Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

По-дълбоко в кризата

Неспособността на партиите да намерят диалог с президента и помежду си изпразни от съдържание и институцията на съвета за сигурност

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вече шест дни държавата е залята от протести. Тези хора трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги е изкарал. Очевидно е, че протестът не се свежда до една или друга кандидатура

Президентът Росен Плевнелиев

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента не успя да постигне съгласие и не стигна до решения по нито една от двете основни теми - политическата ситуация в страната и сигурността. Така може да се обобщят резултатите (или по-скоро липсата им) от продължилото близо пет часа заседание при президента Росен Плевнелиев в четвъртък.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
115 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  jugozombi avatar :-?

  Това просто не е вярно:

  "... в познатия си стил председателят на ГЕРБ Бойко Борисов напусна обиден залата, след като националистът се обърна с нападки и към него."

  Подмяна на фактите и елементаризиране на позицията на Борисов. Не съм чел по-нататък статията.

  Нередност?
 • За да останат ХОРА в България.
  • - 18
  • + 210

  Президентът направи няколко фундаментални грешки от наивност, мислейки, че мафията на БСП и ДПС ще бъдат нежни и добри агънца, мислещи за бъдещето на България.

  Един наивник на средна възраст, за съжаление.

  Сега е обаче време - той да вземе нещата в свои ръце и да направи всичко възможно това Нар. събрани да бъде разтурено и БСП никога повече да не се връщат на власт..

  Г-н Президент - от ВАС зависи БЪЛГАРИЯ!

  Нередност?
 • 3
  Consumer avatar :-P
  Consumer
  • - 1
  • + 133

  Диалог има, но на ниво далавера, като са неспособни едните през Капитан Андреево към анадола, другите да хващат влака за Москва, а новата версия на Хитлер - в някоя лудница с пижама!

  Нередност?
 • 4
  peyo avatar :-|
  peyo
  • - 2
  • + 100

  За покаянието и прошката на политиците

  (#прошкаНАизборите или #нямапрошка)

  Уважаема политическа класа,

  Излизането на трибуната на Народното Събрание и изричането на думите "извинете, сгреших" не е равносилно на покаяние. И не защото не го мислите като го изричате или защото това е единственото, което бихте могли да направите сега - а просто защото покаяние означава дълбоко вътрешно да осъзнаеш, преживееш и осмислиш грешката си, да склониш глава след това и да оставиш отсрещната страна - суверена - да прецени дали действието заслужава прошка. И понеже си мислите, че това, което направихте днес, е покаяние, ще ви кажа защо то не отговаря на нито едно от критериите за такова.

  Първо - признаване и осмисляне на грешката са две напълно различни неща. Не напразно протестиращите излизаме вече 6 дни. Защото вие продължавате да излизате по телевизионните студиа и във всичките си твърдения да се оправдавате с безсмислени аргументи. Защото не разбрахте, че ние не сме на площада заради личността Пеевски или депутата Пеевски или заради когото и да било. Защото не осъзнахте, че хората не искат просто някаква си промяна. Ние ненавиждаме модела "Пеевски" - т.е. модела пари-медии-олигархия-власт-арогантност-безнаказаност. И ще го ненавиждаме която и политическа сила да се опита да ни го предложи. Също така ще го ненавиждаме и ще протестираме до момента, в който спрем да се съмняваме, че сме представени от хора, които олицетворяват, покровителстват и поддържат, вместо целенасочено да разбиват този модел. Ето защо е безсмислено да продължавате да се оправдавате с други хора или управляващи (ние знаем отлично, че ВСИЧКИ партии са засегнати от този модел или негови разновидности). Също толкова безсмислено е да ни обяснявате как имало закон и по буквата на закона разпределенията на председатели на комисии и областни управители и каквито и да е други политически лица са необходими за представителност на избора на хората. Това означава търсене на оправдание за формална легалност на властта без тя реално да е легитимна - т.е. без тя вече да има онзи кредит, който е получила на предходните избори. Това ви казват хората от площада.

  Второ - преживяването на грешката и скланянето на глава означава човек да спре, да се замисли над действията си и да престане да действа по начина, довел до предходната грешка, за която сега търси прошка. Поне три действия след протестите и отмяната на решението за назначаването на г-н Пеевски показаха, че вие изобщо не сте дорасли, не сте узрели за такова преклонение пред протестиращите. Едното беше опитът за връщането му обратно като народен представител - отново оправдавайки се с някакви букви и изречения в закона без въобще да проумеете какво искат от вас протестиращите. Разберете, че няма значение дали законът пише, че МОЖЕ или пък че в конституцията и законите има слабости, които са ви позволили да се възползвате. Ние очакваме и искаме от вас да НЕ се възползвате - да разберете ценностната и етична страна на проблема и да действате в полза на обществото, а не в полза на лицето, а от там и на модела Пеевски. Вместо това да бяхте разбили много категорично този модел - ето така щяхте да докажете покаянието си и искреността на думите си. Второто действие беше назначаването на зам.-министър на МВР по същата логика и процедура, който беше освободен няколко часа по-късно светкавично, след като се разпространи официално информацията за неговата обвързаност със силова групировка. Действие почти напълно повтарящо първото, въпреки заявеното покаяние. Също така липсата на покаяние се доказва и с факта, че никой нямаше доблестта да излезе и обясни проблема с достъпа на г-н Пеевски до класифицирана информация, с точния му статут при този достъп, със статута му по време на разговорите с вътрешния министър и главния прокурор след изричането на клетвите и със заемането на две несъвместими длъжности за период вече от няколко дни в нарушение на конституцията и закона. И трето - скланянето на глава и покаянието категорично са в противоречие с опитите да се нападат другите власти и институции с цел разпределяне на вината навсякъде, ОПИТ за отнемане на вниманието от проблема и преместване на фокуса на протестиращото общество. Защото когато човек се покайва истински, той не излиза да каже "Да ама този и той е такъв крив..." - той, ако има поне малко доблест и достойнство, просто решава да ЗАМЪЛЧИ и да ОТСТЪПИ настрана. Това би показало не само покаяние, но и уважение към този, от когото търсиш прошка - суверена!

  [Доц. Орешарски е всепризнат експерт финансист и като такъв заслужава добра финансова метафора, за да разбере същността на ситуацията. Понякога ми се иска всъщност депутатите да бяха повече като парите. Звучи малко противоречиво, но да обясня. Парите са средство, което е необходимо на всяко общество, за да може да изпълнява нормално икономическите си функции. Така, както политиците са нужни за определени социални и обществени задачи. Разликата обаче е, че парите имат едно чудесно свойство, което нашите политици не притежават - когато загубиш доверие в тях и стойността, която те се очаква да представляват, можеш да се отървеш от тях и да "избягаш" към друг вид активи. И ако този процес стане достатъчно всеобщ и мощен, цялата парична система може буквално да бъде изметена от липсата на доверие и бягството на хората от нея - до момента, в който не се постигне консенсус за рестарт. При политиците ни нито е възможно да ги убедим, че липсата на доверие означава, че трябва да отстъпят назад заради обезценка на публично заявените им платформи и обещания (по-цинично казано - да пуснат кокала), нито можем да ги накараме да работят за консенсус за рестарт.]

  И накрая - ако искате да получите прошка наистина, трябва да дадете възможност на тези, които се очаква да ви дадат такава, да изразят оценката си за вашето покаяние. Това става на ИЗБОРИ - единственият демократичен механизъм за прошка или наказание, най-общо и грубо казано, спрямо властимащите. Оправданията с безотговорност на такова действие са безсмислени поради една проста причина - много по-безотговорно е да продължиш да сриваш общественото доверие в цялата политическа система, за да задържиш една власт, чийто източник (народът) ясно дава знак, че тя не работи за него, а СРЕЩУ него. Ето заради това ви действие ние ви обвиняваме в липсата на морал в политиката. Освен това, няколко политици и народни представители заявиха, че има купени протестиращи, че протестиращите всъщност били само няколко хиляди, а пък за тях гласували милион... Подобни думи отново показват неискреността на покаянието и невъзможността да получите оттегляне на протестиращите като знак за прошка. Защото по същата логика гласът на президента (морално и нравствено, който и да е той) трябва да е най-силен и да се чува най-отчетливо. Той е избран от най-много хора в сравнение с която и да е партия в парламента. Но вие и това не зачитате. Също така не забравяйте, че успоредно с този милион, гласувал за вас, има още едни 6 милиона. Те не са гласували за вас и може да не са представени, но това не означава, че вие не трябва да се съобразите с тях. И тук е време да си отворите очите -може и 200 да излязат вместо онези над 20 000 от събота и неделя. Не броят е важен, а това, че с липсата на партийна принадлежност и с цялото си гражданско съзнание и ангажираност за бъдещето на децата на това общество (буквално и преносно), те се превръщат в една репрезентативна извадка на цялото общество.
  И не се съмнявайте, че на площадите могат да излязат и милиони - както това е ставало през 90те - просто тогава вече ще е прекалено късно както за покаяние, така и за прошка.

  Искрено ваш,
  Платеният лумпен-протестиращ
  #дансwithme

  Нередност?
 • 5
  socioscan avatar :-P
  socioscan
  • - 1
  • + 33

  Сергей ты кто такой, давай до свидания!
  Етот ден кажды год отмечат буду
  100 грам водку наливать буду ...
  http://www.youtube.com/watch?v=eGMTaHsLcLY

  Нередност?
 • 6
  afca avatar :-|
  Afca
  • - 16
  • + 29

  сутринта преди Консултативният съвет имаше някаква надежда. Обаче след това което стана ми се струва, че само ако Константин Тренчев искара Подкрепа срещу това правителство може да се случат нещата.

  Нередност?
 • 7
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77
  • - 21
  • + 17

  Една пародия на КСНС с явно нежелаещи лица да се случи нещо. От една страна БСП+ДПС - борещи се да запазят властта и имитиращи желание да слушат, но реално не чуват. Има и един Волен, който се вживява в някаква роля на арогантия бек, на който всички са му виновни и борещ се само да си запази ролята на изнудвач. Имаме си и убиден Бойко, който не иска да си играе с тези деца, а тези с които иска да играе, не са в тази детска градина. И накрая президент, който се опитва да бъде добродушен, но в крайна сметка се явява наивен глупак, който не успява да тропне по масата, така, че да се чуе думата му.
  Радвам се, че все пак нещата ще отидат в един момент към това, което аз искам - да си караме следващите 2 години на служебно правителство, просто защото изборите ще бъдат с все по-ниска активност и ще обслужват само големите партии. Не вярвам някой от тях да си мисли, че сега ще има по-висока избирателна активност, просто няма база за това, няма го спасителя, няма я алтернативата, а я няма вече и волята за промяна.

  Нередност?
 • 8
  dorn avatar :-|
  dorn
  • - 2
  • + 89

  [quote#6:"afca"]само ако Константин Тренчев искара Подкрепа [/quote]
  Тренчев ще се намеси само ако види че положението на Орешарски е неспасяемо- да се пише сред победителите , иначе и той е от същото котило на олигархията БСП ДПС и до последно ще се спотайва .
  Иначе си прав -само един ден национална политическа стачка на КНСБ и Подкрепа и правителството ще рухне - работещите хора нямат търпение да го изметът, но им трябва легитимност за спиране на работа което според нашите закони само синдикатите могат да им дадат.

  Нередност?
 • 9
  kirka80286 avatar :-|
  kirka80286
  • - 1
  • + 31

  До коментар [#2] от "bestbuy":
  Споменавате наивност, а вие като цяло... от президента зависила страната, свои ръце... какви свои ръце, моля. Вие знаете ли какви са правомощията на президента в България?

  Нередност?
 • 10
  kam27 avatar :-P
  kam
  • - 2
  • + 42

  Тройната коалиция в действие .Юруш пехливан си показа бабаитлъка с много вазелин

  Нередност?
Нов коментар