Разреждане на регулациите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Разреждане на регулациите

По един заместник-министър от социалното, икономическото и финансовото министерство ще работи с работодателските организации за облекчаване на лицензионните и разрешителни режими, обеща премиерът Пламен Олешарски.

Разреждане на регулациите

Правителството обеща да премахне или улесни изпълнението на 1200 разрешителни и лицензионни режима

Стефан Антонов
6895 прочитания

По един заместник-министър от социалното, икономическото и финансовото министерство ще работи с работодателските организации за облекчаване на лицензионните и разрешителни режими, обеща премиерът Пламен Олешарски.

© Красимир Юскеселиев


Първата крачка на правителството за подобряване на бизнес средата ще е да се намалят лицензионните и разрешителните режими за бизнеса. Властта си даде срок до края на лятото.

Дотогава трябва да реши кои от тях ще се премахнат или облекчат. Следващата крачка през есента ще е да се приемат нужните закони и наредби, с които административната тежест за новостартиращи и съществуващи фирми да се понижи. Това стана ясно в понеделник, след като премиерът Пламен Орешарски се срещна с работодателски организации и синдикатите.

Той обясни, че екипът му е набелязал 1200 режима, които ще се преразглеждат в следващите два месеца от работна група, в която ще влязат представители на бизнеса и заместник-министри на икономиката, финансите и на социалната политика. От набелязаните регулации в 788 случая става дума за лицензионни и разрешителни процедури, а в другите 420 са обобщени процедури, които задължително трябва да са изпълнени, преди даден вид дейност да започне, макар и да не са формално определени като лицензионни и разрешителни.

"Трудно може да се определи колко от тези режими ще отпаднат. Отсега мога да кажа, че тези, които са въведени като хармонизация на законодателството ни с това на Европейския съюз, ще останат. Но със сигурност ще работим за ускоряването им и при по-ниски такси", коментира Орешарски.

Повече държавни поръчки за по-малкия бизнес

Освен за по-малко регулации бизнесът и синдикатите получиха ангажимент и за поправки в Закона за обществените поръчки (ЗОП). Идеята е да се улесни достъпът на малките и средните предприятия до поръчките на държавни ведомства и общини. Според експерти по ЗОП обаче проблемът не е толкова в съществуващата нормативна база, а в начина, по който се подготвят тръжните процедури от различните администрации.

Допълнително с новия закон ще се цели и по-безпристрастна процедура по оценяване на кандидатите и избор на победители. Една от идеите е да се кандидатства по електронен път, като офертите се оценяват анонимно. Не е сигурно обаче дали обхватът й ще касае всички поръчки.

Бизнесът - доволен

Представителите на бизнеса изразиха удовлетворение от желанието на правителството да се допита до тяхното мнение. "Хубаво е, че правителството реши да се в слуша в нас. Остава сега да видим воля нещата, които си казахме, да се припознаят като ангажименти и да се изпълнят", коментира Огнян Донев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Той допълни, че ако се премахнат утежненията за бизнеса, "ще се инвестира, ще се създават допълнителни работни места и ще се подобри положението на българския народ".

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), отбеляза, че в консултациите с премиера е била засегната и темата за електронното правителство, както и проектобюджетът за следващата година. "Редица режими са съпроводени със съответните такси, което трябва да се промени", отбеляза Велев.

От Българска стопанска камара пък внесоха девет предложения за подобряване на бизнес средата, които освен редуциране на административната тежест предвиждат и коректност при разплащанията от страна на държавата и общините, запазване на плоския данък и премахване на облагането върху лихвите от депозити.

Исканията на синдикатите

Ръководителите на двете синдикални организации КНСБ и "Подкрепа" също предложиха държавата да се ангажира с повече мерки извън подобряването на лицензионните режими и достъпа до обществени поръчки. Президентът на "Подкрепа" Пламен Димитров заяви, че основното им искане е държавата да даде повече сигурност за цената на електроенергията и яснота за ценообразуването й, така че да може тя да се прогнозира от бизнеса и домакинствата, а не да се получават изненадващи сметки на края на всеки месец. Той настоя правителството да гарантира независимостта на регулаторните органи и да създаде условия, в които те да работят без политически натиск и лобиране от компаниите в секторите, които са под техен надзор.

Синдикатите поискаха също държавата да възлага обществени поръчки само на фирми, които не укриват осигурителни задължения, както и техните подизпълнители. Пламен Димитров повтори и старото си настояване държавата да криминализира укриването на осигурителни вноски. Идеята дори за малко да бъде реализирана от ГЕРБ.

На срещите със синдикатите и работодателските организации в понеделник са участвали и финансовият министър Петър Чобанов, министрите на икономиката и на труда и социалната политика Драгомир Стойнев и Хасан Адемов. В съобщение, разпратено от правителственият пресцентър, се посочва още, че сред ангажиментите на кабинета са запазването на данъците, привличането на чуждестранни инвестиции, но без да бъдат неглижирани местните предприемачи.

Поправката "Яне Янев" пада

Според вицепрезидента на КТ "Подкрепа" правителството се е ангажирало да премахне поправките "Янев" в Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни постове. Те станаха повод в последните дни на кабинета "Борисов" работодателските организации да се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Поправките предвиждат ръководителите на работодателските организации да оповестяват публично своите доходи и авоари, подобно на политиците и представителите на изпълнителната власт.

Като на "седенка"

Част от исканията на синдикатите на срещата с властта са били изслушани с "мълчаливо разбиране", без да получат ангажимент, че исканията им ще се удовлетворят. Едно от тях е в регулаторните органи да има квота за представители на синдикалните организации и те да имат право да налагат отлагателно вето върху решенията на комисиите. Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира, че синдикатите ще се противопоставят и на всякакъв тип мерки за подобряване на бизнес средата, които дават повече правомощия на работодателите в договаряне на трудовите правоотношения. "Отказваме да разискваме всякакви предложения за промени в трудовия кодекс, които позволяват на работодателите едностранно да увеличават работното време и да разработват гъвкави схеми на заплащане", поясни той.

Първата крачка на правителството за подобряване на бизнес средата ще е да се намалят лицензионните и разрешителните режими за бизнеса. Властта си даде срок до края на лятото.

Дотогава трябва да реши кои от тях ще се премахнат или облекчат. Следващата крачка през есента ще е да се приемат нужните закони и наредби, с които административната тежест за новостартиращи и съществуващи фирми да се понижи. Това стана ясно в понеделник, след като премиерът Пламен Орешарски се срещна с работодателски организации и синдикатите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

35 коментара
 • 1
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo

  Всички така започват, обикновено прогресът е минимален. А и в тази конфликтна среда съм скептик, че ще успеят да свършат нещо. Няма да имат подкрепа нито в парламента, нито на местно ниво.

 • 3
  pavlov10 avatar :-?
  pavlov10

  Радио Ереван:
  Обявяваме 2 свободни места за работа-крал на Англия и премиер на Русия.Има ли желаещи?
  -Не,няма-отговарят от аудиторията.
  -Защо?
  -Ами защото средната продължителност за 4акане на тези позиции е средно около 100 години.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Това ще изисква парламентът да запретне ръкави. Най-широко разпространените и безсмислени регулации са подплатени със закони. Примерно лицензирането на архитектите, инженерите, фризьорите и пр. от спахийски системи под държавен чадър, наричани "професионални камари със задължително членство"

 • 5
  trayan.petkov avatar :-|
  trayan.petkov

  Ми крайно време е е да се преразгледат таксите за бизнеса, че ГЕРБ само ни рекетираха

 • 6
  finland avatar :-|
  Finland

  Вкарайте в България в топ 15 на класацията DoingBusiness. Трябват и допълнителни мерки за постигане на пробив в класациите по конкурентоспособност, където през последната седмица се разбра, че сме се сринали много...

 • 7
  mi6kro avatar :-|
  mi6kro

  Колко продължи тази среща? Как ги набелязаха тези 1200 режима ?

  Да речем са говорели 3 часа, значи са минавали по 400 режима на час.

  Администрацията му била набелязала 1200 режима, т.е. изброила е всички режими в България.

  Ъ-ъ-ъ

  Еми по този ЗОП, то е ясно. Има два критерия за оценяване: цена и качество. Малките фирми по-често са скъпи и работят неефикасно и си е голяма главоблъсканица да се работи с тях. Малките фермери залагат повече на шуробаджинаштина, процесите им са неотработени и хората са неподготвени.

  Олигарски по-добре да се разплаща с директния изпълнител за извършена работа и да им направи една "детска градина"/поучителен център във всеки град.

 • 8
  timtim avatar :-|
  Marin Pavlov

  До коментар [#5] от "trayan.petkov":

  Истината е, че двете правителства на мадридския хитрец и на тройната коалиция забатачиха нещата. След това ГЕРБ не направи почти никакви промени.
  И ето го резултата!

 • 9
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Хайде-е-е-е! Започна се с неолибералните простотии! Да очакване спад на качеството на произвежданата продукция (и сега качеството е пълна скръб, но винаги може да стане и по-зле), никакви изисквания към производителите, освобождаване от лицензи и утежнения за наркотиците (започвайки се с цигарите) и за алкохола... Въобще - държавността отново се насочва към разпад и до две-три години това ще се усети като срив в качеството на живота в повечето му аспекти. Да видим, дали ще има поне временен по-ускорен икономически растеж или и това ще пропуснем и държавността ще си се разпадне без никакъв смисъл.

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Цитат от статията: "Следващата крачка през есента ще е да се приемат нужните закони и наредби, с които административната тежест за новостартиращи и съществуващи фирми да се понижи."

  Ето това вече е нещо по-добро! Целта трябва да е електронизиране на процеса. Човек да може да си регистрира форма с няколко прости операции дори по интернет (тука съвсем ще отпадне нуждата от плащането на адвокати и/или счетоводители за регистрирането, ама не може всички да са доволни).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.