Заетост срещу по-ниски осигуровки

БСП ще се бори с младежката безработица чрез данъчни облекчения за компании, които наемат безработни до 29-годишна възраст

След като предишното правителство реши да насърчава инвестициите, като преотстъпва осигуровки, сега и БСП предлага подобна мярка с цел да се ограничи младежката безработица.

Идеята на социалистите е държавата да връща на работодателите част от разходите за осигуровки за всеки нает на възраст до 29 години за срок от година и половина. Мярката е част от пакет законодателни промени на левицата, които лидерът й Сергей Станишев определи като "първи приоритети". Най-общо предложенията са три и са насочени към пазара на труда. Предлаганите изменения си приличат по това, че и трите изискват бюджетни средства и по същество са леви мерки. По тях обаче има консенсус на ниво партия.

Субсидирана работа

И двете предложения за насърчаване на младежката безработица на БСП са свързани с данъчни облекчения. Преотстъпването на осигуровки срещу наемане на безработни младежи всъщност е вид субсидирана заетост. Тя ще става по схема: работодателят ще получава 30% от дължимите осигурителни вноски за първите 6 месеца, 50% - за следващите 6 месеца и 75% за последните шест месеца. Ангажиментът на бизнеса ще е да продължи трудовия договор на наетите по тази схема още поне една година, след като държавата спре да субсидира разкритите работни места. Промените са в Закона за насърчаване на заетостта, а в мотивите към предложението е записано, че се предвижда те да осигурят работа на 5 хил. младежи още на първата година. За тази година ще се нужни около 570 хил. лв., като парите ще се осигурят чрез пренасочване на средства по Националния план за действие по заетостта. Разчетите са направени при възнаграждение от 420 лв. - колкото е минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се, както и при условие че влиза в сила от октомври. В мотивите към законопроекта са направени изчисления и за евентуалните разходи на държавата през следващите няколко години – около 3.9 млн. лв. през 2014 г., 3.5 млн. лв. през 2015 г. и около 4 млн. лв. за 2016 г. Не е ясно обаче защо изискването е младежите да са назначени, след като са били насочени от Агенцията по заетостта – обикновено през нея работа си търсят нискоквалифицирани кадри. А и подобен вид мярка обикновено има краткосрочен ефект, за сметка на това обаче изкривява пазара на труда.

Да си отгледаш служители

Втората мярка на социалистите предвижда данъчен стимул за компании, които предоставят стипендии на ученици или студенти в последните два курса на обучение за срок между 12 и 24 месеца. В замяна дружествата ще имат право да признават стипендиите като разход при определяне на данъчния финансов резултат еднократно за съответната година. Фирмата ще има и още едно задължение – да осигури работа на своя стипендиант за срок, равен на този, в който му е изплащала стипендията. В противен случай ще трябва да си увеличи финансовия резултат за данъчни цели на следващата година с размера на неизпълненото задължение.

Промените са в Закона за корпоративното подоходно облагане, като вносителите уточняват, че финансовият ефект от прилагането на подобна мярка е трудно предвидим. А и в текстовете не е посочен лимит за размера на отпусканата стипендия. Тази мярка обаче изглежда най-смислена. Както е посочено и в мотивите към законопроекта – по този начин бизнесът ще може да си "отгледа" и моделира свои кадри. Друг е въпросът дали някои по-малки фирми няма да са изкушени да раздват фиктивни стипендии на свои близки и роднини с цел да плащат по-нисък данък печалба. Такава поне е практиката до момента при ползването на друга подобна преференция (т.нар. договор за ученичество по Кодекса на труда).

Защита от фалит

От БСП явно са се загледали и в парите на Фонда за гарантиране на вземанията на работниците при несъстоятелност на работодателя, защото предлагат да се увеличи срокът, в който служителите могат да получават обезщетения от него. При обявяване в несъстоятелност на работодателя наетите в компанията ще могат да разчитат на парите от фонда за двойно по-голям срок – шест месеца. Освен това се увеличава и максималният размер на гарантираните вземания на работниците с 200 лв. до 1200 лв. В мотивите към законопроекта е записано, че "финансовите измерения на предложените мерки са твърде скромни и са във възможностите на бюджета на фонда за тази и за следващата година. В него има свободни около 220 млн. лв., вложени в ДЦК, като приходите от тях надхвърляли 11 млн. лв. За сравнение - през миналата година за изплащане на обезщетения са ползвани 826 хил. лв. за 485 служители от 47 фирми при среден размер на обезщетението от 1702 лв.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


45 коментара
 • 1
  ivankodinov avatar :-|
  Иван K

  Много добро предложение. Жалко, че идва от червените.

 • 2
  ivankodinov avatar :-|
  Иван K

  Дори трябва да мислим за субсидирани професии. За маратонки, конфекция и други, чиито професии у нас нямат шанс.
  Всичко това е по-добре от плащане на хората да стоят.

 • 3
  barbaniko avatar :-|
  barbaniko

  Тоя сигурно не знае че и сега фирмите избягват плащането на осигуровки.Като се започне с наемането на пенсионери,преминават през неплатени отпуски или превеждат в картата 310 лева а останалите на ръка.

 • 4
  131313 avatar :-P
  appen 13

  [quote#1:"Иван К"]Много добро предложение. Жалко, че идва от червените.[/quote]

  Ти пък къде видя "предложение" в тази несръчна и примитивна агитпроп акция тип "преливане от пусто в празно" ??? И къде видя "червени" в олигархичната дясноцентристка партия БСП ????

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  От една страна ще насърчава младежката заетост, от друга задържа вдигането на пенсионната възраст. Сега да видим, как социалистическото управление би се отразило на образованието, където за всяко учителско място кандидатстват по 20 човека.

  1. Пенсионер на граждански договор е с 20% по-евтин на работодателя, защото дължи само здравно осигуряване. Училищните директори масово наемат такива. Колкото повече пенсионери заради задържаната възраст на пенсиониране, толкова повече оферти от евтини пенсионери и толкова по-зле за младите кадри

  2. От друга страна, БСП се обяви против това, принципът "парите вървят с ученика" да се прилага за частни училища. Ако имаме 5 английски и 5 математически гимназии в София (с по 4 частни конкурента), вместо сегашното положение: 16 хиляди души набор да се трепе за 3 елитни гимназии с по 100 места, то и работните места за доста квалифицирани учители ще са 5 пъти повече. Но такова нещо не се наблюдава.


  И като не можем да измислим как поне да не пречим на нормалната пазарна логика, накрая пак опряхме до субсидии....От тях един ефект поне е гарантиран: усложненото администриране ще отвори места за поне няколко хиляди държавни чиновника. Но дали млади или стари, това не се знае....

 • 6
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi

  Приходите от къде ще дойдат???! И кога най-сетне ще се оправи този единен класификатор на длъжностите и професиите?! Докато не се актуализират заплащането съобразно длъжностите, средна класа няма да има! Само ще се тъпчат определени етноси със социални привилегии за сметка на работещите! Болен здрав носи! Политиката ви е утрепана от всякъде от където да я погледнеш!

 • 7
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  До коментар [#1] от "Иван К":

  няма да има ефект, и досега действаха подобни мерки. и в момента действат програми по заетост, наистина, не точно за "младежи"...
  резултатите от такива програми са бутикови.
  виж и бележката за фиктивните стипендии в статията.

  естествено, отново се работи в мизерен мащаб - 420 лв. заплата, делене на някакви проценти по години, бюджет от пършиви 3-4 млн. на година.

  ако ще се прави нещо, прави го като хората!!! това са хубави спомагателни мерки, които ТРЯБВА да ги има и ги има, но те НЯМА да оправят пазара на труда, нито "младежите на 29 години", нито ще приучат някой на труд, а само как да смуче на чужд гръб и да работи по 2 часа на ден при регламентирани 8!

  я питай някой пораснал "младеж" 420 лв. стигат ли му? при това положение, не сме ли се наслушали на реакции на умните си съграждани, че те високо ценят себе си и по-добре да не работят, отколкото да работят за никакви пари и ако да, то тогава "ще ги лъжа, че работя, а те ще лъжат, че ми плащат" !

  изумително е как в устата на това човече едни дребни мерки, които всеки общински съвет може да измисли за осем минути, докато се оригва от киселото зеле за обяд в близката закусвалня, звучат грандиозно като светлина в живота? пълен ужас.

  я накрая ми кажете, как пък точно 5000 "младежи"? ами ако мярката е наистина много готина, и стане както с миниВЕЦ, ами ако "младежите" станат 85000, Станишев ще плати ли тогава, а?

 • 8
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi

  И ако това не е политически чадър за бизнеса! Зад всеки голям бизнес стои депутат, кого защитавате и в чия полза го правите! Данъчното корпоративно облагане не трябва да бъде за всички еднакво! Големите плащат повече и това е проглресивен данък! Пък като сте се замислили толкова за малкия и среден бизнес - освободете най малките от данъци за 4-5 годишен период! Не създавате предпоставки за развитието на малките! Само лъжи бълвате! Колко от Вас не са свързани с големия бизнес, а? Защо не разследват от къде парите на Пеевски и други депутати, откъде са им пълни партийните касички! Половината пари, помощ от ЕС за малките и средните отиват при ей тези дето ни управляват! А да не говорим за големите!!!

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#3:"barbaniko"]Като се започне с наемането на пенсионери,[/quote]

  Не бях ти прочел коментара, ето че и ти обръщаш внимание на това пазарно изкривяване. Впрочем, не виждам нищо лошо и пенсионерите да работят. Сега обаче какво става: младежите ще ги субсидираме, защото трудно си намират първа работа. Пенсионерите - и тях също, защото само на една пенсия трудно се живее. Тези, които са пред пенсия - и за тях имат по нещо: да можело да се пенсионират 2 години по-рано с по-ниска пенсия, защото за стар човек няма за кога да търси работа. Дотук останаха само хората на средна възраст, за които "държавата не се е погрижила". Но въпрос на няколко месеца е някой да извади проучване, че точно в тази възрастова група попадат родителите с деца в училищна и студентска възраст. Ерго, бива ли точно тях да ги оставим извън строя на субсидираните? Не, няма да е социално, никак даже! Просто не и отива на една социалистическа партия, и за тях да не "положи грижа". И така, като теглим чертата, субсидии трябва да има за всички наред, за което социалистите са доказали, че може да се разчита на тях в такива моменти.

  Но специално за младежите ми е интересно да знам, къде им е личната отговорност, когато по 5-10 хиляди души записват психология, екология, социология, политология, социална антропология, минно инженерство и други такива, които за университетите са добър (държавно субсидиран разбира се) бизнес, но за трудовия пазар: заедно с дипломата получават номерчето за чакалнята на Бюрото по труда.

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#2:"Иван К"]Дори трябва да мислим за субсидирани професии.[/quote]

  Много интересно ще е да се проследи, каква заетост може да се осигури на 10 хиляди души в специалност психология или 3 000 в специалност Балканистика. Предполагам, това ще са високоотговорни дейности по бърсане на бюра с влажни кърпички, защипване на фактури, евентуално качване и сваляне на папки за по-височките момчета, все такива едни...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход