След първия рунд и преди втория...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

След първия рунд и преди втория...

ДБГ остана на изборите под чертата за влизане в парламента

След първия рунд и преди втория...

"Движение България на гражданите" търси нов шанс след загубата на парламентарните избори

Велина Господинова
14529 прочитания

ДБГ остана на изборите под чертата за влизане в парламента

© Цветелина Белутова


По-малко от месец след като "Движение България на гражданите" (ДБГ) не успя да прескочи 4-процентната бариера и не влезе в парламента, формацията получи втори удар – хора на отговорни позиции в партията прекратиха членството си в движението и заеха постове в новото правителство на Пламен Орешарски. С ключови позиции в кабинета на БСП, ДПС и "Атака" се сдобиха и хора, чиито имена доскоро само се свързваха с формацията на Меглена Кунева. Част от партийните активисти започнаха да търсят врага с партиен билет, други пишат гневни отворени писма до медиите, а трети – просто напускат формацията. 

Засега партията, изглежда, е заела отбранителна позиция и се опитва, доколкото може, да отиграва ударите, които й нанасят, както "своите", така и политическите опоненти. Атаката отвън се поддържа главно от лидера на РЗС Яне Янев, който обвини формацията в договорки с БСП, ДПС и "Атака" и нарече движението "четвърти коалиционен партньор в новата тройна коалиция". 

Някои от предприетите от ДБГ спасителни действия изглеждат логични. Като категоричната позиция всички, които се ангажират със сегашното управление, да напуснат партията. По тази линия си тръгна един от секретарите й – Людмила Елкова, която се очаква да бъде назначена за зам.-министър на финансите. Други решения обаче са по-скоро емоционални. Като например прекратяването на членството в движението на проф. Камен Велев, след като неговата дъщеря – Зинаида Златанова стана вицепремиер и министър на правосъдието в новия кабинет. Независимо, че тя няма нищо общо с формацията на Меглена Кунева, баща й не само се оттегли от председателското място в контролния съвет на ДБГ, но беше принуден да напусне и партията. 

С отлива на хора по посока на новата изпълнителна власт движението на Меглена Кунева, на което преди парламентарния вот социолозите вещаеха гарантирано място в новия парламент и дори позиция на политическата сила, която ще държи ключа за бъдещото управление, се оказа в изключително тежка ситуация.

От една страна, ДБГ трябва да минимализира щетите от загубата на парламентарните избори и отлива на членове и симпатизанти. От друга страна, да убеди хората, че движението наистина е дългосрочен проект, както каза Меглена Кунева след загубата на изборите, а не формация за еднократна употреба. И в същото време да се разграничи от съмненията за близки отношения с БСП и тиражираните обвинения в публичното пространство, че формацията е влязла във властта през задния вход.

Трудна задача за партия, която ще прави политика извън парламента.

Защо се стигна дотук

В ръководството на ДБГ имат няколко обяснения за причините, поради които движението не успя да влезе в парламента. Членът на националния съвет на партията Петър Николов определя като стратегическа грешка нагласата по презумпция, че движението има гарантирани почти половин милион гласа от президентските избори, колкото избиратели тогава подкрепиха кандидатурата на Меглена Кунева за държавен глава. "Имахме анализи, които сочеха, че реалните избиратели от тези близо 500 000 души, които ще подкрепят партията на парламентарния вот, са около 170 000", казва той. В подкрепа на аргумента, че вотът за определена личност невинаги може да се прелее автоматично и върху политическата сила в ДБГ, сочат и още един факт. Като кандидат за кмет на Плевен през 2011 г. Найден Зеленогорски спечели малко под 28 хил. гласа на местния вот. Като водач сега на плевенската депутатска листа резултатът за партията е едва около 3.5%. 

Другият голям проблем пред формацията, който посочват членове на ДБГ, е начинът, по който е създадена партията. В нея основните фигури бяха от различни политически формации – НДСВ, "Демократи за силна България" (ДСБ), технократи и кръг от хора около лидера Меглена Кунева. И всеки от тях имаше различно виждане как да се развива формацията и с кои политически сили да си партнира. От партийната централа изтъкват това и като една от причините за неубедителните послания и често липсата на по-категорична позиция по ключови за обществото въпроси. Като например как да се държат с бившите управляващи от ГЕРБ. Острата критика към политиката на партията на Борисов щеше да пресече всякаква възможност за евентуално бъдещо партньорство с ГЕРБ. Имало и страх, че агресивната политика на бившите управляващи към други партии вдясно може да се обърне и към ДБГ, обясняват от формацията. В същото време няма как от партията на бившия еврокомисар да критикуват БСП, защото те бяха в опозиция. "Така не успяхме да убедим хората, че няма да влизаме в бъдеща коалиция със социалистите", казват от партийната централа. Не крият и притесненията си, че след напускането на Людмила Елкова задачата им с разграничаването от БСП ще стане още по-трудна. Още повече че все още не е ясно дали още един член на движението – Нено Димов, който беше водач на депутатската листа в Сливен, няма да приеме предложението за зам.-министър на екологията. Покана да заеме заместникминистерски пост е била отправена и към още един член на ръководството на формацията – общинския съветник Христо Ангеличин, която той отказал. Очакванията в ДБГ са, че и други членове ще бъдат привлечени към новото управление, но на по-ниски нива в изпълнителната власт.

От ръководството дават и още примери за колебливостта при формирането на политическите позиции на партията: като дебата по въпроса дали трябва партията да обявява с кого ще влиза в коалиция след парламентарните избори, или да стои на твърдата позиция, че, ако влезе в Народното събрание, ще е твърда опозиция. Имало и различия за това дали формацията подкрепя строителството на писти в зимните курорти, или застава зад протестите на екологичните организации срещу безконтролното застрояване на зимните курорти. Както и по въпроса дали да подкрепи исканията на протестиращите през февруари, част от които съвпадаха с вижданията на ДБГ, или да не се намесват като партия в гражданските протести.

"Вероятно можехме да сме и по-резки и шумни. В истеричната конфронтация между ГЕРБ и БСП нашето експертно говорене се загуби. Смятахме и смятаме обаче, че преди всичко е важно да сме честни с избирателите - да предлагаме нещата, които можем да свършим и които трябва да бъдат свършени, за да извадим страната от кризата", обяснява секретарят на партията Йонко Грозев.

Вътрешни напрежения

Различните виждания за бъдещето на формацията създаде и вътрешни напрежения, признават от ДБГ. По идеологическата линия дясно-център и по партийната – как да става изграждането на местните структури възникна и първото противоречие – между Мария Дивизиева, която ръководеше предизборния щаб на Меглена Кунева като кандидат за президент, и члена на националния съвет Даниел Вълчев. То обаче приключи още с учредяването на формацията, когато Дивизиева, която сега зае поста на началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски, се оттегли от формацията. От ръководството на ДБГ обаче определят решението областните координатори да се назначават от националния съвет, а не да се избират, като погрешно. Именно това се сочи като причина за капсулирането на партията. "Това създаде усещането, че формацията е проект за политическото оцеляване на тези хора", казват противниците на тази идея във формацията. А прогнозите за почти сигурно влизане в парламента пък привлякоха в ДБГ хора, които привидяха в ДБГ трамплин за собствената си политическа кариера. Такъв беше случаят със сегашния министър на културата Петър Стоянович, за когото от партийната централа разказват, че за членството си във формацията поставил условието да бъде избран за член на ръководството на партията и да му бъде гарантирано избираемо място в листите за парламентарните избори. След като не получил такива гаранции, той се оттеглил от формацията.

За разлика от него обаче далеч по-негативно за партията се отразиха скандалите с Дани Каназирева в Пловдив, която напусна формацията в началото на предизборната кампания, след като не беше поставена на първо място в листата на движението в Пловдив-област. Брожение при подреждането на листите имаше още в Бургас и Сливен.

Йонко Грозев обяснява, че заради краткото време от 10 месеца, което движението имаше от учредяването му  до парламентарните избори ДБГ обективно не е могло да се изгради по друг начин освен отгоре надолу. "Вероятно това доведе до съмнения за недемократичност и някои напрежения. Може би трябваше да говорим повече за стъпките в изграждането на партията, да обясним предизвикателствата и процеса по-добре", казва той.

Нов шанс

За него обаче напускането на хора от партията е и шанс. "Някои възприемат политиката в България като купуване на фиш за тото. Излизането на такива хора от партията е и шанс да затвърдим своята идентичност като политическа сила, която е истинска алтернатива на статуквото. Партия, която радикално не приема задкулисното олигархично управление на България. Аз истински се надявам, че хора с такива политически позиции сега ще ни повярват и ще се присъединят към нас", казва Йонко Грозев.

Ръководството на формация вижда бъдещето й в няколко стъпки. Първата е промяна на устава на партията и избор на ново ръководство.

"Трябва да има баланс между това лидерът на има силни позиции в партията и в същото време да се даде повече свобода на местните структури", казва Петър Николов. Най-вероятно на националното събрание на партията през септември ще бъде приета поправка, чрез която областните координатори да се избират от местните структури, а не както беше досега да се назначават от ръководството.

"В следващите няколко месеца ще направим реална дискусия в рамките на цялата партия за политическата ни идентичност и ще направим демократичен избор на национален съвет, отразяващ реално вижданията на нашите членове", казва Йонко Грозев. "Това ще ни даде шанс за рестарт на гражданската енергия в проекта", добавя той. А като следваща стъпка от ръководството посочват определянето на партньори от другите формации вдясно. Като най-вероятен те сочат "Демократи за силна България". С уговорката обаче, че трябва да се види как протичат там процесите по смяната лицата на формацията. "Много е важно дали там наистина Радан Кънев ще има свободата да ръководи ДСБ, или бившият председател на формацията Иван Костов ще продължи да определя политиката на партията", казват от формацията на Меглена Кунева. Хоризонтът всички тези процеси да се случат са изборите на евродепутати следващата година. Иначе в ДБГ гледат на загубата на парламентарните избори като на край на първи рунд и се готвят за втория през 2014 г.

По-малко от месец след като "Движение България на гражданите" (ДБГ) не успя да прескочи 4-процентната бариера и не влезе в парламента, формацията получи втори удар – хора на отговорни позиции в партията прекратиха членството си в движението и заеха постове в новото правителство на Пламен Орешарски. С ключови позиции в кабинета на БСП, ДПС и "Атака" се сдобиха и хора, чиито имена доскоро само се свързваха с формацията на Меглена Кунева. Част от партийните активисти започнаха да търсят врага с партиен билет, други пишат гневни отворени писма до медиите, а трети – просто напускат формацията. 

Засега партията, изглежда, е заела отбранителна позиция и се опитва, доколкото може, да отиграва ударите, които й нанасят, както "своите", така и политическите опоненти. Атаката отвън се поддържа главно от лидера на РЗС Яне Янев, който обвини формацията в договорки с БСП, ДПС и "Атака" и нарече движението "четвърти коалиционен партньор в новата тройна коалиция". 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

40 коментара
 • 1
  jugozombi avatar :-?

  "Движение България на гражданите" само по себе си не е нов шанс за българския избирател, тъй като се превърна в средство за оставане в политиката за поне още няколко години на множество изпаднали от други политически формации фигури начело със самата Меглена Кунева. Та... заслужава ли втори шанс партия, изградена на противоположен на новия шанс принцип?

 • 3
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Не става въпрос само да са по-резки говорещите от ДБГ - те почти не се виждаха. Нямаше новини от тях, нямаше и запомнящи се техни коментари по актуални събития и проблеми. 2011 и г-жа Кунева и Прошков обявиха кандидатурите си и после "изчезнаха" за месец и половина/ два. В края на 2012/ началото на 2013 стана същото с ДБГ.
  Нямам представа защо - просто наблюдение

 • 4
  jugozombi avatar :-?

  До коментар [#3] от "Никола Йорданов":

  Знаете ли, необяснимите медийни изчезвания, свързани с г-жа Кунева, не са нещо ново, появило се през последните две години. Имаше ги още докато тя преговаряше с ЕС. Тогава изчезнали бяха официалните информации за конкретните проблеи на преговорите, позициите на преговарящите страни и окончателните параметри на договореното. Може би защото не е имало кой знае какво преговаряне, твърдят злите езици. Други също недобронамерени люде пък биха казали, че дори и да е имало борба за българските интереси, целият процес е бил непрозрачен до скандална степен. Предвид всичко това изчезванията на г-жа Кунева от последните две години са по-скоро за добро, отколкото за лошо, а окончателното й изчезване от българската политика едва ли би било забелязано от мнозина.

 • 5
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "Много е важно дали там наистина Радан Кънев ще има свободата да ръководи ДСБ, или бившият председател на формацията Иван Костов ще продължи да определя политиката на партията"

  Да вземат пример от ДПС, като направят Костов пожизнен почетен Командир.
  А ДБГ най-напред да решат какво ще правят с мадам YES, която също подаде оставка.
  Това, което прави ДБГ в по-изгодна позиция е, че за разлика от партията на Костов се явиха самостоятелно на изборите и не губят държавната субсидия.
  Историята показа, че кръстоски между фалирали формации, гравитиращи малко или повече до 4% няма happy end. Плановете на 2те секти да местят електората, подобно на табуретки в пенсионерски клуб няма как да им осигури сбор от изборните резултати на 2те формации.
  Все пак възможностите на политическата генетика са неизчерпаеми - достаъчно е да прочетем за толерантното отношение към бащата на новата съдебна министърка...

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  ... в кабинета на БСП, ДПС и "Атака" ...

  Авторката явно има информация, която никой друг не знае.

 • 7
  lady_garga avatar :-|
  lady_garga

  Цялата кариера на Кунева-Пръмова е бурен кючек под диригентството на БКП и ДС. Идентичността, която краде на десен политик-либерал е просто смешна и унизителна за всички хора с такива разбирания и виждане. Обида е! Зад големите морални бълвочи, бликащи всеки ден на талази от платените медии на нейните съмишленици, стоят само лъжи, манипулация на общественото мнение и личен интерес. Едва ли има по фалшива личност в политиката пледираща за десни виждания от новоизлюпеното си амплоа, от няма и година-две, след като цял живот е градила кариера на гърба на фамилно връзкарство в БКП и приятели от настоящето БСП. Хората не й дадоха първи шанс, какво остава за втори?!

 • 8
  a3 avatar :-?
  аз

  това което така и не разбрах е защо политиките на българия на гражданите бяха толкова вели. няма нито визия, нито яснота какво все пак ще правят различно от другите. то в цялата кампания всички обещаваха, че ще направят абсолютно същото както и другите освен в малки напълно безсмислени детайли. затова и не гласувах - то няма значение кой ще изберат поне на думи всички ще правят едно и също...

 • 9
  fred avatar :-|
  Fred

  Още когато се създаде партията на Кунева-Пръмова казах, че това ще е партия на кариеристите. Основание за това ми дадоха няколко неща.

  Първо, самата Кунева-Пръмова е типичен пример на кариерист, цялата и биография сочи че тя винаги е била там където е властта. Второ, начинът по който направи партията си. Абсурдно е да се очаква "аристократ" като Кунева-Пръмова която винаги се е въртяла по високите етажи на властта да се нагърби с черната работа по създаването на партия. Затова тя избра лесният начин, да взема наготово от другите партии. Кой от тях ще отиде при нея? Естествено кариеристите, тези които се надяват да я използват като ракета носител към бъдещата власт.

  И трето, цялата и партия начело със самата Кунева-Пръмова упорито се пазеха да кажат с кого ще влязат/няма да влязат/ в коалиция в бъдещият парламент. Това прекрасно показваше, че те са готови на всякаква комбинация която ще ги вкара във властта.

  Това беше спойката която държеше партията и, бъдещата власт. Това я и провали. Хората искаха ясни позиции за да знаят за какво ще дадат гласът си а получаваха извъртане. Кариеризмът в тази партия стана очеваден и хората и обърнаха гръб.

  Затова аз съм песимистичен към самостоятелното и влизане в парламента. В някаква дясна коалиция след изчистване на позициите може би но сами няма да успеят да влязат. Още повече след тези удари с участието на водещи нейни фигури в правителството на БСП.

 • 10
  zonker avatar :-|
  zonker3m

  "Като кандидат за кмет на Плевен през 2011 г. Найден Зеленогорски спечели малко под 28 хил. гласа на местния вот. Като водач сега на плевенската депутатска листа резултатът за партията е едва около 3.5%."

  3,5% от какво? Нямате ли вече редактори в Капитал?

  И нито дума за Прошко? Опс, извинявам се, има го завоалирано споменат: "Някои възприемат политиката в България като купуване на фиш за тото"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK