Кабинетът вече си има и икономически вицепремиер

Даниела Бобева идва от БНБ и е от квотата на министър-председателя

Даниела Бобева е сред доверените лица на Орешарски.
Даниела Бобева е сред доверените лица на Орешарски.    ©  Асен Тонев
Даниела Бобева е сред доверените лица на Орешарски.
Даниела Бобева е сред доверените лица на Орешарски.    ©  Асен Тонев

Ако досега беше сигурно, че финансовият министър Петър Чобанов е номинация на премиера Орешарски, то от вторник има поне още една. Това е Даниела Бобева, която ще поеме поста икономически вицепремиер.

"Утре ще внеса на заседанието на Народното събрание предложението за втори вицепремиер, който ще покрива икономическата тематика. Ще бъде без портфейл, но с много отговорности по координацията на икономическите политики, чуждестранните инвестиции и др.", каза премиерът Пламен Орешарски.

Малко известен факт е, че бъдещият вицепремиер е семеен приятел с министър председателя и се ползва с неговото доверие. Очаква се в нейния ресор на отговорности да попаднат министерствата с икономическа насоченост – на икономиката и енергетиката, на транспорта, земеделието, на труда и социалната политика и на здравеопазването. Тя ще отговаря и намеренията на правителството да създаде по-благоприятна инвестиционна среда, както и да се привличат чуждестранни компании, които търсят възможности за разрастване в региона.

Администратор с дълъг опит

Бобева има дългогодишен опит в държавната администрация. По време на правителството на Жан

Виденов - от април 1995 г. до ноември 1996 г., е била председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции, а в служебния кабинет на Стефан Софиянски е била министър на търговията и външноикономическото сътрудничество и дори участва в  създаването на партия "Съюз на свободните демократи".

След идването на власт на кабинета на Иван Костов става директор на "Международно сътрудничество" в БНБ. Била е вицепрезидент е на Черноморската банка за търговия и развитие със седалище в Солун. Била е и експерт към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие със седалище Париж.

Хора от правителството твърдят, че тя експерт, проявяващ изключителна взискателност към своя труд и този на подчинените си, като се ползва с уважение от представителите на Европейската комисия и експертите в Европейския съвет.

От тази година Бобева е доцент по икономика към Икономическия институт на БАН. Последната й позиция е ръководител на дирекция "Международни отношения и европейска интеграция" в БНБ. Според хора от сектора минус за новия вицепремиер е, че няма експертиза в много икономически области като реален бизнес и енергетика, например.

Изненада в последния момент

При сформирането на правителството Пламен Орешарски обясни, че икономическият вицепремиер се нуждае от един месец време, в което да приключи ангажиментите си към своя работодател. Затова и за този пост да се спрягаха други имена, но по информация на "Капитал" всички те са отказали. Така че най-вероятно назначението на Бобева сега е кризисно. Още повече, че доскоро й се отреждаше поста заместник-министър на финансите с ресори международно сътрудничество и макроикономически политики.

Според икономистът Красен Станчев, цитиран от БНР, финансовият министър Петър Чобанов, вицепремиерът по еврофондовете Зинаида Златанова и Бобева, се очертават като добър екип.

"Това, което трябва да направи този екип, е да удържи финансовата стабилност, дотолкова, доколкото в тази ситуация дори и Дева Мария да бъде назначена за вицепремиер, винаги ще има подозрение, че нещо не е правилно", аргументира се Станчев.

В деня на избора на Делян Пеевски за председтел на ДАНС пък Орешарски обяви в парламента, че в правителството ще има и силов вицепремиер и това ще бъде министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Все още неговият избор не е гласуван официално.