Министър не помни дали е мамил френската социална система
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Министър не помни дали е мамил френската социална система

Още с гласуването на новото правителство започнаха и скандалите с министри от него

Министър не помни дали е мамил френската социална система

Строителният контрол и други ключови функции на МРРБ ще се прехвърлят в оглавеното от арх. Иван Данов ведомство за инвестиционно планиране

10427 прочитания

Още с гласуването на новото правителство започнаха и скандалите с министри от него

© Надежда Чипева


Министърът на нововъведеното ведомство за инвестиционно планиране арх. Иван Данов не знае дали изнесената от сайта "Биволъ" информация, че между октомври 2004 г. и юли 2005 г. е получил неправомерно 15 хил. евро социални помощи от Франция като безработен, отговаря на истината. В петък той заяви пред БНР, че ще отговоря на този въпрос "в пресата". Има частица истина в информациите, но това, което се представя, не е точно това, което се представя, и не по начина, по който се представя. Това, което се е случило... аз не съм бил информиран, тъй като от 2005 г. аз не съм ходил във Франция повече", каза Данов на въпрос за публикувана информация, към която са представени и копия на документите за извършените плащания.

"Социален туризъм"

В нея се посочва, че той е получавал помощи като безработен във Франция, докато в същия период е бил преподавател в България и е имал частен бизнес. Френското законодателство изисква получателят на социално попомагане за безработица да не напуска страната, а ако започне работа, без значение във Франция или в чужбина, е длъжен да декларира това и помощите се прекратяват от датата на започване на работа.

"Биволъ" цитира и твърдението на самия Данов за сайта, че през 2004 г. си е намерил работа в България, а по-късно е започнал да преподава в Университета по архитектура, строителсто и геодезия (УАСГ). Според фирмения регистър през март 2005 е регистрирал и фирмата "Данов и партньори".

Ако изнесеното от "Биволъ" бъде потвърдено от френските социални служби, министърът ще се спаси от затвор заради изтеклата петгодишна давност за деянията си, но го грози присъда за връщане на парите, получени, докато е живял в България, заедно с лихвите и сериозна глоба.

От Министерския съвет обясниха в петък, че нямат възможност да отговорят на писмените въпроси на "Капитал" по темата, защото новият министър бил много зает.

Строителството накуп

Иван Данов е вторият предложен от премиера Орешарски да оглави първото по рода си Министерство на инвестиционното планиране (МИП ) след провалената номинация на арх. Калин Тихолов, известен със скандалните усройствени планове на Царево и Несебър и един от уличените в скандала "Дюнигейт", избухнал в самия край на миналата година. В деня на представяне на списъка на министрите на президента Плевнелиев за получаване на мандата за управление Тихолов беше сменен с Данов, с когото делят един кабинет в УАСГ.

На въпроса как смята да гарантира законността в сферата, която поема Данов, отговаря: "С откритост, прозрачност на действията, с приоритет на публичните интереси, със създаване на благоприятна среда и условия за лоялна конкуренция между участниците в процеса. Аз съм привърженик на идеята, че всички трябва да имат равни стартови права и стартови позиции, така ще можем да се преборим."

Министърът обясни, че в момента се пише устройственият правилник на новото ведомство, под чиято шапка ще влязат досегашните дирекции в регионалното министерство за национален строителен контрол (ДНСК), "Устройство на територията", "Правила и нормативи за проектиране и строителство", "Благоустройство, жилищна политика и среда на обитаване", "Привличане на инвестиции в строителството", "Национален център за териториално развитие", кадастърът и др. По думите му МИП ще отговаря и за санирането на сградите, което се финансира от еврофондовете, като за следващия програмен период предвидените за тази цел средства са увеличени около 10 пъти спрямо сегашния.

Данов съобщи още, че се предвижда и създаването на дирекция за "привличане на инвестиции в строителството", както и фонд от "готови и значими за обществото проекти", които да чакат финансиране, а не проектирането да започне, след като то бъде отпуснато.

Парадоксална ситуация

След интервюто му по БНР в петък в "Биволъ" излиза още една информация, свързана с професионалната биография на министъра, свързана с фирмата му "Арх. Данов и партньори" и притежаваната от Илия Лазаров и Кирил Недев строителна компания "Лазаров и Недев". (Илия Лазаров, бивш началник на кабинета на президента Петър Стоянов, е известен с близките си отношения с депутата от ДПС Христо Бисеров). Според публикуваното факсимиле на 7 януари 2005 г. "Лазаров и Недев" сключва договор с арх. Иван Данов за учредяване на съвместно дружество с ограничена отговорност, като фирмата на дружеството е "Архитект Иван Данов и партньори"

Същата фирма изготвя устройствения план на местноста Яйкъна край Долна баня, където по-късно започва строителството на голф комплекса "Ибър", проектиран от арх. Данов, за което е създаденo публично-частно партньорство между община Долна баня, която апортира земи, и фирмата "Лазаров и Недев". Освен голф игрището е предвидено изграждането на 550 малки къщички и СПА център.

До 2010 г. са построени 160 вили и още 85 са в процес на изграждане, когато ДНСК издава заповед за принудително събаряне на 29 постройки и голф игрището като незаконни. Постройките бяха премахнати в началото на 2011 г., но игрището все още не е.

"Така ще имаме нова парадоксална ситуация за българската държавност: министър ще отговаря за събарянето на незаконни строежи, които сам е проектирал преди време", посочва "Биволъ".


68 коментара
 • 1
  conservamus avatar :-P
  conservamus

  Склонен съм да преглътна гнилостта на новия кабинет, стига:

  въпросното "министерство на дюните" да се изрине (То МРРБ няма функции вече, щом като ключовите отиват там)

  министъра на транспорта с дела да докаже, че няма да облагодетелства шефовете си от ТИМ,

  да се спре всякакво шмекеруване по темата Белене, (Нови мощности - не по-рано от 10 години от сега)

  да не се върви назад с реформите - да се отбранява пушенето например, да се връщат новините на турски (Съдейки по делата, вероятно ключов аспект на Плана Болен)

  В никакъв случай да не се взима заем (за задоволяване на гладните ни баби) , който пак ще трябва да изплащаме идното десетилетие.

  Ама надали.

  И все пак!
 • 2
  teri_beri avatar :-P
  Terry bear

  "...министър ще отговаря за събарянето на незаконни строежи, които сам е проектирал преди време..."

  Т`ва не може да е истина.

  Браво на Серего и Олигархски, нямаше как да се справят по-добре...

 • 3
  medunch0 avatar :-(
  Медунчо

  До коментар [#2] от "Terry bear":

  Показват или голяма зависимост/стремеж към лични интереси, или абсолютна неподготвеност и некомпетентност за управлението на това министерство

 • 4
  lone_wolf avatar :-|
  lone wolf

  Това е за Гинес!

 • 4
  lone_wolf avatar :-|
  lone wolf

  Това е за Гинес!

 • 6
  the_core avatar :-@
  The Core

  Та каква беше приказката за Калинчовците?
  Сега за Дановците....
  Конфликта на интереси и разни "Бисеровци"...

  Където и да бръкнеш из "камуняшките" дружинки, ще намериш само мазни, дълги и дебели крокодили!

 • 7
  bz avatar :-|
  bz

  Досега си мислех че външния ни министър е най-голямата калинка в този кабинет. Обаче те всеки ден се надпреварват кой да е по-по-най-голямата калинка и вече не съм сигурен кой държи първенството.

 • 8
  rand0mabstract avatar :-|
  rand0mabstract

  Ако изнесеното от "Бивол" е вярно, Данов е извършил документна измама по българското наказателно право (подал е документ с невярно съдържание с декларативен характер пред социалните власти на Франция - че е безработен, че живее там, въпреки че е имал работа в България и е живял тук), а по българското наказателнопроцесуално право всеки българин извършил престъпление в чужбина се разследва и от българската прокуратура, компетентният съд е този по местоживеенето му (чл. 37 НПК). Доколкото вече Данов е и министър вече, компетентният съд на още едно основание е СГС. Давност за наказателно преследване за документната измама по българското право не е изтекла, защото е 10 годишна от довършване на деянието (юли 2005). Т.е. не е вярно споменатото в текста, че Данов не може да бъде наказателно преследван. Напротив, българската прокуратура е длъжна да провери дали има извършено престъпление, защото данните от "Бивол" сочат на такова, и едва след като и ако уточни, че има, може да каже и какво е, съответно дали е изтекла давността за разследване.

 • 9
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  " От Министерския съвет обясниха в петък, че нямат възможност да отговорят на писмените въпроси на "Капитал" по темата, защото новият министър бил много зает. "

  Освен това , от МС най-вероятно са пропуснали да добавят , че работата на новия министър е толкова секретна и отговорна , че никой не му казва , какво да работи .

 • 10
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#8] от "rand0mabstract":
  Ти пък!
  Де го търсиш тоз пловдивски ШАРАН да проверява такива неща.
  ПЕС-а ще уреди нещо с Оландата по партийна линия. Те цоциалистите си се кътат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK