EVN заведе дело срещу България

Настоящият модел на ценообразуване на електроенергия е нанесъл значителни щети на българските й филиали, според австрийската компания

192 млн. лв. е загубата към края на май на "ЕВН България" заради задължението да изкупува зелена енергия, заяви изпълнителният директор на дружеството Йорг Золфелнер
192 млн. лв. е загубата към края на май на "ЕВН България" заради задължението да изкупува зелена енергия, заяви изпълнителният директор на дружеството Йорг Золфелнер    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
192 млн. лв. е загубата към края на май на "ЕВН България" заради задължението да изкупува зелена енергия, заяви изпълнителният директор на дружеството Йорг Золфелнер
192 млн. лв. е загубата към края на май на "ЕВН България" заради задължението да изкупува зелена енергия, заяви изпълнителният директор на дружеството Йорг Золфелнер    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Австрийската компания EVN AG е завела арбитражно дело срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове, който е част от групата на Световната банка. В прессъобщението, което компанията публикува по този повод в петък, пише, че делото цели да защити бизнес интересите си в страната. От EVN предупредиха още през март, че ще предприемат подобно действие срещу България заради нарушаване на международните споразумения за инвестиции.

От австрийската компания уточняват, че спорът произтича от действията на българските регулаторни власти и правителството във връзка с ценообразуването на електроенергията и компенсациите за задължителното изкупуване на възобновяема енергия. Според EVN тези мерки са причинили значителни щети  на компанията и нейните филиали. В своето заявление от март, както и по няколко повода след това, от компанията отправиха покана към българското правителство за започване на преговори за постигане на споразумение. До момента обаче опитите за изход от създалата се ситуация не са дали резултат, коментира пред "Капитал Daily" говорителят на компанията във Виена Щефан Цах. EVN има разбиране за това, че България има ново правителство, но въпреки това проблемът се нуждае от бързото му разрешаване.

Цах не пожела да посочи конкретна сума, но съобщи, че вече става въпрос за двуцифрена милионна сума. Също така не посочи за каква сума са претенциите на компанията пред международния арбитраж. От EVN се надяват, че благодарение на арбитража ще бъде намерено бързо партньорско решение за двете страни.

Грешната прогноза

До конфликта се стигна, след като през 2012 г. от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определиха по-ниска зелена добавка, която не можеше да покрие сумите, необходими за изплащане на преференциалните тарифи на ВЕИ централите. Причина за разминаването в данните беше, че от електроразпределителните дружества трябваше да дадат прогнозата си в края на март, а решението на регулатора, базирано на тези данни, беше обявено в края на юни. През тези три месеца опасенията, че ще има нулева година за присъединяване на нови мощности, предизвика скоростно придвижване към реализация на всички заявени за следващите три години проекти. Така вместо заявените от ЕВН прогнозни данни за около 300 мегавата соларни мощности за целия ценови период още преди започването му бяха присъединени двойно повече.

Криви сметки

ЧЕЗ и "Енерго-про" също имат разминаване в данните, но най-голямата разлика спрямо заявения товар се получи при ЕВН, тъй като на тяхната територия са инсталирани най-много зелени мощности. Те не са били взети предвид при съставянето на модела на ценообразуване, който влезе в сила от 1 юли 2012 г. Така разликата спрямо подадените прогнозни стойности трябваше да бъде платена от електроразпределителните дружества. Към края на май месец т.г. от ЕВН отчетоха 192 млн. лева непризнати разходи за закупуване на възобновяема енергия. От дружеството коментираха, че всеки слънчев ден коства на компанията 1 млн. лева.

Становището на енергийния регулатор по проблема, изразено от нейния предишен председател Евгения Харитонова в началото на април, беше, че електроразпределителните дружества трябва да понесат отговорността си за грешните прогнозни товари, които са подали. "Когато някой прави бизнес в България, трябва да го прави добросъвестно", заяви тя в тази връзка на първото заседание на Обществения съвет към Министерството на икономиката и енергетиката, добавяйки, че не може да се вмени вина на комисията, че е базирала модела и добавките в него върху заявените от дружествата стойности.

Неясна развръзка

Непризнатите разходи от задължителното изкупуване на зелена енергия, които генерират ЕРП-тата, ще се преустановят с въвеждането на новия модел на ценообразуване, който би трябвало да влезе в сила от 1 юли. Тъй като обаче още не е приета законодателната рамка, която да регламентира новия модел, е вероятно настоящият ценови период да се удължи поне до средата на юли.

Значително по-неясно обаче е положението с приходите от такса достъп, която наскоро съдът отмени като незаконна.

Таксата беше въведена през септември 2012 г. от ДКЕВР по искане на електроразпределителните дружества, за да компенсира разходите им за изплащане на преференциалните тарифи. По тази линия от ЕВН са събрали 67 млн. лева приходи и от компанията очакват ДКЕВР да вземе решение какво да правят с тези пари – дали ще се връщат на производителите, дали ще се привежда по сметката на НЕК или нещо друго. Ако регулаторът излезе с тълкуване, че тези пари трябва да се върнат на ВЕИ производителите, от ЕВН ще имат питане към Националната агенция за приходите какво следва да се направи с ДДС-то, което от компанията вече са платили върху този свой приход.

Кой ще плати сметката

Казусът с ЕВН не е частен и макар и в по-малък мащаб засяга и останалите две електроразпределителни дружества, които със сигурност също ще търсят начин да покрият тези свои реално платени разходи.

При представянето на новия модел на ценообразуване в началото на миналата седмица от ДКЕВР отчетоха, че има 317 млн. лв. действително извършени разходи за произведена енергия от възобновяеми източници, която не е била включена при ценообразуването от 1 юли 2012 г. От "Енерго-про" очакват непризнатите им разходи за изкупуване на зелена енергия за ценовия период да са около 50 млн. лева, вероятно около 60 - 70 млн. лева ще бъдат разходите и за ЧЕЗ - и така заедно с разходите на ЕВН се получава сумата, заявена от енергийния регулатор.

 

ЕВН в България

Австрийската компания EVN AG притежава в България четири дружества: "ЕВН България Електроснабдяване", "ЕВН България Електроразпределение", "ЕВН България Топлофикация" и "ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп". Компанията стъпва на българския пазар след приватизацията на енергийни дружества в началото на 2005 г. и първоначално бизнес дейността й е насочена в областта на разпределението и продажбата на електрическа енергия в Югоизточна България. През 2007 г. EVN купува "Топлофикация - Пловдив", а след 2009 г. започва да реализира и проекти в областта на възобновяемите енергийни източници. През 2010 г. ЕВН инвестира чрез дружеството "Натуркрафт" ЕООД и в два фотоволтаични парка с обща мощност 2.8 MW, а в Добруджа е предвиден за изграждане вятърен парк за обща мощност 80 MW. ЕВН е и в напреднал стадии в подготовката на проекта ВЕЦ "Горна Арда".

 
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  И тия нагли..не може само да дерете по десет ризи от народа...

 • 2
  dmarkov avatar :-|
  МаркоВ

  Ако бяха така загрижени и за абонатите си, както за печалбите си. Кога ще отпадне таксата за влючване след като са те спрели за неплатени сметки? Колко пари събират с тези такси и за какво? Защото им е позволено разбира се, я да се отрезви малко регулатора и да каже, че така не може да видим тогава. Дали ще бързат така да "режат" и как ще се държат с хора които едвам си плащат сметките, а като ги спрат се тюхкат за таксата, която в повечето случай е колкото сметката им.

 • 3
  bamama_mu avatar :-|
  ръмжо

  Австрийската компания EVN AG е завела арбитражно дело срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове, който е част от групата на Световната банка. ///////////////////////////////// Някой да ги е канил с бъклица и сол и хляб тези колонизатори? Аз не съм! А и целият български народ, май не ги е канил? Отивайте си със здраве и ни оставете на мира! Даже метала който имаше във електропроводите, за скрап да го бе продала държавата, щеше да вземе доста повече1

 • 4
  tyrnokop avatar :-|
  На комунист доверие да нямаш

  Да си ходят в Австрия.

 • 5
  coach avatar :-|
  rangel kozarski

  Интересно ми е следното - ако на вас държавата ви дължи едни милиони вие дали няма да заведете подобно дело? Няма нужда да ми отговаряте.
  Нашите политици разбират само от бой или ако им бръкнеш в джоба. Идеалния вариант е да стане едновременно.
  Така че подкрепям ЕВН...

 • 6
  moro1 avatar :-|
  moro

  До коментар [#3] от "ръмжо":

  [quote#3:"ръмжо"] Някой да ги е канил с бъклица и сол и хляб тези колонизатори? Аз не съм![/quote]

  Покани ги българското правителство, което е избрано и представлява българския народ. Демократично избраното правителство представлява народа си, включително и тези, които не са гласували за него. Та макар и косвено, всъщност ги е поканил българския народ.

  ЕВН не са превзели 1/3 от енергийната карта на България с пушки и ножове, а са го направили според българското и европейското законодателство.

  Ако успеят да осъдят България значи някой държавен чиновник на високо ниво много сериозно е бил оплел конците. И за съжаление ако е така, нито ще се разбере кой е, нито ще има последствия за него, но всички ще плащаме за това.

  Още миналата година по това време, когато правителството на Генерала(Вожда) реши, че разпределителните дружества ще плащат за високите цени на зелената енергия поне на мен ми беше ясно, че това е бомба със закъснител и дори писах за това.
  Голямата грешка на електроразпределителните дружества тогава беше, че не вдигнаха врява навреме. Тогава щеше да се разбере кой е главния виновник за повишаването на цените - а именно огромните мегаватови слънчеви централи, които си изпонастроиха гербаджиите и приближени на правителството за да си продават енергията на цена 0,7лв/квч (и сега в момента между впрочем това тихомълком продължава) - т.е.почти 5 пъти по-висока от цената за продажба на електроенергията. Кой ще плаща разликата? Правителството? ЕВН? Не, народа дето избра хора с акъл за средно образование да го управляват. Кой знае какво са им обещавали ГЕРБ та да си мълчат от дружествата, защото беше очевидно, че за тях това ще са немалки загуби и един ден някой трябва да ги плати.

 • 7
  moro1 avatar :-|
  moro

  ...другият виновник разбира се е НЕК, който е пред колапс, както и тоталният хаос в българската енергетика.

  Но тъй като хората плащат сметките си на дружествата и виждат само това, както и неуредиците и проблемите, които тези дружества им създават понякога, малко се вглеждат по-надалече в проблема. А той е много по-голям и от ЕВН и от ЧЕЗ и от ЕнергоПро взети заедно. Нарича се българска енергийна политика.

 • 8
  detelinka29 avatar :-|
  detelinka29

  Ами време е дипломацията ни да си размърда задника, защото когато става въпрос за много пари, то няма законност. Би следвало да се задейства някакво наше лоби или да се постааят да го създадат, за да има някакъв шанс и за този народ. Писна ми да слушам за кризата в Гърция и отстъплението, което правят, че били прекалили и пренавили ситуацията с Гърция. ЕС не е само тлъста баница на богатите от последния залък на бедните, но и солидарност. Да се лишат и те малко, за да има социална справедливост. Взема се от този, който може да си го позволи, а от този, който няма- не знам какво ще му вземеш. Колко повече да ни заробят? Къде и в коя европейска държава има гарантирана печалба за енергийните дружества в размер на 17%?! Зашо трябва да им гарантираме печалба?!?!

 • 9
  nshopov avatar :-|
  Kobra

  Аре да земете да си го набиете у белите ризки и да си вдигате чукалата от България. Аман от кръвопийци и лихвари!

 • 10
  rkirov avatar :-|
  rkirov

  До коментар [#5] от "coach":
  Няма да ти отговарям , но ще те попитам.
  Всичко ли по договора за приватизация 100% са изпълнили и изпълняват към момента ?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход