Самоизяждане

Каквото и да се случи с ръководството на БСП, правителството ще падне. В единия вариант - по-скоро

Позицията на депутата Георги Кадиев не получи подкрепа от пленума и Сергей Станишев все още му е началник, засега
Позицията на депутата Георги Кадиев не получи подкрепа от пленума и Сергей Станишев все още му е началник, засега    ©  Георги Кожухаров
Позицията на депутата Георги Кадиев не получи подкрепа от пленума и Сергей Станишев все още му е началник, засега
Позицията на депутата Георги Кадиев не получи подкрепа от пленума и Сергей Станишев все още му е началник, засега    ©  Георги Кожухаров

Дали Сергей Станишев щеше да подаде оставка като председател на БСП или не имаше значение само за едно важно нещо, извън теснопартийните боричкания - за определянето на скоростта, с която ще падне правителството. С досегашния председател агонията ще продължи още известно време, без него може би ще приключи по-бързо.

Точно кога ще се случи това зависи от няколко неща, едно от които е кога премиерът Пламен Орешарски ще прецени, че повече няма смисъл да търпи негативите от управление, върху което той няма контрол. Ако пък се стигне до избор на нов председател на БСП и той се противопостави на прекалените претенции от страна на ДПС във властта, на задкулисните интереси, олицетворявани от депутата Делян Пеевски например, разривът с движението и разпадът на подкрепата в парламента за кабинета ще са неизбежни, оттам и стабилността на правителството - непредсказуема.

Иначе личната партийна съдба на Сергей Станишев вече ясно се очертава - това е последният му мандат начело на БСП, той ще се стреми следващият конгрес да е максимално отдалечен във времето, поне доколкото това ще му позволи да си намери пост в европейските институции. Европейските избори са в края на май 2014 г. Много по-важна е обаче нагласата на депутатите от "Коалиция за България". Вътрешна опозиция или не, в партията единствено Румен Петков засега е обявил, че "снема доверието си от Пламен Орешарски". Всички останали казват, че целта им е правителството да оцелее, но пътищата за това са различни. 

Запушване на пробойните

Няма гаранция, че евентуалната оставка на Сергей Станишев ще осигури запазването на правителството, но сме длъжни да отстъпим нещо, за да опитаме да успокоим улицата. Това беше позицията на Татяна Дончева на заседанието на Градския съвет на БСП в сряда вечерта. Според нея, дори да се стигне до предсрочни избори, по-добре да стане по този начин, което ще позволи на партията да запази някакво достойнство и шанс за приличен резултат. Столичните социалисти поискаха да се свика извънредно заседание на конгреса в кратки срокове, за да може "в контекста на решенията, свързани с подобряване на организационното състояние на партията и функциониране на нейните органи, да бъдат решени и въпросите с функционирането на ръководните органи, включително и с председателя на партията". Срещу това изречение се обявиха поддръжниците на Станишев, а Янаки Стоилов предложи тълкуване на срока - да стане "в близко бъдеще". В гласуваната позиция има доста красноречиви формулировки за проблемите наред с констатацията за "липса на другарство" - "решения, взимани извън легитимните органи", "липса на диалог" и др. Все пак намерението да се иска оставката на председателя беше отхвърлено с 27 гласа, а и "произнасянето по въпроса" не означава непременно смяна на председателя. 

Румен Овчаров запази мълчание, което беше изтълкувано в сряда от съпартийците му като показател, че председателят на партията води преговори с влиятелния социалист за нещо. Председателят на столичната организация Анна Янева вече беше назначена за зам.-министър на икономиката - тя беше такъв и когато Овачаров беше министър преди шест години. Подобни знаци могат да се търсят и сред разпределението на комисиите в парламента. Някои от вътрешните опоненти на Станишев получиха председателски позиции, като Димчо Михалевски, който застана начело на комисията по регионална политика. Стефан Данаилов пък получи комисията по култура, което не беше очаквано. Младен Червеняков, който не участва в гласуването за избирането на Пеевски начело на ДАНС, ще ръководи комисията по еврофондовете, а Янаки Стоилов - тази по външна политика. Емил Костадинов, който гласува "въздържал се", оглави комисията по инвестиционно проектиране. Станишев обаче не посмя да даде никакви властови лостове на най-яркия си опонент Георги Кадиев.

Тактиката да тушира напрежението в партията, като подхвърля по нещо на силните фигури в нея, беше често използвана от бившия председател на БСП Георги Първанов. Станишев обаче предпочете да отстранява един по един хората, които могат да застрашат поста му, но нямаше как да ограничи напълно влиянието им в партията. За близо 12 години начело на БСП той така и не успя да създаде свой кръг от хора или да стимулира и насърчи в партийното им развитие кадри, на които сега да се опре.

Притеснението на Станишев в днешната ситуация пролича и по начина, по който се опита да я отиграе. Първо той забави с близо седмица свикването на национален съвет на партията, в който можеше да пренесе дискусията още в първите дни след избора на Пеевски и да изпусне парата на вътрешната опозиция. На заседание на изпълнителното бюро във вторник имало опити пленумът да се събере най-рано следващия понеделник. След няколко часа спорове цялото ръководство реши, че ще поиска вот на доверие от съвета в четвъртък, въпреки че за конкретното назначение, както и за по-голямата част от преговорите с ДПС и то научава от медиите. В навечерието на пленума пред софийската организация обаче Станишев промени мнението си и обяви, че не иска да прокарва разделителни линии в партията и ще модифицира формулата, по която ще иска подкрепа от националния съвет. И без това уставът на БСП не предвижда вот на доверие, както и оставката на председателя не се приема от пленума, а от конгреса.   

Плашилото ДПС

Ако има нещо, което може едновременно да дразни членовете и депутатите на БСП и да ги плаши, е отношенията на партията с ДПС. Зависимостта на правителството от подкрепата на движението в Народното събрание възпира част от вътрешнопартийната опозиция да бъде крайна. Спомените от самосвалянето на кабинета на Жан Виденов през 1996 г. - 1997 г. за някои все още е пресен. Историята беше припомнена и по време на заседанието на градския съвет в сряда. От своя страна Сергей Станишев подклажда тези опасения, както и страховете, че ако мърморенето на социалистите се засили, движението ще оттегли подкрепата си за кабинета "Орешарски". Преди две седмици пред червените депутати той каза, че ГЕРБ е отправяла преди и след изборите по-изгодни оферти на ДПС от тези на БСП. 

От страна на движението обаче няма никакви сигнали, че е готово да се оттегли от правителствената коалиция и да намери общ език с бившите управляващи например. Освен това според депутати от ДПС претенциите на партията далеч не са такива, каквито някой оставя да се развихрят в представите на социалистите. Възможно е за пред съпартийците си Станишев да намира удобно оправдание за някои лични решения или кадрови назначения и договорки. Дори и да има натиск от страна на движението, пространството за противостоене на БСП и Пламен Орешарски не е толкова стеснено, колкото изглежда, и поне си заслужава някой да опита. Така както например постъпи премиерът с назначението/уволнението на депутата от социалистическата партия и бивш служител на СИК Иван Иванов, който очевидно има зад гърба си мощната партийна протекция на зам.-председателя на БСП и председател на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите Димитър Дъбов. 

Рецепта за излизане от кризата, в която на Пламен Орешарски се дава по-голяма самостоятелност да работи, написа през седмицата и евродепутатът Ивайло Калфин в блога си. Сега той може без двете партии, но те без него - не, твърди водачът на българската делегация в Европейския парламент. Калфин дава още едно предложение: "Хоризонт. Нека поиска една година (Пламен Орешарски - бел.ред.), след което ще отиде на вот на доверие. Вече му е ясно, че хората и преди това могат да го свалят, ако не е убедителен. Партиите около него трябва да се дръпнат, да не му се пречкат и да го поддържат. Ако трябва, да си правят вътрешните реформи, да искат резултати, но да не се бъркат в управлението. Освен това да се договорят и да изработят нови изборни процедури. Веднага. С участието на ГЕРБ. Да се заемат с упорита, честна и неблагодарна парламентарна работа. Да не кадруват и да не се занимават с лобистки закони. Ако могат. Ако не – да си събират багажа, никой няма да ги търпи."

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


34 коментара
 • 1
  superbg avatar :-|
 • 2
  dane avatar :-|
  dane

  Не се заблуждавайте, господин Калфин - те няма да си събират багажа. Ние сме им го събрали, на цялото каре. Те сега само трупат отгоре в бързината, вече всеки за себе си. Оттук нататък ще е загадка само кой колко свръхбагаж ще плати на чекинга, как ще мине скенера и ще има ли нещо за деклариране след кацането.

 • 3
  32500 avatar :-|
  32500

  Какво може да се случи в БСП-едно голямо НИЩО!Там никога не се е случвало нищо,всичко е дезинформация,замазване,задкулистни игри и САМОГЪЗНИЦИ!!!!!!

 • 4
  dicon avatar :-|
  Димитър Димитров

  Интересното е, че Станишев всъшност не работи за държавата а раздава постове на опонентите си в БКП за да остане той вожда. Вече разсея всякакви съмнения, че от Орешарски зависи нещо. Скоро трябва да очакваме оправдания, че Орешарски бил грешка и да се опита да си измие ръцете с него.

 • 5
  annaking avatar :-|
  annaking

  Ще дойде ден, когато всички комунисти и псевдо социалисти ще си тръгнат.На някои ще бъде потърсена сметка как се е крало, защо корупцията е в такива опустошителни размери и защо на ключови позиции в държавата са се назначавали хора, които според закона трябва да се намират в затвора. Списъка е дълъг, но българския народ заслужава справедливост. Когато тази сбирщина от 240 души приключи жалкото си съществуване ще има 8-мо Велико Народно Събрание.

 • 6
  teoxtreem avatar :-|
  teoxtreem

  До коментар [#5] от "annaking":

  И какво като има 8мо Велико Народно събрание? Много плоско ми се вижда мнението, че с промени в конституцията може да се преодолее корупцията и всичко да стане мед и масло. Дори да се напише, че белите рози от утре стават червени или че всеки гражданин е господар, все ще има някой който да иска да е бог.

  Идеята на конституцията е да конституира властта, да прокламира основите - формите на държавно управление и държавно устройство, ограничаване на публичната власт и гражданските права.

  На мен сегашната конституция ми се вижда доста авангардна и приятна. На моменти дори по-добра и адекватна с решенията си от Западните (според швейцарската конституция коленето на животни се определя със закон).


  Проблемът не е от конституцията, тя е ок...все пак е преписана с мисъл от най-добрите в света. Проблемът е в липсата на демократични ценности, демократични практики, тоталитарното минало(шуробаджанащина) и разбира се мутризацията на обществото.

  Тея проблеми се решават не с промени в конституцията, а с МВР(или ДАНС), следствие, прокуратура и съд....и разбира се с адски много воля.

  Иначе не е проблем да я сменяме конституцията всеки ден. Ще пишем, че от утре всички бели рози стават червени....ех, колко жалко че цветовете не се сменят с драсканици по конституцията...

 • 7
  cons avatar :-|
  conservoir

  Никога не съм гласувал за БСП, но смятам, че е редно да имаме нормална лява партия. Повечето българи имат леви убеждения. Но това което става в столетницата е гротескно. Станишев и тези, които получиха "каузи" от него през изиманалта седмица започват да говорят като едни сатрапи. Вече и външната си легитимност изгубиха (ПЕС сне доверието си) и започват да плашат с режим на тока, ескалиране на насилието, че няма да има еврофондове и т.н. Това е жалко. Щом Румен Петков изглежда като единствен мъдрец сред съпартийците си, значи вече са ударили дъното и дълбаят.

 • 8
  cons avatar :-|
  conservoir

  А върха на отвръщението изпитах след като само дни след катастрофалното назначение на Пеевски инсенираха атака по президента чрез медиите му, после от парламентарната трибуна и след това в КСНС. Координирано. Добре пресметнато. С разделение на труда. Бсп-ДПС-Атака. С какво сме заслужили подобни политици ?!

 • 9
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  До коментар [#6] от "teoxtreem":

  В една нова Конституция трябва да пише, че членове на БКП и техни наследници не могат да бъдат избирани и-или назначавани на държавни длъжности и не могат да участват в ръководството на търговски дружества.

 • 10
  mnim avatar :-|
  Хакуна Матата !

  [quote#6:"teoxtreem"]Проблемът е в липсата на демократични ценности, демократични практики, тоталитарното минало(шуробаджанащина) и разбира се мутризацията на обществото. [/quote]
  Основния проблем е в липсата на ценности. Дори се обзалагам, че повечето от хората не разбират какво значи демократични ценности. Има и друга група, които имат различна ценностна система. При тези обстоятелства , няма как да имаме Демократични практики. Връзката ни с тоталитарното общество си остава достатъчно жизнена. Тези условия са идеалната почва за затвърждаването на мафията във властта.
  Така, че не изработването на нова конституция ще ни помогне да разберем демократичните ценности. Няма да помогне и свалянето на кабинета. И БСП и СДС и ГЕРБ и ....никой от партийната номенклатура няма да помогне на бедните да станат богати . По същия начин ,както богатите страни в Европа ни ползват за пазар и държат в ъгъла - където ни е мястото .
  Когато се научим да мислим и се борим за правата и интересите си, тогава ще дойде и промяната. Т.е всичко си зависи от нас. Другото е преливане от пусто в празно...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход