Много пари, малко време

Оперативна програма "Регионално развитие" изведнъж се оказа с много рискови общински проекти и с един голям път за финансиране

Аман дере се намира в югозападната част на Асеновград, в полите на Родопите и къщите и улиците там често се пълнят с вода в рисковите сезони. За да реши проблем, преди време общината решава да построи тръбопровод, който да зауства водите в река Чая. По план това е трябвало да струва 996 хил. лева, финансирани от еврофондовете, и да бъде завършено този месец. Но не би.

Проектантът на тръбопровода е пропуснал две, оказва се, твърде значими препятствия по пътя - едно под земята и едно над нея. Първото е магистрален газопровод, а второто - жп линия. Как и защо се пропускат подобни доста съществени обекти е въпрос, на който общината ще трябва да си отговори, след като плати допълнителните 370 хил. лв., колкото ще излезе тръбата. Но освен големите допълнителни разходи Асеновград страда и по друга линия - проектът се забави и влезе в списъка с рисковите проекти на оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР), който бе съставен миналия месец.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се