Русия с нов ултиматум за "Белене": или рестарт, или иск за 1 млрд. евро
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Русия с нов ултиматум за "Белене": или рестарт, или иск за 1 млрд. евро

Генадий Тепкян

Русия с нов ултиматум за "Белене": или рестарт, или иск за 1 млрд. евро

Поредната заплаха идва като подкрепа за "усещането" на Орешарски, че проектът ще бъде довършен

9680 прочитания

Генадий Тепкян

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Седмица след гласуването в парламента на новото правителство в София с мандата на БСП Русия отправи нов и още по-заплашителен ултиматум срещу България - че е готова с всички документи, за да внесе в в Международния арбитражен съд нов иск заради спирането на проекта за АЕЦ "Белене". Това съобщи вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян по време на участието си във форум на "Булатом" във Варна, цитиран от БТА. Въпреки че не посочи точната сума на иска, той поясни, че тя ще е около 1 млрд. евро, определена "на базата на точни разчети", и че "не може да бъде променяна произволно".

Една седмица срок

Тепкян заяви също, че ако до седмица "България предприеме конкретни практически стъпки, а не прави само декларации, арбитражното производство за АЕЦ "Белене" може да бъде преустановено".

Това е поредната финансова заплаха, която руската страна отправя заради отказа на България от проекта "Белене", гласуван през миналата година и от парламента.

През юли 2011 г. "Атомстройекспорт", с която Националната електрическа компания (НЕК) подписа през 2007 г. по време на тройната коалиция Рамков договор за строителството на втора ядрена централа в Белене, заведе в парижкия съд иск за 58 млн. долара неустойки по изпълнението на проекта. През октомври същата година НЕК от ствоя страна внесе иск срещу руската компания за дължими от нея 61 млн. евро по същия договор и допълненията към него.

Насрещни желания

Отправеният от представителя на "Атомстройекспорт" ултиматум идва като подкрепа и за изразеното от новия премиер Пламен Орешарски "усещане", че проектът "Белене" ще бъде довършен. В първата си медийна изява след гласуването на правителството му - в "Шоуто на Слави" по бТV, той заяви, че очаква искът на руската страна да достигне 2.4 млрд. лв. и че е скептичен за шансовете на България да спечели арбитражното дело, затова по-изгодно за страната би било построяването на централата, чиято стойност според консултантския анализ на банката HSBC ще надхвърли 10 млрд. евро, а произведеният от нея ток ще е осем пъти по-скъп от този от "Козлодуй".

БСП, която е мандатоносител на управлението в съюз с ДПС и "Атака", също обеща в предизборната си кампания да възобнови обраслия в корупционни скандали проект.

 

Богомил Манчев: Без този проект ще изчезнем като нация

Г-н Манчев, има ли бизнес в проекта "Белене"?

- Бизнес в него винаги е имало. От самото начало, когато започна преди 11 години, той е правен да работи на свободния пазар, а не като други енергийни проекти, които се построиха. Дори държава да е собственик, а толкова много се борихме тя да е с 51% от дяловете, никога не е стоял въпросът тя да изкупува електроенергията. Централата ще търгува на свободния пазар и каквато е цената, такава е...

Твърденията на служебния кабинет, че има свръхкапацитет и реално свръхпроизводство на електроенергия не са верни, така ли?

- Не са верни, защото мощностите не са правилно структурирани и Електроенергийният системен оператор тепърва ще трябва да започне да управлява разнородните товари. (...) Ние сме нарушили строго принципа, който беше преди 15-20 години - 30% беше електроенергията за бита и 70% за промишлеността. В момента 80% от тока са за бита и 20% са за промишленост. И това показва, че нямаме държава.

Тогава защо ни е "Белене"?

- "Белене" си е на точното място. Има един смисъл да я няма - ако ние сме решили, че ще изчезнем като нация. Но тогава не са ни необходими и "Мариците", и VІІ блок на "Козлодуй", нищо не ни е необходимо.

Е, в природата няма празно пространство.

- То географски територията няма да бъде празна, може да е населена с някои други хора. А те, като си направят държава, да си строят каквото искат. Колкото е съществен въпросът дали трябва да има "Белене", толкова е съществен въпросът дали трябва да има и седми блок на "Козлодуй", нали? Еднакво съществен е.

Построяването на седми блок има някакъв резон, доколкото старите блокове ще спират.

- Каква е разликата дали ще е "Белене" или седми блок, старите блокове пак се спират.

Може да излезе по-евтино строителството на седми блок.

- Седми блок ще бъде два пъти по-скъп от двата блока на "Белене". Искате ли да разпишем днес и ще ви дам 1 млн. евро, ако не съм прав... Един реактор АП 1000 на "Уестингхауз" е 11 млрд. долара, тоест ще струва колкото двата блока на "Белене".

От интервю в "24 часа" с Богомил Манчев, акционер и управител на компанията "Риск инженеринг", подизпълнител на консултанта по проекта "Уорли Парсънс", на който по данни на HSBC досега са платени близо 178 млн. евро и се дължат още над 26млн. евро

 

Проф. Нигматулин:Токът в България ще стане един от най-скъпите в Европа

Проектът АЕЦ "Белене" еднакво не е изгоден и за България, и за Русия. България в обозрима перспектива не може да реализира произведената от централата електроенергия по цена, която би позволила да се говори за изкупуване на проекта, а Русия ще се озове пред избора да опрости многомилиардния дълг на България или да влоши отношенията си с нея.

Проектът е неизгоден  дори ако бъде трансформиран във вид на строителство на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" с използване на вече изготвеното оборудване. Той ще е неизгоден и ако това строителство бъде осъществено по други проекти – американски, френски, южнокорейски и пр.

За периода 1997 – 2008 г. БВП в България е нараснал във физическо изражение 1.8 пъти (средногодишен темп на ръста – 5.6%). При това нивото на електропотребление практически не се е променяло (0.9 от нивото на 1995 г.). Това означава, че ръстът на БВП е станал за сметка на изменението на самата структура на БВП, т.е. делът на производство на стоки с повишено потребление на електроенергия е паднал, а делът на извършване на услуги с понижено потребление на електроенергия съществено е нараснал. Възможно е енергоспестяването да има влияние.

България по ниво на БВП на глава от населението съответства приблизително на Турция и Румъния, а по производство на електроенергия на глава от населението ги надвишава 2.2 пъти. БВП на глава от населението в Унгария и Хърватия е по-висок приблизително с 40%, отколкото в България, а производството на електроенергия на глава от населението в тези страни - с 40-50% по-малко. Дори в сравнение с енергоразточителната Русия в България нивото на БВП на глава от населението е с 30% по-ниско, при това електропроизводството на глава от населението в България е по-високо с 10%, отколкото в европейската част на Русия.

Икономиките на България и Русия са извънредно енергоразходни и най-енергонеефективни в сравнение със страните от ЕС, САЩ, Турция и др. Именно върху решаването на този проблем трябва да бъдат насочени финансовите, материалните и интелектуалните ресурси на нашите страни, а съвсем не върху строителство на нова и извънредно скъпо струваща АЕЦ "Белене".

За да се върне в продължение на 15 години целият обем от инвестиции, похарчени за строителството на АЕЦ "Белене" (15 млрд. евро заедно с инфраструктурата), е необходимо да се увеличи цената на тока за всички в България до 10 евроцента за кВтч.  И всичко това, без да се отчитат експлоатационните разходи за производство на електроенергия от централата. Това ще направи стойността на електроенергията в България една от най-скъпите в Европа, а икономиката на страната ще банкрутира.

От анализ на проф. Булат Нигматулин, първи зам.-директор на Института за политика на естествените монополи на Руската федерация, бивш дългогодишен зам.-министър на атомната енергетика, публикуван в "Медиапул"

Седмица след гласуването в парламента на новото правителство в София с мандата на БСП Русия отправи нов и още по-заплашителен ултиматум срещу България - че е готова с всички документи, за да внесе в в Международния арбитражен съд нов иск заради спирането на проекта за АЕЦ "Белене". Това съобщи вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян по време на участието си във форум на "Булатом" във Варна, цитиран от БТА. Въпреки че не посочи точната сума на иска, той поясни, че тя ще е около 1 млрд. евро, определена "на базата на точни разчети", и че "не може да бъде променяна произволно".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

97 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Богомил Манчев: Без този проект ще изчезнем като нация

  Без този проект ще секнат милионите към г-н Манчев. Помните ли ония никому неизвестни инвеститори-индуси, дето размъкваше при Б.Борисов?

 • 2
  info111 avatar :-|
  info111

  Аз мисля, че тази огромна далавера на енергийната БСП-ДПС-ДС мафия е с потенциал да "разтури седянката" на това правителство и да прерастне в скандал не само от национален, но и в европейски мащаб. А нескопосаното изказеане за нея на Орешарски, компетентно обосновано с "усещането" на "експерта", заедно със безпрецедентното и скандално, а и антибългарско твърдение, че руската страна щяла да спечели 2.4 милиарда е и ярък пример не само за продажничество, но и продаване и предаване на националните интереси.
  Особено компроментиращо за Олигарски е изявлението на руската страна, в което те посочват ...НАД ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКА ЦИФРА!
  Очевидно тук трябва да се намеси ЕС и прокуратурата!

 • 3
  gospodin avatar :-P
  Г-н D

  Само 1 млрд. ли искат?
  Г-н Орешарски ако още един-два пъти сподели юридическите си виждания за Белене, току-виж руснаците вдигнали мизата...

 • Чарли Мишкин

  Те да искат, ама на нас май с Беля-НЕ ще ни излезе по-скъпо отколкото исковете на руснаците, които не е много сигурно, че ще минат.
  А ако много искат руснаците нека сами да си го строят и изцяло за тяхна сметка.
  Орешарски ли си Лешников ли си - ВНИМАВАЙ МНОГО!
  Питайте народа, че тук сте тръгнали да свирите на "тънката струна", а есента и зимата идват и дето се вика може да си ходите.

 • 5
  fred avatar :-|
  Fred

  Хаха, смях в залата - Олигарски дава високата цена след това идват благородните братушки и дават по-ниската цена. Благодарната публика бърза да ги разцелува за добротата и да приеме офертата докато не са вдигнали мизата. Музиката свири туш, главните герои излизат да се поклонят а зад завесата брокерите превеждат съответните суми по съответните сметки.

 • 6
  karla_hanneman avatar :-|
  Karla c Україна Hanneman

  Приема се , господари!
  Орехарски.

 • 7
  makc avatar :-|
  Makc

  До коментар [#4] от "д-р Замен":

  Кой сте вие д-р Замен, да размахвате пръстче! Чел ли сте доклада на банката консултант, в частност проучването на НЕРА!

  С молба съм за един професионален отрицателен коментар!

 • 8
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Това не е ултиматум, а кодово съобщение към руските подлоги в правителството!

 • 9
  detelinka29 avatar :-|
  detelinka29

  С подобни изказвания на Орешарски нищо чудно ... Ела Кумчо Вълчо- да ме изядеж каза;а житенета питка. Та и той имал усещания. Като заведат дело пак има опция за шпстигане на споразумение. А така се накъкахме от страх преди да имаме реален иска, а само заплахи. Като имаме толкова свръхпроизводство- и като сме толкова ларж да строим още при свръхпродукция- да вземат безплатно да ни го пускат на гражданите. Така или иначе ще ни излезе четирикратно по-висока цената на тока.

 • 10
  makc avatar :-|
  Makc

  До коментар [#9] от "detelinka29":

  Даже и по нашто ГПК претенциите над 29 лефчета, пардон 5000 пред съда са писмени, ама нейсе...... Работкаме си с милиарди и това ЕЕЕЕ...

  Аре бе няма ли да направите един сериозен отрицателен коментар или само приказки под шипковия храст!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.