С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
20 13 юни 2013, 18:36, 6516 прочитания

Премиерът назначи 17 заместник-министри

Само социалното министерство е с пълен състав

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ясни са 9 областни управители
Муса Палев - Благоевград
Иван Каракашки - Кюстендил
Иван Йорданов - Пазарджик
Венцислав Каймаканов - Пловдив
Емел Расимова - Търговище
Георги Рачев - Велико Търново
Стоян Ненчев - Разград
Живка Аладжова - Стара Загора
Николай Пенев - Ямбол
Премиерът Пламен Орешарски назначи днес 17 заместник-министри, съобщиха от правителствената информационна служба. В списъка липсват заместниците на министрите на вътрешните работи Цветлин Йовчев и на правосъдието Зинаида Златанова, както и няма заместници на инвестиционното планиране и на регионалното развитие.

Освен това непълен е съставът от заместници в икономическите ведомства - на икономиката, финансите, земеделието и МОСВ.


Сред обявените имена липсват депутатите, които със сигурност ще станат заместник-министри или областни управители.

Oчаква се те да бъдат назначени в понеделник, за да има време централната избирателна комисия да излезе с решение кои влизат на тяхно място в парламента и това да не се отрази на кворума в Народното събрание, съобщи dnevnik.bg.

Късно вечерта в четвъртък стана ясно, че правителсвото е назначило и девет областни управители - на областите Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Търговище, Велико Търново, Разград, Стара Загора и Ямбол.Ето кои са назначените заместник-министри

На икономиката и енергетиката:

Анна Янева Георгиева 
Завършва търговския техникум в гр. София и магистратура по "Управление и организация на МТС" във Висш икономически институт "Карл Маркс". В периода 2009-2012 г. е член на Постоянната комисия по "Икономика, енергетика и туризъм" към Народното събрание. От 2005 г. до 2009 г. е на длъжност заместник-министър в Министерството на икономиката и енергетиката, ресор "Икономика", преди това работи като главен секретар на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели. В периода 1991-2005 г. е общински съветник и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси, член на комисиите по Стопанска политика и инженерна инфраструктура. Владее руски език.
На културата:

Васил Стоянов Василев 
Завършва езиковата гимназия "Екзарх Йосиф" в Ловеч, магистър "Театрална режисура" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и специалност "Мениджмънт на бизнес организациите" в Стопанската академия "Д. А. Ценов". От октомври 2011 г. до юни 2013 г. е общински съветник в Ловеч, член е и на Националния съвет на Българска асоциация на работодателите в областта на културата. От 2006 г. е директор на Драматичния театър в Ловеч. Владее немски, руски и английски език.

Велислава Иванова Кръстева 
Завършва Нов български университет, като магистър по "Политология", има бакалавърска степен по икономика и управление в социално-културната сфера от Югозападния университет "Неофит Рилски". От 2004 г. е ръководител звено "Връзки с обществеността и пресцентър" на ПП "Движение за права и свободи". Работила е като говорител и член на Централна избирателна комисия за местни избори и като редактор във вестниците "Монитор" и "Стандарт" и в Дарик радио. От март 1999 до август 2001 г. е била главен съветник в 38-мо Народно събрание.
На здравеопазването:

Проф. д-р Чавдар Крумов Славов
 Завършва Висш медицински институт, гр. София, специалност "Урология" и магистратура по "Здравен менидмънт" в УНСС. Специализирал е във Франция, Белгия, Великобритания, САЩ по урология, трансплантология и реконструктивна урология; организация на бъбречната трансплантация, лапароскопска хирургия. През 2012 г. става член на Комисията за лечение в чужбина при Министерството на здравеопазването. В периода от 2010-2013 г. е национален консултант по урология, бил е началник клиника по урология в УМБАЛ "Александровска". През 2009 и 2010 г. е член на борда на директорите на УМБАЛ "Св. Анна". Трудовият стаж започва в Окръжната болница в Кюстендил и Медицинска академия в София. Владее руски, френски и английски език.

Бойко Маринов Пенков
 Завършва магистратура по "Медицина" в Медицинска академия и "Стопанско управление – здравен мениджмънт" в Университет "Проф. Асен Златаров" в Бургас. Притежава дипломи по "Болничен менидмъжнт" и "Социална медицина, обществено здраве и здравен мениджмънт", "Белодробни болести", "Вътрешни болести" от Медицинския университет в София. Изучавал "Администрация в здравеопазването" в JICA, Япония. Владее английски и руски език.
На младежта и спорта:

Мая Тодорова 
Дипломира се в СУ "Св. Климент Охридски", като магистър по "Философия". От 2008 г. работи в Националния център "Европейски младежки програми", дирекция "Управление на проекти по национални младежки и други донорски програми" и дирекция "Управление на проекти по национални, европейски и международни младежки програми. Експертната си дейност в държавната администрация започва през 2006 г. в Държавна агенция за младежта и спорта, където до 2008 г. работи в главна дирекция "Политика за младежта". Владее руски, френски и английски език.
На финансите:

Людмила Костова Петкова 
Завършва магистратура по "Икономика и управление на търговията" в УНСС. От април 2010 г. е директор на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите. От април 2007 до април 2010 г. е началник отдел "Данъчна методология" в НАП. Преди това е работила в Офис "Средни данъкоплатци и осигурители, ТД София град, ТД "Големи данъкоплатци и осигурители", ДП "Големи данъкоплатци", СУДА, София, ДП "Средец". Владее английски и руски език.
На образованието:

Мукаддес Налбант Юсуф 
Докторант по "История на философията" в СУ "Св. Климент Охридски". От април 2011 г. е експерт в ПП "Движение за права и свободи". В периода юли 2009 – март 2010 г. е директор на дирекция "Координация и контрол на средното образование" в Министерството на образованието, младежта и науката. Била е заместник-министър на образованието и науката от септември 2005 до юли 2009 г. Трудовият й стаж започва като преподавател. Владее турски, руски и френски език.
На околната среда и водите

Чавдар Георгиев Георгиев 
Завършва Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Трудовият му стаж започва като председател на СД "Агенция за юридически консултации". В периода септември 2005 – юли 2009 г. е заместник-министър на околната среда и водите. От юли 2009 г. е секретар на Правния съвет към президента на Република България, като от 2011 г. до февруари 2012 г. – негов председател. От май 1995 до юни 1997 г. е заместник-главен секретар на Народното събрание, а през 1995 г. е бил главен секретар на Министерството на околната среда.
На отбраната:

Али Неджми Ниязи 
Завършва магистратура по икономика в УНСС. От 2005 до 2013 г. е народен представител в 40-то и 41-то Народно събрание. Бил е заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и член на Комисията по външна политика и отбрана и на подкомисията, осъществяваща парламентарен контрол върху дейността на НРС, НСО и военна информация. През 2006 и 2007 г. е член на Европейския парламент. В периода 2003-2005 г. е заместник-министър на отбраната, член на надзорния съвет на Агенция за приватизация. Владее руски, английски и турски език.

Инж. Иван Василев Иванов Завършва ВА "Г.С. Раковски", специалност "Земна артилерия и ракетни войски" и магистратура във ВНВАУ "Г. Димитров" по обслужване и ремонт на електронно-изчислителни машини. Преминал е курс в Колежа по отбрана на НАТО за висши ръководни кадри на НАТО в Рим, както и курс за управление при кризисни ситуации в Германия, курс за управление на ресурсите на отбраната и мобилизационните ресурси, както и курс за военни наблюдатели на ООН във Виена. Професионалната му практика започва през 1979 г. в структурите на Българската армия. От 2012 г. е президент на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и почетен представител на Асоциацията на завършилите Колежа по отбрана на НАТО. Преди това е директор на дирекция "Управление на човешките ресурси" в Министерството на отбраната. Владее английски и руски език.
На земеделието и храните:

Бюрхан Илиязов Абазов 
Дипломира се във Висшия селскостопански институт в Пловдив. От 2009 г. работи в частния сектор във фирма за подготовка, изработване и консултации по проекти по програмата за развитие на селските райони, оперативна програма "Рибарство и Аквакултури", възобновяеми енергийни източници, земеделско производство. От юни до октомври 2009 г. е член на комисията по земеделие в Народното събрание. От март 2005 г. до юни 2009 г. е заместник-министър на земеделието и горите.
На труда и социалната политика

Светлана Григорова Дянкова 
Специализира "Финансов мениджмънт" в Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов и "Електроинженерство" в Техническия университет в Габрово. Завършила е средното си образование като програмист. През 2007 г. завършва USAID във Вашингтон, специалност "Публично-правно партньорство и социално осигуряване". От 2009 г. е ръководител на "Вътрешни комуникации" в ПОК "Доверие". През 2009 г. заема длъжността заместник-министър в Министерството на труда и социалната политика. Започва работа в държавната администрация през 1993 г. като експерт в Министерството на образованието и науката. Избрана е за народен представител в 37-мо, 38-мо, 39-то и 40-то Народно събрание като член на социалната и образователната комисии, експерт и председател на Комисията по труда и социалната политика. Ползва руски, английски и немски език.

Росица Калчева Янкова Завършва магистратура като "Юрист" в СУ "Св. Климент Охридски", както и магистратура за икономист в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Изучава финанси, мениджмънт, право, счетоводство, управление на риска, управление на промените, управление на таланта и човешки ресурси в Административния колеж на Индия, Хайдерабад. От юни 2009 г. работи в КНСБ като съветник, а след това като изпълнителен секретар по пазара на труда. От декември 2003 до юни 2009 г. е била зам.-изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, а от 2009 г. до 2011 г. е изпълнителен директор на същата агенция. Работила е като юрист в Държавен фонд "Земеделие" и фонд "Тютюн". Владее английски език.

Лазар Манолов Лазаров  Завършва УНСС и специализира в Международната организация на труда. От август 2009 г. е главен експертен сътрудник към Комисията по труда и социалната политика на Народното събрание. В периода август 2005 – юли 2009 г. заема длъжности в Министерството на труда и социалната политика като съветник на министъра и заместник-министър. Трудовият стаж започва в неправителствения сектор в областта на социалната политика. Работил е и в Икономическия и социален съвет и БСК. Владее английски и ползва руски език.
На външните работи:

Ангел Величков 
През 2006 г. завършва Университет на Щата Небраска като доктор на юридическите науки. Притежава диплома от Университет Грейсланд, Щат Айова за международни отношения, политология и немски език. От януари 2013 г. работи в частния сектор като инвестиционен представител и съветник. През 2012 г. е съветник на доброволни начала на президентската кампания – губернатор Мит Ромни и юридически съветник, архивист в кабинета на Сенатор Майк Джоханс от Щата Небраска. Владее английски, руски и немски език.

Тодор Чуров Завършва Московския държавен институт за международни отношения като магистър по международни отношения. Трудовият му стаж в държавната администрация започва в Министерството на външните работи, отдел "Арабски страни. От 2009 г. е постоянен представител, посланик на Република България. В периода 2005-2009 г. е бил заместник-министър на външните работи, като през 1995 г. е бил и говорител на министерството, по-късно директор на дирекция "НАТО и международно сигурност" и директор на дирекция "Права на човека и международни хуманитарни организации". През 1993-1994 г. е бил заместник-министър на външните работи и председател на националната комисия за ЮНЕСКО. Бил е посланик в Кралство Бахрейн, седалище Кувейт, заместник-ръководител на мисия във Вашингтон, аташе в Аман, Йордания. Владее английски, руски, словашки, испански, френски и арабски език.

Повече за назначаването на зам.-министрите очаквайте в новия брой на "Капитал" в събота и утре на capital.bg.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Още държави в Европа с коронавирус, Нено Димов остава в ареста окончателно 1 Вечерни новини: Още държави в Европа с коронавирус, Нено Димов остава в ареста окончателно

И още: Проф. Петко Салчев ще управлява здравната каса; Нови предложения за свиване на рекламата на хазарта; Предсрочните избори в Румъния стават по-малко вероятни

25 фев 2020, 4944 прочитания

Данните за вноса се оказаха непълни, предстои ревизия 1 Данните за вноса се оказаха непълни, предстои ревизия

Причината е нов начин на отчитане на някои видове борсови стоки, твърдят от НСИ и митниците

25 фев 2020, 2439 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
От Дневник: Британският посланик Джонатан Алън: Българите трябва да повярват, че могат да променят нещо

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

10 мита за еврото

Не, цените няма да се вдигат, курсът на лева няма да се променя и още няколко отговора на най-популярните заблуди за влизането в еврозоната

Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

20 въпроса: Юрий Вълковски

Изпълнителен директор на фондацията Reach for Change България

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10