"За" България

В Брюксел най-често ме питат защо, при патовата ситуация в парламента, двете най-големи партии в България не работят заедно за подготовката на неизбежните предстоящи избори, пише в блога си еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски продължават вече две седмици.
Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски продължават вече две седмици.    ©  Георги Кожухаров
Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски продължават вече две седмици.
Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски продължават вече две седмици.    ©  Георги Кожухаров

Препубликуваме текста на българския еврокомисар Кристалина Георгиева от блога й

Виртуални и реални приятели всекидневно ме питат дали следя събитията в България и какво мисля за тях. Следя, разбира се – където и да съм по света, с каквото и да се занимавам, като българка и аз се вълнувам от това, което се случва у нас.

Бомбата, която хвърли назначението на Делян Пеевски начело на ДАНС, произведе неочаквано силен положителен ефект върху процесите в българското общество. Непрозрачният избор на спорна личност на чувствителна позиция провокира българите ясно да декларират желанието си да живеят в страна с прозрачни, работещи, обърнати към тях институции. Отприщи се енергията на хората за промяна и с нея – очакването да се отлепим от дъното на Европа, да заживеем по-демократично и по-добре.

Това е чудесно, особено на фона на обидната за народа ни предизборна кампания. Но не е достатъчно. Очакванията за промяна ще се сбъднат, ако енергията на протестите се трансформира от "Долу!" в едно добре премислено "За". За какво управление сме готови да гласуваме? Кой предлага алтернативата на една България, в която властта може да е за лична употреба? Какво конкретно трябва да се направи, за да има работа за повече хора, да е по-добро образованието за децата ни, по-добра грижата за зравето ни и по-голям шансът да живеем "като европейци" – и какво точно значи това? Нека не позволяваме на нагнетената от политически страсти обстановка да ни разсейва от търсенето на отговорите на тези въпроси.

Знаем, че по време на криза невъзможното става възможно – историята е пълна с примери за това. Политически противници намират път към разбирателство (както стана в Италия), непримирими врагове се помиряват в името на националния интерес (споразумението между Сърбия и Косово е най-прясното доказателство). На този фон е разбираемо, че в Брюксел тези дни най-често ме питат защо, при патовата ситуация в парламента, двете най-големи партии в България не работят заедно за подготовката на неизбежните предстоящи избори. Тревогата тук е, че политическата криза у нас може да прерасне в икономическа, което е лоша новина не само за България, а и за все още притиснатия от криза Европейския съюз.

Ако политиката на безмилостно противопоставяне продължи, рисковете за България са сериозни. Гледайки на процесите от Брюксел, моята най-голяма тревога е, че докато се борим с останките от миналото, ние рискуваме да загубим приятели и да си пропилеем бъдещето, да пропуснем огромния шанс, който ни дава членството в Европейския съюз да живеем в страна с върховенство на закона и растящ стандарт на живот. А втори в нашето забързано време може и да няма – светът и Европа вървят напред, те няма да ни чакат да се променим, за да ги настигнем.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


54 коментара
 • 1
  high_heels avatar :-|
  Cherrie
  • -10
  • +171

  Кристалина, ние сме обединени.Гражданите срещу олигархията.
  Разломите ги създават дрОгарите от четирите партии.

 • 2
  stf avatar :-|
  Стефанов

  Г-жо Георгиева, Вие сте точния човек който да обедини и застане на чело на нещо ново и добро в дясното пространство!
  Ново движение, което да поеме управлението на България по пътя който сте задали.

 • 3
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  "На този фон е разбираемо, че в Брюксел тези дни най-често ме питат защо, при патовата ситуация в парламента, двете най-големи партии в България не работят заедно за подготовката на неизбежните предстоящи избори."

  Пределно е ясно на всички, че БСП ДПС и Атака не искат нови избори защото ще получат много по-малко гласове особенно ако се появи читава дясна коалиция, която да не казва СРЕЩУ кого е а ЗА каво е създадена и какво смята да прави.

  БСП ДПС и Атака са се хванали като удавници за този парламент и ще бъде трудно да ги махнем въпреки все новите гафове в управлението и сриването на държавата в момент на криза в цяла Европа.

 • 4
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#2:"Стефанов"]Г-жо Георгиева, Вие сте точния човек който да обедини и застане на чело на нещо ново и добро в дясното пространство! [/quote]Съмнявам се Кристалина Георгиева да има някаво желание да се занимава със създаването на нова партия или обединяване на "дясното" пространство в България, което е раздирано от дългогодишни спорове кой е по-голям демократ.

 • 5
  shumkar avatar :-|
  shumkar

  [quote#2:"Стефанов"]Г-жо Георгиева, Вие сте точния човек който да обедини и застане на чело на нещо ново и добро в дясното пространство[/quote]
  Тъй ли бе аркадаш? Пак "честна" комунистка начело на "дясното"?
  Айде чупка!

 • 6
  shumkar avatar :-|
  shumkar

  Към 5
  Нещо от Позитано и ченгесарията са припряни, нямат време да пробутат нов "проект". За да я пробутат Сталинка им трябват поне 5-6 месеца, а в момента са в цайтнот.

 • 8
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Ако сега властта поддаде, обществото ще разбере, че има модел по който да се противопостави на всяко решение, което не е в негов интерес а цели да обслужи някоя олигархична структура. Но тъй като властта иска да продължи да работи за мафията тя не може да си позволи да отстъпи, защото ако успее да тушира протестите, ще покаже на хората, че техния иначе справедлив устрем за честност в управлението е безсмислен и единствено могат да се подчиняват на властта. Това е форма на диктатура.

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  Отговор: първо защото си мислеха, че без ГЕРБ ще остане по-голяма плячка за делене. Но после се оказа, че социопатът Доган и параноикът Волен хич не са толкова скромни. Особено след като с цената на малко мръснишки номера като този с Пеевски, каквито може да измисли само повредената мозъчна тъкан на един социопат, сега всички са в една лодка женени завинаги...Само един да рече да напусне, лодката се преобръща, а вън го чака 4% бариера....

 • 10
  marker avatar :-|
  marker

  " защо, при патовата ситуация в парламента, двете най-големи партии в България не работят заедно за подготовката на неизбежните предстоящи избори?"
  Ами отговорът е във въпроса: Защото едната партия (а може би и двете) я е страх от неизбежните предстоящи избори и не иска такива.
  Сега партиите от тройната коалиция са се впили като кърлежи във властта смучейки кръвта на народа и няма да се откажат докато не преядат или не бъдат смачкани.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход