Пари срещу квалификация
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пари срещу квалификация

Още с встъпването си в длъжност Хасан Адемов обяви, че министерството на труда няма да раздава пари на калпак.

Пари срещу квалификация

Социалният министър Хасан Адемов обяви, че социалните помощи може да се обвържат с курсове за ограмотяване

5305 прочитания

Още с встъпването си в длъжност Хасан Адемов обяви, че министерството на труда няма да раздава пари на калпак.

© Анелия Николова


Новият социален министър Хасан Адемов постави амбициозна задача пред екипа на ръководеното от него ведомство - реформиране на системата за социално подпомагане. По думите му се обмисля възможност месечните помощи за безработица да се обвържат с курсове за ограмотяване и квалификация.

Логиката зад подобна мярка е срещу получените обезщетения да стои ангажиментът на получаващите ги да положат усилия, за да се върнат на пазара на труда, вместо да разчитат на подкрепата на държавата в дългосрочен план.

Помощи на калпак - повече не

Още с встъпването си в длъжност Хасан Адемов обяви, че министерството на труда няма да раздава пари на калпак. "Парите на българските данъкоплатци трябва да се използват ефективно и да се подпомагат най-бедните слоеве от населението, които сами и с помощта на близките си не могат да се справят", каза вчера Адемов пред БНТ. Според него начинът получаващите обезщетения да излязат от битието си на човек, който е абониран за социално подпомагане, е именно помощите да се обвържат с квалификационни курсове.

Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара, обясни, че подкрепя решението. По думите му раздаването на помощи не носи трайно решение на проблема, а само го отлага. От една страна, трябва да се решават социалните проблеми, но, от друга страна, те могат да се решат много по-ефективно чрез частния сектор, откъдето ще дойдат и трайните работни места, допълни Колев. Недостатъкът на сега съществуващите мерки за намаляване на безработицата според него е, че никой не наблюдава каква е тяхната ефективност в сравнение с разходите, които се правят.

Според Петър Ганев от Института за пазарна икономика пък идеята безработните да минават през преквалифиционни курсове звучи добре, като най-лесно това може да бъде финансирано с европейски средства. Друг е въпросът дали може да се вмени такова условие през законодателството, защото все пак обезщетенията за безработица се полагат на база плащани осигуровки.

Министър Адемов адресира и другата страна на монетата - създаването на трайна заетост. "МТСП не може да бъде единственото ведомство, ангажирано с безработицата", коментира той. Адемов уточни, че по този въпрос трябва да работят заедно с Министерството на икономика и енергетиката. "Чрез координирани мерки и с другите министерства могат да се гарантират устойчиви работни места", подчерта министърът. Адемов даде заявка и за преглед на трудовото законодателство, за да се гарантират възможности за гъвкава заетост.

"Не лъха на оптимизъм"

Правителството разработва и стабилизационен пакет, насочен към хората с най-ниски доходи, който е предвиден за началото на зимния сезон, съобщи още Адемов. Една от основните мерки в него ще бъде да се разшири достъпът до енергийни помощи, като ако прагът се увеличи с 20 лв. например, по изчисления на социалния министър мерките ще обхванат още 36 хил. души. Така за тази мярка биха били необходими още 7-8 млн. лв. от бюджета. Могат да се увеличат и еднократните помощи за първолаци (от 150 до 300 лв.) за семействата с по-ниски доходи (под 350 лв. на член от семейството). По думите на Адемов мерките зависят от възможностите на бюджета. Той каза още, че от състоянието на бюджета "не лъха на оптимизъм".

За увеличението на майчинските за втората година пък ще се реши в близките 2 дни, каза Адемов, но най-вероятно е то да се случи от есента. На първото си заседание на 28 май временната парламентарна комисия по правни въпроси реши те да бъдат увеличени от началото на юли от 240 до 310 лв. По думите на Адемов, за да бъдат увеличени майчинските от 1 юли, са необходими около 17 млн. лв. Трябва да се прецени дали е подходящо промяната да влезе от 1 юли или от есента.

Новият социален министър Хасан Адемов постави амбициозна задача пред екипа на ръководеното от него ведомство - реформиране на системата за социално подпомагане. По думите му се обмисля възможност месечните помощи за безработица да се обвържат с курсове за ограмотяване и квалификация.

Логиката зад подобна мярка е срещу получените обезщетения да стои ангажиментът на получаващите ги да положат усилия, за да се върнат на пазара на труда, вместо да разчитат на подкрепата на държавата в дългосрочен план.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  zumz avatar :-|
  zumz

  "Логиката зад подобна мярка е срещу получените обезщетения да стои ангажиментът на получаващите ги да положат усилия, за да се върнат на пазара на труда"

  Концепцията е правилна - така е в развитите държави. Практическото приложение е проблематично. Обикновено ще се изисква от получаващите социални помощи да представят бележка, че посещават курсове по квалификация или ограмотяване. Тоест, отваря се бизнес за фалшиви (подправени) документи.

 • 2
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  Правилно. Но нали трябва да плащат и на обучителите. Това -от една страна. От друга - могат да се дават помощи срещу свършена работа. Държавата е потънала в мръсотия. Земите пустеят. Работа има колкото щеш - да им поставят задачи и да им плащат. А то - получават си помощи и бачкат някъде на черно.

 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#1:"zumz"]Концепцията е правилна - така е в развитите държави. Практическото приложение е проблематично. Обикновено ще се изисква от получаващите социални помощи да представят бележка, че посещават курсове по квалификация или ограмотяване. Тоест, отваря се бизнес за фалшиви (подправени) документи. [/quote]Без ясни критерии за оценка на ефективността на обучението ефектът ще е, че разни пари ще отидат под една или друга форма у фирми организиращи курсове по каквото и да е. Възможен критерий за ефективността на обучението е какъв е процентът на безработните, които 6 месеца след курса са били назначени на работа по специалността.

 • 4
  djb95 avatar :-|
  djb95

  До коментар [#1] от "zumz":
  Не можеш да си представиш колко си прав.И до сега , поне половината от преквалификационните курсове са абсолютно формални и се използват само за източване на пари от бюджета. В Хасково има една школа за водачи , която участва във всички подобни курсове. Искаш кранист - курс за кранист. А че школата няма пукнат кран и води обучението си на кран за 2 тона на камиона на една строителна фирма никой не следи. Същото е за багеристи , мотокаристи и т.н . И сега ще е същото. Само , че парите ще отидат в " бедни " общини със смесено население. Да припомням ли за Емел Етем и наводнения райони дето вали пет пъти в годината.

 • 5
  stdmv avatar :-|
  stdmv

  Първият от много министри на труда с идеи и мислене (различно от крадене и синдикално тъпоумие)

  Дано ги реализира и да имат положителен резултат.

 • 6
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  И логиката и идеята са правилни! С едно условие! Ако тези курсове следват трудовия пазар в тази му част която казва какво точно търсят работодателите. Къде има най-голям дефицит и от какви работници?
  Иначе има риск да плаща за курс по немски, а всъщност ни трябват заварчици или лаборанти без езикови знания.

 • 7
  annaking avatar :-|
  annaking

  Кога данъчните оценки ще се доближат до продажната цена на имотите.кога ще има публичен регистър на ипотеките. кога ще има публичен регистър на имотните продажби кога. кога посредниците на недвижими имоти ще бъдат регулирани със закон. с нужното образование и задължително владеене на минимум един чужд(западен) език. кога. Г-н Орешарски едва ли знае. Не, той много добре знае- Никога.

 • 8
  pbd avatar :-|
  pbd

  Значи до 18 годишна възраст всеки българин плаща за образование , а някои примати скитат из улиците и като станат на 30 год. пак да им плащаме образование. Чупка. Ако е за висше да, но за основно и средно, майната им. Все пак трябва някой да чисти и кофите за боклук и това да са точно тези без образование.Да са имали акъл и родители на времето

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Тези нямат никаква подготвена и обмислена стратегия. Сега, в движение, си измислят нещо и при всички положения това ще бъде поредното менте в социалната сфера. Че, къде са им общежитията за приютяване на бездомни, къде са смислените и цялостни системи за подпомагане на безработните?! Къде е смисъла да даваш помощи на хора с доходи (пенсионери и работещи на ниски доходи), след като е достатъчно просто да качиш доходите им до равнища, при които може да се живее?!!!

  Тия са пълни ментета като всички предишни и пак започнаха да се занимават с простотии и пилеене на пари залудо, макар на приказки да се правят на интересни!

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#8] от "pbd":

  "Приматите", дето скитат, плащат данъци (да речем - винаги, неизбежно си плащат ДДС, когато напазаруват в магазин, даже и с жълтите си стотинки, с които пазаруват). По тази причина държавата е ДЛЪЖНА да им помогне да се превърнат в конкурентоспособи на останалите. Пък ти ако искаш и ти да не плащаш за образование - решението е безплатното държавн образование за всички. Имаш избор:

  1) Частно образование, при което държавата подпомага най-закъсалите членове на обществото.

  2) Безплатно за всички държавно образование.

  Ако искаш само ти и децата ти да можете да се обучавате, само защото си се позамогнал малко повече от другите и така да изолираш конкуренцията, която неизбежно ще представляват за теб и децата ти някои от подпомаганите първоначално от държавата - опитваш се да стъпваш на бая погрешна плоскост...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK