Клиничните проучвания: Бавни и солени

Изпитванията на нови лекарства в България струват твърде скъпо на компаниите, а бюрокрацията ги затруднява

90

дни в най-добрия случай отнема събирането на всички необходими над 40 документа за подаване на заявление за клинично проучване. Поне още 60 дни трае разглеждането на заявлението.
10

хил. евро надхвърля понякога цената за участие на един пациент в проучване в България, тъй като възложителят трябва да плаща всички изследвания и съпътстващите медикаменти, както и да поема разходите за цялото му лечение, което пациентът така или иначе прилага.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  raz0r avatar :-|
  raz0r

  Капитал,
  Имам известна информация по темата и всъщност клиничните проучвания са адски сладък бизнес в България.
  Лекарите се подкупват адски лесно - с конференция и разни други дреболии, защото дори и да се случи нещо неочаквано, в България няма осъден лекар и рискът за тях е оправдан.
  Изобщо всички от фармацевтичния бизнес са наясно, че лекарите са адски продажни. Единствената причина да се оплакват е, че няколко компании се борят за един алел (област, дисциплина) и цената на лекаря се качва.
  Да се върнем на пациентите. Особено раково болните и бедните - убеждаването им да подпишат става много лесно, особено ако лекарят има интерес това да се случи. Тук информирането на болния за рисковете въобще не е на ниво. "Подпиши тия листа", а вътре какво пише... А и представете си раково болен, за който няма лекарства. Като се появи някой, било то и с експериментални лекарства, "настойчиво" препоръчан от лекуващия лекар, който само с половин уста казва, че това всъщност е експериментално лекарство, решението на болния не е много трудно да се предскаже.
  Компаниите провеждащи клинични изпитания даже нямат много лекари на щат. Всичко се минава проформа.
  Администрацията ни, разбира се, е ужасна. Но това всъщност е плюс, защото проследимостта е трудна. Освен това с дребни подкупи и там всичко изведнъж става бързо. Понякога дори кутия бонбони стига.
  Моето лично мнение е, че нямам нищо против тези изследвания да се провеждат в БГ, стига да се спазват правилата и някой да защитава пациента. Такъв всъщност няма и по-пасивните пациенти са експлоатирани. Особено откак тестове тук се признават в ЕС, защото сме вече член.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход