Пътната карта е една: Оставка на правителството. Избори.

Ако протестът няма бързо постижими цели, противниците му ще надвият

Емоционалното възнаграждение, което младите, работещи, четящи, протестиращи хора с техните бебета получиха, е невероятно. Да видиш, че не си сам, че съмишлниците ти от социалните мрежи съществуват в плът и кръв и са повече, отколкото си си представял, е страхотно и обнадеждаващо чувство.

Но спонтанността, която е силата на този красив протест, е и неговата слабост. Спонтанните процеси са застрашени от по-бърза ентропия. Ако протестът няма бързо постижими цели, противниковите му сили ще надвият. Днес видимият провокатор е "Атака", изкуствена креатура на сегашната политическа върхушка, и неслучайно трети, дървен крак на коалицията БСП-ДПС. Утре вероятно ще се добавят автентични поддръжници на обещания от правителството подкуп във формата на 5% намаление на цените на тока, например. После ще надделеят интелектуални съображения. Примерно, не участвам в протеста, защото някои хора крещят "Долу турците" или "внимателно, хора, да не върнем ГЕРБ".

Това изчакват Орешарски, Станишев и сие – протестът да се умори и да изгуби своята категоричност. Колкото по-ясна и концентрирана е целта – оставка на правителството, толкова по-големи са шансовете за успех.

Правителството на Пламен Орешарски трябва да си тръгне незабавно и затова има няколко аргумента.

Първо. Ако започнем от конкретното събитие, което взриви търпението на смислените хора, а именно назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС – то не беше грешка. Беше логичен продукт на силите, балансите и целите, кодирани в дизайна на сегашния кабинет. Продукт, който е неприемлив и грозен, защото е съчетан с безкрайна наглост и пренебрежение към всичко, което протестиращите на площад "Независимост" представляват. Самият премиер Орешарски говори за грешка, но има предвид само публичния ефект, който иначе съзнателно взетото им решение е предизвикало. Дори псевдо-извинявайки се в парламента днес, Станишев и Местан не показват да са разбрали, че е неприемливо "мутра, да бори мутрите" (метафора). Те и нямат тази цел.

Пеевщината е в ДНК-то на този кабинет. Той не беше съставен с цел да стабилизира страната и да преследва мерки за справяне с моралната, политическата и икономическата криза. Доказателство е как се кроиха министерствата. Не да обслужат провеждането на политики, а за да се постигнат баланси в разпределението на баницата. Какво друго е създаването на министерството на корупцията с легално име "На инвестиционното проектиране"? Сякаш някой не е успял да раздели паричния поток от обществените поръчки в строителството и се е стигнало до – вие вземете това, за нас цепим друго. Какво друго показват първите политики на тази власт – връщане на пушенето, овладяване на силовите служби, реабилитиране на Държавна сигурност.

Толкова. Подходът и целите на тези хора са прозрачни. Те са генетично несъвместими с желанието на избирателите за нормализация и перспектива за децата им.

Второ. С нула доверие, няма нещо, което това правителство да може да свърши, а някое следващо да не може. Договарянето на средствата от следващия бюджетен период на ЕС, което Орешарски посочи като аргумент, беше започнато от служебния кабинет и може да бъде довършено от подобен. Всичко останало от пръв приоритет или е свързано с подготовка на нови избори или е въпрос на провеждане на политика – в енергетиката, в социалната сфера, в образованието. В първия случай, по-добре кабинет със съзнанието за къс мандат и неподвластен на конкретни политически сили да се грижи за изборите. Във втория отново – правителството доказа, че е подчинено, а политическите сили зад него, че преследват укрепването на собствените си схеми, а не политики за общо благо.

Трето. С всеки изминал ден пеевщината ще търси да се окопава и да става по-силна. Това е рефлекс. С малки промени в този и онзи закон, с малки, анонимни назначения в този регулатор или онази областна управа. Няма как улицата да контролира всеки злонамерен ход на държавния апарат, овладян от хора с нечисти цели.

Днес полицаите, вероятно също толкова обидени от избора за ДАНС, са по-скоро на страната на протестиращите. Утре те ще имат не само министър, но и заместник-министри, преки началници, които ще са тихомълком назначени от мастърмайндите зад Пеевски. Те ще им дадат друга команда.

Успех на какво?

Тук е важно да се каже какъв резултат се търси и на принципа на обратната индукция, да се направи пътна карта за постигането на целта. ОК, голямата цел е морално управление, което да създаде устойчиви институции, а те да гарантират, че следващите, и следващите управления работят за благоденствието на гражданите, а не за интересите на олигарси. Но в това се състои провала на прехода. По-реалистично е да се поиска в парламента да влезе критична маса от народни представители, която да положи основите.

Раздвоението в позицията на протеста идва от страха, че сегашните изборни правила не позволяват това да се случи и че за много от протестиращите изборът в лицето на конкретни политически партии не съществува.

От тук идват и двата големи компромиса, които застрашават успеха на протестите.

Ето първата теза. Да не пускаме този парламент (това правителство) да си ходят преди да променят изборния кодекс. Да допуснем, че исканите промени са в посока: нови формации, необвързани със сегашната олигархическа върхушка, да бъдат създавани по-лесно; ограничаване на изборните манипулации. Да допуснем, че има консенсус по тях и дебатът по тази нелесна тема не се разводни. Ако знаем как да накараме народните представители - същите, които със замъглено съзнание гласуваха за Пеевски, да ги приемат бързо - чудесно. Но като цяло няма как да назначим котката, която е налапала салама, да пази последното парче, едва издърпано от устата й.

Протестиращите трябва да са готови, че като всяка изкуствена и сложна конструкция тази няма да издържи и по-добрата алтернатива е да се почне начисто – каквото и да значи това.

Втората теза. Да дадем време на политическата алтернатива да се роди. (Защото, каза се, ГЕРБ, която затвърди олигархичните процеси и продължава съжителството си с тях, не е алтернатива). Но моля, времето тече еднакво за всички. Политически "алтернативи" искат и са в състояние да генерират също Корпоративна търговска банка и Пеевски, старите ченгета в БСП, интригантите в ГЕРБ – нима не бяха така създадени Атака, РЗС, Лидер. Яне-Яневци бол.

Състоятелна алтернатива, или ще се роди, или не. И това не трябва да ни "страхува". Ако не сега, то следващият път.

Тези протести направиха видими част от метастазите – контрола над държавните пари, изкористяването на медиите, изолацията на гражданското общество от процеса на вземане на решения. Този протест ражда и алтернативите. Граждански бойкот на неморалните и техните банки и вестници, търсене на отговорност от депутати, лично участие - днес като тяло, плакат и постинг от площад "Независимост", утре като експерт когато се обсъжда политика, в група по интереси, като whistleblower, като някой, който организира нещо. Дали като danybon, която пропагандира каузата за "парите следват ученика", с повече жар от всеки политик. Или като симпатягите, които предложиха да "изгорят" калориите на Делян Пеевски със спорт, защото това е здраве и е по-важна кауза от пушенето на цигари и благоденствието на "Булгартабак".

Това е пътят и по-къс няма. Ако красивите и интелигентните не могат да го намерят, толкова по-лошо, защото мустакатите, с пагоните и микрофоните са го утъпкали.

Каква е гаранцията, че която и да е инженирана инициатива вдясно, или някоя начисто сътворена организация от светли, 30-годишни личности не ще последва съдбата на партиите на прехода? Гаранция-Франция. Единомислие – също Франция. Дори единомислещите протестиращи след дни ще бъдат разделени по въпроса "за после". И това е нормално.

Но трябва да се опитва и докато желанието за истинска промяна е живо, изборите не би трябвало да са притеснение.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


120 коментара
 • 1
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov
  • -18
  • +381

  ОСТАВКА на всички първи страници и във всички все още свободни медии.
  Ако един хвърли камък, това е наказуемо, ако всички го направим, това е гражданска политика.

  Всички на улицата до край !!!

  ОСТАВКА И ОСТАВКА !!!

 • 2
  dobra_55 avatar :-|
  Фатално Привличане
  • -432
  • +37

  и като има оставка, какво? По-добре ли ще стане? Съмнявам се

 • 3
  stoyanvs avatar :-|
  stoyanvs
  • -10
  • +316

  Много добре казано! Вижте какво направиха със зам министрите и също с комисиите в парламента днес. Протестите трябва да продължат.

 • 4
  phill11 avatar :-|
  phill11
  • -15
  • +230

  До коментар [#2] от "Фатално Привличане":

  Ако ти купим кебапчета по-добре ли ще ти стане? А бира искаш ли?

 • 5
  cuam4o avatar :-|
  Ангел

  До коментар [#2] от "Фатално Привличане":

  Напротив. По-добре ще е!

  Най-малкото защото, който и да дойде на власт ще знае, че търпимостта на обществото е много много малка и при грешка ще последва съдбата на Орешарски.

