ДПС поема най-важните парламентарни комисии

Волен Сидеров ще се бори с корупция, на ГЕРБ е предложена тази по правата на човека

Депутатите на ДПС ще оглавят основните икономически комисии в Народното събрание.
Депутатите на ДПС ще оглавят основните икономически комисии в Народното събрание.
Депутатите на ДПС ще оглавят основните икономически комисии в Народното събрание.    ©  Анелия Николова
Депутатите на ДПС ще оглавят основните икономически комисии в Народното събрание.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

БСП и ДПС си разпределиха ръководните постове на почти всички парламентарни комисии, след като Народното събрание гласува състава им днес. Ръководните постове в основните икономически комисии получават депутите от ДПС, а тези от левицата - в сигурността. В четвъртък трябва да се определят членовете само на последните две - по образование и по правата на човека. ГЕРБ не предложи свои представители, защото бойкотираха заседанието на Народното събрание. На партията на Бойко Борисов е предложено председателското място в Комисията по правата на човека. А лидерът на "Атака" Волен Сидеров оглави тази за разследване на корупцията по високите етажи на властта. Останалите председателски постове бяха разпредели между БСП и ДПС.

ДПС получи председателските места на водещите бюджетна, икономическа, енергийна и правна комисии, които ще се ръководят съответно от Йордан Цонев, Алиосман Имамов, Рамадан Аталай и Христо Бисеров. Движението получи председателското място и в здравната комисия - начело на нея застава Нигяр Джефер.

Димчо Михалевски и Светла Бъчварова от левицата ще поемат комисиите по регионално развитие и земеделие. Депутатът от левицата Димитър Дъбов оглави комисията за контрол върху службите за сигурност и СРС-тата.

Преговорите между БСП и ДПС продължиха близо месец и след като в сряда най-после се стигна до гласуване в пленарна зала, изненадващо представителите на движението възразиха срещу две назначения. По тяхно настояване беше отложено конституирането на комисиите по образование и по жалбите, петициите и вероизповеданията. Първоначално управляващите предвиждаха първата да бъде оглавена от "Атака" и дори се спрягаше името на Станислав Станилов, а втората - от ГЕРБ. Хората на Бойко Борисов обаче отказаха да се включат в консултациите. Комисията по жалбите беше гласувана с председател Пламен Славов от БСП, но по искане на Лютви Местан изненадващо резултатът беше отменен. Той настоя още веднъж да се попитат депутатите от ГЕРБ дали окончателно отказват участие в ръководствата на комисиите и поиска за временен председател да бъде посочен Тунчер Кърджалиев. "От ДПС проявиха неочаквана ревност", коментира народен представител от левицата. Социалистите нямат намерение отново да започнат преговори с бившите управляващи. Проблемът с председателското място на комисията по образование бил сходен, но не съвсем. БСП предлага бившият зам.-министър на образованието в тройната коалиция, а сега депутат Ваня Добрева да я оглави.

Едно от възможните обяснения за това, че ДПС "получи" финансовата комисия е свързано с вътрешнопартийните проблеми на БСП. От групата на социалистите единствено Георги Кадиев и Румен Гечев са най-наясно с материята, но единият е с твърд противник на Сергей Станишев, а на другия все още му тежи миналото на министър на икономиката в правителството на Жан Виденов. Иначе един от възможните принципи, по които се определяха председателите на комисиите беше т.нар. кръстосване - ако ДПС е посочил името на министъра, съответната комисия да се оглави от БСП и обратното.    

Председатели на комисиите

Комисията по правни въпроси - Христо Бисеров от ДПС. Заместници - Филип Попов от "Коалиция за България", Хамид Хамид от ДПС и Явор Нотев от "Атака".

Комисията по енергетиката - Рамадан Аталай от ДПС. Заместник-председатели са Явор Куюмджиев от "Коалиция за България", Мустафа Карадайъ от ДПС и Магдалена Ташева от "Атака".

Комисия по бюджет и финанси - Йордан Цонев от ДПС. Заместници - Петър Кънев от "Коалиция за България", Рушен Риза от ДПС.

Комисията за контрол на службите за сигурност, използването и прилагане на СРС и достъпа до данни по Закона за електронните съобщения - Димитър Дъбов от Коалиция за България. Заместници са Камен Костадинов от ДПС, Десислав Чуколов от "Атака".

Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения - Камен Костадинов от ДПС. Заместници са Георги Свиленски от "Коалиция за България", Ердинч Хайрула от ДПС, Деница Гаджева от "Атака".

Комисия по околната среда и водите - Петър Курумбашев от "Коалиция за България". Заместник-председатели са Добрин Данев от "Коалиция за България", Джевдет Чакъров от ДПС, Любомир Владимиров от "Атака".

По европейските въпроси и контрол на европейските фондове -  Младен Червеняков от "Коалиция за България". Заместник-председатели са Деница Златева от левицата, Хасан Хаджихасан от ДПС, Гален Монев от "Атака".

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика - Волен Сидеров от "Атака". Заместник-председатели са Кирил Добрев от "Коалиция за България", Мустафа Карадайъ от ДПС, Илиан Тодоров от "Атака".

Комисията по здравеопазване - Нигяр Джафер от ДПС. Заместник-председатели са Емил Райнов от "Коалиция за България", Тунчер Кърджалиев от ДПС, Димитър Димов от "Атака".

Комисията по труда и социалната политика - Корнелия Нинова от "Коалиция за България". Заместници са Георги Гьоков от "Коалиция за България", Дурхан Мустафа от ДПС, Маргарита Николова от "Атака".

Комисията по земеделието и храните - Светла Бъчварова от "Коалиция за България". Заместник-председатели са Спас Панчев от левицата, Тунджай Наимов от ДПС, Калина Балабанова от "Атака".

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред - Атанас Мерджанов от "Коалиция за България". Заместник-председатели са Красимир Янков от "Коалиция за България", Рушен Риза от ДПС, Димитър Аврамов от "Атака".

Комисията по отбрана - Янко Янков от ДПС. Заместници - Борис Цветков от "Коалиция за България", Четин Казак от ДПС, Илиян Тодоров от "Атака".

Комисията по външна политика - Янаки Стоилов от "Коалиция за България". Заместник-председатели са Румен Йончев от "Коалиция за България", Четин Казак от ДПС, Венцислав Лаков от "Атака".

Комисията по инвестиционно проектиране - Емил Костадинов от "Коалиция за България". Заместници - Йордан Стойков от левицата, Ахмед Башев от ДПС, Магдалена Ташева от "Атака".

Комисията по регионална политика и местно самоуправление - Димчо Михалевски от "Коалиция за България". Заместник-председатели са Борислав Гуцанов от "Коалиция за България", Рамадан Аталай от ДПС, Павел Шопов от "Атака".

Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения - Мая Манолова от "Коалиция за България". Заместници са Йордан Младенов от "Коалиция за България", Сергей Кичиков от ДПС, Адриан Асенов от "Атака".

Комисия по култура и медии - Стефан Данаилов от "Коалиция за България". Заместник-председатели са Николай Петев от левицата, Хюсеин Хафъзов от ДПС, Миглена Александрова от "Атака".

Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта - Христо Монов от "Коалиция за България". Заместник-председатели са Георги Мърков от "Коалиция за България", Нигяр Джафер от ДПС и Иван Димитров от "Атака".
46 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cuam4o avatar :-|
  Ангел
  • - 2
  • + 167

  Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика - Волен Сидеров от "Атака". Заместник-председатели са Кирил Добрев от "Коалиция за България", Мустафа Карадайъ от ДПС, Илиан Тодоров от "Атака".

  Ако не беше толкова тъжно щях да се спукам от смях.

  Нередност?
 • 2
  ivbodo avatar :-|
  Ivan Donchev
  • - 2
  • + 136

  Браво, продължават сами да си го набутват и да ни мотивират все повече!

  Нередност?
 • 3
  simeonov_ avatar :-|
  simeonov_
  • - 1
  • + 117

  А Волен Сидеров който нали говореше,че е опозиция,той какви ще ги върши като председател на комисията по корупция?

  Нередност?
 • 4
  signormavroff avatar :-@
  signormavroff
  • - 4
  • + 94

  500 дни османско владичество?! НЕ! На площада, всички... стига сме стояли като овце и гледаме, как се ограбва и малкото останало в България, мъчно ми е вече за бъдещите ни деца... аман

  Нередност?
 • 5
  paradox22 avatar :-|
  paradox22
  • + 70

  Поради факта, че НЯМА политическа сила, която да оглави протестите, комунягите се усетиха, че могат да продължават да си разиграват коня и да дразнят хората! Реално погледнато в момента НЯМА политически инструмент за свалянето на узурпираната власт... и остава инструментът " НА НОЖ".. а те комунягите винаги се втвърдяват при тази команда.. демек станишев по негови сметки НЯМА как да е ГУБЕЩ.. или ще седи на власт .. или ако се отприщи революция, той се надява на допълнителни гласове от спящите клетки на комунягите

  Нередност?
 • 6
  brick40 avatar :-|
  bricky
  • - 1
  • + 83

  Трябва възможно най-скоро и най-категорично да бъде спрян похода на ДПС към пълно окупиране на властта, ресурсите и финансовите средства в тази страна. Всички на площада! След такъв категоричен отпор да продължават да си правят каквото си искат и да си се поставят където си искат показва само едно - тези хора нямат и никога няма да имат морал, достойнство, съвест, ценности или скрупули, както нямат уши да чуят и разберат РЕАЛНИЯ апел на хората и очи да видят ИСТИНСКИТЕ причини, поради които шести ден ще сме там. Позоваването на буквата на закона с цел търсене на легалност за оправдание на действията, при положение, че цялата тази върхушка е станала напълно НЕЛЕГИТИМНА в очите на суверена, показва пълната им неспособност да управляват за някого другиго освен за собствената си изгода. Такива хора трябва веднъж завинаги да бъдат изпъдени от политиката. Затова - не само излезте на площада днес, но и гласувайте силно, разумно и убедително на следващите избори - защото само с гласуването си можем да изпъдим ДПС от властта!

  Нередност?
 • 7
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично
  • + 53

  Побеснявам още повече!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ах мамичк.........................................

  Нередност?
 • 8
  daks avatar :-|
  ДАКС
  • - 1
  • + 66

  Комисии на ДПС:

  Ето кои ще са председателите на парламентарните комисии.

  Комисия по икономическа политика и туризъм (Алиосман Имамов от ДПС)
  Комисия по бюджет и финанси - Йордан Цонев от ДПС
  Комисия по енергетика - Рамадан Аталай от ДПС
  Комисия по правни въпроси - Христо Бисеров от ДПС
  Комисия по отбраната - Янко Янков от ДПС
  Комисия по здравеопазване - Нигяр Джафер от ДПС
  Комисия по транспорта - Камен Костадинов от ДПС

  Седем комисии ги изброих. Определено най-важните и в сфери с най-много нерешени проблеми и потенциал за злоупотреби от мега ниво. Като изключим вътрешния ред, разбира се.

  И това ако не е ПРЕВРАТ и узупрпиране на властта от ДПС мафията , не знам какво е?

  Нередност?
 • 9
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova
  • + 61

  Още протести-това е реакцията ни!

  Нередност?
 • 10
  today avatar :-|
  Изо Дзадзе
  • - 1
  • + 63

  Защо се молеха за 100 дни кредит на доверие, виждаме, че и 2 седмици им стигнаха да променят закона както им е удобно, и да си назначат удобните хора!
  Става все по-отвратително! Тия всички бяха ли подложени на широк обществен дебат, или понеже никой не е протестирал с/у тях конкретно, се приема, че няма проблем да бъдат назначени?

  Нередност?
Нов коментар