Стойнев обяви седем мерки за по-евтин ток

Новият модел за ценообразуване е готов, от 1 юли се очаква намаление с до 5%, обяви министърът икономиката

Част от мерките бяха предложени от служебния министър на икономиката Асен Василев (вляво) още през март, а наследникът му Драгомир Стойнев обяви още няколко
Част от мерките бяха предложени от служебния министър на икономиката Асен Василев (вляво) още през март, а наследникът му Драгомир Стойнев обяви още няколко    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Част от мерките бяха предложени от служебния министър на икономиката Асен Василев (вляво) още през март, а наследникът му Драгомир Стойнев обяви още няколко
Част от мерките бяха предложени от служебния министър на икономиката Асен Василев (вляво) още през март, а наследникът му Драгомир Стойнев обяви още няколко    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

На фона на масовите протести министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви седем мерки, които трябва да свалят цената на тока с 5% от 1 юли. Новият модел ще бъде официално представен във вторник в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). До края на тази седмица законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание. "Очаквам от 1 юли новите цени на тока да са факт", каза Стойнев. 

Новите мерки

Исканията за по-ниски сметки на тока бяха в основата на протестите през февруари и не са акцент на настоящите искания (и съвсем други протестиращи), които са срещу липсата на прозрачност при взимането на решения в кабинета и зависимостта му от олигархичните кръгове в държавата.

Намаляване на "студения резерв" е първата от тези мерки, т.е.  резервираните мощности в енергийните производители, които служат да покрият евентуално рязко нарастване на потреблението или излизането от експлоатация на някоя основна мощност. Още служебният министър Асен Василев беше обявил, че количество на резерва се намалява от 1040 на 840 МВ. Стойнев обясни, че държавата ще организира търгове за изкупуване на тока по пределна цена, която ще се определя от регулатора. Досега практиката беше Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да закупува студения резерв от всички централи вместо само от най-евтините.

Втората мярка е прекратяване практиката да се изкупува цялата произведена енергия от заводските централи по преференциални цени. Тази мярка също беше лансирана от Асен Василев в края на март, когато той предложи скъпата електроенергия да се изкупва само когато тя надвишава консумацията на самото предприятие. Така ще се избегне практиката на някои предприятия основно да работят, за да продават скъпа електроенергия, а за собствени нужди да купуват по-евтин ток от регулирания или свободния пазар. Асен Василев беше обявил, че тази мярка ще спести около 50 млн. лв. годишно от кафявата енергия, която от НЕК са длъжни да изкупуват. 

Ограничаване на печалбата

Третата мярка за намиране на резерви в системата е насочена към оптимизация печалбата на дружествата в енергийния сектор, в това число електроразпределителните дружества. Стойнев поясни, че това ще става чрез ограничаване нормата им на възвращаемост. През изминалата седмица Велизар Киряков от Асоциацията на производителите на екологична енергия заяви, че нормата на възвращаемост трябва да се мотивира за всички участници в енергийния сектор, и даде за пример ТЕЦ "Бобов дол", чиято норма е 12%. Според Киряков в преразглеждането на тези норми имало потенциал за намаляване цените на тока с 10%.

Именно предложената норма на възвращаемост от 5.37% беше основният препъникамък при общественото обсъждане на новите преференциални цени на електроенергия от възобновяеми източници, предложени от ДКЕВР. ВЕИ производителите заявиха, че тя е изначално сгрешена и оттам нататък всички предложени в проекторешението на регулатора цени били опорочени.

Намаляване разходите на електроразпределителните дружества, както и намаляване на признатите загуби е четвъртата мярка, която оповести министърът. Петата е оптимизацията на цените на всички по веригата, а отпушването на износа е шестата мярка. Според Стойнев това щяло да стане, като се създадат възможности скъпият ток да се изнася, а евтиният – да остава в България. Големите индустриални потребители обаче реагираха срещу намерението на Стойнев да намали таксите за износ (виж материала долу).

Приходите от продажбите на CO2 квотите да се използват за намаляване цената на електроенергията, произвеждана от ВЕИ, е последната мярка, която министърът оповести. От края на миналата година България продава т.нар. безплатни квоти за въглеродните емисии по Европейската схема за търговия с емисии. За 2012 г. приходите са около 22 млн. евро. "Някои хора може би ще ги заболи много от тези мерки, но ние сме поели ангажимент да въведем нов, справедлив модел на ценообразуване на електроенергията" заяви пред журналистите Драгомир Стойнев.