Болест в здравната каса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Болест в здравната каса

Болест в здравната каса

Пълен административен хаос блокира лечението на пациентите и работата на болниците

Десислава Николова
8868 прочитания

© Цветелина Белутова


Здравният сектор е обзет от пълен институционален хаос вече месец, т.е. откакто новите управляващи влязоха във властта. Пациентите не получават животоспасяващи лекарства навреме, защото служителите очакват управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде сменен и работят още по-бавно, самата каса бави плащанията на болниците, а софтуерът й непрекъснато прави волни или неволни грешки и отказва да отчита лечението в реанимация, на онкоболни и на пациенти на хемодиализа. Никакви важни решения не се вземат от месец, защото надзорният съвет на институцията не работи.

Големият отсъстващ

Надзорният съвет на касата, в който участват представители на държавата, работодателите, синдикатите и пациентите, от един месец няма кворум и на практика не работи, тъй като Министерският съвет все още не е намерил време да смени досегашните представители на държавата в него. Така е блокиран целият контрол върху работата, управителя и част от плащанията на здравната каса, които се одобряват от надзора. От контролния орган зависят всички решения за извънредни разходи на болници и на сумите за самата институция.

В същото време никой не знае кога управителят на касата д-р Пламен Цеков, който беше назначен от парламента от квотата на ГЕРБ, ще бъде уволнен, въпреки че слуховете за това са изключително упорити. Единственото сигурно е, че лекарският съюз от февруари досега продължава да иска оставката му заради методиките за лимит на лечението (отменена от съда) и за плащане на медицинските изделия, за която Комисията за защита на конкуренцията препоръча да не се взема предвид. Новото парламентарно мнозинство още преди месец даде ясно да се разбере, че възнамерява да извърши рокада и в НЗОК, но все още тя не се е състояла.

Паричният въпрос

В здравния сектор от един месец текат слухове, че плащанията и протоколите (рецептите за безплатното скъпо струващо лечение) се бавят заради липса на пари. Въпреки че в тях няма нищо вярно, целият хаос допълнително се нагнетява.

Абсолютно всички трансфери от бюджета към здравната каса, които е трябвало да се извършат през юни 2013 г., са преведени. Става дума за 230.3 млн. лв. и това отговаря на предварително заявените средства от НЗОК, съобщиха от Министерството на финансите. За същия период на миналата година са били преведени 221 млн. лв.

От здравната каса увериха, че във вторник е насрочено заседание на надзорния съвет, въпреки че не са наясно кой ще присъства от името на държавата. В надзора по традиция са двамата заместник-министри на здравеопазването, директорът на НАП и представител от икономическото министерство.

Две висящи бездействия

В началото на годината здравната каса въведе две методики. С едната бяха въведени лимити за броя пациенти и диагнози за лечение в болниците. С другата здравната каса реши, че ще плаща само най-евтини импланти при операции, а ако искат по-скъп, пациентите ще си го купуват сами. Първата методика беше отменена от Върховния административен съд, но надзорният съвет на здравната каса все още не е е решил как ще се плаща без лимит. По методиката за имплантите КЗК излезе със становище, че касата трябва да я отмени. Това обаче също не се е случило над лимита.

Така в момента болниците са изправени пред спирала на трупане на задължения, тъй като повечето от тях са извършили дейности и чакат те да им бъдат платени с решение на надзорния съвет.

"Към вчерашна дата имаме преминали и изписани пациенти, за които здравната каса ни дължи 664 хил. лв. Освен това чакаме 202 хил. за 101 пациента без здравни вноски", коментира д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването (държавните болници) и директор на университетска болница "Св. Анна". Той допълни, че ще сезира за забавянето на плащанията здравната комисия на парламента.

Нов бъг в системата

От май беше въведена и нова версия за отчитане на болници, но тя също създава проблеми. Електронното отчитане към здравната каса не работи по вина на институцията, допълва Димитров. Грешките в софтуера са такива, че той изхвърля точно най-скъпите процедури – реанимация, хемодиализа, кардиохирургия, ортопедия или накратко казано – всички дейности, в които има операция, спешна помощ, лекарство или имплант. През целия уикенд от НЗОК работили заедно с болничните програмисти, за да отстранят грешките, но те продължават да се случват.

"Всекидневните проблеми с отчитането водят до изключително натоварване на персонала и възникване на излишно напрежение", коментира д-р Явор Дренски, председател на Сдружението на частните болници и директор на "Токуда болница София".

От здравната каса отбелязаха, че може би софтуерът е малко по-труден, но няма големи грешки в него.

Според Пламен Таушанов обаче доскоро надзорният съвет на НЗОК непрекъснато е гласувал извънредни средства за справяне със софтуерни проблеми. По думите му проектът за софтуера на здравната каса с консорциума BULL е приключил, но те не са прехвърлили собствеността на НЗОК. "На последното заседание през май управителят поиска 400 хил. лв. за допълнително адаптиране на софтуера, но му отказахме", казва Таушанов.

От НЗОК обещаха да коментират подробно как работи и чия е информационната система на касата във вторник.

"На фона на тежката политическа и икономическа ситуация в момента болниците са изключително затруднени, защото забавянето на финансирането на извършената от тях дейност и вложените средства – труд, медикаменти, консумативи и др. – възпрепятства разплащането с доставчици", отбелязва д-р Дренски.

Лабиринт за борба с пациентите

Здравната каса има информационни системи, дори няколко, платени със заем от Световната банка, но това не помага на болните да получат по-бързо лекарствата си, без да трябва да пътуват, да чакат за направления, пред лекарски кабинети и комисии (виж инфографиката). Сега безвластието в касата бави още повече процедурите.

Лабиринтът до получаването на скъпо струващото и животоподдържащо лечение се извървява от около 500 хил. болни (от рак, множествена склероза, диабет, хепатит, други редки болести) на всеки шест месеца, а самото разкарване на болните трае поне около два месеца, вместо автоматично да бъдат обработени рецептите им, ако има нужда.

Ако целта на тежката бюрокрация е да се пестят разходи за лекарства и пациентите да си ги купуват сами, в част от случаите касата успява. Напоследък протоколите се бавят от две седмици до месец, а може и повече. В случая обаче става въпрос за скъпи медикаменти, които пациентите няма как да си купят сами и част от тях прекъсват терапията си. Пациентите смятат, че забавянето е заради НЗОК.

"Имаме сигнали, че протоколи закъсняват от две седмици до един месец и това нарушава нормалното провеждане на лечението", отбелязва Десислава Раянова, председател на Асоциацията на хората с множествена склероза.

От организацията на пациентите с онкологични заболявания отбелязват, че от началото на годината не могат да убедят здравната каса, че повечето пациенти са на химиотерапия на период от 28 дни, а не на 30-31 и трябва да вземат предвид това. "Закъсненията са измисляне на нова медицина и опропастяване на лечението", смята Евгения Адърска, председател на АПОЗ.

"Поредното забавяне на протоколите беше в края на април - началото на май. Имахме пациенти, които останаха без лекарства, и това се повтаря на всеки шест месеца. Процедурата е изключително тромава и тежка за пациентите. Бихме искали здравната каса да обработва документите за един месец, за да не бави лечението", отбелязва Ваня Добрева, председател на асоциация "Хипофиза".

Според представителите на пациентските организации е логично здравната каса да си изработи механизъм, по който навреме да обработва документите и да удължи на 1 година срока на протокола.

Встрани от това, че няма наказани за забавено лечение, освен ако пациентите не решат да съдят НЗОК, заради липсата на заседания на надзора съществува проблем с лекарствата за рак. Пламен Таушанов, представител на пациентите в надзорния съвет на здравната каса, съобщи пред "Капитал", че заради липсата на надзор все още не е взето решение да се отпуснат още 17 млн. лв. за тези продукти и това натоварва болниците. Съществува и още един проблем – тези средства се взимат от перото за лечение на българите в чужбина и наистина трябва да се вземе решение.

Как пациентът получава скъпоструващо лекарство от здравната каса
Преглед на оригинала

Здравният сектор е обзет от пълен институционален хаос вече месец, т.е. откакто новите управляващи влязоха във властта. Пациентите не получават животоспасяващи лекарства навреме, защото служителите очакват управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде сменен и работят още по-бавно, самата каса бави плащанията на болниците, а софтуерът й непрекъснато прави волни или неволни грешки и отказва да отчита лечението в реанимация, на онкоболни и на пациенти на хемодиализа. Никакви важни решения не се вземат от месец, защото надзорният съвет на институцията не работи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  galya_119 avatar :-|
  Dante

  Колко онкоболни трябва фатално да пострадат от това забавяне за да се направи нещо по въпроса?!?! Както винаги всичко ще се случи след загуба на човешки животи....

 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Здравната каса ми прилича на злокачествен тумор.

 • 3
  dr_doolittle avatar :-|
  Dr_Doolittle

  'Здравната' каса в сегашния си вид е патерица и донор на политическата класа. Няма правителство от 2000 година насам , което да не е злоупотребило с парите на осигуряващите се . Не случайно всички независимо от цвета не желаят да я раздържавят и да премахнат монопола с допускане и на други фондове. Не може да има реформа в здравеопазването без да се удари шамар на политическата класа с отнемането на средствата им от прасето-касичка

 • 4
  epoc avatar :-|
  epoc

  До коментар [#1] от "galya_119":

  Има ли значение колко, след като на НЗОК не й пука?

 • 5
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  освен ,че политиците крадат здравни вноски ,другия фактор е ,че са много ниски осигуровките на хората ,не можеш да искаш всичко безплатон и веднага ,а да плащаш осигуровки по 10-20 евро ,на фона на 300-400 средно за европа .Освен това маса от пациентите ,които иначе силно претендират за нарушени права през миналите години ,са били тотално неосигурени ,такива са поне 25-30% от болните днес ,тези хора освен ,че са крайно безотговорни съобразно общата солидарност ,са безотговорни и за собстевното си здраве ,освен ,че те са били неосигурени ,тези хора не са преминавали и задължителни профилактични прегледи ,които са им и безплатни ,никъде по света застрахователите и НЗОК не поемат никакво лечение на хора ,които нямат направена профилактика със задължителен набор изследвания ,защото е установено ,че е много малък процента на изтървани хора с тежки диагнози по вина на медиците .Тези пробойни в системата водят до тотална безотговорност и огромни разходи за системата ,време е вече да се отнеме всякаква възможност за поемане на скъпи лечения за пациенти ,които не са внасяли вноски с години и не са правили задължителни прегледи ,всички те трябва да си поемат сами скъпото лечение ,за да не товарят останалите хора ,които са били редовни и не са виновни ,за това ,че някой е бил безотговорен ,по същия начин стои въпроса и със задължителни имунизации ,отказа от поставянето им трябва да лиши такива родители и децата им до вссякаква безплатна мед помощ ,щом те си поемат рисковете ,ами да си плащат ,защо обществото трябва да плаща ,за изгъзиците на някой ,лично аз като лекар съм заразен от морбили от дете без задължителна имунизация ,след което развих за 2 дни диабет ,кой е виновен в случая ,защото се оказва ,накрая ,че аз съм потърпевш от безотговорността на пациента ми и това остава така .

 • 6
  gost22 avatar :-?
  gost22

  Основен фактор е липсата на конкурентна здравна каса, както и на здравни застраховки. Сега държавата събира едни пари от народа и си ги разпределя както И нареди лобито. При частни каси и застрахователи, ще се противопоставят едни частни интереси на други и нещата ще се пооправят (не че ще цъфнем и ще вържем, ама няма да има такова яко източване, което е и целта).

 • 7
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  "Пациентите не получават животоспасяващи лекарства навреме, защото служителите очакват управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде сменен" ?!?!?

  Той да не ги раздава лично. Каква е тази организация и система на управление в която всичко зависи от управителя!? Ние живеем в 2013, не в средните векове. Сега остава и "партиен секретар" да зачакаме ...

 • 8
  malta avatar :-|
  Malta

  и моля най-после да проумеете, господа - производители на лекарства (опаковките са ваши, все пак, освен съдържанието в тях), месеците са най-малко от 30 дни (с изключение на февруари). Т.е. като са ми предписали по каса задължително лекарство, то не може да бъде от 28 хапчета..все едно всеки месец е февруари. Т.е. да си докупувам по един блистер всеки месец..Няма ли тук споразумение между каса и производители?? как мислите?

 • 9
  dane avatar :-|
  dane

  Монополът на касата е отвратителен, но ако се приватизира и дойдат три на нейно място, ще настъпи хаос - заради съдебната система. Всеки ще може да бави плащания, няма бърза писта в съда против това. Съдебната система е в основата на пазара, а там всичко е гнило. И сега касата бави, но, ако са няколко каси, ще имат и конкуренция в бавенето.

 • 10
  oyh53308658 avatar :-P
  oyh53308658

  Мноооооо моля всичко , които си мислят , че при ОПЛ се отива "За едно направление " , да се замислят . Както и "Икономедиа " и др. медии :
  ".....чакат за направления, пред лекарски кабинети..."
  Все пак ОПЛ са първо лекари и извършват прегледи . И дали ще дадат направление , зависи дали не могат да се справят с проблема . Другото могат да си го мислят всички извън кръга на ОПЛ .
  Ако търсите раздавачи на направления , поставете когото искате , дайте му направленията и , одете да си ги получите ,че и без да чакате .
  Също така имате право , когато искате Вие направление без преглед , да отидете при специалиста и той след това да ВИ изследва и консултира с др. специалисти с направления по НЗОК !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK