ЕСО отново ограничава зелените централи

Българската фотоволтаична асоциация настоява за спешна среща с министър Драгомир Стойнев

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Производителите на екологична енергия поискаха спешна среща с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, защото се опасяват от опити той да бъде "подхлъзнат". "По начин, по който успешно беше заблудено служебното правителство в началото на неговото управление, се правят опити "за подхлъзване" и на сегашния кабинет чрез неосведоменост на новия министър", се казва в съобщение на Българската фотоволтаична асоциация (БФА).

Представителите на някои от асоциацииите на бранша на възобновяемата енергия (ВЕИ) се надяват до края на седмицата да имат възможност да обсъдят с министъра "продължаващия рекет върху бизнеса от страна на държавното предприятие "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО). Според асоциацията ЕСО и някои "енергийни експерти" са в основата на поредното заблуждение у управляващите. "В публичното пространство отново се споменават понятия като колапс на електроенергийната система. В същото време ЕСО увеличава капацитета на работа на определени конвенционални централи (ТЕЦ)", предупреждава сдружението. 

Нови ограничения

Искането на ВЕИ бранша за среща с министъра идва в деня, в който от електроразпределителните дружества отново започнаха да ограничават мощността на фотоволтаичните и вятърните централи с 40% за времето от 10 до 17 ч. Ограничението е по разпореждане на ЕСО и е мотивирано с необходимостта от поддържането на електроенергийния баланс в страната. То е първото подобно разпореждане, след като на 29 май служебният министър на икономиката и енергетиката Асен Василев разпореди ЕСО да прекрати плановото ограничаване с 40% ден напред и прибягва до тази мярка само при наличие на невъзможност за поддържане баланса на електроенергийната система (чл. 73, ал. 1, г. 7 от Закона за енергетиката), която е реална и доказуема за всеки конкретен ден и час.

Производителите от ВЕИ настояват за незабавна отмяна на ограниченията, които са в пряко противоречие с българските и европейски норми, както и за налагане на административни наказания за диспечерите, решили да въведат дискриминационните ограничения. Недоволството на производителите на възобновяема енергия е породено от това, че заради ниското потребление на електроенергия в страната и ниския износ от началото на пролетта по разпореждане на ЕСО производството на енергия от вятърни и слънчеви централи е ограничавано. Ограничението отначало не важеше само за зелените централи, като ситуацията наложи и намаляване на производството от АЕЦ, както и това на въглищните ТЕЦ-ове. 

Пети блок се включи

От ЕСО обосноваха новото искане за ограничаване на ВЕИ мощностите с включването в електроенергийната система на пети блок на АЕЦ "Козлодуй", чийто годишен ремонт, започнал на 2 май, приключи. След като на обяд блокът беше натоварен в пълния си капацитет тестово, общата мощност на АЕЦ "Козлодуй" заедно с работещия в ограничителен режим шести блок постепенно достигна над 1450 MW. Разпоредбата на ЕСО е след приключването на теста на пети блок двата блока да продължат работата си в ограничителен режим и общото производство на централата ще бъде ограничено на 1100 MW.

От ЕСО освен това обясниха, че продължаващата работа на някои топлофикационни централи се дължала на технологична необходимост да се поддържат включени минимални мощности.

Искане за повече информация

На срещата с министър Драгомир Стойнев представителите на ВЕИ бранша искат да обсъдят и други въпроси, като например желанието им от ЕСО да публикуват в реално време не само товара и съотношението в него на различните източници, но информация за реалното диспечиране на различните източници, за да се вижда например с колко се ограничава всеки при наличие на невъзможност за балансиране на системата. В момента ЕСО публика само натоварването по видове мощности (ТЕЦ, АЕЦ, ФЕЦ...), но не и натоварването на отделните производители. Това кара доста външни наблюдатели да подозират, че по този начин се прави опит да се прикрие кои точно централи се пускат. Дори и обобщените данни за работата на електроенергийната система започнаха да се публикуват от началото на април по настояване на ВЕИ производителите. Преди това ЕСО твърдеше, че това е много трудно. 

Отделно от Българската фотоволтаична асоциация коментираха, че се надяват да поставят и въпроса за приетите през април от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) общи условия за достъп до електропреносната мрежа за ВЕИ производителите. Според бранша тези условия са приети, без да бъдат обсъдени, и в разписаните правила не са защитени достатъчно техните права за сметка правомощията на ЕСО.