Съветът за сигурност не стигна до решения
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съветът за сигурност не стигна до решения

Президентът Росен Плевнелиев определи ситуацията в страната като криза, която е "ясен знак, че за пореден път в действията на политическите сили е дълбоко сбъркано".

Съветът за сигурност не стигна до решения

ГЕРБ са за нови избори, БСП, ДПС и "Атака" продължават да подкрепят кабинета

21781 прочитания

Президентът Росен Плевнелиев определи ситуацията в страната като криза, която е "ясен знак, че за пореден път в действията на политическите сили е дълбоко сбъркано".

© Юлия Лазарова


Политическата криза в страната и мерките, които парламентарните партии ще предприемат, за да отговорят на обществените очаквания, ще обсъдят участниците в извънредния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев днес. Той насочи заседанието на КСНС на 14 юни, няколко часа след като БСП и ДПС избраха Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава обявената тема беше "Цялостна концепция за реформата в сектор "Сигурност". Гаранции за публичност и прозрачност при кадровата политика в сектора." След продължаващите шест дни многолюдни протести президентът разшири темите на заседанието до ситуацията в страната и адекватните мерки за излизане от кризата. Днес ще проследим най-важните моменти от заседанието на съвета.

Консултативният съвет по национална сигурност не успя да постигне съгласие по нито една от двете основни теми - политическата ситуация в страната и сигурността. Така може да обобщим резултатите от продължилото близо пет часа заседание при президента Росен Плевнелиев. Началото му беше отложено заради опитите на лидера на "Атака" Волен Сидеров да провокира държавния глава с въпроси и лични нападки, свързани с компроматите, които се разпространяват в някои медии през последните два дни.

След кратка почивка то се проведе, но участниците така и не постигнаха консенсус по темите. БСП, ДПС и "Атака" отново са изразили подкрепа за кабинета "Орешарски", докато ГЕРБ е била за оставка на правителството и провеждане на нови избори. Участниците на заседанието са постигнали договореност темата за националната сигурност да бъде обсъдена на следващото заседание на КСНС. Президентът Росен Плевнелиев обяви след края на заседанието, че определя ситуацията в страната като криза, която е "ясен знак, че за пореден път в действията на политическите сили е дълбоко сбъркано". Той призова политическите партии да намерят този тон и този подход, който да излъчва доверие от обществото. Участниците са се обединили около мнението, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут.

Повече информация очаквайте по-късно на capital.bg и утре в "Капитал Daily"

15.10: Гласът на протестиращите трябва да бъде чут. Това общо разбиране е било постигнато на КСНС, обяви президентът Росен Плевнелиев. Апелът на всички членове на съвета е бил протестите да преминават по мирен и демократичен начин, с призив срещу всяка форма и прояви на агресия и екстремизъм. Обща е позицията, че справедливите и законни искания на протестиращите български граждани трябва да бъдат чути, както и за силен диалог между институцията и гражданите. Бил постигнат и консенсус "да се работи за по-либерален, променен изборен кодекс, който да отстрани проблемите, за които част от хората протестират", каза Плевнелиев.

Президентът определи ситуацията в страната като криза, която е "ясен знак, че за пореден път в действията на политическите сили е дълбоко сбъркано".

Той призова политическите партии да намерят този тон и този подход, който да излъчва доверие от обществото. "Сега не се нуждаем от това да се доказват кой управлява по-добре. Аз в този сценарий няма да участвам", заяви президентът Плевнелиев. Той посочи още, че е очаквал да чуе поне едно предложение за това как ще се върне общественото доверие, но за съжаление оценките на политическите партии са различни. "Днес директно или индиректно бях обвинен, че надскачам правата си. Аз знам много добре какви са моите правомощия по Конституция, едно от основните от тях е да бъда пазител на конституционните ценности на гражданите, аз не съм се отказал да ги изпълнявам. Ще подкрепям всяко едно решение и всеки един законопроект, който е в интерес на гражданите", подчерта още президентът.

На заседанието на КСНС се е потвърдило, че БСП, ДПС и "Атака" застават изцяло зад премиера "Орешарски" и няма нужда от избори сега, защото това обслужвало единствено ГЕРБ. ГЕРБ пък категорично заявили, че не работят за дестабилизация, и вярвали, че единственото решение за стабилност били нови избори.

По повод компромата срещу него за източване на фирма "Лонднер" чрез офшорни сметки Росен Плевнелиев категорично заяви, че не притежава офшорни сметки и произходът на доходите му е ясен.

14.41: БСП е против предсрочни избори, стана ясно от изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев след заседанието на КСНС. Той обясни, че единственото прието предложение на това заседание е сериозните дискусии по системата за национална сигурност да се проведат на друго. Той обвини, че основното и непреодолимо противоречие на КСНС е позицията на ГЕРБ, която не признава проведените избори и иска тяхната касация. И повтори, че правителството е изготвило пакет от спешни социално-икономически мерки, които бяха приети от парламенат вчера.

По отношение на протестите Станишев заяви, че ситуацията е революционна от февруари, защото тогава по улиците на България са били стотиците хиляди българи. "Г-н Орешарски се стреми да управлява добре, той показва чуваемост към обществените искания", каза Станишев. Той посочи, че никой няма право да говори от името на всички граждани, защото има много граждани, които са на различна позиция".

14.32: Не се стигна до обща позиция на КСНС по темата за актуалната политическа обстановка, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от агенция "Фокус". Той определи като отрицателни предпоставки за управлението факта, че за първи път едно правителство няма ясно парламентарно мнозинство, свалянето на доверието от кабинета от страна на президента и непризнаванет на изборните резултати от ГЕРБ. На КСНС се сблъскаха две концепции, едната, застъпена от нас, да се даде шанс на кабинета "Орешарски" да реализира плана, който вчера получи парламентарна подкрепа. Част от този план е приемането на изцяло нов изборен кодекс. Другата позиция е изразена от г-н Цветанов - "ние не признаваме този парламент, не признаваме вота на българските граждани от 12 май, затова да се върви незабавно към предсрочни изори", каза Местан.

14.24: Темата за сигурността не е била обсъждана на приключилото заседание на съвета за сигурност, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. По неговите думи ще има нов консулативен съвет за национална сигурност, на който да се дебатира по нея, съобщи агенция "Фокус". Цветанов обяви, че промените, направени от парламента в сектор "Сугурност" "не кореспондират със стратегията за национална сигурност и не кореспондират с духа на работа на президента на републиката, който беше предприел, преди година-година и половина законодателни промени в сектор "Сигурност" - Закона за НРС, Закона за НСО и Закона за военна информация".

Заседанието продължи повече от четири часа.

11.58: Премиерът Пламен Орешарски отказа всякакъв коментар, след като излезе от заседанието на съвета за сигурност.

10.58: Междувременно в парламента, след известни трудности да се събере кворум в началото на деня, депутатите обсъждат създаване на временна комисия за пренаписване на Изборни кодекс. Според агенция "Фокус" предложението е внесено от ДПС и се предвижда тя да е съставена на паритетен принцип с по трима представители от всяка политическа сила. Комисията ще има три месеца да произведе резултат.

10.30: Заседанието на КСНС започна след 15-минутна почивка, наложена заради поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който не позволи нормалното му започване. При второто начало не присъстваха медиите, като информацията е, че на заседанието не се е върнал само лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който напусна срещата по-рано. ГЕРБ се представлява от зам.-председателя Цветан Цветанов.

10.10: Бойко Борисов обвини управляващите, че нарочно правят скандалните назначения, тъй като не могат да измислят вариант да илезнат от ситуацията и да реализират обещанията си за вдигане на заплати, строеж на АЕЦ Белене и др. Според него страната не работи от феврураи насам и единствено се движат няколко проекта, на които той е дал старт. Освен това председателят на ГЕРБ отново видя заговор срещу себе си, както при подаването на оставката му през февруари, като каза че има подготвен сценарий да го вкарат в ареста и убият.

09.45: Президентът прекъсна заседанието, преди да е започнало Президентът Росен Плевнелиев даде 15 минути почивка преди началото на извънредния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) заради невъзможността да започне заседанието, прекъсван от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Той се опитваше да го провокира с въпроси и лични нападки, свързани с компроматите, които се разпространяват в някои медии през последните два дни.

След като няколко минути Плевнелиев не успя да прекъсне Сидеров и да постави начало на консултативния съвет, той даде 15 минути почивка и настоя юристите на президентството дали може да отстрани лидера на "Атака" заради поведението му.

Президентът поиска декларация от Волен Сидеров, че ще позволи нормалното протичане на КСНС, но не получи такова обещание. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна съвета заради отказа на Сидеров той да го направи. Президентът настоя от администрацията да се свържат с него през почивката, за да се върне той на масата. Председателят на парламента Михаил Миков каза на президента, че след почивката може да ги няма и тях.

Още преди началото на заседанието Сидеров заяви, че ще иска оставката на президента, заради документите, които бяха активно тиражирани от медиите на Ирена Кръстева - майка на неуспелия шеф на ДАНС Делян Пеевски. Още миналия петък, когато парламентът гласува назначението му, Плевнелиев излезе с остра позиция и заяви, че кредитът му на доверие към това управление е изчерпан.

В коридорите на президентството лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не може да гледа как всички се гърчат и слушат как Волен Сидеров разваля националния съвет. "Стигам до извода, че БСП, ДПС и "Атака" искат умишлено да паднат от власт", каза той, обяснявайки извода си с назначенията през последните десет дни.

Политическата криза в страната и мерките, които парламентарните партии ще предприемат, за да отговорят на обществените очаквания, ще обсъдят участниците в извънредния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев днес. Той насочи заседанието на КСНС на 14 юни, няколко часа след като БСП и ДПС избраха Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава обявената тема беше "Цялостна концепция за реформата в сектор "Сигурност". Гаранции за публичност и прозрачност при кадровата политика в сектора." След продължаващите шест дни многолюдни протести президентът разшири темите на заседанието до ситуацията в страната и адекватните мерки за излизане от кризата. Днес ще проследим най-важните моменти от заседанието на съвета.

Консултативният съвет по национална сигурност не успя да постигне съгласие по нито една от двете основни теми - политическата ситуация в страната и сигурността. Така може да обобщим резултатите от продължилото близо пет часа заседание при президента Росен Плевнелиев. Началото му беше отложено заради опитите на лидера на "Атака" Волен Сидеров да провокира държавния глава с въпроси и лични нападки, свързани с компроматите, които се разпространяват в някои медии през последните два дни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

116 коментара
 • 1
  Consumer avatar :-P
  Consumer
  • -15
  • +158

  Волен Шикългрубер пак се изцепи!

 • 2
  nightingale123 avatar :-P
  Nightingale
  • -16
  • +144

  Оф Волен защо не вземе да се скрие!? Не разбра ли, че никой не му се хваща на плоските лъжи...

 • 3
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova
  • -15
  • +172

  Ето за такова поведение,Волен получава рубли.Много рубли.Иначе...няма рубли,вино и жени!

 • 5
  teri_beri avatar :-?
  Terry bear
  • -13
  • +158

  Дилърът на Болен Сидеров, явно не го снабдява с качествена стока...

 • 6
  xps avatar :-|
  xps

  Като всички пищат от Волен, да не си правят тайни коалицийки с него, ама когато им е удобен си мълчат....
  То бива двуличие, ама чак пък толкова....

 • 7
  06210311 avatar :-|
  06210311
  • -11
  • +119

  #ignorevolen

 • 8
  deftones avatar :-|
  deftones
  • -155
  • +24

  Интересно дали в в дневния ред на консултативния съвет по национална сигурност освен цирковете на Волен Сидеров влиза и обяснение на президента Плевнелиев за участието му в ошфорни фирми в Кипър?

 • 9
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • -22
  • +154

  [quote#4:"Съни"]Псевдо президентът ни едно заседание не можа да проведе и после как да не му искаме оставката, не е достоен за държавен глава прекалено нерешителен и бездеен е.[/quote]Всички червени боклуци сте смешни и жалки в опитите си да хвърляте кал и по Президента Плевнелиев.

  Той е единствения политик в тази държава на Олигархията с растящо одобрение за действията си от българите!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK