Спешните мерки на кабинета бяха приети и от парламента

Целта им е да е подобри усещането за сигурност и да се създаде по-добра среда за бизнес

Премиерът Пламен Орешарски и част от министрите му присъстваха на представянето на програмата със спешни антикризисни мерки.
Премиерът Пламен Орешарски и част от министрите му присъстваха на представянето на програмата със спешни антикризисни мерки.    ©  Анелия Николова
Премиерът Пламен Орешарски и част от министрите му присъстваха на представянето на програмата със спешни антикризисни мерки.
Премиерът Пламен Орешарски и част от министрите му присъстваха на представянето на програмата със спешни антикризисни мерки.    ©  Анелия Николова

От първото за седмицата заседание на парламента станаха ясни две неща. Едното е, че новата тройна коалиция не е добра колкото ГЕРБ в създаването на паралелен шум, с който да се отвлече вниманието на обществото от наболели въпроси. Премиерът Пламен Орешарски представи в парламента пакет "Стабилизационни и неотложни мерки" с цел да се подобри усещането за сигурност и да се създаде по-добра среда за бизнес.

По същество обаче документът е същият като предложените мерки в седмицата преди да бъде сформирано правителство. Единствената разлика е, че са поставени крайни срокове, а за част от мерките е изготвен и анализ какъв ще е очакваният обхват и колко ще струват на бюджета.

Вторият извод от заседанието на парламента в сряда е, че каквото и да говорят от "Атака", с действията си показва, че са  реален коалиционен партньор на БСП и ДПС. Заседанието на парламента беше бойкотирано от депутатите на ГЕРБ и при положение, че Делян Пеевски няма право да гласува като избран и заклел се председател на ДАНС, именно представителите на "Атака" осигуриха кворум.

Така депутатите отмениха избора на Пеевски за шеф на агенцията за сигурност, прие спешният антикризисен пакет на Орешарски и утвърди членовете на ресорните парламентарни комисии.

Да те разсея с икономиката

Правителството се ангажира със специални мерки за защита на потребителите от компаниите с монополно отношение. Допълнително ще се търсят и начини за подобряване на работата на регулаторните органи. И двата ангажимента трябва да се изпълнят до декември тази година и да се прилагат в пълна сила от началото на 2014 г. Не стана ясно обаче по какъв начин ще се изпълнят тези намерения.

Мерките на кабинета включват и вече обещаните увеличения на еднократната помощ за първокласници, на майчинските, разширяването на кръга от хора, които ще получават помощи за отопление. Правителството ще предложи и дебат за увеличение на минималната работна заплата от 1 октомври, както и връщане на швейцарското правило при осъвременяване на пенсиите от догодина.

"Правителството ще спази програмните си обещания и това ще става чрез оптимизиране на разходите", каза Чобанов. Той обясни, че допълнителните социални мерки, които ще се изпълнят до края на годината, ще са за сметка на съкращаване на други разходи. Така бюджетният дефицит няма да надхвърли заложения в началото на годината.

В заключителното си изказване обаче министър-председателят Орешарски заяви, че държавата е готова да допусне по-висок дефицит за годината, с цел да разплати всички натрупани просрочия към частния сектор. Към края на април централното правителство е забавило плащания в размер на 101 млн. лв. (70% от тях са на Военно-медицинска академия), а още 170 млн. са просрочените дългове на общините. Не стана ясно обаче дали ангажиментът на кабинета е да се платят само правителствените дългове. Срокът за изпълнение на мярката е 30 август тази година.

Икономическият министър Драгимор Стойнев пък очерта няколко мерки за поевтиняване на електроенергията. Той се ангажира да предложи законови промени, с които таксата за пренос при износ на електроенергия да отпадне. По думите му само за една година от въвеждането на таксата България е загубила 1.5 млрд. евро ползи от продажба на алектроенергия зад граница, тъй като таксата е направила българския ток неконкурентноспособен. Другите ангажименти на Стойнев са държавата да намали изкупуването на ток при преференциални цени от заводските електроцентрали, както и постъпленията от продажба на парникови емисии да се насочват изцяло за покриване на част от високата цена на зелената енергия в крайната цена на потребителите.

Дебат между свои

При отсъстваща опозиция, обсъжданията по плана се водеха във формат на партиите, които подкрепят кабинета "Орешарски". Според Любомир Дацов, който бе заместник-министър на финансите в тройната коалиция и на НДСВ обаче представените действия далеч не са изчерпателни за едно програмно правителство.

"Липсват политическите намерения за реформиране на здравеопазването, пенсионната система и другите публични сектори. Точно това щеше да направи програмата на правителството пълна. Вместо  това се афишират само действия, които са неотложни и лесно изпълними", каза той. Дацов уточни, че правителството не може да бъде сочено като единствен виновник за постния си план, защото според него държавната администрация е с разрушен капацитет. Така преди да предприеме каквито и да било мерки, правителството ще трябва първо да укрепи чиновническия състав, а това ще отнеме време и средства.

Обратното начисляване на ДДС отново е на дневен ред

България ще въведе обратно начисляване на ДДС за отделни стокови групи, сделките с които се приемат за рискови. Това стана ясно от изказването на финансовия министър Петър Чобанов пред Народното събрание. "Имаме известна готовност да предложим един метод за предотвратяване на фактически кражби на ДДС, който е успешно приложим в Румъния и може да бъде приложен и в България при съобразяване с националната специфика на законодателството", каза финансовият министър, без да поясни какво точно има предвид.

Консултант по ДДС от водеща румънска кантора обясни, че мярката, която се прилага в северната ни съседка, е именно обратното начисляване на ДДС, като механизмът обхваща всички производители на земеделска продукция. Целта е по този начин да се пресекат измамите с ДДС, които ощетяват бюджета. При този режим фирмите само ще издават фактури за продадените от тях продукти. Дължимия ДДС по сделката обаче ще се декларира и внася от техните клиенти, а продаващите компании ще могат да си приспаднат данъчния кредит, едва след като купувачът внесе обявения данък.

Тази мярка искаше да приложи по адрес на зърнопроизводителите и Симеон Дянков, докато бе финансов министър. Тя трябваше да се гласува през февруари и март, но производителите заплашиха с национални протести. Това наложи тогавашният премиер Бойко Борисов да обещае спешно изплащане на забавените субсидии и отмяна на обратното начисляване в замяна на отказа им от протестни действия.

На борба срещу офшорките

Правителството обмисля и специални мерки за ограничаване на загубите, които държавата търпи от офшорните регистрации. Тази задача беше възложена на финансовия министър, като още на следващото заседание на финансовите министри в ЕС той ще обсъди възможните действия с кипърския си колега. Причината е, че там били концентрирани голяма част от офшорните регистрации на български физически и юридически лица.

Новият председател на бюджетната комисия Йордан Цонев заяви, че държавата трябва да отстрани фирмите с офшорна собственост от търговете за възлагане на обществени поръчки, с аргумента, че трансферите към такъв тип компании са ощетили България с 16 млрд. лв. за последните години. "Няма да приемем абсолютно никакви аргументи, че това ще пресече инвестиционния климат в страната. По-добре без инвестиции, отколкото със заобикаляне на данъчните облагания и изтичане на национален капитал от страната", каза той.

Финансовият министър обаче не посочи какви мерки ще предприеме правителството, защото проучванията по въпроса са в начален етап.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  beriya avatar :-|
  beriya

  Време е да се разбере, че правилата на играта се менят заедно с поколенията, в този смисъл сбъркали са „спешните мерки".

 • 2
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  "Спешните мерки на кабинета бяха приети и от парламента"

  Поправка...:СМешните мерки на кабинета бяха приети и от парламента

 • The Core

  Уплашихте ли се?....

  Днес в парламента се сбъдна китайското проклятие „да живееш в интересни времена“ Премиерът Орешарски излезе пред депутатите, в отсъствието на представителите на ГЕРБ и обяви, че е готов да спаси държавата, икономика и хората, защото има план.

  Този план изглежда е различен от онзи план, който той имаше, когато правителството встъпи в длъжност преди месец. Поне от него е изключена точката с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

  Новият план включва ускорено връщане на ДДС, изплащане на задълженията към бизнеса, които по думите на финансовия министър Петър Чобанов са достигнали 800 млн. лв., увеличаване на стойността и обхвата на мерките за енергийни помощи, повишаване на минималната работна заплата от 1 октомври, индексиране на пенсиите според инфлацията и стъпки против контрабандата.

  Орешарски също така обеща, че цената на тока няма да скочи с 40%, че България няма да загуби 15 млрд. евро от европейските фондове, че дефицитът в бюджета ще намалее и, че енергетиката няма да колабира.

  В подкрепа на тези обещания министрите на икономиката и на финансите се изправиха пред парламентарната трибуна и обясниха, колко тежко е положението. Как парите в бюджета не достигат и как енергетиката е на прага на срив.

  Да перифразираме: Ако правителството падне ни очаква такава криза, каквато никога не е имало. Токът ще поскъпне с 40%, еврофондовете ще пресъхнат, а държавата ще фалира. Звучи страшно. Уплашихте ли се?....

  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1103386


 • 4
  engineer2004 avatar :-|
  Krasimir Petrov

  До коментар [#3] от "The Core":

  Не не се уплашихме....По-скоро са се уплашили тези на които от пет дена им се клатят краката...Българският народ е оцелявал при всякакви изроди....но не всеки партиен член е оставал на власт до края на дните си....а някои са изпадали и в немилост, даже и от своите съпартийци...

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Ще ни спасят иконоиката чрез замразяване на пенсионната възраст! Боже опази! Пак не гласувайте!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход