Бюджетни неволи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бюджетни неволи

Правителството ще опита да изпълни бюджета, без да предлага актуализация в парламента, каза финансовият министър Петър Чобанов.

Бюджетни неволи

Неизпълнение на приходите с 1 млрд. лв. прогнозира новото правителство

Стефан Антонов
7601 прочитания

Правителството ще опита да изпълни бюджета, без да предлага актуализация в парламента, каза финансовият министър Петър Чобанов.

© Цветелина Белутова


Нещо в бюджета не върви и това са приходите. Твърдението, с което се спекулираше от самото начало на годината, се превърна в официална правителствена позиция от края на миналата седмица. В първите си публични изяви след встъпването в длъжност премиерът Пламен Орешарски и финансовият му министър Петър Чобанов обясниха, че има риск държавата да събере с 1 млрд. лв. по-малко приходи от планираните за годината.

Ако това опасение се потвърди, прогнозираният за тази година дефицит от 1.1 млрд. лв. почти ще се удвои. Двата по-големи проблема са, че икономиката се намира в незадоволително състояние и че приходната администрация има пропуски в работата си.

"Пропуските може да се търсят в работата на приходните администрации, но част от причините е и развитието на икономиката. В бюджета бе заложен далеч по-оптимистичен растеж, който ако се продължи досегашната политика, няма как да се сбъдне", коментира Петър Чобанов пред bTV. Той допълни още, че в момента се анализира работата на Националната агенция за приходите и Агенция "Митници", след което ще се реши дали да се сменят сегашните им директори Бойко Атанасов и Ваньо Танов.

Източник на "Капитал Daily" от правителството обясни, че двете агенции са представили прогноза, според която няма да изпълнят приходите си с общо 1.08 млрд. лева. Това на практика може да удвои бюджетния дефицит за тази година, тъй като в закона той е прогнозиран на 1.1 млрд. лв.

Експерт от ГЕРБ, който участваше в правителството на Бойко Борисов, разкритикува тази оценка и заяви, че приходните агенции съзнателно са занижили прогнозите си за събираемост на данъчни приходи, за да отчетат преизпълнение и добра работа в края на годината. Според него последната реалистична прогнооза е била приходите да не се изпълнят само с 550 млн. лв. Това пък нямало да затрудни изпълнението на бюджета, защото буферите позволяват да се съкратят разходи за 300 млн. лв. и така увеличението на дефицита няма да е много над предварителния план.

Втори проблем

Освен неизпълнението на приходите новото правителство ще търси решение на още един проблем. Той е свързан с изваждането на средства от фискалния резерв, които обаче не дават отражение на бюджета. През август България ще трябва да плати 800 млн. лв. по държавните ценни книжа, които бяха емитирани на 20 февруари, за да се платят субсидиите за миналата година на земеделските производители. В срок от 45 дни след това обаче средствата бяха възстановени от Европейската комисия, така че нетният ефект за резерва реално е нулев, но заради слабо планиране държавата се натовари с излишни и допълнителни лихвени разходи по ДЦК.

Други 160 млн. лв. България ще трябва да преведе на Международния валутен фонд за увеличението на неговия капитал.  

Това е ангажиментът, чието изпълнение България бавеше дотам, че се наложи лично еврокомисарят Оли Рен да обърне внимание на Бойко Борисов, че финансовият министър Дянков отказва да преведе средствата. Веднага след това на 20 февруари кабинетът прие България да увеличи квотата си в МВФ от 640 на 896 млн. специални права на тираж (това е валутата на МВФ), а на 21 февруари това бе одобрено и с решение на Народното събрание.

По обменния курс от петък цената на едно СПТ е 1.15 евро, което означава, че квотата на България се увеличава с 494 млн. лв. От тях обаче правителството може да плати реално само 25%, като при съставянето на бюджет 2013 е планирано да се преведат 160 млн. лв. Така, без да се осчетоводяват като разходи, а като плащания под черта, от фискалния резерв ще се извадят 960 млн. лв. общо за плащане по държавните ценни книжа и вноската в МВФ.

Ще се наложи ли актуализация

Към края на април във фискалния резерв държавата е имала 5.4 млрд. лв., а бюджетният дефицит с натрупване за първите четири месеца на годината е 286 млн. лв. В същото време на капиталовия пазар са емитирани държавни ценни книжа на стойност 1.42 млрд. лв., а законът позволява общите емисии на нов дълг да стигнат максимум два милиарда лева.

Ако държавата изпълни бюджета с планирания за годината дефицит до края на декември, той ще се увеличи с 800 млн. лв. и ще трябва да се финансира със средства от фискалния резерв. Заради разходите под черта, които са за 960 млн. лв., от резерва до края на годината е почти сигурно, че ще се изплатят общо 1.76 млрд. лв. Така при равни други условия и ако държавата не емитира допълнителни ДЦК, размерът на резерва може да спадне до 3.6 млрд. лв.

Дори правителството да емитира дълг до максимално допустимия размер, сметката показва, че резервът може да достигне 4.18 млрд. лв., а в закона за бюджета е записано, че към 31 декември трябва да бъде 4.5 млрд. лв. В първите си изяви премиерът и финансовият министър заявиха, че правителството ще опита да изпълни бюджет 2013, без да го актуализира, като за социалните плащания, които обеща, ще търси резерви и съкращаване на други разходи.

Петър Чобанов обаче обеща като министър да не търси само фискалната дисциплина, но също и икономически растеж. Той бе и един от основните критици на политиката на Симеон Дянков да бави плащания, за които държавата има безусловен ангажимент, с цел да се постигне по-добро касово изпълнение на бюджета. Затова и актуализация в края на годината не трябва да се изключва като вариант на новите управляващи.

 

Орешарски: Край на произволния натиск въвху фирмите

Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници" трябва да променят стила си на работа и да не бъдат използвани за други цели освен за попълването на приходите в бюджета. Това заяви в интервю за БНР министър-председателят Пламен Орешарски. "Често двете агенции бяха използвани за натиск върху фирмите с не много ясни мотиви, това ще го преустановим. Ще преустановим практиката за повсеместни ревизии за щяло и нещяло", каза премиерът.

Той увери, че нелоялните данъкоплатци ще продължат да изпитват натиск, а по отношение на акцизите дори мерките ще бъдат засилени. Държавата ще се фокусира върху дистанционния контрол и оценката на риска. Казаното за приходните агенции важи "на квадрат" за МВР, каза Орешарски и увери, че разчита много на министър Цветлин Йовчев да реформира системата.

 

Социалният министър Хасан Адемов: Бомба със закъснител цъка на пазара на труда

На пазара на труда цъка бомба със закъснител, която ще избухне точно преди началото на зимата, предупреди социалният министър Хасан Адемов в интервю за БНР. Той поясни, че през есента предстои да приключат програмите за временна заетост, финансирани от европейската програма за развитие на човешките ресурси, с което ще се изчерпи и финансирането. "Хиляди безработни ще излязат на пазара на труда в критичните последни три месеца", каза Адемов. Причината е, че най-много договори за временна заетост са сключвани през втората половина на 2012 г. и в началото на тази, а продължителността им е между 6 и 12 месеца. "Само че оттук нататък пари за тези хора няма и няма как да бъдат наети", каза той. По думите му предишните управлявящи са похарчили и парите от Националния план за действие по заетостта. В него за тази година са предвидени 73 млн. лв., увеличени от служебния кабинет с още 30 млн. лв. Вместо да се пазят за буфер за есенните месеци обаче, две трети от парите са договорени точно преди изборите, съобщи Адемов. По негови разчети, за да може да се осигури заетост за тези хора, ще са необходими около 60 млн. лв. допълнително, докато възможностите са за не повече от 30 млн. лв., при това с големи усилия.

Нещо в бюджета не върви и това са приходите. Твърдението, с което се спекулираше от самото начало на годината, се превърна в официална правителствена позиция от края на миналата седмица. В първите си публични изяви след встъпването в длъжност премиерът Пламен Орешарски и финансовият му министър Петър Чобанов обясниха, че има риск държавата да събере с 1 млрд. лв. по-малко приходи от планираните за годината.

Ако това опасение се потвърди, прогнозираният за тази година дефицит от 1.1 млрд. лв. почти ще се удвои. Двата по-големи проблема са, че икономиката се намира в незадоволително състояние и че приходната администрация има пропуски в работата си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 1
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  Тук е време да отбележим, че ликвидността на правителството през тази година е била порочно планирана. Фискалният резерв може да остане в сегашния си размер, само ако се мачкат плащания и разходи, но така се скрива истинската картина за състоянието на икономиката, а цената се плаща от частния сектор.

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#1] от "Горбачов":

  Да видим как БСП и ДПС ще се справят в условия на дефицит. Всъщност имам големи притеснения. Щото БСП и ДПС обикновено само харчат. А така дефицитът не става по-малък...

 • 3
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  дефицитът не е задължително мръсна дума, както ни набиват в главите. много е важно в какъв размер е, за на какви цели служи и как се покрива.
  Заради шайка бандити в Италия, Гърция, Испания и Португалия либертарианците опитват да ни набият в главите, че е нещо лошо и дори звучат правдоподобно.
  Но не е така. Темата е дължа.
  Също правдоподобно звучи и че социалистите по принцип не управляват мъдро, но да видим. Този министър и премиерът вдъхват доверие, поне на мен.

 • 4
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  До коментар [#1] от "Горбачов":

  Какво и е на икономиката ? Добре сграбчена от банковия бизнес е. Сега ще прокарат и едно АЕЦ Белене. Ще отпуснат един заем за 12 милиарда лева за стоеж. Нашите и руски олигарси ще купят ДЦК-тата или облигациите от холдинга дето ще строи централата (по-вероятно), като не забравят да обвържат заема със задължителното изкупуване на тока от него. Ще започне стоеж, част парите ще влязат в икономиката, ще последва лек растеж, друга част ще отидат в Русия. БСП ще тръбят видите ли ние направихме, така че България да просперира. Парите ще се завъртят за кратко и ще финишират в депозитите на определени олигарси. След това ще последва нова икономическа стагнация и ще се наложи тока да се вдигне 3 пъти, за да може да се плаща заема.

 • 5
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Нашият бюджет може да бъде оптимизиран и като приходи, но и като разходи. И МВР и МНО спокойно биха могли да вършат същата, ако не и по-добра работа с орязани с по 10% (поне) бюджети. НСО спокойно може да каже довиждане на по-голямата част от необяснимо големия си бюджет! И не само тези 3 ведомства!
  Това са съществени неща, които биха показали значителна промяна в мисленето. Придружени с по-добра приходна част...се появяват пари...които е важно да видим инвестирани в нас: в наука, образование, детски градини и т.н. Не в атомна централа, която така никой и не разбра всъщност трябва ли ни?!

 • 6
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  До коментар [#5] от "pzashev":

  Дянков опита да направи споменатото от теб в първия абзац и всички видяхме каква глупост е повсеместното орязване с общ процент за всички. Ако секторните министри не искат да оптимизират, финансовият е безсилен

 • 7
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  До коментар [#6] от "Горбачов": Здравейте! Според мен се изисква комбинация от политическа воля (г-н Борисов се оказа мека Мария по всеки един по-значим момент) и открит диалог (г-н Дянков беше доста арогантен и често комуникативно неадекватен) с ведомствата.
  В крайна всички искаме професионална армия и полиция от които да сме доволни и с които да сме горди. Но по-оптимизирани (lean) като начин на работа и бюджет.


 • 8
  the_shadow avatar :-|
  The Shadow

  До коментар [#4] от "Симо":

  Този сценарий звучи ужасно, но пропуска един факт - че никой няма да търпи и да чака да се случат тези поразии, ще им се види тясна България на новата тройка.

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  Тези 800 милиона лева поне ги има във фискалния резерв. Гледайте отсега обаче как ще връщаме 1,5 милиарда $ през януари 2015, защото дотогава остана година и половина.

  - Ако трябва да се рефинансира такава сума наведнъж, такова ударно търсене ще вдигне цената по заместващия дълг

  - Ако трендът на долара се обърне дотогава, което след 10 години възход на еврото хич не е невероятно, тогава още по-зле

  По-добре е на всички държатели на доларовата емисия да се предлага на търгове през 3 месеца да заменят малки количества от доларовите книжа за еврови или левови. Така към 2015 въпросът да е предрешен.

 • 10
  32500 avatar :-|
  32500

  Нека да има и за вас падежи,няма да плащат само предните я !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK