Кабинетът гласува социален пакет за 27 млн. лв.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кабинетът гласува социален пакет за 27 млн. лв.

Премиерът Пламен Орешарски (в средата) даде първата си пресконференция съвместно със социалния министър Хасан Адемов (вляво) и финансовия министър Петър Чобанов.

Кабинетът гласува социален пакет за 27 млн. лв.

Правителството обеща спешни мерки за по-добра бизнес среда

Стефан Антонов
8896 прочитания

Премиерът Пламен Орешарски (в средата) даде първата си пресконференция съвместно със социалния министър Хасан Адемов (вляво) и финансовия министър Петър Чобанов.

© Надежда Чипева


Със социален пакет за 27 млн. лв. и обещание за спешни мерки, с които да се подобри бизнес климатът, излезе правителството след първото си заседание в сряда. Ще бъде направена пълна ревизия на държавните такси, разрешителни режими и лицензи. Тя ще започне идната седмица, като ще се търси начин голяма част от тях да отпаднат, за да се улесни бизнесът.

"Мога да твърдя аргументирано, че никога ситуацията в страната не е била по-зле. Не говоря само за цифри, но и за бизнес климата, отчаянието в гражданите и структурните проблеми, натрупани в различни звена на публичния сектор", коментира премиерът Пламен Орешарски.

Лошото наследство

Финансовият министър Петър Чобанов отново посочи, че се прогнозира неизпълнение на бюджетните приходи с 1.08 млрд. лв. и така дефицитът, който в закона е заложен на 1.1 млрд. лв., може практически да се удвои.

"Проблем са както просрочените задължения, така и постъпващите искания за допълнителни разходи. Като цяло общата им сума е 830 млн. лв., което е малко над 1% от БВП. В момента тези искания получават отговор "не", стига да няма поети ангажименти с предишно правителствено решение", заяви Чобанов.

Той пресметна, че ако приходите не се изпълнят и държавата приеме да удовлетвори всички искания за допълнителни разходи, дефицитът ще се увеличи с близо 2 милиарда лева, или с 2.4% от прогнозирания БВП. "Не употребявам думата актуализация на бюджета, ще се опитаме да се справим в рамките на този", посочи финансовият министър. Той се обърна към останалите министри да потърсят в своите бюджети резерви, от които могат да се лишат, без да пострада дейността им.

Повече за първокласниците

На фона на тази картина правителството е гласувало извънреден социален пакет с три мерки, насочени към най-нуждаещите се, в размер на 26.9 млн. лв. Парите ще се набавят след преструктуриране на бюджетите на социалното министерство и на държавното обществено осигуряване. Според премиера Орешарски обхватът и размерът на социалните мерки не са достатъчно големи, но това са възможностите на бюджета към този момент.

По-малко от очакваното -  до 250, а не до 300 лв., ще се увеличи еднократната помощ за семейства, чиито деца постъпват в първи клас. Самата помощ ще се отпуска на родителите, чиито доходи отговарят на условията за социално подпомагане, и ще достигне до 45 хил. деца.

Социалният министър Хасан Адемов поясни, че по този начин държавата предпазва децата в семейства, които са заплашени от социално изключване и има риск децата им да не тръгнат на училище заради финансовите затруднения на родителите им. При общ брой от 65 хил. деца, на които предстои да тръгнат на училище тази есен, социалният министър посочи, че близо 70% са в семейства на ръба на бедността.

Помощи за отопление

Енергийните помощи също ще се увеличат - с 11.29%, а границата на доходите, под която домакинствата ще имат право да получават подпомагане, се вдига с 15 лв. Прагът за помощи за отопление се определя според броя лица в едно домакинство и варира между четири и пет пъти от гарантирания минимален доход, който е 65 лв. на месец. Това означава, че за такъв вид помощи се класират семейства с доходи под 400 лв. на месец, но конкретната сума е различна, ако в домакинствата има възрастни, хора с намалена трудоспособност, ученици или лица с увреждания.

Третата социална мярка на правителството е да се повишат от 240 лв. на 310 лв. обезщетенията за майки, които изберат да отглеждат детето си във втората година след неговото раждане, вместо да се върнат на работа. Затова е нужно да се промени законът за бюджета на държавното обществено осигуряване, като в парламента подобна мярка вече се разглежда. В текстовете е записано увеличението да влезе в сила от 1 октомври, а след днешното заседание финансовият министър обясни, че са намерени средства увеличението да влезе в сила още от 1 юли.

За по-висок растеж

Премиерът отхвърли въпросите дали се планират допълнителни социални разходи и мерки в политиката по доходите с думите: "Това, което правителството може да направи в кратък хоризонт, е да преразпределя по-справедливо, но когато не достига цялото, и преразпределението не е достатъчно. Ако ме попитате кога ще достигнем средноевропейски доходи, срокът ще е дълъг. Признаци за подобряване на ситуацията обаче ще има в по-краткосрочен план."

Според Орешарски единственият начин да се постигне устойчиво повишаване на доходите е да се възстанови икономическият растеж. Той обеща мерките на кабинета му да са насочени основно към постигането на тази цел. "Основното ни внимание ще е насочено към създаване на нормален бизнес климат, насърчаване на инвестициите, местни и чужди. Само местните инвестиции няма да са достатъчни и много активно ще търсим чужди инвестиции", каза той.

Като допълнителна мярка за подобряване на бизнес средата Орешарски обеща промени в Закона за обществените поръчки, които да направят процедурите за избор на изпълнители още по-неутрални, като в същото време се позволи и на малки фирми да участват в конкурсите, които организират държавните ведомства и общините.

Още коментари на премиера

За цените на тока:

"Енергетиката се намира в много тежко състояние. Не преставам да наблюдавам оперативната работа, която се върши в министерството. Към днешна дата с малко по-висока степен на сигурност мога да ви уверя, няма да допуснем увеличение на цени, имам надежда, че в следващите седмици можем да имаме и по-добри новини."

За реформите в МВР:

"МВР показа дефекти в работата си в последните години, и аз няма да се съглася МВР да продължи да работи така. Който иска може да ни критикува пред чуждестранните ни партньори, но аз ще ги убеждавам, че МВР трябва да работи за хората, да се видят резултати и че са нужни промени, които и в момента извършваме.  Опитът за натрапване на идеализирани стари структури, за които всички се убедиха, че дават дефекти, няма какво да се насърчава."

Със социален пакет за 27 млн. лв. и обещание за спешни мерки, с които да се подобри бизнес климатът, излезе правителството след първото си заседание в сряда. Ще бъде направена пълна ревизия на държавните такси, разрешителни режими и лицензи. Тя ще започне идната седмица, като ще се търси начин голяма част от тях да отпаднат, за да се улесни бизнесът.

"Мога да твърдя аргументирано, че никога ситуацията в страната не е била по-зле. Не говоря само за цифри, но и за бизнес климата, отчаянието в гражданите и структурните проблеми, натрупани в различни звена на публичния сектор", коментира премиерът Пламен Орешарски.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

42 коментара
 • 1
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Тъй, тъй всяка партия трябва да се грижи за електората си... не да е добре, а да е послушен. Ей ги и помощите за тютюна ще пробват да увеличат...

 • 2
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  жълти стотинки.
  бвп скоро ще стигне 100 милиарда - а озверелите от глад социалисти хвърлиха всичко в люта борба с класовия враг, за да пуснат еднократно няколко милиона, така ли?
  без да се затрудни, всяка областна НАП мое да извади тия пари за по-малко месец истинска работа.
  да не говорим за клатик8рците по места само в една хубава структура като комисията Кушлев, да речем.
  жълти стотинки ви подхвърлят, мили роми, майки и баби - жъл-ти!!!

 • 4
  mi6kro avatar :-|
  mi6kro

  На мен ли ми се струва или увеличават дефицита още на първото си заседание, тук 1,4%, там 1%.

  А Чобанов сигурно е луд. Програма се прави след разчети на финансовата ситуация, а не да се правят фантазии и после да се оплакваме как положението било катастрофално. Първо разчет, после програма!

 • 5
  gost22 avatar :-P
  gost22

  [quote#4:"mi6kro"]Първо разчет, после програма![/quote]
  А-а-а-а не. Ти акъл няма да им даваш. 45 години, Партията задаваше програма за петилетката, а икономиката имаше грижата разчетите да покрият заданията. Отделно, че ако се случи някоя касация на изборите, електората ще гласува за това увеличение, без да пита къде ще го удари намалението.

 • 6
  toshiro avatar :-|
  Lazar Petrov

  дотам стига акъла на комунистите - да раздадат пари на мангалите и да подменят чиновници.

 • 7
  crouchet avatar :-|
  crouchet

  Друго си е да подслушват и да рекетират бизнеса.

 • 8
  gost22 avatar :-|
  gost22

  До коментар [#6] от "toshiro":
  Не ги подценявай. Прекалено хитри са и знаят как да манипулират глупавите бедняци. Дават филия сега, но в сметката вписват и едно печено пиле тихомълком, а сметката я разсрочват за следващите правителства. Когато Станишев обясняваше, че нямало криза, му бяха спрели помощите от ЕС заради корупция. При ББ отново започнаха да пристигат финансирания и днес се говори за едни помощи за саниране в размер на 75% и пак ще намажат едни банки, а като погледнеш реално кое колко струва ще се усетиш, на кой колко му е акъла, че успява да уцели подходящият момент. Отделно и удобният референдум за нов АЕЦ...

 • 9
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  зимам си половината думи назад. това е само първия пакет.

  ще има и зимата още толкова за парно, и за Коледа още толкова за пенионерите, и на тримесечие ще има по толкова.

  в тая връзка, искам официална статистика към края на 2013 за скока в продажбите на смартфони (разбивка по внуци и сиганчета).

  моля ГЕРБ да отправи такъв въпрос при изслушването на премиера в края на годината, който и да е той.

 • 10
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  ОК! Някак си ще преглътнем тия 27 мил. лв., но не е ли крайно време да се започне да се говори за цялостна промяна на системата на помощи, не е ли крайно време да се започне една истинска реформа в един от най-големите душмани на бюджета! Съгласен съм, че има периоди на трудности, съгласен съм, че има цели групи, които не са,или не желаят да са, част от цялата система, съгласен съм, че има хора, които нямат равни възможности, но все пак, не е ли нормално да търсим други подходи, а не просто даване на едни пари на калпак!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.