 • 6
  redmoonz avatar :-|
  redmoonz

  Не е проява на особено голяма съобразителност, за да ти стане ясно, че Сидеров е предател. Медиите продъниха телевизорите с обяснения защо това е така и са напълно прави. Прави са и за Станишев и за Пеевски и за Цветанов, но не е в това въпросът. Въпросът е, когато медиите поставят в светлината на прожекторите определени хора, да се запитаме: а за кого медиите НЕ говорят? Кой напоследък противно на природата си НЕ прави отявлени простотии и е по нисък от тревата? Точно така- Бойко Борисов! Откакто си подаде оставката заради 20 платени провокатора, в центъра на събитията са "Болен", "Съргей", главният бушон "Цвъканов" и кой ли още не, но не и Вожда Борисов. Защо? Еми за да се върне сега бат' ви Бойко на бял кон, след като си подаде Орешарски оставката, ето защо!!! Иначе дали щеше да си тръгне толкова лесно (апропо, ако протестите и сега са много заспали, и на Орешарски ще му пратят провокатори, че да има повод да си тръгне- това е най-малкият проблем)? Иначе дали господин Борисов щеше да играе двоен пас със Сидеров и при избирането на правителство и при избирането на Пеевски? Никоя медия не коментира и не анализира факта, че процедурните хватки (негласуванията и нерегистриранията) на групата на ГЕРБ около тези две гласувания не само че подпомогнаха избора, а и бяха ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМИ за да се стигне до този избор! Тези хора явно действат в унисон и се подчиняват на общ шеф, но явно точно това в никакъв случай не трябва да стане ясно на тревопасния електорат!
  Сидеров направи политическо самоубийство, Станишев чрез заиграването си с Пеевски- също. Тези фигури неслучайно бяха жертвани- и без това им беше време. За един (троянски) кон и за един очукан офицер надали някой от архитектите на цялата тази шахматна помия ще пророни сълза. Станишев и Местан може да са всякакви, но не са прости! Казват че са били изненадани от обществената реакция срещу назначението на Пеевски?!? Това са пълни глупости! Всеки човек с повече от две мозъчни клетки беше способен да предвиди тази реакция и фактът че Пеевски беше предложен, че и одобрен въпреки това, говори за това, че тази негативна реакция чисто и просто е била желана. Ако искаха да спечелят поне малко благоразположението на хората, защо не гласуваха поне един нормален закон, а само отявлено лобистки? Защо всеки следващ ход на новото правителство беше по абсурден от предния и нямаше поне нещо за замазване на очите между другото? Отговорът е, че целта на правителството никога не е била да спечели ничие благоразположение, а точно напротив-да се погаври най-целенасочено с хорските чувства, за да ги изкара пак на улицата да протестират! Сега кукловодите трябва само да пренасочат парите за купуване на цигански гласове от БСП/ДПС/Атака към ГЕРБ (от единия крачол в другия) и заедно с повече или по-малко естествените настроения сред избирателите, това ще доведе до един разгромен резултат в полза на ГЕРБ на следващите избори. Мога да се обзаложа, че ще се окаже че цели цигански и не само цигански квартали като по чудо са променили "политическите си пристрастия" в посока ГЕРБ...

  Честито скъпи протестиращи! Вие бяхте употребени, и то два пъти, като статисти във филма "ОТ БОЙКО ДО БОЙКО В ДВА ХОДА"!
  Да- протестите са единственото нещо, което може да помогне в такава ситуация и реално да сваля правителства, но трябва да се научим да излизаме на улицата в момента в който зърнем сопата, а не чак когато са ни я втъкнали до дъно отзад. Това че сме толкова търпеливи дава възможност на кукловодите да предвиждат много лесно и точно реакцията ни, а когато нещо може да се предвиди, може и да се използва. Трагично е, когато използват ЕДИНСТВЕНОТО ти оръжие срещу теб! Спомнете си за какво протестирахте само преди няколко месеца и прибавете и ГЕРБ към анти-БСП/ДПС/АТАКА плакатите, които размахвате, защото си нямате и идея каква услуга правите в момента на тези, които волно или неволно пропускате да споменете!!! Спрете да повтаряте медийната мантра за новата "тройна коалиция", защото коалицията е ЧЕТВОРНА и е адски важно на никой от нея да му бъде спестена критиката!

  Колкото до предстоящите избори- който гласува за БСП, ГЕРБ, СКАТ(Атака/НФСБ), ДПС, РЗС, ВМРО, Кунева и прочее издънки на национал-комунистическото котило, няма какво да се оплаква после! Който гласува за най-малкото зло Борисов, да си спомни какво направи той против статуквото докато беше на власт и колко престъпници вкара в затвора! Спрете да гласувате за доказали се престъпници, само защото има по-големи престъпници от тях- това е върхът на идиотизма!!! Ако сте честни и почтени, заслужавате честни и почтени представители- това е елементарния принцип на демокрацията!
  Оставете тези, които купуват и продават гласове да си купуват и продават и не оправдавайте вашия вот с желание да компенсирате техния. Гласувайте положително или не гласувайте въобще ако няма кой да представи идеите ви, но не гласувайте за зло! Не можеш да гласуваш за зло, пък било то и малко, а да очакваш добро! Нека дойдат нови лица, нови партии- нищо че са малки- ще се коалират, нищо че са неопитни- по добре неорганизиран, но вдъхновен работен хаос, отколкото добре организирана и смазана машина за грабеж!

 • 7
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Не съм очаквал любовта между БСП и ДПС, както и подадения задник на Атака да прераснат в ритуално политическо самоубийство.

 • 8
  dobra_55 avatar :-|
  Фатално Привличане
  • -164
  • +19

  Любопитно какво се иска? Защото ми се струва, че не знаем какво искаме

 • 9
  dobra_55 avatar :-|
  Фатално Привличане

  До коментар [#5] от "cuam4o":

  глупости, нали така си мислихме и досега от февруари насам, а виж какво стана

 • 10
  dreben avatar :-|
  Митко

  До коментар [#8] от "Фатално Привличане":

  Аз искам всеки наглец да бъде изритван от народа чрез подобни протести. Ако друг подлец дойде на негово място отново да бъде изритан. И така ние ще се научим да не сме толкова "толерантни" към идиотиите в държавата, а те ще се научат да си опичат акъла.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход