Новите правила за парите на държавните фирми вече са в сила

Постановлението на правителството е публикувано в Държавен вестник

Правилата бяха приети от служебния кабинет на Марин Райков (вляво), а президентът Росен Плевнелиев определи това, като един от успехите на екипа му.
Правилата бяха приети от служебния кабинет на Марин Райков (вляво), а президентът Росен Плевнелиев определи това, като един от успехите на екипа му.    ©  КАПИТАЛ
Правилата бяха приети от служебния кабинет на Марин Райков (вляво), а президентът Росен Плевнелиев определи това, като един от успехите на екипа му.
Правилата бяха приети от служебния кабинет на Марин Райков (вляво), а президентът Росен Плевнелиев определи това, като един от успехите на екипа му.    ©  КАПИТАЛ
Дружествата имат срок от 6 месеца да приведат финансите си към новите изисквания

В следващите шест месеца дружествата с над 50% държавно участие и лечебните заведения трябва да приведат финансите си в съответствие с новите правила за управление на свободните им парични средства. Срокът започна да тече от вторник, след като постановлението за промяна на правилата, прието от служебното правителство на Марин Райков на 27 май, беше публикувано в Държавен вестник и те вече са в сила.

Държавните дружества с парични средства над 3 млн. лв. вече трябва да ги държат поне в 4 банки, а концентрацията на нетната им експозиция в една институция не трябва да надвишава 25% от общите им парични средства. Освен това ще трябва да обявяват конкурс за избор на банки, които предлагат най-добрата оферта, базирана на количествени (лихви, такси, комисиони) и неколичествени показатели (надеждност, клонова мрежа, обслужване) с тегла 60/40%. Отпадна изискването банките да имат опит в съответния сектор. Освен това държавните компании ще трябва публично да обявяват на всеки три месеца експозициите си в съответните банки - това обаче няма да става в абсолютна стойност, а в процент.

Причината за създаване на правила беше фактът, че основна част от държавните фирмени средства, особено енергийните, бяха съсредоточени в Корпоративна търговска банка. През миналата седмица премиерът Пламен Орешарски изрази резерви към новите правила и заяви, че може да бъдат ревизирани. Все пак той заяви, че ще бъдат приложени и ако има дефекти, те ще бъдат отстранени.

Действията на правителството в тази посока ще са интересни. Най-малкото поради факта, че основен негов коалиционен партньор е ДПС, чийто депутат Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева изградиха медийната си империя благодарение на финансирането им от Цветан Василев и неговата банка КТБ. Именно покрай приемането на новите правила Пеевски стана доста активен и нервен от парламентарната трибуна, а част от атаките му бяха към Марин Райков.

Дори бившият вътрешен министър Цветан Цветанов (който по време на управлението на ГЕРБ се радваше на ревносттна подкрепа от медиите на Пеевски, а сега е в немилост) намекна, че причината за активността на доскоро безмълвния депутат сега се дължи на новите правила за банките. Бившият премиер Бойко Борисов пък вече поздрави сега управляващите за правителството, което им е съставил Цветан Василев.