Диагноза и лечение извън партиите

Харта 2013 изобличава бутафорната демокрация и проправя пътя към следващото ниво на гражданска и професионална активизация

"Надявам се, че като отвори раните и ги почисти, комисията ще ги предпази от загнояване. Не бива да бъдем отстъпчиви и да кажем, че миналото е погребано, защото то няма да е погребано и ще ни преследва..." Епископ Дезмънд Туту по повод назначаването му за председател на Комисията за истина и помирение в ЮАР, 30 ноември 1995 г.

След четиринайсет дни на протести срещу правителството на Пламен Орешарски то сякаш няма намерение да си ходи. Усилията на част от хората се насочиха в организация на нови демонстрации - в различно време и място, други призовават към радикализация като отчаяна и крайна форма за постигане на целта - оставка. (Идея, която разбира се, трябва да се избягва на всяка цена.) Една трета група от хора - професионалисти в области като право, медии, социални дейности и др., решиха да обединят своите усилия и да предложат смислен начин за излизане от кризата на държавността. Около 60 юристи, журналисти, представители на научните среди представиха миналата седмица "Харта 2013 за разграждане на плутократичния модел на българската държава". Това е документ - позиция, формулировка на ситуацията в момента и призив за съдействие в изработването на план за възстановяване на демокрацията и върховенството на закона.

"Харта 2013" не е програма на протеста и не е крайният сценарий. Тя се определя като независима гражданска инициатива. Документът вече е подкрепен от около 8000 хиляди юристи, журналисти, артисти, представители на научните среди, граждани. Той може да е обект на всякакви критики – конструктивни и обосновани. "Харта 2013" е процес, помагало в обучението по гражданство. Нейната цел е да допринесе за следващо ниво на активизация. "Хартата в условията на революционна ситуация поставя началото на дейности, които ще доведат до разказ за това в какво точно живеем (то не се нарича демокрация), как е станало възможно и как точно функционира. Ако знаем това, знаем и как чрез мерки в система да демонтираме болната паралелна социална реалност", обясни пред "Капитал" един от съавторите й - Мирослава Тодоров, бивш председател на Съюза на съдиите.

Накратко

Целта на хартата е на първо място да изобличи негодността на политическата система, медиите, правосъдието, МВР, банковия сектор и срастването на властта с корпоративни картели (олигархията). "Алтернативен модел на социална организация, проникнал в недрата на болното ни общество и бутафорната ни демокрация", е описанието в хартата. "Независимо от това каква беше непосредствената причина за всеки от многобройните скандали в управлението през последните години – некомпетентност, недобросъвестност, груба криминалност или симбиоза между тях, моментът е решителен и изисква много повече от лична почтеност и добросъвестно упражняване на професията", се казва още в документа.

На второ място хартата прави опит да очертае план за отстраняване на пречките пред функционирането на държавата, който включва обединяване в експертни групи на активни професионалисти от различни области. Техните концентрирани усилия според идеята на авторите й ще доведат до набелязването и прилагането на мерки, които да върнат властта на народа. Това може да звучи твърде общо, но всъщност е модел, който професионалисти и техни съмишленици в областта на околната среда и съдебната реформа например прилагат от години, а положителните резултати, макар и недостатъчни, вече са факт – "Орлов мост 2012" и отмяната на скандални промени в горския закон, отстраняването на Венета Марковска от Конституционния съд, изборът на членове на Висшия съдебен съвет и др.

"Защо мислим, че имаме шанс? Заради опита, който имаме със съдебната система. Там настъпи промяна, вярно, не е достатъчна, не е качествена, но процесите са задвижени", казва Христо Иванов, програмен директор на Българския институт по правни инициативи и съавтор на "Харта 2013". "Може да прозвучи драматично, но тя беше постигната от полупартизанско движение – чрез неформални срещи, акции, кампании, групи за натиск и т.н. Друг пример е това, което се случи в природозащитното движение – мобилизация на професионални групи (юристи) и активни граждани, която води до промяна в обществото. Вирусът на гражданското самосъзнание, зародил се благодарение на природозащитното движение, се превърна в зараза. Същото наблюдаваме и при разследващата журналистика, развитието на мрежа от професионалисти, които надграждат работата на колегите си. Всичко това е пример за малки групи, които могат да нанесат много тежък удар на системата", посочи още юристът.

"Опитваме се през собствения си опит и познание да разкажем диагнозата на държавата и не само да декларираме намерение, а да започнем оздравителни дейности. Да поемем отговорност", обясни Мирослава Тодорова.

Встрани от партиите и политиците

"Първоначално мислехме да се обърнем към президента Росен Плевнелиев с цел инициативата да мине под неговата егида", коментира пред "Капитал" Христо Иванов. Идеята е била да се търси институционална подкрепа, както и да се създаде специална комисия, която да работи по закон за демафиотизация, най-грубо казано, обясни още Христо Иванов. "Защото обществената нетърпимост към срастването на държавата с мафията достигна критична точка и сега имаме нужда от планомерно очистване", допълни юристът.

Впоследствие идеята да се търси подкрепа от президента и да се включва какъвто и да е държавен елемент е отхвърлена като възможност. "Виждате реакцията срещу една неформална организация, представете си атаката, която ще предизвикаме с въвличането на президента в светлината на опитите да бъде компрометиран. Решихме, че инициативата ще е изцяло доброволна, хората, които работят за нея, ще го правят само в лично качество и няма да търсим подкрепата на никакви организации. А конфликти за това, че дадена личност е решила да се включи, са неизбежни", посочи Иванов.

Първата цел на авторите на хартата е да формулират най-общо каква е ситуацията в момента, след това да се фокусират върху предложения за реформа на ключови сектори – финанси, медии, съдебна система, вътрешен ред. "Не сме засягали важни теми като демографската криза, образование и т.н., но искам да подчертая, че това не е политическа програма. Казваме какво знаем за тези ключови сектори и отключваме промяната в посоката, в която си представяме на този етап", каза Христо Иванов.

По думите му гражданите са единственият реален носител на промяна в момента, тъй като партиите са се вкопчили в статуквото. "Говорят си за листи, платформите им не стават, не изработват съдържание, нямат визия, идеология. Коя партия предложи визия за начина, по който ще изглежда България след 20 години например? Това е нашата цел – да изработим съдържание. Който иска, да го ползва", каза Иванов. "Ние предлагаме модел, ние не предлагаме партия, ние не кандидатстваме за финансиране, ние не гласуваме. Ние ползваме наличните ресурси – например плащаме от джоба си, за да имаме поне един елементарен сайт", добави той.

Конкретно

Мирослава Тодорова посочи, че вече са задвижени конкретни дейности, свързани с посланията на хартата и предвиденото в нея "създаване на експертни групи". "Разговаряме с различни специалисти от възловите области – публични финанси, сектор "Сигурност", лицензионни режими, обществени поръчки, медии, съдебна власт, избирателно право. Тази дейност е много важна, за да се дефинира предметът на работа на всяка група. Освен това създаваме комисия, която наричаме за краткост комисия за демокрация, която ще обобщи едрата картина и ще формулира конкретни препоръки. С оглед на конкретната ситуации изработването на законодателни предложения за промяна на изборните правила и за политическа дейност дейността на тази експертна група ще бъде приоритет", обясни Тодорова.

Христо Иванов коментира от своя страна, че в основата на всички дискусии и предложения ще се постави "изкореняването на корупционния модел". "Въпросът не е само нови избори, а нови избори, в чиято основа стои въпросът: как да изтръгнем мафията от държавата, как да направим невъзможно хора като Яне Янев и Волен Сидеров да са говорители на комисията "Антимафия", каза юристът. Когато и да дойдат следващите избори, ще имаме основа за доста по-качествена програма и за реални политики, допълни той.

Атаките

Едва ли авторите на хартата са си представяли реакцията, която ще предизвика публикуването на документа, голяма част от който описва (макар и на сложен език) общоизвестни факти (че сме провалена държава). Реакциите варират от упреци на почувствали се персонално засегнати общественици, през корпоративна атака (на статуквото) от страниците на близки до Делян Пеевски вестници до шизоидни обвинения в ционистка пропаганда. Вместо върху посланията в хартата за общо и координирано гражданско усилие за излизане от дълбоката институционална криза критиците се фиксираха върху въпроса "кой го написа това".

"Знаете ли кой е авторът на "Харта 2013"? Хиляди свободни, гневни и възторжени хора, които заявяват своята готовност да се обединим за възстановяване на демокрацията и върховенството на закона. За два дни подписалите документа с имената и професиите си са над 5 хиляди! Това е безпрецедентен случай в нашата история. И най-унищожителното обвинение за грозния провал на българската демокрация", написа в отговор журналистът Еми Барух, чието име е сред това на първите 60 юристи, журналисти, представители на научните среди и други, които обявиха написването на хртата. "Тя няма претенции за монопол върху истината, не е създадена, за да назидава гражданите, не цели разединение, а тъкмо обратното – консолидация на осъзнати граждански усилия за структурни промени в сферите, които позволяват възпроизводството на паралелната власт (чиито жертви сме в момента)", обясни Мирослава Тодорова. Документът, най-просто казано, задава посоката към изчистването на обществото от зловредни влияния и към промяната, чиито основи са опазване на основните човешки права и достойнство.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Вместо върху посланията в хартата за общо и координирано гражданско усилие за излизане от дълбоката институционална криза критиците се фиксираха върху въпроса "кой го написа това"."

  Ами този въпрос си е важен. Защото на думи и ДПС и БСП осъждат "влиянието на олигархията". Така, че е важно, не само какво се казва, но и доколко може да имаме доверие на този, който го казва. Като общество сме се опарили от фалшиви месии, които предлагат да ни "оправят".

 • 2
  yankee avatar :-|
  Yankee

  Хартата сама по себе си е добро нещо. Горчив привкус в устата отсавя факта, че е инициирана от Соросови клакьори (90% от подписалите). Трудно ми е да приема, че един международен мошеник (да не кажа престъпник) е дошъл с добри намерения и харчи пари за доброто на България. Добре е и неговите "сътрудници" тука да се замислят на кой Господ служат.

 • 3
  eslavova avatar :-|
  "X"

  Важно е кой е написал Хартата, разбира се. Мисля, че авторите не го крият - поставили са имената си под нея, дават интервюта, какво повече да ни кажат, казали са го вече. Явно става дума за колективен продукт, резултат на множество обсъждания и е трудно да се посочи коя идея чия е. Не е и необходимо.

  Горчив вкус обаче оставят атаките към авторите, опитите да се дискредитира Харта 2013 чрез атаки към Сорос и БХК. Първо, смехотворни са инсинуациите, че понеже някои от авторите били получили пари по проекти на Сорос, то неговата дълга ръка стои зад този проект. Това са глупости, но се тиражират от медиите на Делян П. и ко. Вярно е, че в България свикнахме всичко да се прави за пари или за много пари, но е време да приемем, че има и много хора, които изхождат не от личен финансов интерес, а от граждански позиции и мисъл за общото. И е време да разпознаем и подкрепим такива хора, когато се появят, а не да бързаме да лепим познатите клиширани етикети. Второ, не знам какво е "Соросови клакьори"; но знам, че има стотици хора в България, които получиха качествено образование в престижни западни университети благодарение на Сорос. Без ангажимент да проповядват неговите ценности. Можем да се радваме, че много от тези хора се връщат в България и допринасят за нейното развитие (това е основното изискване на стипендиите, доколкото ми е известно), защото със същия успех биха могли да се пласират и навън. Но може би предпочитаме елитът ни да е обучен в школите на Москва и Симеоново?

  И последно. Отначало ми се стори, че Хартата подхожда прекалено деликатно и не е много категорична и ясна в предложените мерки срещу олигархията. Но като гледам яростните атаки срещу нея от определени кръгове, разбирам, че явно застрашава сериозни интереси. Подземният свят явно няма желание връзките му с надземния да се извадят на светло, защото това е първа крачка към обезвреждането им. Хората на площада обаче казаха, че точно това искат, че им е писнало да захранват олигарсите и искат реална демокрация и прозрачност. Очевидно, това е един от инструментите, които имаме на разположение в момента. Дано от спорове около несъществени неща не пропуснем шанса да го използваме по същество. Дано гражданската енергия се окаже достатъчно мощна този път, а гражданите - достатъчно интелигентни в изборите си, за да се преборим с тази разяждаща болест, превзела държавата ни.

 • 4
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#3] от ""X"":

  На соросожите клакьори им се плаща за да бъдат навсякъде! Тук, в Дневник и капитал те пишат против БСП и Орешарски, а иначе са доволни от плановете на правителството (по думите на Светла Костадинова, шефката на ИПИ). Цитирам "Това, което видяхме като намерения на настоящото правителство почти изцяло съвпадат с това, което ние очакваме да видим, допълни директорът на Института за пазарна икономика." http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/oresharski-potvyrdi-ocenkata-za-ikonomicheski-ryst-do-1-za-tazi-godina,152655/
  Така че соросовите клакьори в момента гледат да прихванат и проконтролират и ако трябва унищожат онова, което има вероятност да възникне благодарение на критичната ситуация в България. По думите на шоковия терапефт Фридмън, критичната ситуация е шанс, да пробуташ решение, което устройва твоите интереси. Така че ситуацията в точно ситуация за атака от страна на соросовите изчадия. И както се вижда, те не спят. Ако групата написала хартата и желаеща да действа не се оттърве от соросовите изчадия няма да постигне нищо или даже обратното - ще постигне негативен ефект, както самия преход, също контролиран от соросови изчадия.
  Между другото, на народа му е все по-ясно каква роля играят соросовите клакьори и трябва да ви кажа, че соросовите изчадия са толкова мразени, колкото и олигарсите!

 • 5
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  До коментар [#3] от ""X"":Въпросът не е само до Сорос и неговите палаши. В страната действат десетки институти за пазарна икономика , за граждански нициативи , за кой знае кво. Отворете сайтовете. Вижте управителните им съвети , личния състав , партньорите и донорите.Всички те са рожба и храненици на западни фондове , фондации и пряко държавни организации. Всички тия политолози , социолози ,дето все желаят доброто на българите , са на ясла на чужди органи. Например , И-т за пазарна икономика има контролен съвет от 19 души американци ,начело с Ричард Ран. Чии интереси защитават те ?
  Всичките тия напъни за ревизия на изборните резултати са всъщност призиви за държавен преврат. Айде да видим какво ще свърши правителството , па след време да крещим по улиците , а не предварително.
  Ами ако на следващите избори резултати бъдат по-лоши за горните "патриоти " ?

 • 6
  yankee avatar :-|
  Yankee

  [quote#3:""X""]. Второ, не знам какво е "Соросови клакьори"; но знам, че има стотици хора в България, които получиха качествено образование в престижни западни университети благодарение на Сорос. Без ангажимент да проповядват неговите ценности. Можем да се радваме, че много от тези хора се връщат в България и допринасят за нейното развитие (това е основното изискване на стипендиите, доколкото ми е известно), защото със същия успех биха могли да се пласират и навън.[/quote]

  Парите не миришат - казваш, важното е да ги има...Ми то и Делян Пеевски може да прати стипендианти, и Доган е пращал. Не е ли по-добре сами да си подредим кочината, вместо да чакаме на добрата воля на международни мошеници и платената им кохорта тука? Атакистите са на заплата от Москва, а както се оказа и от Доган. Не виждам с какво ИПИ, "Българският" "Хелзинкски" комитет, и подобни слуги на зеления гущер са по-добри от тях .

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Поредната група либерасти със "собствен" проект които се опитват да ловят риба в мътна вода... сано лостоваците 1997, дедивците 2001, Бат Бамовците 2009.... а кризата си продължава, несе ослушва....

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Не е сериозно само да се надзърта в чаршафите на авторите на Хартата и да се повтаря тезата "щом има намесени евреи...", без да се обсъждат конкретните текстове.
  Протестите на ларгото достигнаха пика си. Тяхното единствено искане е оставка на правителството и нови избори. А какво стана с борбата с олигархията, с отвоюването на държавата от плутокрацията?
  Ако протестът не изкристализира ясни и конкретни искания, които да наложи на политиците, той ще си остане просто карнавал.

 • 9
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Е , борбата е трудна работа . Човек може и да загуби - по точки или с туш. Докато искането е чиста печелба ако спечелиш, ако не - оставаш си само с кряскането.
  И така - долу правителствто , нови избори . А борбата с олигарсите е думкане на тъпана.

 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#9] от "ahasver":


  [quote#9:"ahasver"]И така - долу правителствто , нови избори . А борбата с олигарсите е думкане на тъпана.

  Това се нарича демагогия. Както каза вчера колегата д-р Ник. Михайлов: къде беше това морално общество, когато Бойко Борисов ставаше премиер?
  Вие ми отговорихте: то реагира само на червено. Като бик. На заколение...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход