БСП и ДПС сигурно са полудели

Преговорите между ДПС и БСП за назначенията във втория ешелон на властта се оказаха по-тежки от тези за състава на правителството

Лютви Местан и Сергей Станишев градят правителството по позната схема
Лютви Местан и Сергей Станишев градят правителството по позната схема    ©  Надежда Чипева
Лютви Местан и Сергей Станишев градят правителството по позната схема
Лютви Местан и Сергей Станишев градят правителството по позната схема    ©  Надежда Чипева

Ако доскоро изглеждаше, че коалицията между БСП и ДПС е блокирала в тежки преговори, този петък стана ясно, че всички това е било фасада. Коалицията е била превзета от интереси, които нямат нищо общо с партиите и гласа на избирателите. Назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС говори, че прогнозата за това, че дълго фаворитизираната от различни правителства икономическа групировка около Корпоративна търговска банка вече ще назначава правителство и ще управлява България, вече се сбъдна. Освен ресурса на парите на държавните фирми и монополизацията на медийният пазар сега тази група слага ръка и на ресурсите на държавния апарат за сигурност (който удобно бе подсилен с вливането на ГДБОП в ДАНС) (повече за Делян Пеевски). 

"България е проядена от контрабанда, корупция. Мащабът на срастването на престъпността с държавата доби безпрецедентни размери." Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев като мотив за назначението на Пеевски. Идеята му явно е била да отправи обвинение към предишната власт, но без той да разбира, репликата му е достойна епитафия за кратката надежда БСП и ДПС да съставят смислено правителство, което да изведе страната от кризата.

Въпросът е защо се случва това - или Сергей Станишев тотално е изгубил престава за реалността, или БСП е купена (намек, на който Станишев се възмути в началото на седмицата), или това е някаква сложна схема за удар срещу ДПС, която трябва да бъде дискредитирана, за да усмири властовите си претенции. Дори и причината за назначението на Пеевски да е именно последната (със сигурност ДКСИ може да откаже издаването на допуск на новия шеф на ДАНС), петното върху БСП няма как да бъде изчистено. Назначението ще предизвика и силно негативна обществена реакция, а Брюксел, на който толкова държи председателят на Партията на европейските социалисти, ще реагира бурно - дипломатическият корпус на страните от ЕС в София се събра само час след назначението на Пеевски.

Как се стигна дотук?

"Ние имаме министри, а ГЕРБ управлява." Коментарът на депутат от БСП обобщава ситуацията в изпълнителната власт повече от две седмици откакто правителството на Пламен Орешарски встъпи в длъжност. Първите попълнения на замминистерските постове се появиха едва в четвъртък вечерта. Дотогава нямаше и нови областни управители, нито директори на агенции. (повече за назначенията на зам.-министрите и областните управители)

Това може да звучи като стандартно оплакване на партиец, жаден за власт, но всъщност показва пълния блокаж в коалицията БСП - ДПС. За държава, в която всички в управлението от ниво министър-председател надолу говорят колко е тежко състоянието й, как проблемите са много повече, отколкото са очаквали, двете седмици безтегловност са неоправдан лукс. Освен ако не са безпомощност, на каквото прилича състоянието на единия партньор в управлението - БСП, в преговорите с ДПС за постовете от втория ешелон. Главната причина за забавянето са тежките преговори между ръководствата на двете партии, от които зависи парламентарната подкрепа за кабинета.

Тесният формат на разговорите допълнително изнервя обстановката, особено в редиците на социалистите, които имат самочувствието да членуват в партия със сравнително демократични правила, която одобрява едва ли не всяка стъпка на лидера си. В традицията на БСП е и хората, които са на ключови позиции в структурите, да очакват нова месторабота в изпълнителната власт, щом партията я спечели. Този път принципът беше променен и сега партийците са неприятно изненадани. Какви са точно интересите, които стоят зад одобряването на кандидатурата за една или друга позиция, може да се предполага, но със сигурност не са публични и ясни. "Създаването на правителство, изборът на зам.-министри и областни управители никога не е бил по-непрозрачен. Влияят Пламен Орешарски и партийни лидери, но депутатите нe участваме в тези разговори", каза народният представител от БСП Георги Кадиев пред www.livenews.bg. Бившият депутат Георги Близнашки е още по-конкретен пред портал "Култура": "Една кошмарна коалиция произведе абсурдно правителство... В такъв тежък момент ни е нужно национално правителство. Все по ясно става обаче, че това, което имаме, е едно семейно правителство на Сергей Станишев и неговата Моника Йосифова."

Напрежение в БСП

Миналата седмица депутати от БСП бяха подложени на ескалиращо напрежение, което стигна връх в петък сутринта, когато в осем часа Сергей Станишев и Пламен Орешарски ги изненадаха с кандидатурата на Делян Пеевски за директор на ДАНС. Заседанието било инфарктно, разказаха малцината от тях, които към обяд се бяха съвзели от шока. Станишев не защитил с нищо повече предложението, освен това, което каза по-късно официално в залата. Срещу начина, по който председателят на БСП "поставил на колене", по думите на депутат, групата, възразили много хора, включително Янаки Стоилов. Той поискал гласуването на Пеевски да се отложи. Сред останалите били народният представител от София Страхил Ангелов, Стефан Данаилов, Димчо Михалевски, Жельо Бойчев, Георги Кадиев, издателят на вестник "Дума" Николай Малинов. Той вбесил най-много Станишев, защото заявил, че се чувства като изнасилена жена. Ден по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ДПС изнасилва БСП. "Как може да използваш стилистиката на Борисов", скочил Станишев. Ангелов пък настоял Станишев да декларира, че ще поеме политическата отговорност, ако решението за Пеевски се окаже неправилно.

Председателят поискал гласуване в групата, при което малко над 50 депутати подкрепили предложението за Пеевски, а останалите от 84-числената група били против и въздържали се. "На практика се разцепихме, и то сериозно", коментира народен представител. След гласуването Станишев предупредил депутатите, че в сряда са приели вътрешен правилник за работата си, според който всички са длъжни да защитават решението, щом веднъж е прието. Кадиев обаче заявил, че той такъв компромис не може да направи. В групата гласувал против, а в залата не участвал във вота.

"Дадох много от себе си, за да не е ГЕРБ на власт. Нямам някакъв проблем да напусна парламента утре, но не мисля, че това би подобрило нещо. Влязох в парламента, за да изкореним ГЕРБ, но и за да възстановим професионализъм и морал... Негласуването ми е моята форма на несъгласие. Може би правилна, може би не. Не ме съдете. Надявам се в България да се случват добри неща", коментира официално Кадиев.

Левият евродепутат Ивайло Калфин коментира пред "Капитал", че с това решение правителството и парламентарното мнозинство бързо изчерпват крехкия кредит на обществено доверие. "Хората очакваха промяна. Решението е неразбираемо и неприемливо даже и само от принципни съображения".

Някои от депутатите на БСП дори обмисляли вариант да напуснат парламента, но други стягат редици за вътрешнопартийна опозиция. "Нямаше нужда да казваме на Станишев, че ще му искаме оставката, той вече го разбира", обясни един от тях.

"БСП вече не съществува като партия, честитя на г-н Пеевски новия пост. На БСП им честитя края на тази партия. Тя днес приключи. Днес България има една партия, която управлява - това е ДПС. БСП не съществува като партия вече", каза Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание.

Под натиск, от една страна, заради преговорите с ДПС, а от друга, заради пристигащите купчини с автобиографии на "Позитано" 20 и нуждата да бъде арбитър във вътрешнопартийните спорове, първото избухване през седмицата на Сергей Станишев беше пред червените депутати в сряда. Капката, която преля чашата, бяха няколко законодателни инициативи, които не бяха съгласувани с ръководството - на Георги Кадиев за компенсирането на родители, за чиито деца няма място в детските градини, на Димчо Михалевски (между другото със съвносител Сергей Станишев) за мораториум върху разрушаването на незаконните постройки и спорната инициатива за либерализиране на режима за пушене на обществени места, също подкрепена от председателя на партията. След напрегнато заседание на групата във вторник по тези теми в сряда народните представители отново бяха събрани, за да приемат вътрешен правилник, който ги задължава да получат предварително одобрение от ръководството. Освен това бяха въведени и глоби за отсъствия, Станишев размахал и списък на позора - имената на депутатите, които са участвали в най-малко гласувания, като своето поставил на финала.

По-интересна обаче беше речта му, част от която се чуваше и извън залата на закритото заседание, заради повишения тон. "Не съм продал партията", беше извикано с най-високи децибели. Станишев се оплакал от тежкото си положение заради преговорите с ДПС, но припомнил, че все пак правителството е с мандата на БСП и с излъчен от нея премиер. От думите му станало ясно едно от неговите най-големи притеснения: "Подкрепата на ДПС не е гарантирана и за всяко нещо се водят преговори", натъртил той и поискал да спрат спекулациите, че се правят сделки. "Вие какво мислите, че от ГЕРБ и преди, и след изборите не са предлагали на ДПС ли? Давали са им повече, отколкото те взимат сега." Все пак се чули коментари от депутати, че това трябва да се каже и пред Националния съвет на партията, а други изчислиха, че съотношението между БСП и ДПС във властта е 55 на 46, а приносът за парламентарната подкрепа е 70 на 30 в полза на социалистите.

От официалните назначения на зам.-министрите в четвъртък вечерта се разбра, че квотите на БСП са запълнени предимно от не ярко оцветени партийни кадри. От тях най-откровено политическа е кандидатурата на председателя на софийската организация Анна Янева, но тя се връща на позицията зам.-министър на икономиката, на която беше и по време на тройната коалиция. Това засега е единственото видимо влияние на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в назначенията във властта. Янева обаче няма да отговаря за енергетиката. Зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев, бивш председател на правния съвет на президента Георги Първанов, също се връща на мястото си отпреди четири години. Новите имена са на Мая Тодорова в министерството на младежта и спорта и на Васил Василев в културното ведомство. Двамата обаче не са популярни в партията на национално ниво.   

Пред групата в сряда Станишев се оплакал и от натиска на местните организации. "Идват при мен от Варна и казват - областният управител трябва да е наш, защото сме морската столица. Пловдив претендират, че при тях няма ДПС, в Благоевград казват "това е Македония", Бургас и те били на морето", обобщил с гняв някои от срещите си на "Позитано" 20 председателят. Освен спора с ДПС в някои структури на партията има и вътрешни проблеми. В Перник и Плевен са най-сериозните. В коридорите на Народното събрание се разказваше като анекдот срещата на председателя с перничани, при която едва не се стигнало до физическа саморазправа, защото Станишев се разгорещил и взел страната на едното крило на БСП, като подкрепил номинацията на арх. Михаил Михайлов за управител. Решение за Перник още няма.

В ДПС всичко е под контрол

Според източници от ДПС разговорите за назначенията във втория ешелон на изпълнителната власт буксуват от две седмици. Депутати от движението потвърждават впечатлението на колегите им от БСП, че кандидатурите на двете партии се обсъждат между тесен кръг хора. От страна на движението в тях основно участват лидерът Лютви Местан и единият от заместниците му – Христо Бисеров, но поне видимо недоволство няма. От централата на ДПС разказаха, че имената с назначенията във втория ешелон на изпълнителната власт само били прочетени от лидера Лютви Местан. Депутатите от движението обаче до последно отказваха да кажат номинираните за зам.-министри, докато няма официална информация от МС.

От ДПС казват, че заемането на зам.-министерските постове не е на квотен принцип. "Ако имаме подходящ кандидат за даден замминистерски пост, го предлагаме. Независимо дали той е партиен кадър, или не е", обясни логиката на назначенията член на ръководството на движението. От зам.-министрите, които до този момент официално са назначени, обаче е видно, че по-голямата част от тях са партийни кадри и представители на ДПС в предишните правителства, в които участва партията – на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев. За зам.-министър на отбраната например беше назначен Неджми Али. Той беше на същия пост по време на правителството на НДСВ и ДПС, а в предишния парламент беше народен представител от Кърджали. Беше на пето място в листата на движението и в това Народно събрание, но не успя да стане депутат. Али се счита за близък до областния председател на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер, както и до лидера Лютви Местан.

Партийно назначение е и това на новия зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов, на Мукаддес Налбант в министерството на образованието, както и на дългогодишния ръководител на пресцентъра на ДПС Велислава Кръстева за зам.-министър на културата. Абазов и Налбант заемаха същите постове по време на управлението на тройната коалиция. Донякъде за експертно може да мине назначаването на Светлана Дянкова за зам.-министър на труда и социалната политика. Тя е бивш депутат от СДС и бивш председател на парламентарната комисия по социална политика в 38-ото Народно събрание. Заедно със сегашния зам.-председател на ДПС Христо Бисеров, тогава главен секретар на синята партия, обаче напусна СДС. Впоследствие беше съветник в комисията по социална политика по времето на управлението на тройната коалиция, когато неин председател беше сегашният министър на социалната политика Хасан Адемов. Като зам.-министър от квотата на ДПС се сочи и единият от заместниците на Кристиян Вигенин в Министерството на външните работи - Ангел Величков. В ДПС обаче никой не знаеше нито кой го е лансирал, нито как се е стигнало до кандидатурата му.

Въпреки паническите опити, предимно от страна на БСП, да избягат от думата "коалиция" и от аналогиите с квотното разпределение по формулата 3:5:8 на постовете в правителството на Сергей Станишев от 2005 г., паралелите се набиват на очи. Политолозите могат дълго да спорят дали еднопартийното управление е по-стабилно, защото липсват партньори, които да се изнудват един друг, или пък коалиционният кабинет гарантира по-голяма прозрачност, защото участниците в него се дебнат за всяко нещо. Ако се съди от начина, по който беше съставен и първият, и вторият ешелон на властта, сегашното управление е взело неприятните черти и от двата варианта - хем е непрозрачно, хем ще липсва контрол, а на това отгоре и социалистите нямат доверие в ДПС. Изглежда като обречено на бърз провал, което може да е и една от причините за видимата нервност сред депутатите. Освен ако и от двете страни не извадят по-нататък някакви скрити козове, които засега може би са заровени на дълбоко.  

Какво ни очаква?

"Трудните ситуации изискват нестандартни решения", каза лидерът на БСП Сергей Станишев след назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. Ако Станишев е откровен и искрено вярва в това, което е казал, това, което ни очаква, докато правителството е на власт, са все повече нестандартни решения, които ще водят до все по-трудни и по-трудни решения. 

По всичко изглежда, че БСП се е превърнала в заложник на ДПС, което ще възпроизведе най-грозните характеристики на тройната коалиция от 2005 - 2009 г. Тогава поне НДСВ успя да наложи здрав разум в коалицията (примерно при опитите за бартер на имоти на НАП с ИПК "Родина" - дружество, представлявано от бившата директорка на тотото Ирена Кръстева).

Процесът по назначение на министри и заместник-министри показва, че не става въпрос за избиране по професионални качества, а след сложна договорка за попълване на квоти. Не става въпрос за подбор на експерти, които да водят политиките на двете партии, а по-скоро са разпределение на ресурси. Партиите ще феодализират своите ресори, към които вече жадно гледат обръчите фирми, само схемата няма да бъде 3:5:8, а 2:1. Само не е ясно коя от двете партии ще има реалното предимство. ДПС получава т.нар. ресурсни ведомства - екологията, новото министерството на инвестиционното проектиране, отново достоен достъп до земеделското министерство, както вероятно и позиции в енергетиката. Всичко това ще става под удобно затворените очи на ДАНС.

Очевидно е, че вече не може да се говори за някаква политика. Надеждата, че Пламен Орешарски все пак ще успее да смекчи реваншизма на БСП и ДПС, тъй като съзнава, че с него не може да се управлява държавата, вече изтънява. При назначаването на Пеевски Орешарски каза, че кандидатурата му е надделяла с това, че специалистът не е вътре в системата. "Търсехме умишлено външен специалист, за да може да се преструктурират някои активности", каза премиерът пред агенция "Фокус". Орешарски посочи, че първите задачи на Пеевски са разписани в програмните приоритети - възстановяване на държавността, в това число и пресичане на контрабандните канали... 

Ако преди седем години процесът на разпределението на влиянието в  държавата протичаше все пак на партийно ниво, макар и фасадно, сега дори няма лицемерието на политически процес. Договорките стават в много тесен кръг и всъщност реалната управленска коалиция е съставена от интереси, които нямат нищо общо с избирателния процес. На власт всъщност идва една икономическа групировка, която дълго време беше подкрепяна от различни власти - нещо, за което "Капитал" предупреждаваше от години.