Данък под прицел

Евентуалното въвеждане на необлагаем минимум при депозитите ще спести между 4 и 5 лв. на година на всеки отделен влог.

Данък под прицел

Социалисти предлагат лихвите по депозити до 1000 лв. да не се облагат, правителството е скептично към идеята

Стефан Антонов
5249 прочитания

Евентуалното въвеждане на необлагаем минимум при депозитите ще спести между 4 и 5 лв. на година на всеки отделен влог.

© Мария Съботинова


Не е ясно дали правителството ще подкрепи идеята на депутати депозитите до 1000 лева да се освободят от облагане с данък върху лихвите. Това научи "Капитал Daily" от свои източници в законодателната и изпълнителната власт.

Причината е, че кабинетът оценява изпълнението на бюджет 2013 като проблемно в сегашния вид, а въвеждането на необлагаем минимум ще доведе до допълнителен спад на приходите. Очакванията за следващата година пък са да има допълнителни искания за повече разходи в бюджета.

"Не може промяната в облагането на доходите от лихвите да се разглежда самостоятелно и на парче. Тя трябва да е част от общата визия за данъчната политика и да е съобразена с ангажиментите на държавата и разходите, които се планират в бюджета за следващата година", коментира представител на правителството, пожелал анонимност.

Идеята

В момента се дължи 10% данък само върху лихвите, получени като доход по срочни депозити на физически лица. Срещу отмяна на този данък обаче се обяви в предизборната си кампания Социалистическата партия.

"Ние обещахме данъкът върху лихвите да се отмени. Той така или иначе не се събира по план, след като банките предложиха безсрочни влогове също с висока лихва. За това може да се помисли за въвеждане на необлагаем праг от първите 1000 лева, така че да се защитят лицата с малки спестявания", каза депутатът от БСП Георги Кадиев.

Причината е, че това са спестявания, които не представляват форма на богатство, а по-скоро резерв на домакинствата срещу несигурната икономическа среда. Като аргумент социалистите изтъкват, че близо 70% от депозитите на физически лица в банките са в размер до 5000 лв.

Това обаче е и основният контрааргумент на правителството да не бърза с подкрепата си за тази идея. Само за първите два месеца на годината (заради начина, по който данъкът се събира, данни има към края на март) от облагане на лихвите са събрани 22 млн. лв., като за цялата година се прогнозира той да осигури около 130 млн. лв. приходи. Най-песимистичната оценка пък е за 80 - 90 млн. лв. Ако се въведе необлагаем минимум, е много вероятно постъпленията от този данък да спаднат рязко, а това допълнително ще влоши изпълнението на бюджета.

Трудна за администриране

Експерти предупредиха, че ако парламентът прокара необлагаем минимум, администрирането на данъка върху лихвения доход ще се затрудни и оскъпи. Причината е, че в момента банките сами удържат данъка и го превеждат към бюджета, отделно адаптирането на софтуерните им системи е отнело време. Освен това, ако се въведе необлагаем минимум, на практика всеки ще може да раздроби своите вложения на няколко малки депозити, така че те да не се облагат. На българския пазар има 30 банки, което означава, че човек лесно може да избегне данъчно облагане дори и да има 30 хил. лв. по 30 различни депозита.

"В момента банките превеждат обща сума на удържания данък върху лихвите, които са платили на клиентите си. Те не казват нито колко са удържали от отделния клиент, нито какви средства има той.

Ако човек реши да разпредели спестяванията си на малки депозити в различни институции, банковата тайна ще пази клиентите и държавата няма да може да следи дали те укриват лихвени доходи от облагане. Противното означава да се разкрива банковата тайна, а това е неприемливо", коментира Владислав Горанов, който бе заместник-министър на финансите в правителството на ГЕРБ.

Експерти по данъчна политика също коментираха, че ще е трудно държавата да задължи физическите лица да декларират банковите си сметки и наличностите по тях в специално ново приложение към данъчните декларации.

Представител на банковия сектор, който пожела анонимност заяви, че данъкът върху лихвите продължава да се размахва за отвличане на внимание от сериозните проблеми на обществото. Той не носи загуби на банките и е лесен за събиране, но осигурява под 1% от общите приходи на държавата, което е пренебрежимо малък въпрос, за да му се отдава толкова медийно внимание. Необлагането на първите 1000 лева пък ще спести на някои хора максимум 5 лева, което също е смешна сума, за да се обсъжда", каза той.

Финансовият министър с трима заместници

Трима заместници ще има финансовият министър Петър Чобанов, съобщиха източници на "Капитал Daily" от БСП. Разговорите с тях  са напреднали, но все още имало вариант и някой от тях да не заеме длъжността. За НАП и Агенция "Митници" ще отговаря Людмила Елкова, която оглавяваше дирекция "Данъчна политика", когато финансов министър бе Пламен Орешарски. Тя бе част от екипа на Меглена Кунева, но от миналата седмица е напуснала партията й. Кирил Желев ще отговаря за разходната част на бюджета. Това е второто му назначение за заместник финансов министър, след като при Орешарски отговаряше за приходните агенции и данъците. Даниела Бобева пък се спряга за трети заместник-министър, който ще отговаря за отношенията на министерството с ЕС и международните финансови институции. Под неин контрол ще са дирекциите по държавния дълг и макроикономическите прогнози. В последните десет години Даниела Бобева оглавява дирекция "Международни отношения" в Българската народна банка и е била министър на търговията в служебното правителство на Стефан Софиянски.

Не е ясно дали правителството ще подкрепи идеята на депутати депозитите до 1000 лева да се освободят от облагане с данък върху лихвите. Това научи "Капитал Daily" от свои източници в законодателната и изпълнителната власт.

Причината е, че кабинетът оценява изпълнението на бюджет 2013 като проблемно в сегашния вид, а въвеждането на необлагаем минимум ще доведе до допълнителен спад на приходите. Очакванията за следващата година пък са да има допълнителни искания за повече разходи в бюджета.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  kak_taka avatar :-P
  kak_taka

  По всичко личи, че този данък няма да изпълни плана за приходи в бюджета. Банките отвориха нови типове влогове (спестовни сметки), на които не се начислява данък и хората масово си местят парите. Данните на БНБ за срочни депозити са красноречиви, както и приходите в бюджета от този данък намаляват всеки месец.

  Извод - напълно излишен е и спокойно може да се премахне - хем ще има и положителен ПР за управляващите.

 • 2
  razbi.r_v.am avatar :-|
  razbi.r_v.am

  "Представител на банковия сектор, който пожела анонимност заяви, че данъкът върху лихвите продължава да се размахва за отвличане на внимание от сериозните проблеми на обществото.
  . . .
  Необлагането на първите 1000 лева пък ще спести на някои хора максимум 5 лева, което също е смешна сума, за да се обсъжда", каза той."

  -------

  А същите тези загрижени политици обмислят връщане на пушенето в заведения, за да може да са по-сигурни, че 100 лв на месец от човек ще постъпват към цигарената индустрия.

 • 3
  razbi.r_v.am avatar :-|
  razbi.r_v.am

  100 лв на месец от ПУШАЧ

 • 4
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Всяко нещо трябва да се прави след като се мисли малко по темата. За да скърпи бюджета, г-н Дянков наложи този данък, който не донесе планираните 120 млн.лв.
  Гонени от безмислен популизъм, БСП сега ще слагат "необлагаем минимум" на влоговете. Защо? Какъв ще е ефектът от допълнителното намаляването на приходите от един неефективен данък?

 • 5
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  "Социалисти предлагат лихвите по депозити до 1000 лв. да не се облагат"

  Очевидно масата от избирателите на социалистите не могат да съберат на депозит дори 1000лв и за това те правят това малоумно и напълно безполезно предложение.

  Извода е че при последните избори хора които не могат да управляват собствения си живот, избраха политици които управляват цялата държава!

 • 6
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  Щом не е валиден за безсрочни депозити значи трябва да се въведе и върху тях. Лихвата е доход и то доход, който получаваш без да работиш, и трябва да се облага като всеки доход. Лихвите идват от хората, които изплащат заемите си и не е редно да има хора с по да речем 1 000 000 лева на депозит, които получават по 2000-3000 лева лихви на месец за този милион и не плащат и стотинка данък.

 • 7
  kenno avatar :-|
  kenno

  Много плюеха за този данък преди. Хайде да ги видим сега как ще го махнат?!

 • 8
  kiki2000 avatar :-|
  kiki2000

  Човекът си го е казал: отвличане на вниманието от сериозните проблеми в държавата, като междувременно се прокарват лобистки закони на килограм.

 • 9
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  До коментар [#7] от "kenno":

  Смяташ, че е проблем ли? Никакъв проблем няма, ако вземат политическо решение. И естествено, това ще бъде прието при ежегодното приемане на бюджета, съответно ще влезе в сила от 1 януари догодина.
  За тази година е абсурдно да се мисли за всякаква промяна на данъците

 • 10
  rkirov avatar :-|
  rkirov

  До коментар [#3] от "razbi.r_v.am": Пушачите и сега дават по 100 лева на месец под формата на акциз


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход