КЗК предлага пълна промяна при ползването на парно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

КЗК предлага пълна промяна при ползването на парно

В сегашната нормативна уредба интересите на клиентите са много по-малко защитени от тези на топлофикационните дружества.

КЗК предлага пълна промяна при ползването на парно

Да отпадне забраната за сваляне на радиатори и сметките да са по-верни, настоява антимонопланата комисия

Кирил Кирчев
6389 прочитания

В сегашната нормативна уредба интересите на клиентите са много по-малко защитени от тези на топлофикационните дружества.

© Асен Тонев


Да отпадне забраната за сваляне на радиатори, която в този си вид закрепоставя "клиентите" на топлофикационните дружества. По-справедливо да се изчисляват дължимите сметки за сградна инсталация, а потреблението на топла вода да се измерва по-точно, като се монтират допълнителни уреди за измерване в абонатните станции.

Това предлага Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която се самосезира по съмнение в конфликт между нормативната уредба и правата на потребителите.

Радиаторите да се свалят при нужда

Забраната за свалянето на радиаторите предизвиква най-голямо недоволство сред потребителите. Според КЗК тя е в "ущърб на благосъстоянието на потребителите, тъй като, ако искат да прекратят подаването на топлинна енергия до своите имоти, могат да го направят само чрез монтираните вентили на отоплителните тела, но в този случай трябва да заплащат цената за отчитане и дялово разпределение за тези отоплителни тела, въпреки че на практика те не излъчват топлинна енергия", се казва позицията на антимонополната комисия.

От комисията посочват, че ефективната конкуренция предполага доставчиците да се стремят да задържат клиентите си и да привличат нови чрез подобряване на качеството на услугите, а не чрез законови забрани и процедури, ограничаващи възможностите за отказ от съответните услуги. Поради това комисията предлага забраната да отпадне, като бъде разрешено демонтирането на радиатори извън отоплителния сезон.

По-точно измерване на топлата вода

Антимонополният орган е на мнение, че действащата методика, по която се определя задължението на потребителите за ползваната топла вода, води до некоректно разпределение на разходите между отделните потребители в сградата. В момента то се прави по формула, а според комисията има техническа възможност за точно измерване на тази топлинна енергия чрез допълнителен топломер, монтиран в абонатната станция. Така ще може по-точно да се определи количеството потребена енергия за топла вода. КЗК предлага разходите за това да бъдат поети от топлофикациите.

Комисията смята също, че няма ефективен начин, който да принуди некоректните потребители да монтират водомер за топла вода в имотите си. Така потреблението се изчислява на база, което води до некоректно разпределение на топлинната енергия между отделните потребители.

По отношение на схемата, по която се заплаща топлинната енергия за сградната инсталация, КЗК посочва, че е редно общото събрание на живущите в сградата, а не топлинните счетоводители да взема решение за това как да се разпредели този разход.

Топлинните счетоводители

КЗК се противопоставя и на ограничения избор при смяна на топлинен счетоводител. В момента съседите в един блок са задължени да монтират уреди за дялово разпределение от един и същ модел, доставени от един и същ търговец. Потребителите са длъжни да купят уредите от фирмата, предоставяща услугата.

"Това ограничава "мобилността" на потребителите при избора им на топлинен счетоводител и създава пречки пред ефективната конкуренция между фирмите за дялово разпределение, включително ценовата конкуренция между тях" е становището на антимонополният орган.

Според КЗК, особено сериозен проблем от гледна точка на конкуренцията е преминаването през 2006 г., с изменения на Закона за енергетиката, към модел, при който топлинните счетоводители са "подизпълнители" на топлофикационните дружества. Липсата на преки договорни отношения между потребители и фирми за дялово разпределение води до липса на икономически стимули за топлинните счетоводители да повишават качеството на предоставяната услуга, цената на услугата дялово разпределение не се определя на базата на търсенето и предлагането и др. Комисията предлага съответните разпоредби на Закона за енергетиката да бъдат отменени, като се предвиди вместо това сключването на преки договори между потребителите и фирмите за топлинно счетоводство, като цената за услугата се договаря между тях.

Комисията е установила също, че в момента има ограничени възможности за използването на алтернативни доставчици на топлинна енергия, които да снабдяват потребителите и да бъдат реални конкуренти на топлофикациите.

Анализът завършва с констатация, че Законът за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяването нарушават конкуренцията на пазара и лишават потребителите от избор при снабдяването с топлинна енергия. Комисията е изпратила становището си до Народното събрание и до министъра на икономиката и енергетиката, който би могъл да прояви активност във внасяне на проекта за изменение за гласуване в парламента.

Да отпадне забраната за сваляне на радиатори, която в този си вид закрепоставя "клиентите" на топлофикационните дружества. По-справедливо да се изчисляват дължимите сметки за сградна инсталация, а потреблението на топла вода да се измерва по-точно, като се монтират допълнителни уреди за измерване в абонатните станции.

Това предлага Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която се самосезира по съмнение в конфликт между нормативната уредба и правата на потребителите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Батака е голям.

 • 2
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  В топлоподаването от софийската Топлофикация е такъв батак, че вариант за оправяне няма.
  Общата абонатна станция е собственост на дружеството и то отчита разхода по свои си сертифицирани уреди и по сложна схема, изготвена от топлинния счетоводител го разпределя на потребителите. Така виновни няма: таплофикациите ви препращат към счетоводителите, които от своя страна препращат обратно воплите ви към топлофикация "по компетентност"...
  Вертикалната разводка в по-старите кооперации води до реална невъзможност за "откачане" от Топлофикация - все за нещо ще остане да се плаща.
  Що се отнася до топлинните счетоводители - тези фирми са абсолютни паразити: продават измервателни уреди, които само те приемат да отчитат и ако искате да смените счетоводителя, трябва да си смените и топломерите с тези, продавани от новия.
  Ако отпадне изкупуването на ел.енергията от когенерацията на Топлофикация, която е на стряскащи цени, парното ще скочи драстично. И тогава услугата ще стане показно неефективна и скъпа.

 • 3
  kepler avatar :-|
  kepler

  Манджа с грозде .

 • 4
  exit13 avatar :-|
  exit13

  Сетиха се

 • 5
  today avatar :-|
  today

  Закъде са се разбързали не мога да разбера, дори не са минали 10 години откак се върти тази схема :-)
  И докога ще плащаме скъп ток, щото видите ли, изкупували тока от Топлофикация на преференциални цени. Защо аз да субсидирам потребителите на парното през сметките си за ток?

 • 6
  iliyaal avatar :-|
  iliyaal

  Някой няма ли най-сетне да ликвидира този паразит Топлофикация София???

 • 7
  trakerbg avatar :-P
  TrakerBG

  Таз комисия е като рядък балчишки кактус - цъфти веднъж на 100 години :D :D :D

 • 8
  petsim avatar :-|
  petsim

  Нека да си работи .
  Искам само да плащам топлата вода доставена да жилището ми с определена температура и измерена от водомер с температурен датчик.
  Интересно, за колко време ще фалира при такъв начин на отчитане?

 • 9
  2.5 avatar :-?
  2.5

  [quote#2:"Г-н D"]Що се отнася до топлинните счетоводители - тези фирми са абсолютни паразити: продават измервателни уреди, които само те приемат да отчитат и ако искате да смените счетоводителя, трябва да си смените и топломерите с тези, продавани от новия. [/quote]

  Напълно подкрепям. Като капак и Топлофикация София, също предлага услугата "топлинно счетоводство".
  От статията, така и не разбирам, какъв е резона да си свалям радиаторите, ако ще ми таксуват сградна инсталация.
  След като Топлофикация ми минава през имота за да топлоподава на съседно домакинство, ако допуснем, че съм си демонтирал радиаторите, не е ли по-логично тя да плаща?
  Както и преди съм посочвал, основния проблем с "ТЕЦ"-а е, че на практика за да се откажа от услугата, трябва да си продам имота.
  Пълен абсурд!

 • geordgeo

  Замясали сме на крепостни селяни-граждани, които нямат никакво право освен това - да мълчим и да си плащаме абсурдната сметка! И това в 21-ви век, синджира на врата и пожизнено вързани към топлофикациите... Абсурд, та не е за вярване...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK