Протестът

В новия брой на "Капитал" ви предлагаме нашата селекция от важни текстове - една част са вдъхновени от революцията на мислещите, а другите припомнят как стигнахме дотук

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Всяка вечер сме на площада. Между мощното "Оставка", бодрото "До-виж-да-не" и веселото "Не сме платени, мразим ви безплатно", разговаряме, смеем се, танцуваме. Децата ни рисуват. Протестът ни събра и за да мислим. Да осмислим собствените си възгледи. Да намерим съмишленици. Да се почувстваме силни заедно. Срещите, онлайн и офлайн, ни превръщат в общност. Лепилото е любовта към свободата, правилата и почтеността. Добрата журналистика е важна част от усилията да намерим посоката. Да сринем статуквото и да създадем алтернативи.

В специална секция на новия брой на "Капитал" тази събота ви предлагаме нашата селекция от важни текстове - една част са вдъхновени от революцията на мислещите, а другите припомнят как стигнахме дотук. Как се случи пълната подмяна на интересите на обществото с дневния ред на една алчна групировка. Как се стигна до срастването на публичната власт с частния ресурс, до овладяването на медиите и изолацията на опозицията - политическа, икономическа, ценностна. Какъв е генезисът на явлението "Пеевски". How to на превземането на държавата от мутрокрацията. Да знаем и да си припомняме фактите е важно, защото те са най-силното оръжие на овластените граждани. Големият разказ започва оттук.

Играта е ва банк за олигархична династия

Пътната карта е една. Оставка на правителството. Избори. 

Най-добрите текстове на "Капитал" и "Дневник" за протестите и причините за тях, репортаж от площадите на София през изминалата седмица и анализ на възможностите оттук нататък можете да намерите в новия брой на "Капитал" в събота.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  sa6ka80 avatar :-|
  Мадлен

  Като нямате друга работа стойте си на площада и си хабете гласните струни, това правителство няма да ви чуе, не може една шепа хора да решават съдбата на целия български народ.

 • 2
  blockblock avatar :-|
  block

  До коментар [#1] от "Мадлен":
  [quote#1:"Мадлен"]не може една шепа хора да решават съдбата на целия български народ.[/quote]
  В смисъл, че правителството ли са шепа хора? Е по принцип нали така се управлява. Избират се някакви хора - управляват. Ако се усерат се сменят и така...

 • 3
  brick40 avatar :-|
  bricky

  Това, което не може, е една шепа политици да разрушават с необмислените си действия и олигархичните си интереси съдбата на народа.

 • 4
  john_law avatar :-|
  john_law

  До коментар [#1] от "Мадлен":

  Напротив - всички си имаме друга работа. И затова сме там след 18.30. За разлика от платените дневни протести. И за разлика от платените форумни тролове като теб. Някое друго въпросче ?

 • 5
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  "...протестиращ написа във Фейсбук – "Аз съм за България, където искам да има справедливост, за България, където законът е на страната на невинните и чистите, а не на страната на силните на деня". Искам да знам каква ще бъде адекватната реакция на българските политици и на този простичък призив, дали ще се продължи с политики, обърнати назад към зависимостите в годините на прехода, та чак до комунистическата тоталитарна държава и нейния репресивен апарат.."

  Президентът на Република България ви каза всичко.

 • 6
  dicon avatar :-|
  Димитър Димитров

  До коментар [#1] от "Мадлен":

  Имаме работа. Нямаме проблем със сметките и не ни вълнуват минималната работна заплата и размера на детските надбавки. Не се продаваме. Протестираме защото мафията е хванала за топките правителството. А правителството няма топки за да се справи с мафията и го доказва всеки ден.

 • 7
  sa6ka80 avatar :-|
  Мадлен

  До коментар [#6] от "Димитър Димитров":

  Не ти го пожелавам, но ако един ден останеш без работа и след дълго търсене те назначат на минималната и имаш и две деца, за които да се грижиш, а същевременно си и самотен родител тогава много неща ще те заинтересуват повярвай ми.

 • 8
  davidow avatar :-|
  davidow

  До коментар [#7] от "Мадлен":
  Доста си уплашен от живота, пийни една чаша вода и горе главата.

 • 9
  rasnoa79 avatar :-|
  Bluesky

  До коментар [#1] от "Мадлен":


  [quote#1:"Мадлен"]Като нямате друга работа стойте си на площада и си хабете гласните струни[/quote]
  Заради такива граждани , които не ги засягат събитията и не ги докосват вълненията, няма да има напредък. Протестиращите имат работа, но има и безработни, които са обединени от общ морал и една по-добра визия за бъдещето. Вместо да критикувате тези, които казват мнението си, отидете при тях и кажете своето!
  По-добре ''шепа'' мислещи и активни хора да решават бъдещето, отколкото друга ''шепа'' безразлични да го провалят!

 • 10
  zamen avatar :-P
  Чарли Мишкин

  [quote#1:"Мадлен"]Като нямате друга работа стойте си на площада и си хабете гласните струни, това правителство няма да ви чуе, не може една шепа хора да решават съдбата на целия български народ.[/quote]

  До коментар [#1] от "Мадлен":

  И защо вие дето се уж "повече" не излезете по площадите и да защитите вашите хора от ДПС?
  Малко ви се струват 10-20 000 човека да протестират една седмица срещу правителството ви?
  Кхмерът най добрия приятел на Сидер ага Ибрикчията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход