Изборът на Делян Пеевски е…

Протестът срещу избора на Делян Пеевски събра поне десет хиляди човека в София
Протестът срещу избора на Делян Пеевски събра поне десет хиляди човека в София    ©  Красимир Юскеселиев
Протестът срещу избора на Делян Пеевски събра поне десет хиляди човека в София
Протестът срещу избора на Делян Пеевски събра поне десет хиляди човека в София    ©  Красимир Юскеселиев

1. Корпоративно овладяване на най-важните служби на държавата. Пеевски не е просто политик, а е медиен магнат, зад който стоят интересите на голяма българска групировка (КТБ). Може би от времето на Илия Павлов в България не е имало толкова сериозна концентрация на ресурс в една група. Ето че групата пожела директно да упражнява власт, през институция, която при слабо правителство и неясно парламентарно мнозинство, ще е на практика безконтролна.

2. Превръщане на правителството на Орешарски в параван на корпоративни интереси. Правителството "Орешарски" бе трудно създадено и беше ясно, че е плод на сложни компромиси. Корпоративните интереси и на Пеевски,  и на ТИМ в него бяха видими, но все пак надеждата беше, че тези интереси ще се балансират от политическото влияние на БСП. Сега е очевидно, че самата БСП не е нищо повече от техен параван и заложник. Думите на Станишев, с които призовава депутатите си да гласуват ("или кабинетът пада"), са отчаяни думи на заложник. Разпалената му защита на кандидатурата на Пеевски в пленарна зала пък е особено притеснителна: тя показва, че страда от Стокхолмски синдром. Орешарски пък все повече изглежда като трагична фигура, от когото нищо не зависи.

3. Прелюдия към разцепление или обновление в БСП: Ако в БСП не последва силна реакция на случващото се, това ще е сигнал, че столетницата се е парализирала. Все пак в нея има достатъчно хора с морал и политическо чувство, за да не се стигне до такъв трагичен развой на нещата. Реакциите на Стоилов, Кадиев и Калфин показват, че имунната система на БСП не е поразена и рехабилитация е възможна. Тези хора и съмишлениците им имат задължение да излязат с ясна оценка обаче: те не бива да продължат да легитимират  партия, способна да третира и тях и страната по този начин. Ако не могат да поемат нещата в свои ръце, редно е да се дистанцират категорично от настоящото ръководство. Иначе ще останат мърморещи съучастници.  

4. Сигнал, че парламентарното мнозинство е мъртво-родено: Коалицията БСП, ДПС с подкрепа на Атака беше съмнителна от самото начало. Сега вече е очевидно, че тя не само е абсурдна, но и опасна, защото изкарва на преден план най-лошото от всеки един от партньорите. ДПС се оказаха политически юмрук на КТБ, БСП прие курс към реставрация на ретроградни каузи (от пушенето в заведенията до агентите във външно, а може би дори и "Белене"). На този фон дори парламентарният циркаджилък на Атака започна да се слива с пейзажа.

5. Ключов момент за поведението на Атака: Оттук нататък Атака не може сериозно да твърди, че не работи заедно с БСП и ДПС: всъщност Сидеров с цялостното си политическо поведение направи възможно най-скандалните елементи от ДПС да диктуват кадровата политика.

6. Още едно омаскаряване на страната във вътрешен и външен план: Една уважаваща себе си държава не може да си позволи да избира на ключово важен пост хора по този полу-заговорнически начин. Още повече, когато става дума за кандидати, които в очите на мнозина са скандални и неприемливи.

7. Кулминация на план, започнал още по време на предизборната кампания: Пеевски и медийната му империя създаваха впечатление, че се опитват да влияят на ключови институции на съдебната власт (най-вече прокуратурата) още по време на кампанията. Странната режисура на деня за размисъл беше една от поантите в постановката. Сега нещата съвсем си дойдоха на мястото: пушката, окачена на стената в първо действие, гръмна към приближаването на финала.

8. Провокация за излишна радикализация на обстановката в страната: Точно когато нещата бяха тръгнали да се успокояват, отново имаме случай на безсмислено и като че ли търсено дестабилизиране на ситуацията. Вярно е, че Борисов и Цветанов се държаха арогантно и дразнеха с поведението си БСП и Доган в продължение на четири години. Но не сме в детската градина, че да е важно кой на кого си връща. Нали БСП щеше да променя модела?

9. Може би все пак просто от глупост? Ако не е, кой има интерес да клати лодката в и без това сложни времена?

***

Даниел Смилов е политолог и специалист по сравнително конституционно право. Той е програмен директор на Центъра за либерални стратегии, София, ежегоден гост-преподавател в Централно европейския университет, Будапеща и преподавател по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Кл. Охридски". Даниел Смилов има докторати от Централно европейския университет в Будапеща (SJD, Summa cum laude, 1999) и Оксфордския университет (DPhil, 2003). Специализирал е в University of California, Berkeley, Boalt Hall School of Law и European University Institute, Florence. Автор е на редица академични публикации на английски език в областта на конституционното право, финансирането на политическите партии и антикорупционната политика. Публикувал е и множество статии в българския печат и периодични издания.

Вчера Центърът за либерални стратегии заедно с още 21 различни организации изпратиха протестна декларация във връзка с избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


84 коментара
 • petar_georgiev

  "Изборът на Делян Пеевски е…" лебедовата песен на Стратега-философ-хидроинженер-милионер... Да се надяваме да е такава и за специалиста по униформите на Червената армия...

 • 2
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  късно започнахте медийната антикампания. но нека.
  ами всички се чудим защо съзнателно търсят ескалиране.

  един от възможните отговори е провокация към ГЕРБ за поемане на протестите, като това ще бъде обявено за официален държавен преврат от политическа сила и тогава ще може да се стреля на месо.

  друг вариант е замразяване на членството ни в ЕС с последващо изключване от там.

  по рано днес писах във форума с молба към конституционните съдии.

  сега виждам, че и за това късно сме се сетили, защото снощи на официален прием в Руското посолство са присъствали Волен, Маргина, Милен Велчев, още бля-бля, и "някои конституционни съдии".

  аз, народът, скоро няма да имам друг имам избор, освен кръв.

  скоро, скоро.. в понеделник, когато Пеевски зрелищно ще арестува Цветанов.


 • 3
  today avatar :-|
  today

  Изборът на Пеевски е логичен и очакван.
  Хайде да ви припомня нещо:
  Скандалните думи на Ахмед Доган - Аз държа цялата власт и разпределям парите!
  http://vbox7.com/play:8a23b8c7

 • 4
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Пеевски ли е най-добрия "експерт" в държавата в сферата на сигурността?!!! Ако е така - опазил Господ!!! Най-основния за мен въпрос е, към кои много успешни дела е допринесъл с работата си като следовател господин Пеевски, че точно той да заслужи този държавен пост - ръководител на новото ДС?! Това ли е най-яркия експерт във въпросната сфера, без конкуренция като специалист?! Наистина ли?! Не вярвам!

  Това беше фатална грешка на Орешарски, Станишев, Местан и Сидеров. От тук нататък ГЕРБ могат да споменават публично, че има голям смисъл разглеждането на въпроса за свикване на Велико народно събрание, на което да бъдат реализирани конституционни промени към една по-реална демокрация и едно по-широко участие на хората в управлението на държавата, по подобие на символи на демокрацията като Ирландия и Швейцария. Промени, които да отговарят на исканията на протестиращите от много време насам за повече демокрация и по-широко гражданско участие във властта. От партията на Борисов могат да подчертават, че това е прекалено сложен въпрос, за да може да стане просто така, изисква се наличието на множество конкретни обстоятелства, част от които засега все още липсват, но поведението на Орешарски и на управляващата коалиция ясно демонстрират, че най-сериозното разглеждане на подобна тема е изключително уместно.

  Безсрамниците от антиобществената коалиция между БСП, ДПС и Атака (да се видят коментарите ми № 13 и № 15 по-горе) се мъчат да замажат стъпките си по обслужването на олигархията чрез прехвърляне на несъществуващи "вини" на ГЕРБ!!! Тия или са малоумни, или са си въобразили, че останалите сме малоумни!

  БСП и ДПС СА ДЛЪЖНИ да обосноват НАЙ-ДЕТАЙЛНО назначаването на Пеевски начело на новосъздаденото ДС, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ГЕРБ СА В ЗАЛАТА И УЧАСТВАТ В ДЕБАТ ИЛИ НЕ. Управляващите са ДЛЪЖНИ да направят това ЗАРАДИ ОБЩЕСТВОТО (което те, явно, вече не бръснат за нищо, захапали кокала на властта). ДЛЪЖНИ са да обосноват НАЙ-ДЕТАЙЛНО, С МИНАЛИ УСПЕХИ И ЗАСЛУГИ НА КАНДИДАТА ПЕЕВСКИ В СФЕРАТА НА СИГУРНОСТТА, ЗА ДА МУ ПОВЕРЯТ ТОЗИ ПОСТ, дори в отсъствието на ГЕРБ (очевидно - без ГЕРБ те "не могат" да работят, макар да си въртят перфектно шуробаджанащината!). И поведението на ГЕРБ не може да им служи като оправдание, да игнорират ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ. Няма какво да се мъчат да си измиват ръцете от срамотиите си с ГЕРБ!

  Нужно е Велико Народно Събрание и ГЕНЕРАЛНИ промени на политическата ни система към по-реална демокрация. Тая безогледна шуробаджанащина и обслужване на олигархични щения веднага след тежки протести, свалили предходния кабинет, е ОПАСНА ЗА НАЦИЯТА!

 • 5
  unforgiven avatar :-|
  unforgiven

  До коментар [#1] от "petar_georgiev":

  А дано, ама надали!!!

 • 6
  inn avatar :-|
  inn

  "Една уважаваща себе си държава не може да си позволи да избира на ключово важен пост хора по този полу-заговорнически начин".

  Единственото изречение, което не харесах от статията. Представката "полу-" е напълно излишна.

 • 7
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Продължение на коментара ми № 4:

  Реализирането на Велико Народно Събрание е твърде сложно, за да може да се каже гарантирано, че ще се случи в скоро време. Обаче важното е въпросът да бъде поставен, за да покаже на хората, що за недемократична пасмина ги е налазила пак и че не трябва толкова да търпят, защото какво само ги чака... Да се види антидемократичния характер на сегашната управляваща олигархично-политическа симбиоза и хората да се замислят, докъде ще стигнат по този начин.

  И да осведомя господата и дамите от БСП-ДПС-Атака-КПВ (Кръстева-Пеевски-Василев) - Великото Народно Събрание е НАЙ-ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА И ДЕМОКРАТИЧНА форма на власт, и ако, според въпросните дами и господа, свикването на ВНС "дестабилизирало" страната - значи според тези безумци страната се дестабилизира от ДЕМОКРАЦИЯТА!!! Толкова са се спекли за тая незаслужена власт, която окупират, че вече започнаха да дрънкат тотални глупости! Я да напускат Парламента, да бъдат заменени с грамотни в юридическо отношение хора, а те самите да се връщат в училище и да залегнат над конституционното право!

  Ясно е, че на Пеевски бяха дадени силовите структури на държавата като благодарност на БСП и ДПС за подкрепата на КПВ (Кръстева, Пеевски и Василев) по време на протестите срещу Борисов. Олигархията (КПВ или Кръстева, Пеевски и Василев) и политиците се свързаха официално и олигарсите получиха част от заплащането за съдействието по свалянето на Борисов. Групировката на Кръстева, Пеевски и Василев е обаче от страната на ДПС. Как ли стоят нещата от страната на БСП, където играят семейството на Станишев, ТИМ и кръга "Монтерей", по думите на Татяна Дончева?!

  Също на Сидеров, бясното куче, което пази двора (властта) на БСП и ДПС, беше подхвърлено кокалче от Станишев - подготвили да дадат на атакисткия лидер с неуравновесено поведение някаква комисия за борба с корупцията. Това се прави, за да лае Сидеров главно по Борисов и да кротува спрямо БСП и ДПС (последната, по някогашни твърдения на Атака, била неконституционна и трябвало да бъде забранена със закон, което не попречи на Сидеров да им даде властта!). И сега ако наглеците от Атака кажат, че не са част от коалицията на БСП и ДПС - просто няма да имам думи!!!

  Забавно е да се гледа, как се разпределя баницата, която никой от наредените на сегашната софра (БСП, ДПС и Атака) не е заслужил. Хората са гласували за програмите на трите партии по отделно, никоя от които програми няма да бъде изпълнена и избирателите на тройната коалиция от двете партии БСП и ДПС плюс просяка Атака отново ще бъдат измамени. За да можеше да се каже, че кабинета на Орешарски е избор на народа, този народ трябваше да припознае "своя" кабинет чрез едно референдумче, да речем...

  БСП, ДПС и Атака сами си осигуриха гражданската война с това демонстративно обслужване на олигархията. Който каквото сам си направи - друг не може да му го направи... Тоя номер с Пеевски можеше да го спретнат някъде в средата на мандата на Орешарски (когато щеше да се наложи фиктивна промяна на кабинета заради провалите му и когато щяха да имат по-малко за губене), вместо да се самоубиват още в първите седмици на управлението си. Ама понеже са гладни и алчни за власт...

 • Meister Eckhart
 • 9
  t_ avatar :-|
  t_

  Ооох, да не знаех какво ще стане, да съм изненадан(не че съм знаел точните играчи, но като дойде БСП на власт, изпълзяват всевъзможни мутри).
  А другите, къде ви бяха тиквите като гласувахте за Серго бе??? Бойко това, Бойко онова. И какво, Серо го удари в земята за няма 1 месец на власт.
  Странно, някак много тихо стана по икономическите въпроси в последно време. Пак да кажа, някак повече ме вълнува да знам, как ще направят нещата да вървят по - добре от това, дали Серго слуша Бойко или обратното.

 • 10
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  [quote#0:"статията"]Изборът на Делян Пеевски е… [/quote]
  Убийството на БСП.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход