Операция "Бързо овладяване"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Операция "Бързо овладяване"

Операция "Бързо овладяване"

Прибързани и необмислени, реформите в ДАНС ще предизвикат проблеми и хаос

12346 прочитания

© Инна Павлова


"Къде ще отидат служителите на ГДБОП? Едните ще минат в ДАНС, другите ще отидат в Криминална полиция, а третите - в Софийския централен затвор." Такива шеги се въртяха сред юристи и полицаи във връзка с приетите в петък промени в Закона за ДАНС, които предвиждат закриването на ГДБОП и преминаването му от МВР в агенцията.

Пакетът от промени на закона за ДАНС и тези в Закона за специалните разузнавателни средства, които предвиждат изваждането на дирекцията за подслушване и следене от МВР в самостоятелна агенция, са вероятно най-бързо реализираните реформи в сектора за сигурност.

Официално промените са мотивирани с добри намерения - "възстановяване на нормалността в сектора сигурност" и пресичане на "безконтролното подслушване и проследяване, да сложи край на възможностите за престъпна злоупотреба с власт".

Припряността, с която те бяха прокарани (по-малко от две седмици), очевидните недомислици и грешки в проектите обаче създават риск от хаос в сектора за сигурност и подозрение, че целта на законодателния спринт на БСП, ДПС и "Атака" е по-скоро бързото овладяване на службите и прегрупирането на силите в тях, отколкото истинска реформа и решаване на натрупалите се през годините проблеми. Това стана ясно и от първите кадрови назначения, станали през седмицата.

На практика действията на новото парламентарно мнозинство са същите политически маниери, с които Цветан Цветанов управляваше МВР и които не водят до принципни решения и по-добро управление на системата за сигурност.

Законодателни неудачи

Още на заседанието на временната правна комисия, на което промените бяха разгледани на второ четене, се видяха пропуските и грешките в законопроекта. Така например от бързане във финалния вариант беше отпаднал текстът, определящ правомощията на службата да разследва производство, трафик и търговия с наркотици. Абсолютно неясен остава редът, по който ще стане прехвърлянето на служителите от ГДБОП в ДАНС. В проекта беше записано, че това ще става автоматично, но впоследствие стана ясно, че критериите за постъпване на работа в агенцията са различни и служителите на ГДБОП ще минат през реподбор, който се случва по ред, определен от председателя на агенцията. Юристи коментираха за "Капитал", че объркването може да стане още по-голямо и поради факта, че законът (респективно закриването на ГДБОП) влиза в сила веднага, а в същото време Министерският съвет ще има три месеца, за да организира реда, по който ще се случи прехвърлянето на служителите на ГДБОП, които според източници на "Капитал" са между 1000 и 1200.

Друга неяснота в проектозакона е какво ще се случи с висящите дела и преписки в ГДБОП, защото на практика работата по тях ще спре за известно време. Такъв проблем е имало и при вливането на Агенцията за финансово разузнаване в ДАНС, което доведе до спад на ефективността и предизвика оплаквания от партньорските служби.

Друг въпрос покрай промените, който все още остават без отговор, е какво ще се случи с възнагражденията на служителите, защото заплатите в ДАНС са по-високи и ако тези на служителите от БОП бъдат увеличени, това означава отделянето на поне 5 мил. лв.

Става абсолютно неясно как ще се случва оперативната координация (т.е. как се избягва едновременното разследване на един и същ обект). В Испания например има общ оперативен център на основните служби с полицейски функции (гвардия, полиция, митници) именно за да се избегне покритие. Тук този проблем остава нерешен.

Мъгла има и около вътрешните разузнавателни IT системи и достъпа на ДАНС до полицейските системи. Според оценки на източници от службите процесът по сливане би отнел поне две години.

Неясна е и съдбата на агентите под прикритие, които в момента са в ГДБОП – дали ще отидат към ДАНС или към Криминална полиция, какво ще се случи с водещите им офицери. При всички положения подобно прехвърляне създава опасности за тяхното разкриване.

Въпрос, който притеснява силно партньорските служби, е какво ще се случи с международното полицейско сътрудничество - в момента има развита дирекция в МВР, в която има отдели, в т.ч. и сектор "Европол". Вариантите са или тази структура да се дублира, което ще предизвика объркване, или ДАНС да минава през МВР.

Бившият зам.-министър на вътрешните работи, а сега депутат от ГЕРБ, Веселин Вучков видя в промените и друг сериозен проблем: Никога досега в НПК (както в стария, така и в новия) не е предоставяно предметно правомощие на нов разследващ орган в описателен общ вид вместо конкретен състав на престъпление. Това е недопустимо. Това, което е внесено, вещае пълно объркване в прокурорската гилдия и в цялостната организация на досъдебното производство, а това от своя страна ще бъде пълен крах на обвинителната теза и спокойствие за престъпния свят.

Всички тези въпроси нито предизвикаха дебат, нито получиха каквито и да било отговори. В петък депутати от БСП, включително и членове на временната правна комисия, свиваха рамене на въпроси около неяснотите в закона и признаваха, че и те не разбират някои от моментите в проекта.

Без отговор

Според депутати от БСП зад промените стояли исканията на партньорски служби за реформи. Различни източници на "Капитал" сред дипломатическите среди категорично отрекоха да имат каквото и да било отношение към промените, а някои от тях дори коментираха, че са поискали информация за концепцията на реформите, но не са я получили.

Прехвърлянето на ГДБОП в ДАНС противоречи на модерните практики в сектора за сигурност. На практика никъде в ЕС няма смесване между разузнавателна и контраразузнавателна служба с разследваща.

Подобна позиция заема и бившият председател на постоянната подкомисия за контрол върху работата на службите за сигурност и на службите за обществен ред Татяна Дончева. Според нея вливането на ГДБОП в ДАНС е тотална грешка и противоречи именно на модела на партньорските служби. Тя е на мнение, че БОП трябва да е в МВР и да е малка, бутикова служба.

Парадоксалното е, че преди пет години самият председател на парламента, тогава вътрешен министър,  Михаил Миков коментира в интервю за "Капитал": "Сам по себе си БОП без системата на МВР е нищо. Той е силен, когато е подходящо интегриран, и аз виждам неговото място в криминалната полиция." Днес обаче Миков очевидно не мисли така.

Кой е Той?

Големият въпрос, който тресе службите за сигурност още след като станаха ясни предложението за трансфера на ГДБОП в ДАНС, е кой ще бъде председателят на агенцията и кои ще бъдат неговите заместници. С приетите промени беше въведено изискване председателят да има осемгодишен стаж – или в службите или като юрист, а за заместниците този срок е пет години. До този момент изискването за председател на ДАНС беше той да има 10 години стаж в службите за сигурност. От промените, които бяха направени тази седмица в проекта, стана ясно също, че ДПС и БСП се опитват да направят поста привлекателен и за хора от съдебната система, защото записаха, че ако съдия, прокурор или следовател бъдат избрани в ръководството на ДАНС, мястото в съдебната система им се пази, като продължава да им тече и стаж.

От различни източници се чуват две имена за ръководител на ДАНС. Първото е на Васил Маринов, който доскоро беше секретар по отбраната на президента Росен Плевнелиев, но напусна "по лични причини". Маринов е дългогодишен служител на контраразузнаването, а в ДАНС е ръководил дирекция "Противодействие на корупцията" (важно да отбележим, че от този период на ДАНС няма нито едно успешно разследване за корупция), а впоследствие и Главна дирекция "Икономическа и финансова сигурност".

Другото име е Веселин Марков - бивш директор на "Икономическа и финансова сигурност" в ДАНС, който напусна агенцията след скандала "Галерия", но се завърна веднага след като Цветлин Йовчев (днес вътрешен министър) стана председател. Тогава заедно с него в агенцията се върнаха още Георги Велков (тогава в Главна дирекция "Контраразузнаване", а днес – шеф на кабинета на Цветлин Йовчев), Владимир Писанчев (тогава шеф на дирекция "Сигурност на ДАНС", а днес – и.д. председател на агенцията). Общото между всички тях е, че са част от близкото обкръжение на бившия зам.-председател на ДАНС – Иван Драшков.

Други източници обаче коментираха, че по нарочно приетото изискване за възможността за председател на ДАНС да може да бъде назначаван и човек с 8-годишен юридически стаж, може да се гадае и че вече има кандидат за поста, който е различен от горните слухове. Освен това, като се имат предвид някои зависимости на кръга около Иван Драшков с някои движения вътре в БСП, най-вече генералското, не е много здравословно и за лидера Сергей Станишев, и за климата в партията всички силови структури на държавата да бъдат дадени в ръцете на хора, които са доказали в годините на прехода, че ефективността не е основното им занимание. В крайна сметка ДАНС дължи съществуването си именно на желанието на Сергей Станишев да овладее силовите структури в правителството на тройната коалиция.

Възможност за вето

Предпоследната дума ще има президентът Росен Плевнелиев. В сряда той коментира промените в посока,  че липсва дебат за реформата: "Очаквам и ще се радвам на допълнителни дебати по темата ГДБОП – къде е правилното място. Подкрепям реформите, скоростта, с която те се извършват, ясната отговорност дори и политическа, но искам да бъдат и добре обяснени." Няколко часа след това изявление на Плевнелиев при обсъждането на проекта във временната правна комисия председателят на Михаил Миков се обади по телефона на Младен Червеняков, за да предаде предложение в законопроекта изрично да бъдат разписани три правомощия на държавния глава с оглед неговите задължения по конституция да представлява Република България в международните отношения. Младен Червеняков се опита да даде телефона на председателя на правната комисия Христо Бисеров, който обаче директно отряза председателя на парламента.

Идеята беше държавният глава да може да получава годишните доклади на ДАНС предварително, да се информира за дейността на агенцията по въпросите, свързани с международните отношения, както и заедно с премиера да възлага задачи на председателя на ДАНС в тази област. Христо Бисеров се противопостави на тези предложения и в крайна сметка беше прието единствено, че държавният глава ще може да се информира по текущи въпроси за международните отношение от председателя на агенцията.

Няма никакво съмнение, че реформа в службите е повече от необходима. От това, което видяхме през последните няколко седмици, разбрахме, че идеите на новите управляващи далеч не са мотивирани от желание за подобряване на работата на правоохранителните институции. Зад пожарните промени в законите вероятно стои страхът, че духът на ГЕРБ още управлява службите и при това ниво на политическа истерия те могат да бъдат използвани срещу БСП или да саботират действията на новото правителство и да заплашат неговото оцеляване. Точната дума за това обаче не е "реформа". Истински смислената промяна в този сектор е да се повиши ефективността му - той да произвежда сигурност за държавата и данъкоплатците, да харчи ефективно огромния си бюджет и хората, които работят в него, да имат нормални условия и заплати. Случващото се в момента е операция за бързо овладяване на службите. Тя вероятно ще бъде повторена и от спечелилите следващите избори. Но това не е особено продуктивно.

Кой ще сложи ръка на подслушването

Неразделна част от спешния законодателен пакет на управляващите е изваждането на службата, която осъществява прилагането на СРС – Специализирана дирекция "Оперативни технически операции", от МВР в самостоятелна агенция към Министерския съвет, която ще бъде първостепенен разпоредител с бюджетни кредити. Тя ще се казва държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Нейният председател ще се избира от парламента по предложение на премиера и неговият мандат ще бъде четири години. Той ще има двама заместници, които ще се назначават еднолични от министър-председателя. Проектът възражда и създаденото в края на мандата на тройната коалиция Бюро за контрол на СРС, което ще извършва наблюдение на процедурите по разрешаване, прилагане и използване на специалните разузнавателни средства, спазване на принципа на финансова обвързаност, съхраняването и унищожаването на информацията, получената чрез специални разузнавателни средства, както и за защита на правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразното използване на специални разузнавателни средства. Бюрото ще има петима членове, включително председател и заместник-председател. Те ще се избират също от парламента и мандатът им ще бъде пет години.

Отделно от това ще има и парламентарна комисия, която ще следи дейността на ДАТО.

Когато временната комисия по правни въпроси обсъждаше проектът за промени в Закона за СРС на първо четене, Янаки Стоилов от БСП обърна внимание на факта, че съществува опасност от едната крайност да се мине в другата, защото според предложенията парламентът ще носи отговорност за всички структури, свързани с подслушването – ще назначава както председателя на ДАТО, така и членовете на бюрото, а отделно от това ще има и парламентарна комисия.

Източник на "Капитал" от службите коментира, че "изваждането" на ДОТО от МВР е възможно де юре, но не физически – службата заемала цялото северно крило на сградата на вътрешното министерство на ул. "Шести септември" в София.

В петък ръководителят на правния екип на Българския хелзинкски комитет адв. Маргарита Илиева се обърна към Христо Бисеров в отворено писмо и определи предложенията като палиативни. Причината е, че проектът не предвижда засилване правомощията на съда при даването на разрешения за подслушване: "Сред предложените от вас изменения не фигурира това - оперативното дело да бъде предоставяно на съдията, от когото се иска разрешение за СРС. Без това никоя от мерките, които предлагате, не е ефективна."

"Къде ще отидат служителите на ГДБОП? Едните ще минат в ДАНС, другите ще отидат в Криминална полиция, а третите - в Софийския централен затвор." Такива шеги се въртяха сред юристи и полицаи във връзка с приетите в петък промени в Закона за ДАНС, които предвиждат закриването на ГДБОП и преминаването му от МВР в агенцията.

Пакетът от промени на закона за ДАНС и тези в Закона за специалните разузнавателни средства, които предвиждат изваждането на дирекцията за подслушване и следене от МВР в самостоятелна агенция, са вероятно най-бързо реализираните реформи в сектора за сигурност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 1
  k_ avatar :-|
  k_

  Питали биле от гадзетата посланици на партньорски държави.
  Партньора на БСП е само един и посланика им говори само един език и не се появява често по нашите медии.
  Намерете си някой от по-старото поколения, дето е учил езика му задлъжителто навремето и го пратете да го пита кво мисли да промените.

 • 2
  todoceb avatar :-|
  todoceb

  Слепи водят неми.

 • 3
  mamarinov avatar :-|
  Marinov Martin

  Ало, Капитал! И вие бързо обърнахте палачинката! Нали искахте Борисов да се махне? Айде, готово.
  Нещо, май, не ви кефят новите, а?

 • 4
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  До коментар [#3] от "mamarinov":То не е само Дневник. Доста са тия дето ритат. Трудно преглъщат загубата. Не им харесват резултатите от изборите . И на мен , да речем , не ми харесва ,че глупаците следващи Бойко не свършват. ама кво да правя ? На Бойко съвсем не му харесват. Оня ден се оплаква ,че ОПОЗИЦИЯТА му въртяла номера. Хич не се усеща ,че сега ТОЙ Е ОПОЗИЦИЯ . Но наесен щяло да има избори. Много ми е интересно как ще ги предизвика като няма такава легална възможност ? Единственият нормален път е чрез гласуване на недоверие , ама са му слаби коньете. Освен с масов протест на циганките от Титан.

 • 5
  tanazius avatar :-|
  tanazius

  Нека да обобщим:
  1. ГДБОП вече я няма - ДАНС са на гребена на вълната.
  2. Няма да има кой да контролира/управлява борбата срещу производството и търговия с наркотици!!! (с това вече става ясно кой поръчва музиката)
  3. Президента няма да има възможност за намеса, камо ли за контрол (шА ни сА бърка пък тоя!)
  4. Разследващите от ДАНС ще работят по ... какви текстове?! На общо основание, по лична преценка или по морални съображения??? (това вече е несериозно)
  5. При прехвърлянето на кадри от ГДБОП в ДАНС, част от тях ще се "изгубят в превода"! Чудно кои ли ще са - може би най-добре работещите, по логиката на подмяна на областните шефове на МВР - тези с най-добри резултати бяха уволнени...
  6. За капак - Пеевски ще е тартора на цялата тази купчина л...а!!! (не, че не се връзва, де...)
  7. Маргина се връща!
  На някой да не му е ясно какво се случва?

 • 6
  cheta avatar :-|
  cheta

  Мого точно: Мъгла има и около вътрешните разузнавателни IT системи и достъпа на ДАНС до полицейските системи. Според оценки на източници от службите процесът по сливане би отнел поне две години.

  ТОВА е и целта - поне 2 години игри без правила!

 • 7
  citoyen avatar :-|
  citoyen

  Аман от "професорски" форуми! Всички разбират от всичко!

 • 8
  fred avatar :-|
  Fred

  [quote#0:"Капитал"]...рефорите в ДАНС ще предизвикат проблеми и хаос [/quote]
  Което е целта на занятието защото риба се лови в мътна вода. Трябва и да се отплатим на криминалният контингент което имаше значимо участие в безредиците през януари.

 • 9
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  От комунистите друго и не може да се очаква освен хаос. Така си прикриват далаверите.

 • 10
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  До коментар [#5] от "tanazius":Ясно е , ясно ! Вашите разбойници ги изхвърлят от службите. За първи път от доста години на Женски пазар няма циганки да продават контрабандни цигари.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.