Идеи за сърцето на София
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Идеи за сърцето на София

Проектът разработен от екипа на арх. Димитър Младенов предвижда изграждането места за отдих - сладкарница пред хотел Шератон и кът за кафе около място за водни и аудиовзуални ефекти, в близост до терасите към археологичното ниво.

Идеи за сърцето на София

Две архитектурни концепции залагат на повече археология, зелени площи и по-малко автомобили около "Света Неделя"

Кристина Климентиевна
16482 прочитания

Проектът разработен от екипа на арх. Димитър Младенов предвижда изграждането места за отдих - сладкарница пред хотел Шератон и кът за кафе около място за водни и аудиовзуални ефекти, в близост до терасите към археологичното ниво.

© СитиАрх


През следващитею осем месеца трябва да бъде избран един от двамата кандидати, който да реализира проекта си.

"Уникален за България, ако не и за света." Така описва в началото на годината анонимният архитектурен конкурс за нова визия на площад "Света Неделя" главният архитект на София Петър Диков. По негови думи целта е не просто да се подпомогне кандидатурата на България за европейска столица на културата, а да се придобие "съвременна концепция и визия за площада, която да развива и архитектурния му потенциал". Според условията на конкурса общината трябваше да подпише договор за изработване на детайлна разработка с излъчения победител, а той пък да получи права на консултант при възлагането на инвестиционния проект. Така по план всичко трябваше да бъде финализирано през настоящата година, за да може администрацията да кандидатства за европейско финансиране за него през следващия програмен период. До това обаче не се стигна - в края на май журито в конкурса не се произнесе категорично по проектите, а си остави вратичка за изход, като даде две втори награди на колективите на архитектите Лозан Лозанов и Дамян Томалевски и на арх. Димитър Младенов. Което автоматично дава правото на общината да не сключва договор с определен проектантски екип, а да вземе самостоятелно решение, различно от представените в конкурса.

Не проект, а идея

"Това не е конкурс за проект, а за идея, която ще бъде подложена на детайлна разработка", е мнението на журито. По техни думи оттук нататък ще се преценява дали изложените предложения ще могат да се осъществят и на практика, или както се изрази ръководителят на журито на конкурса арх. Христо Генчев, "предложенията са във висша степен хипотетични, ние правим крачка в бъдещето". Дали ще има развитие за бъдещето на площада и археологическото наследство под него ще стане ясно най-рано в края на годината, тъй като по думите на Петър Диков до осем месеца трябва да бъде избран един от двамата кандидати, който да реализира проекта си. Насрочена дата за започване на работата обаче все още няма. Така през следващите месеци общината ще трябва да умува върху вариантите за новата визия на площад "Св. Неделя". Все пак "Капитал Daily" се сдоби с проектите.

Опаковка на съвременна архитектура

Разработеният проект от екипа на арх. Дамян Томалевски и арх. Лозан Лозанов свързва римска Сердика със градската среда на София, като планът е базиран върху археологическите проучвания на проф. Сава Бобчев. Главната идея на проектантите е да се създадат пространства, които активно участват в културния и социалния живот на столицата. За тази цел екипът е формирал два площада – северен и южен. Северното пространство е наречено "Форум Сердика" и е предложено на две нива, като чрез съвременни технологии се пресъздават част от архитектурните ордери на двете фасади на античните сгради, съществували някога.

"Целта ни е да разкажем за пространството на форума, без да правим реставрация", казва арх. Лозан Лозанов.

Според проекта "Форум Сердика" включва и естествена връзка към метростанциите и разкритите археологически находки, която е наречена Площад на стоте фонтана. Проектираните водни площи представляват едновременно водни огледала и водосборни канавки, като те представляват и основен подход към закрития музей "Преториум". Пространството е създадено с намерение да бъде използвано и за културни и социални прояви (концерти, базари, зимни пързалки, изложби и др.), като чрез проектираната стълба (широка 20 м) може да се стигне до южното пространство на площада.

Южният площад "Света Неделя" представлява богато озеленено пространство, като в централната си част е оформен мащабен отвор с диаметър 14 м. Това архитектурно решение има за цел да свърже горното пространство с нивото на закрития музей "Преториум". Както и в северната част, така и тук проектантите предлагат покрито експониране на археологическите находки, като споменатият отвор освен връзка между двете нива има и важна роля за вентилацията и осветлението на нивото на музея. "И на двата площада участват артефакти, но това не е музей, а жив град ", казват представителите на проектантския екип. По техни думи чрез тяхната визия хората ще преживяват археологията. "Искаме да изиграем археологията, а не да я оставим на лист, за да бъде прочетена", допълва арх. Томалевсики.

При изготвянето на проекта екипът на Лозан Лозанов и Дамян Томалевски е взел решение площадът да бъде освободен от трамваен и автомобилен транспорт. Според тях това вече е възможна стъпка, след изграждането на метролиниите и западното трасе на бул. "Тодор Александров". Също така идеите на колектива включват създаването на паркинги на подземни нива за приблизително 500 коли, като част от тях ще бъдат резервирани за хотел "Шератон", а периферно към площадите са предвидени и велотрасета за активен достъп на ползващите велосипеди.

Другата страна на монетата

Основната цел на другия награден екип е да превърне площад "Света Неделя" в централно градско място, което свързва пешеходната зона по бул "Витоша" с площад "Независимост" и бул. "Мария-Луиза". Проектът обвързва в една обща система всички археологически находки, разкрити досега, както и очакваните бъдещи разкопки. "По този начин ще се създаде непрекъсната пешеходна линия, започваща от НДК, минаваща по бул "Витоша" до пл. "Света Неделя" и през подлеза на "Света Петка Самарджийска" до пл. "Бански", която обединява всички археологически разкрития и паметници на културата в тази зона", казва ръководителят на проектантския колектив арх. Димитър Младенов. По негови думи чрез тази система хората в София ще имат възможност да се докоснат до историческата част на града по най-непосредствен начин.

Друга основна идея на проектантите е площадът да се свърже с метростанцията и археологическите разкрития по бул. "Мария-Луиза". Връзката ще бъде осъществена чрез подлеза при "Света Петка Самарджийска", където се намира изградената подземна зона, предвидена за експониране на археология, информационен център и макет на антична Сердика. Проектът предлага възможност и за експониране на западната част от разкритата голяма базилика под бул. "Мария-Луиза" в обхвата на незастроения частен имот. "Целта на проекта е да бъде направен баланс между откритата и закритата част от площада, като се покаже и археологията", допълва Младенов.

Премахване на автомобилното движение през пл. "Света Неделя" (между бул. "Тодор Александров" и ул. "Алабин") и създаване на кръстовище на бул. "Мария-Луиза" с бул. "Тодор Александров". Това е едно от решенията, които предлага вторият победител в конкурса. Заедно със затваряне на бул ."Ал. Стамболийски" и създаване на надземен паркинг и подземен гараж за 80 коли под булеварда.

Според общия устройствен план на София трамвайната линия, преминаваща през площада и бул. "Мария-Луиза", отпада, което според проектантите дава възможност за експониране на археологията. "В момента тази трамвайна линия дублира трасето на втори метродиаметър, преминаващ под площад "Света Неделя" и бул. "Мария-Луиза" и затова смятаме, че тя може да бъде премахната", казва арх. Младенов. Новото транспортно решение налага промяна и на достъпа до хотел "Шератон". Досегашният открит паркинг пред хотела се заменя с подземен механичен паркинг с достъп от ул. "Съборна", като достъпът на коли до централния вход на хотела и до Богословския факултет е от същата улица. "Считаме, че премахването на автомобилното и трамвайното движение прави възможно превръщането на пл."Света Неделя" от неугледен паркинг и транспортно кръстовище в спокойна пешеходна зона, доминирана от църквата "Света неделя", казват архитектите.

Според общината освен че проектите трябва да се разгледат и обсъдят, избраният проект в края на годината ще се реализира през следващите пет години. До края на другата година е замислено да се направят археологически сондажи в очертанията на Преториума, като за тази цел ще бъде бъде забранено паркирането върху целия площад. Плановете на Столичната община включват и спирането на трамвайното и автомобилното движение през 2015-2016 г., за да бъдат направени томографски изследвания на площада.

Авторският колектив на арх. Дамян Томалевски и арх. Лозан Лозанов( архитектите Бисер Хантов, Светла Тумангелова, Регина Томалевска, Йордан Йорданов, Кремена Илиева и инж. Паулина Влаева), дава предложение северният площад да бъде на две нива, в които се пресъздават част от архитектурните ордери на двете фасади на античните сгради съществували някога.
Източник: Конкурент-90
През следващитею осем месеца трябва да бъде избран един от двамата кандидати, който да реализира проекта си.

"Уникален за България, ако не и за света." Така описва в началото на годината анонимният архитектурен конкурс за нова визия на площад "Света Неделя" главният архитект на София Петър Диков. По негови думи целта е не просто да се подпомогне кандидатурата на България за европейска столица на културата, а да се придобие "съвременна концепция и визия за площада, която да развива и архитектурния му потенциал". Според условията на конкурса общината трябваше да подпише договор за изработване на детайлна разработка с излъчения победител, а той пък да получи права на консултант при възлагането на инвестиционния проект. Така по план всичко трябваше да бъде финализирано през настоящата година, за да може администрацията да кандидатства за европейско финансиране за него през следващия програмен период. До това обаче не се стигна - в края на май журито в конкурса не се произнесе категорично по проектите, а си остави вратичка за изход, като даде две втори награди на колективите на архитектите Лозан Лозанов и Дамян Томалевски и на арх. Димитър Младенов. Което автоматично дава правото на общината да не сключва договор с определен проектантски екип, а да вземе самостоятелно решение, различно от представените в конкурса.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Чудесно е да се разширят централните градски части,които са за разходки и културни забележителности:)

 • 2
  nisssmo_1 avatar :-|
  nisssmo_1

  Оставяйки настрана някои недомислици, гледам положително на такива проекти.
  Само тоя преториум ми идва малко в повече, не разбирам - на Скопие ли искаме да заприличаме, с прословутия Дисниленд? Да не говорим, че нещо хиляди пъти по-ценно и интересно като античния амфитеатър е загубено, защото..... върху него построиха хотел!

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Има какво да се мисли по детайлите, особено след зациментирането на цялото ларго трябва малко повече зеленина. Но като цяло идеята колите да бъдат изведени веднъж завинаги от тази зона заслужава 100+++ похвала.

 • 4
  aleko avatar :-|
  aleko

  От представените проекти за мен лично най-добре изглежда проекта на ЯРД, за който никой не говори. Все пак това пространство, веднъж оформено /или съсипано/, ще остане така векове и правнуците ни ще го ползват. Трябва нова визия, нова идея за излагане на археологията, която споменатите проекти не притежават. Видях номинираните за първите места проекти - тъпи, скучни, традиционни, соцреализам отвсякъде, нов седмоъгълен пето...ник, като че ли авторите им не са прескочили поне до Вергина, за да видят изключителния музей на Филип Македонски и да се засрамят.

 • 5
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  Премахването на трамваите ще е грешка - Ботев в момента е ад и трябва да има второ трасе.

 • 6
  galio avatar :-|
  galio

  Изцяло ЗА пешеходна зона!

 • 7
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  До коментар [#5] от "anihilator_jack":

  И не само, Витошка е доста голяма - две спирки с трамвай. Ако си купиш нещо трябва да го мъкнеш или да вървиш пеша от единия край до другия на затворения участък.

 • 8
  dun avatar :-|
  dun

  До коментар [#1] от "xalikarans":

  най-важното е стратегически центърът да се осовобождава от автомобили и да се превръща в удобно и БЕЗОПАСНО място за хората...

 • 9
  galio avatar :-|
  galio

  [quote#7:"Нефертити"]Витошка е доста голяма[/quote]

  10 мин пеша са предизвикателство вече ли? може би да слоцат от ония елеваторни лента, та да не се налага на никой да ходи изобщо.

 • 10
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  Ужасни проекти тип скопие 2014. Пак правим неща, които западът се е отказал да прави защото саа грешни преди 30 години още. За да има живот на един голям площад той трябва да е транспортен възел. Така както този площад е бил преди 44-та и е бил сърцето на живота тогава. Така както сега е попа, орлов мост, университета - места където винаги има много хора, правят си срещи, събират се и тн. На ларгото пък е постоянно пусто - и след ремонта пак никой не се задържа там.

  Св Неделя просто имаше нужда от освежаване и от махане на паркинга пред шератон. Трамваят не пречи, даже можеше да се засили като се пусне линия и по стамболийски. Повече трафик - повече живот за площада.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK