Камикадзе в БСП

Камикадзе в БСП

Гласуването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС постави на карта и правителството, и прореформаторската част от партията

38619 прочитания

© Капитал


Самоубийствен жест, политическа евтаназия, рядко нагла и арогантна демонстрация на всевластие, безскрупулен реваншизъм,  шокираща кулминация на дългогодишната подмяна на публичната политика с олигархични договорки, национален преврат и мафионализиране, краят на демокрацията.

Тези и още подобни определения бяха дадени в изминалите три дни след предизвикалото най-големия политически трус от 1997 г. насам решение на парламента, с което за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) беше избран депутатът от ДПС Делян Пеевски и така  службите за сигурност, прокуратурата и в голяма степен съдебната власт и медиите се оказаха в едни и същи ръце.

Макар че изненада дори и гласувалата го група на БСП, до това решение се стигна след скоростно приети още в първите дни на новия парламент от социалистите и ДПС поправки в Закона за ДАНС, с една от които беше отменено правомощието на президента председателят на агенцията да бъде назначаван с негов указ по предложение на правителството, а с другата изискването за професионален стаж беше заменено с юридически, който пък беше занижен с две години, за да се нагоди към профила на Пеевски. 

С ефекта на атентат

Събитията след решението в петък сутринта, развили се със същата скорост, показаха ефекта му на самоубийствен атентат и за сформираното само преди две седмици правителство с мандата на БСП, и за смятаното за прореформаторско ръководство на партията начело със Сергей Станишев, който в момента е и лидер на Партията на европейските социалисти в Европейския парламент.

За броени часове в петък близо 10 хиляди души, самоорганизирали се във Facebook, се събраха пред сградата на Министерския съвет на антиправителствен протест с мащаб, сравним с тези от т.нар. Виденова зима от 1996/97 г., а лидерът на БСП Станишев и премиерът Орешарски се оказаха под безпрецедентна вътрешна и външна изолация и натиск за оставка.

Още същия ден президентът Плевнелиев се разграничи от решението за избора на Пеевски и обяви, че кредитът му на доверие към правителството е изчерпан. Дипломатическите мисии от САЩ и още няколко европейски страни опровергаха информацията, че назначението му е съгласувано с партньорските служби, недоумение от решението изрази дори лидерът на групата на социалистите в европарламента Ханес Свобода с думите: "Изненадан съм от номинирането от българското правителство на ръководителя на агенцията за национална сигурност. Би трябвало да има по-компетентни."

Заедно с всичко това БСП и ДПС върнаха ГЕРБ в преждевременна битка за властта и й дадоха основания да търси обществена подкрепа за бързи нови избори, на които се надява да спечели по-добър резултат от този на 12 май и отново да поеме управлението на страната. А с нарастващия брой на призивите за свикване на Национален съвет на БСП, на който сегашното й ръководство да бъде свалено, нарастват и шансовете партията отново да бъде овладяна от изолираното към момента крило около бившия президент Първанов и фигури като  Румен Петков и Румен Овчаров.

Така на фона на смазаната и подменена десница смазването и на проевропейската група в левицата не очертава добри перспективи за България.

Блицкриг

Вместо да се захване с обещаните мерки и стимули за икономиката, бизнес средата и регулиране на монополите, още от първия си ден в парламента новото управляващо мнозинство на БСП, ДПС и "Атака" като негова "патерица" се хвърли в подготвяне на почвата за Делян Пеевски, който да оглави агенцията за сигурността и антимафиотската служба. 

Първият ясен знак бе странната активност на самия Пеевски от трибуната на парламента. Докато по време на предишния мандат депутатът от ДПС почти не влизаше в зала и никога не се изказваше, в това Народно събрание той от първия ден обвинява, заплашва, сочи с пръст и раздава присъди.

Последваха безпрецедентно бързите промени в Закона за ДАНС, които я превърнаха в свръхинституция, но почти никой не обърна сериозно внимание на привеждането на изискванията за председателя й в съответствие с фигурата на Делян Пеевски.

В същия стил на "блицкриг" в петък премиерът Орешарски изненадващо предложи извън дневния ред на парламента кандидатурата на Пеевски за председател на ДАНС, която беше обсъдена в групата на БСП и гласувана в пленарната зала заедно с ДПС за не повече от 15 минути.

Часове по-късно президентът Плевнелиев обяви, че снема доверието си от кабинета и лидерите на съставилите го партии, като обясни, че не е наложил вето на отнетото му правомощие спрямо назначаването на ръководителя на агенцията, защото смятал, че избирането му от парламента прави процедурата принципно по-прозрачна. На практика обаче с приетата промяна отпадна ключов аспект на разделението и взаимния контрол на властите в чувствителната сфера на сигурността и борбата с престъпността.

Първите реакции след гласуването бяха на откровен шок, включително и на депутати от БСП. Впоследствие започнаха да се оформят и различни версии за случващото се.

Парчета от пъзела

Заслепени от реваншизъм, излизащ извън нормите на логичното поведение, първа точка в дневния ред на идеолозите на настоящата власт е за лична вендета и разчистване на сметките с  ГЕРБ и пълното им неутрализиране... е едно от шестващите обяснения , в коетоима смисъл, но донякъде. За изпълнението на тази цел със сигурност помага централизирането на службите и овладяването им, но то не отговаря защо за постигането на тази конкретна цел се рискува цялата власт, както на практика се случи. Тази роля можеше да изпълнят и други верни на властта фигури, без да са дотолкова скандално известни, че да взривят обществото.

Освен това независимо от изригването на вулкана на недоволството от демонстрираната с избора на Пеевски за шеф на ДАНС политическа арогантност до момента партия ГЕРБ не се е разграничила от него. Бившите управляващи, които са и най-голямата политическа партия в страната, все още не са формулирали ясна оценка защо Делян Пеевски е неприемлив за такъв ключов за националната сигурност пост, както това направиха други партии.

В интервю за "Дневник" малко след гласуването в петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви с конкурентна доза цинизъм: "Сега чета, че е бил уволняван от Сергей Станишев като заместник-министър. Бях го позабравил." А на въпроса "Наистина ли? Четири години не знаехте, че той е най-крупният собственик на медии, че те се финансираха частично с държавни средства от КТБ и че само ви хвалеха?", отговаря:

"Както виждате, аз не се меся в медиите... Ако една медия е решила да пише хубаво днес, тя ще го напише."

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който е пък основният обект на нападките на Пеевски от трибуната на парламента, също не аргументира ясно какъв е проблемът с избора на депутата от ДПС за ДАНС. Други представители на ГЕРБ, които се изказват през последните три дни, отчетливо заобикалят същността на проблема, а използват обществения скандал като повод за атака почти само към БСП.

Като трети отправен момент анализатори посочват факта, че в медиите, контролирани от КТБ и Пеевски, отчетливо липсват негативни публикации не само срещу Ахмед Доган, но и срещу бившия президент Първанов.

В "исторически план" тази медийна империя започна да се очертава в края на мандата на НДСВ с покупката на пресгрупа "Монитор", институционализира се като такава при тройната коалиция, когато стана ясно, че държавата с парите на държавните предприятия на практика я подкрепя срещу медиен комфорт и атакуване на политическите опоненти и конкуренти в бизнеса.

Този "политически Франкенщайн"  обаче придоби колосални размери и доминираща роля именно при управлението на ГЕРБ, когато държавните пари в КТБ се удвоиха, а Делян Пеевски и Цветан Василев не получиха от правителството на Бойко Борисов само това, което не поискаха.

Извън парламента

Ясна позиция за избора на Пеевски изразиха от "Демократи за силна България" (ДСБ) и партия "Движение "България на гражданите".

Радан Кънев, който пое председателския пост на Иван Костов до избора на нов лидер на партията, заяви, че поставянето на Делян Пеевски за председател на ДАНС е арогантен знак за превземането на българската държава и на българските институции от мафията. Според Петър Москов, член на ръководството, ГЕРБ не може да бъде част от гражданското възмущение, защото "в последните 4 години в желанието си да овладеят цялата власт, целите финанси и цялото общество ГЕРБ отгледа този Франкенщайн". Двамата поискаха и оставката на Орешарски, тъй като носи лична отговорност за предложението, с което поиска от парламента избирането на Пеевски.

В неделя пресконференция даде и лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева, която представи декларация на ръководството на партията, с която се иска "оставка на коалиционното правителство на ДПС, БСП и "Атака", както и промени в Изборния кодекс. "Г-нПеевски е продукт не само на настоящото мнозинство. Той стана възможен, благодарение на подкрепата и на правителството на ГЕРБ. Той в най-голяма степен олицетворява модела, обслужващ политическия картел вече трето правителство, чрез концентрацията на медийна, икономическа и политическа власт – модел, на който "Движение България на гражданите", се казва в позицията на партията.

Отговорът на Орешарски: оставката е безотговорност

В неделя, когато протестът пред сградата на Министерския съвет продължи за трети пореден ден с искане за оставката на Министерския съвет, правителствената пресслужба разпространи ново изявление на премиера Орешарски, в което той заявява, че "подаването на оставка в този момент е лесно лично решение, но е крайно безотговорно поради опасност от нова дестабилизация на страната, невъзможност за подписване на споразумение с Европейската комисия за следващия програмен период и загуба на милиарди евро европейско финансиране, стабилизиране на енергийната система и решаването на спешните проблеми за обществото ни".

Със същото изявление той покани на среща в 14 часа в понеделник представители на протестиращите и на неправителствените организации, подписали петицията срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. 

"При избора на председател на ДАНС търсехме силна фигура, която би могла да предприеме решителни действия по отношение на ширещата се контрабанда. Фигура, която би могла да окаже натиск върху контрабандата и мащабните практики за отклоняване на ДДС. Обществените реакции показаха, че предложената кандидатура е обществено неприемлива", посочва още премиерът, като добавя, че "законът го задължава" да внесе предложение за председател на ДАНС, като за целта ще проведе серия от срещи и консултации, така че да намери обществена подкрепа за новата фигура, която ще предложи.

БСП в кръгова отбрана

В петък лидерът на БСП се опита да защити избора на Делян Пеевски по начин, който допълнително разбуни духовете, включително и в партията му, като го мотивира с мащаба на срастването на престъпността на държавата, което добило безпрецедентни размери. "Делян Пеевски има волята и желанието да работи за държавата. Аз съм убеден, че ще се постарае", заяви Станишев.

Това е и последният му личен коментар по темата. Ден по-късно, в събота, от парламентарната група на БСП съобщиха, че ще подкрепят решението за нов кандидат за шеф на ДАНС, като в същото време остават на позицията, че според тях Пеевски е достоен избор за поста. "Ние подкрепихме кандидатурата на г-н Пеевски за председател на ДАНС с ясното съзнание, че днес на България е нужна силна и решителна личност, която да обяви и действително да проведе война с организираната престъпност и корупцията, да спре милиардите изтичащи в контрабандни схеми и да пречупи връзката между мафията и различни политически и икономически кръгове в страната", се казва в съобщението.

Различни фигури от БСП обаче, както и организации публично настояха за свикване на Национален съвет на партията и смяна на сегашното й ръководство. Такъв призив разпрати в неделя организацията на БСП в район "Витоша" в столицата. "На 12 май 2013 г. почти милион български граждани се довериха на нашата партия. Гласувайки за нас, най-малкото, което са очаквали, е месец по-късно да получат Делян Пеевски за директор на ДАНС. Този политически неадекватен акт взриви общественото мнение и силно разклати доверието в правителството, подкрепено от БСП", пише в декларацията на организацията, която настоява за оставката на Станишев заради опита му заедно с министър-председателя Орешарски "да поверят националната сигурност на отечеството в ръцете на Движението за права и свободи в лицето на олигарха Делян Пеевски".

Депутатът Георги Кадиев, който не участва в гласуването в петък, коментира в профила си във Facebook: "С предложението за Пеевски ние показахме най-неприятното лице на политиката - задкулисните сделки и игри. Предадохме каузата и младите хора на улицата ни го показаха ясно. Те не са криминални елементи, нахъсвани от други партии. Те са хора, искащи нормална държава."

През 1992 г. в подобна ситуация беше първото демократично управление на страната от СДС. Заради мнозинството си само от един глас в парламента, то беше зависимо от депутатите на ДПС, която тогава се смяташе за част от демократичната алтернатива на бившите комунисти, а архивите на Държавна сигурност все още не бяха отворени. След като не се съгласи с безпринципни искания и получи закана от Ахмед Доган  за "ляв депесарски шут", правителството на Филип Димитров поиска вот на доверие от парламента и беше свалено от БСП, ДПС и т.нар. "сини мравки", отцепили се от СДС.

Самоубийствен жест, политическа евтаназия, рядко нагла и арогантна демонстрация на всевластие, безскрупулен реваншизъм,  шокираща кулминация на дългогодишната подмяна на публичната политика с олигархични договорки, национален преврат и мафионализиране, краят на демокрацията.

Тези и още подобни определения бяха дадени в изминалите три дни след предизвикалото най-големия политически трус от 1997 г. насам решение на парламента, с което за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) беше избран депутатът от ДПС Делян Пеевски и така  службите за сигурност, прокуратурата и в голяма степен съдебната власт и медиите се оказаха в едни и същи ръце.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


75 коментара
 • 1
  ss avatar :-|
  SS

  БСП досега винаги е успявала да се държи на повърхността благодарение на носталгично настроените червени бабички ,а напоследък и на обгрижваните от тях мангали ! С мамин Дилянчо обаче Серж им приши такова гюле , че най после ще потънат , а ако се разцепят на части от непосилната тежест ще е още по добре !!!

 • 2
  kiki2000 avatar :-|
  kiki2000

  Орешарски като видя дебелия и се скри зад старата комунистическа тактика: започна да плаши народа с призраци - дестабилизация, срив на енергийната система, загуба на пари от Европа.... дрън, дрън. Все едно това има нещо общо с избора на Пеевски! Дестабилизацията вие я докарвате, господа, с малоумните си политически решения! Орешарски да си седне на четирибуквието и да направи нещо по въпроса за икономиката и стандарта на живот на хората, вместо да кадрува некадърно в сферата на сигурността и да си играе с огъня/народа/, защото накрая няма да се усети как ще изгори като факла!

 • 3
  bestbuy avatar :-P
  За да останат ХОРА в България.

  Мисля ,ч е скандалът тепърва ще се разраства... Такъв автогол дори моят любим Левски не може да си вкара..

 • 4
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat

  До коментар [#1] от "SS": Толкова си далеч от действителността в Социалистическата партия, че и представа си нямаш. И далеч по големи катастрофи сме преживявали, но за тази Станишев ще плати. С кариерата си.

 • 5
  juliano95 avatar :-|
  Julian Mall
  • -11
  • +159

  Дневник, мириса на предсрочни избори пак взе да замъглява обективността ви. ББ каза пределно ясно, че изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е все едно за директор на агенцията за защита на детето да бъде поставен педофила Владо Кузов.

 • 6
  ss avatar :-|
  SS

  До коментар [#4] от "kardinalat":

  О мархаба бе кардиналче (нали тъй се поздравявате вече?) - мой познат (дългогодишен ваш кадър) вече хукна на пожар към София !!! Що ли ?

  Ами нали Серж се заобгради с грижливо отгледани от него кадри (как ви беше лафа - за кадрите ?) Че сте преживявали и по големи катастрофи - сте , ама в едни по други времена , а сега сте във времето на серГей лобито - и от любимата ви стойка - в партер с ДПС отърване няма !!!

  ПП И колкото повече мърдате повече ще ви боли - до пълното сливане !
  Литекс и ЦСКА не се обединиха ама вас само това ще ви спаси от пълно унищожение , т.е. ДПС да ви вземат марката (вашият електорат измира а техният е сигурен) !!!

 • 7
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  Сега е моментът да се разбере, че хората имат право да не са съгласни с някой персонални назначения на политиците!
  Делян Пеевски има толкова много пари зад себе си, че ще прави "бизнес" с всяко едно правителство!
  Хората се чувстват предадени от всички политици! Не бяха СДС, НДСВ, царе... биячи, СИКаджии, Висаджии, ГЕРБ... все производни на БКП и най-вече, на икономически кръгове! Пари, пари и пак пари ще управляват! Няма какво да се залъгваме, така е в цял свят!
  Илюзия е че политическата сцена ще се промени! Но нека хората изразяват несъгласието си винаги!
  А ако при всеки протест във Франция или Гърция правителството падаше... там щяха да имат избори всяка седмица! :)))

 • 8
  zdra4 avatar :-|
  zdra4

  "смазването на проевропейската група в левицата "
  Както се видя, такава няма. Като винаги има група на азиатщината.
  Колко пъти трябва да се настъпва мотиката ?!?

 • 10
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#6] от "SS": Надей се !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход