Добавките в цените на тока падат

Новият модел на ценообразуване ще облекчи малко битовите клиенти, но ще натовари допълнително индустрията

От парламентарната комисия по енергетика поискаха юристите на ДКЕВР да проверят дали удължаването на регулаторния период с един месец не противоречи на европейските директиви. На снимката: Анжела Тонева (вляво), председател на енергийния регулатор, и юристката Милена Миланова, член на комисията.
От парламентарната комисия по енергетика поискаха юристите на ДКЕВР да проверят дали удължаването на регулаторния период с един месец не противоречи на европейските директиви. На снимката: Анжела Тонева (вляво), председател на енергийния регулатор, и юристката Милена Миланова, член на комисията.
От парламентарната комисия по енергетика поискаха юристите на ДКЕВР да проверят дали удължаването на регулаторния период с един месец не противоречи на европейските директиви. На снимката: Анжела Тонева (вляво), председател на енергийния регулатор, и юристката Милена Миланова, член на комисията.    ©  Анелия Николова
От парламентарната комисия по енергетика поискаха юристите на ДКЕВР да проверят дали удължаването на регулаторния период с един месец не противоречи на европейските директиви. На снимката: Анжела Тонева (вляво), председател на енергийния регулатор, и юристката Милена Миланова, член на комисията.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новият модел на ценообразуване в енергетиката вече започва да се облича законодателно, след като промените в Закона за енергетиката (ЗЕ) и Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) бяха вкарани спешно в сряда в парламента. Целта според ДКЕВР и министерството на икономиката (МИЕТ) е чрез тях да не се допусне поскъпване на електроенергията. В понеделник министърът на икономиката Драгомир Стойнев обяви седем мерки, чрез които цената на тока ще бъде намалена с 5% от 1 юли, когато се очаква да започне да действа новият модел.

Друга цел на промените е да се отпуши износът, който сега е блокиран заради високите добавки в цените за пренос на енергия. Новият модел обаче се налага и заради излизането от 1 юли на клиентите средно напрежение на свободния пазар. Това води до промяна на структурата на регулирания пазар, на който ще нарасне дела на енергията, подлежаща на задължително изкупуване.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

15 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 4
  • + 15

  От предложението се вижда, че ще си плащаме зеления ток като попове. Нищо не се предвижда за него. Елементарна сметка на калкулатора на мобилния ми телефон показва, че няма как да се удържи цената, когато слънчевият ток се плаща на фантасмагоричните, издействани по корупционен път цени. Не мога да кажа веднага в коя част на веригата са си пренасочили загубите, но със сигурност скоро работата ще се разпърди наново.

  Нередност?
 • 2
  zamen avatar :-@
  Чарли
  • - 2
  • + 9

  До коментар [#1] от "cinik":

  Абсолютно си прав, скоро ЯКО ще се разсмърди в енергетиката.

  Нередност?
 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 3
  • + 3

  До коментар [#1] от "cinik":

  Има как, не се безпокой.... Системния оператор сега ще има думата при определяне на състава на генериращите мощности в системата...

  Нередност?
 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 2
  • + 3

  До коментар [#3] от "boby1945":

  О.К., от твоите уста....

  Нередност?
 • 5
  bora_bora avatar :-(
  bora bora
  • + 5

  "Новият модел на ценообразуване ще облекчи малко битовите клиенти, но ще натовари допълнително индустрията "

  И какво ще стане?, в крайна сметка ще го плати битовия и ще му излезе през носа!

  Всичко е "танто за кукуригу" важното е лаф да става, дейност да се симулира!
  Малоумни кукувици!

  Нередност?
 • 6
  lazov77 avatar :-|
  lazov77
  • + 4

  "НЕК ще продава ток по свободно договорени цени на доставчиците от последна инстанция (ДПИ), които вече няма да имат право директно да се договарят с производителите."
  Какъв пазар, какви свободно договорени цени, когато производител и потребител нямат право да се договарят или даже да контактуват помеждуси. Това даже не е монопол, защото дори и при монополистите цената определя печалбата, а високата цена не гарантира висока печалба. А най-вредната добавка "корупция" не е променена.

  Нередност?
 • 7
  ijj avatar :-|
  ijj
  • - 1
  • + 3

  Всъщност реалните изменения са 3:

  1) Износът вече няма да бъде товарен с разходи за зелена енергия и когенерация.

  2) Намалява се студеният резерв и се въвежда тръжна процедура за предоставяне на студен резерв.

  3) Средствата от продажбата на квоти за емисии (или част от тях) ще се използват за покриване на разходите за зелена енергия.

  По първата точка въпросът е - това ще доведе ли до възстановяване на износа.

  По втората точка става въпрос за намаляване на студения резерв с около 540 МВт (иначе ако става въпрос за 540 МВтч. - това би било много малко). А според сайта на ДКЕВР, цените за разполагаема мощност са около 17 лв./МВтч. за ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград и ТЕЦ "Бобов дол", или 8,69 лв./МВтч. за ТЕЦ "Варна". Тъй като ще има тръжна процедура, може да се очаква, че ще отпадне студеният резерв с най-високата цена, т.е. намалението на разходите би било с около

  500 МВт х 8760 часа/год. х 17 лв./МВтч. = 74 460 000 лв./год.

  При брутно електропотребление около 35 800 ГВтч./год., това би дало намаление на цената с около 0,2 стотинки за киловатчас. Т.е. малко е, но все пак е нещо.

  По третата точка - използването на средствата от продажбата на квоти за емисии, в статията е спомената сумата от 22 млн. лв., натрупана от досегашната продажба на такива квоти. Но, разбира се, тя тази продажба продължава. Засега в по-малък обем, защото задължението 100% от тези квоти за електроенергетиката да се купуват влезе в сила от 1 януари 2013 г. и централите все още имат резерви от безплатни квоти от минали периоди. Но постепенно тези сумио ще се увеличават. Като се има предвид, че емисиите от електроенергетиката са около 25 - 30 млн. тона СО2 годишно, а текущата цена на квотите в момента е около 4,30 евро за тон СО2, се получава годишна сума от порядъка на 200 млн. лв. Т.е. в случая става дума за суми, около 3 пъти по-големи в сравнение с разходите за студен резерв, които се планира да бъдат спестени. Но друг въпрос е, че тези суми вече веднъж са се отразили на цената на електроенергията - защото централите ги отчитат пред ДКЕВР като разход.

  Нередност?
 • 8
  demian avatar :-|
  Дамян
  • + 3

  До коментар [#1] от "cinik":

  Аз пък от този текст не мога да направя това заключение, защото не видях да се споменава нищо за "таксите за присъединяване" които се въведаха след 1 юли 2012-та и, както се твърди от ВЕИ бранша до 40% от дохода им... ако тези такси останат, би трябвало зелената добавка да се намали автоматично. Защото, когато ни обясняват защо е толкова зелената добавка и каква сума генерира (за всички клиенти в т.ч. и за износ) се получава сума, коятодействително покрива количеството произведена ВЕИ електроенергия умножено по разликата между среднопретеглената преференциална цена и цената на микса на НЕК.
  Събират ли се в действителност такси присъединяване, ако да, къде отиват и каква съма представляват. До сега съм чувал, че тези такси се събират от ЕРП, но не е ясно изцяло ли остават там, частично ли или изцяло се превеждат на НЕК.
  Полагам усилия да се ориентирам в този проблем, но признавам, че абсолютно не разбирам какво се случва.

  Нередност?
 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 2

  До коментар [#8] от "Дамян":

  Съдът ги отмени на последна инстанция преди няколко дена, а алтернативен чалъм за орязване на фантасмагоричните цени още не е посочен.

  Нередност?
 • 10
  demian avatar :-|
  Дамян
  • + 1

  До коментар [#7] от "ijj": забелязах поне един нов момент - държавните електроенергийни мощности вече няма да участват на търговете, а това ще прави НЕК. т.е. връща се регламента от преди 2008-ма, ако не ме лъже паметта.
  Казано с други думи АЕЦ Козлодуй няма директно сам да продава на търг разрешените му (от НЕК?) 30 до 40% потенциал, а това ще прави НЕК със свободния си потенциал (АЕЦ, МИ2, каскадни ВЕЦ) по вътрешно миксирана цена.
  По принцип съм за такова развитие, но само ако НЕК от търговец монополист се превърне в ПРОИЗВОДИТЕЛ, който предлага на пазара (пазарите) своя микс. Казвам "пазарите" защото очевидно още доста време ще имаме регулиран пазар за бита и "свободен" за всичко останало.

  Нередност?
Нов коментар