Проектът "Набуко": най-дългата опера приключва

В началото на годината "Набуко" все още изглеждаше, че има шанс

Проектът "Набуко": най-дългата опера приключва

Газопроводът, който щеше да минава през България загуби от конкурентния ТАП

18661 прочитания

В началото на годината "Набуко" все още изглеждаше, че има шанс

© Красимир Юскеселиев


Консорциумът "Шах Дениз 2" най-вероятно ще избере Трансадриатическия тръбопровод (ТАП), вместо "Набуко" за пренос на добивания газ в едноименното находище в Каспийско море. Така десетгодишната история на първоначално обещаващия газопровод отива в историята. Решението на "Шах Дениз 2", в който основни акционери са BP, норвежката Statoil и азерската SOCAR, е било съобщено на конкурентите проекти във вторник. Официалното решение ще бъде съобщено в петък.

Австрийският в Die Presse вече съобщи, че BP, която е основният двигател в консорциумa "Шах Дениз 2", се е отказвала от "Набуко". От BP нито са потвърдили, нито отрекли информацията. "Консорциумът Шах-Дениз ще съобщи до края а юни кой от газопроводите ще избере", са съобщили от компанията пред австрийската медиа. От австрийския участник в проекта OMV също са отказали коментар.

Преди това от съобщение на азерската телеграфна агенция стана ясно, че ръководството на SOCAR ще проведе срещи тази седмица в Атина, Тирана, Рим - трите страни, през които ще минава ТАП. SOCAR ще имат и среща в Будапеща, където вероятно ще се говори за това какви биха били дългосрочните перспективи пред "Набуко".

В официално съобщение на единия от акционерите в Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NGPI) - OMV, публикувано на страницата на компанията преди около час, се казва, че дружеството е било информирано за решението на консорциума "Шах Дениз II", а именно: проектът "Набуко-Запад" не е предочетен за бъдещите доставки на газ към Европа. "Въпреки, че OMV приема решението на консорциума, смятаме, че предложението на NGPI покриваше всички критерии, за да бъде избрано, и беше изключително конкурентно", коментират от OMV. От австрийската петролна компания съобщават още, че въпреки решението за "Набуко", компанията ще продължи да следва стратегията си за диверсифициране на доставките на газ към Европа. "OMV е на мнение, че в проекта бяха вложени работа и всеотдайност на най-голяма висота и за тях ще има отплата от бъдещи проекти", се казва още в съобщението.

В момента акционерите на NGPI заседават, за да се вземе решение какво ще се случи както с проекта, така и със самата компания, съобщиха източници на "Капитал". Най-вероятно решение няма да има днес, но като цяло са обсъждани три варианта.

Първият е компанията да бъде закрита и това да е официалният край на десетгодишните усилия до момента. Вторият вариант е да се запази под формата на проектна компания с намалени разходи и съкратен състав, за да може постигнатото до сега да се използва евентуално в бъдеще. Третият вариант е да се запази компанята в сегашния си вид и да се търсят алтернативни източници на газ, финансиране и трасета. От трите варианта с най-голяма вероятност да се случи е вторият – запазването на малък екип и ноу-хау. "Прекалено много усилия, знания и пари се вложиха през всичките тези години, за да бъде изгубено всичко сега. Европа се нуждае от алтернативни източници на газ и базата на "Набуко" може да бъде използвана", коментират източници на вестника.

Според предварителна информация решението на "Шах Дениз 2" няма тотално да отрече възможността за изграждането на "Набуко". Акционерите в консорциума ще заявят, че когато добивите в Каспийско море се увеличат, то проектът може да се осъществи.

Според близки до проекта решението на "Шах Дениз II" е било по-скоро политическо и това се личало и по противоречивите аргументи, които съпровождали оттеглянето. Така например конкурентният проект TAP бил посочен като по-късо трасе, което в действителност не отговаряло на истината. Друг аргумент бил, че предложените цени за изкупуване на газ от България и Румъния били прекалено ниски, което също не можело да се смята за валиден аргумент. Офертата на България към TAP била още по-ниска. "Набуко" винаги беше определян като политически проект, а истината е, че предпочитанието на TAP стана в услуга на геополитическите интереси на Русия", коментират източници на "Капитал". Решението е било повлияно и от политиката на САЩ за подпомагане на Гърция, за която конкурентният проект TAP е от съществено значение.

ТАП започва от турско-гръцката граница, преминава през територията на Гърция, след това влиза в Албания. Оттам се предвижда възможност за газопровод през Адриатическо море, както и разклонение, което да минава през Хърватска и Черна гора. "Набуко" през тази година беше съкратен и вместо да започва от турско-азерската граница, трябваше да започва от българо-турската и оттам да мине през Румъния, Унгария и да достигне до Австрия. Причината беше, че SOCАR и турската Botas се договориха да изградят газопровод през турска територия.  

Консорциумът "Шах Дениз 2" най-вероятно ще избере Трансадриатическия тръбопровод (ТАП), вместо "Набуко" за пренос на добивания газ в едноименното находище в Каспийско море. Така десетгодишната история на първоначално обещаващия газопровод отива в историята. Решението на "Шах Дениз 2", в който основни акционери са BP, норвежката Statoil и азерската SOCAR, е било съобщено на конкурентите проекти във вторник. Официалното решение ще бъде съобщено в петък.

Австрийският в Die Presse вече съобщи, че BP, която е основният двигател в консорциумa "Шах Дениз 2", се е отказвала от "Набуко". От BP нито са потвърдили, нито отрекли информацията. "Консорциумът Шах-Дениз ще съобщи до края а юни кой от газопроводите ще избере", са съобщили от компанията пред австрийската медиа. От австрийския участник в проекта OMV също са отказали коментар.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


49 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Политиката надделя!

 • 2
  bored2009 avatar :-|
  bored2009

  Лошо. Дано намерят в нашите води, и този път политиците, да не го предоставят на концесия за жълти стотинки.

 • 3
  ceco avatar :-|
  Цецо

  А ако не беше управлявал овчия отдавна да сме вързани. Хубавото е че това скоро ще е факт.

 • 4
  today avatar :-|
  today

  Къде е Гоце Ага, да обясни пак за Големия (шлем ли е, член ли е)?
  Важното е колко е капацитета на интерконектора с Гърция, да можем да взимаме газ от ТАП като изтече договора с Газпром. Разбира се, ако Газпром предложи нормални цени можем и от тях да си купуваме, въпреки нежеланието на част от олигарсите в БСП да има различни доставчици и конкуренция.

 • superbg

  Азерският газ няма да тече по „Набуко Запад", който трябваше да преминава през България, а по алтернативното трасе на тръбопровода ТАП (Трансадриатически газопровод), което преминава през Турция, Гърция и отива в Италия.

  Официалното решение ще бъде оповестено утре или други ден.

  То вече е взето на 21 юни тази година, заяви енергийният експерт Илиян Василев, който даде пресконференция заедно с Красен Станчев, Христо Казанджиев, Димитър Иванов и Алекс Алексиев.

  Това е една „нова Ялта", на която се е разпределяло отново геополитическо влияние, каза още Василев. Той заяви, че представителите на азербайджанската компания Сокар, която е акционер в находището Шах Дениз II, e бил в България тези дни и е имал среща с икономическия министър Драгомир Стойнев. Но информация от нея няма, допълни Василев.

  Енергийният експерт посочи, че решението да бъде избран проектът ТАP е политическо и България е била изоставена от своите евроатлантически партньори. Причината за тази оценка е, че страните през които ще премине TAP вече имат енергийна диверсификация , за разлика от България, която е почти на 90% зависима от руските доставки.

  Освен това България, чрез дружествата си Булгаргаз и Булгартранзгаз, ще загубят от това че руският газ през територията на страната ни ще се транзитира по тръбата на Южен поток. От това ще намалеят приходите на Булгартранзгаз и той ще бъде поставен на колене.

  Вашингтон изоставя Източна и Югоизточна Европа на Русия, каза от своя страна енергийният експерт Алекс Алексиев. Това е една огромна стратегическа грешка, за която САЩ и ЕС ще платят висока цена, каза още той.

  Единственият полезен ход е страната ни е организирането на собствения добив, защото вече няма подкрепа от страна на САЩ и ЕС, заяви Димитър Иванов. Друга стъпка е да се договорят доставки от Румъния, които бяха забранени от предишните правителства.

 • 6
  ceci_ avatar :-|
  ceci_

  Всеки път когато, демократи вземат властта и се опитват да играят на политическата сцена, печели Турция:)
  Благодарение на Костов се случи син поток
  Благодарение на забавянето на Белене ще се случи турски АЕЦ на черно море
  А сега поредно постижение, България е изолирана от новия газопровод.
  Явно такава е ориста на демократа, с мисъл против Русия да развива Турция :)

 • 7
  xm... avatar :-|
  xm...

  До коментар [#5] от "superbg":
  Напълно съгласен с оценката.
  Към аргументацията да не забравяме "изненадващото" отттегляне на Газпром от наддаването в Гърция и обявеното изтегляне на руснаците от Сирия.
  И все баш покрай срещата на Г8.
  Ходи после отричай априори "световните конспирации". Казвам го с горчивина ...

 • 8
  matz avatar :-|
  matz

  ТАП е несъстоятелен проект без пазар. Италианския пазар е пренаситен с африкански газ, а и сега австрииците като пуснат тръба от газохранилището натам тоя газ освен албанци и хървати не знам кой друг ще купува ... демек няма и 10 млн. пазар.

 • 9
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  Така е!

  Защото Набуко беше проект изгоден най-вече за България. А московските предатели са отрязали азерците.

  въобще Олигарски за 1 месец разсипа ужасно много неща.

 • 10
  superbg avatar :-|
  superbg

  До коментар [#6] от "ceci_":

  Това е заради манипулациите и фалшификациите на БСП и ДПС, които подмениха вота на българите.

  Запада няма време за губене както българите, които през 4 години все се клатушкат ту към ЕС, ту към Русия и стават все по-зле и по-зле, защото цените не руските енергоносители междувременно поскъпват все повече и повече. Съвсем по "братски"!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход