашните им обитатели, които да плащат наем. Така като има един собственик ще е лесна реконструкцията и иновациите...

 • 2
  telqk avatar :-|
  telqk

  1, не е важно дали ще се събарят и кога. Важното е да се набълбукаш с кредит и да отвориш и някое друго работно място за санировчик.

 • 3
  fred avatar :-|
  Fred

  До коментар [#1] от "Anton Valkov":

  След това една хиперинфлация и парите които си получил за продаденото жилище можеш да ги използваш за тапети. Така един брокер преди хиперинфлацията ме убеждаваше как си продал жилището защото от лихви получавал повече отколкото от наем. Не съм го питал после в коя банка му изгоряха парите.

 • 4
  fred avatar :-|
  Fred

  До коментар [#2] от "telqk":

  По моите сметки тяхното саниране струва точно двойно на това което аз си направих без никакви помощи. Така че освен работни места ще се пълнят и банкови сметки.

 • 5
  gost22 avatar :-P
  gost22

  [quote#1:"Anton Valkov"]Струва ми се, че има и бизнес възможност - големи инвеститори да изкупуват жилищата и да станат собственици на цели блокове, като запазят сегашните им обитатели, които да плащат наем. Така като има един собственик ще е лесна реконструкцията и иновациите...[/quote]
  Това е още по-лесно, ако инвеститора си построи нов блок. Липсата на такова нещо, обаче, трябва да ти говори много за нашия жилищен пазар... и за целта на доброзорното саниране. Още по-ясно става, ако вземеш, че проиграеш нещата с няколко оферти като частно лице и после ги сравниш с "помощите за саниране" (ама с всичките дреболии). Използвай калкулатор, а не "приблизителни сметки" и предположения. ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.