Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

След като четири години прокуратруата се правеше, че не вижда проблемите около Цветанов от няколко месеца е с тежка фиксация в бившия вътрешен министър

Кръстосан огън

ГЕРБ е атакувана от тези, които сама създаде

Велина Господинова, Росен Босев
15468 прочитания

След като четири години прокуратруата се правеше, че не вижда проблемите около Цветанов от няколко месеца е с тежка фиксация в бившия вътрешен министър

© Анелия Николова


Откакто са в опозиция, дори и да не влизат в парламента, ГЕРБ са под постоянен обстрел. Миналата седмица в атака срещу бившите управляващи се включиха и политици от редовете на партията. Те поискаха оставката на Цветан Цветанов, Искра Фидосова и на административния секретар Цветомир Паунов, като заплашиха, че ако това не стане, ще подкрепят създаването на нов политически проект. Въпреки че последните няколко години прокуратурата не даваше знак да вижда нещо нередно в управлението на ГЕРБ (дори напротив - чистеше ги след всеки скандал), през последните няколко седмици обвинителите са взели на мушка бившите управляващи. В ролята на истеричен високоговорител на целия този процес влизат и медиите на банкера Цветан Василев, и майката на неслучилия се шеф на ДАНС Делян Пеевски, които само допреди два месеца възхваляваха Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ.

Натискът върху бившите управляващи и най-вече начинът, по който той се усилва от медиите, застанали зад управляващите, е показателен за нещо интересно. Макар и публично да отхвърлят възможността за оставка и предсрочни избори, лидерите на сегашното мнозинство предполагат, че контролът върху ситуацията може да им се изплъзне. Затова им е изключително важно да компрометират Бойко Борисов и Цветан Цветанов колкото е възможно по-бързо, защото по логиката им без тях няма ГЕРБ.

Приятелски огън

Атаката по втория човек в ГЕРБ (засега с едно обвинение и едно предстоящо) по двете линии - от прокуратурата и в партията, започна в миналата неделя с приятелски огън от партийни активисти. Досега фронтът срещу Цветан Цветанов се поддържаше главно от бившия министър на земеделието Мирослав Найденов и бившия депутат Емил Димитров. В различни свои изказвания в предизборната кампания и след това двамата отправиха тежки обвинения към него. Найденов директно обвини Цветанов, че по време на управлението на ГЕРБ като министър на вътрешните работи е разпореждал да бъдат подслушвани членове на кабинета. Според него са били правени и профили на министри и депутати с цел да бъдат притискани от ръководството на ГЕРБ. Димитров пък добави, че заедно със зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова Цветанов са създавали интриги, като подвеждали лидера Бойко Борисов за ситуацията в партията.

В този сюжет периодично се включваше и бившият депутат и бивш областен председател на Хасково Иван Петров.

Сред недоволните беше и бившият депутат и областен координатор във Варна Павел Димитров. Конфликтът на Димитров с партийното ръководство тръгна от местните избори, когато той първо искаше да бъде номиниран за кандидат за кмет, а впоследствие се опитваше да наложи друг кандидат, различен от Кирил Йорданов, зад когото застана централата на партията в София.

След изборите областният управител по времето на управлението на Бойко Борисов Недялко Недялков също се обяви срещу политиката на Цветанов, а зам. областният управител на Пловдив Георги Игнатов каза, че напуска партията. Той изпрати писмо, в което заяви, че е разочарован "от климата и политиката" в партията, чийто учредител е.

Бунтът на недоволните

Ако досега обаче шумът в системата на партия ГЕРБ се появяваше спорадично, а всеки един от недоволните имаше свои мотиви да атакува зам.-председателя на ГЕРБ, от миналата седмица бунтарите срещу Цветан Цветанов се обединиха. До медиите беше изпратено писмо до Бойко Борисов, в което поискаха отстраняването на Цветан Цветанов, Искра Фидосова и административния секретар Цветомир Паунов. В пет точки те посочиха и конкретните си мотиви за това. Между тях са загубата на 600 000 гласа на последните парламентарни избори. "Като основни фактори в националния предизборен щаб на ГЕРБ тримата носят главната отговорност за загубата на доверие", се казва в писмото. Те твърдят още, че подреждането на депутатските листи не е ставало след съгласуване с местните структури, а от Цветанов, Фидосова и Паунов. Накрая писмото завършва със заплахата, че ако Бойко Борисов не предприеме действия, недоволните ще "подкрепят създаването на нов политически проект". Писмото е подписано от 25 бивши депутати и областни координатори на ГЕРБ, въпреки че в разпратения до медиите вариант то не е подписано. Неофициално пред "Капитал" участници в изготвянето му обясниха, че няма имена, защото "активистите се страхуват от евентуални действия, които Цветанов би предприел спрямо тях". Пак неофициално те разказаха, че решението за писмото е взето на среща в Етрополе, чийто домакин е бил бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. На нея са присъствали около 30 активисти на партията и бивши депутати от предишното Народно събрание. Присъствали на разговорите разказаха, че са взели крайното решение да се обърнат с писмо до Борисов и да го направят достояние на медиите, след като нямало резултат от предишната им среща, която се е състояла преди десетина дни в Стара Загора. На нея се взело решение част от недоволните да се срещнат с Борисов и да поставят пред него проблемите в партията. "Разговаряха с него, но след като не последва нищо, решихме да се срещнем отново и да излезем официално с писмото", разказа участници в срещата в Етрополе. Като основен организатор на сбирката те посочиха Иван Петров. На срещата присъствал и бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който след обвиненията към Цветанов в подслушване беше изключен от партията.

Участници в срещата обаче са скептични към идеята недоволните да създадат нов политически проект. Още повече че дори и да напуснат ГЕРБ заедно с други активисти, едва ли може да се стигне до по-сериозно разцепление. Бившият депутат Емил Димитров направи опит да участва в парламентарните избори, който се провали. Той първо се опита да сглоби коалиция между ВМРО, партия "Средна европейска класа" и част от студентите от  февруарските протести. Обединението обаче се издъни, след като "Нова тв" показа как активистите се инструктират да купуват застъпници и гласове. Впоследствие неофициално се твърдеше, че Димитров е застанал зад ВМРО, които спечелиха около 2% на вота.

"Няма ясна идея какви следващи действия ще предприемем, ако Борисов не изпълни искането ни за отстраняване на Цветанов, Фидосова и Паунов. Повечето държим да си останем в ГЕРБ", призна участник в двете срещи.

Административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов беше категоричен, че в партията няма разцепление. "Всеки един в партията знае, че лидерът е Борисов, зам.-председателят е Цветанов и че всички решения не са еднолични, а се вземат след съгласуване", каза той. "Това е един стар прийом, който се използва за създаването на някаква интрига в ГЕРБ, като се да вкара раздор между Борисов и Цветанов", добави Паунов.

За да тушира проблемите в местните структури обаче, Борисов се срещна поотделно с проблемните структури. Като резултат от "помиряването" между спорещите страни беше отстранен от поста областен координатор на Хасково сегашният кмет на Димитровград Иво Димов, срещу когото беше Иван Петров. Той беше заменен с бившия министър на икономиката Делян Добрев. Изключеният от ГЕРБ Недялко Недялков запази членството си в партията. Като член отново беше възстановен и бившият депутат и неуспял кандидат за кмет на Самоков Цветан Сичанов. Лидерът Борисов обаче отказа да отстрани Цветанов, Фидосова и Паунов, каквото беше искането на недоволните.

Вътрешнопартийните турбуленции в ГЕРБ по места обаче изглеждат по-малкия проблем на Борисов. Далеч по-сериозният въпрос може да се окаже запазването на целостта на парламентарната група на ГЕРБ. Неофициално присъствали на сбирката в Етрополе твърдят, че на нея е имало и двама депутати от сегашния парламент. Още от началото на работата на това Народно събрание очакванията на народни представители от БСП и ДПС са да започне разцепление в групата на ГЕРБ. И точно от редиците на бившите управляващи да дойдат необходимите им за мнозинство гласове. Двете партии имат сега общо 120 депутати и на практика им трябва още един глас, за да имат гарантиран кворум в парламента. В групата на ГЕРБ вече се появи първото по-сериозно разделение при обсъждането на въпроса дали депутатите да напуснат парламента, или да останат да работят. За крайното решение за напускане беше взето след сериозна дискусия и разделение 40% към 60% в полза на бойкота на работата на парламента, като решението беше гласувано след решаващата намеса на лидера Бойко Борисов.

Четвъртият коалиционен партньор

И ако за вътрешните противоборства в партията имаше признаци още по времето на управлението на ГЕРБ, едва ли някой тогава е предполагал, че най-големият душманин на Цветанов и Борисов ще бъде Сотир Цацаров, комуто те съдействаха да стане главен прокурор в края на миналата година.

В първите месеци под управлението на Цацаров прокуратурата не даваше никакъв знак, че има намерение да разследва дори публично известните казуси около правителството на ГЕРБ. Активизацията се случи по време на служебното правителство и беше на принципа "сигнал от БСП – проверка от прокуратурата". Така главният прокурор "научи", че срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов има дело за корупция, че има проблеми с подслушването в МВР и т.н. Кулминацията на оперативното взаимодействие между прокуратурата и БСП беше в деня за размисъл. Тогава държавни обвинители и следователи отидоха и намериха бюлетини в печатницата в Костинброд, собственост на общински съветник от ГЕРБ. Информацията за иначе тайната операция изтече към изпълнителния директор на ТВ7 Николай Бареков, който се включи от мястото на събитието и така превърна новината в тема, която засенчи всички останали новини през следващите няколко дни.

Критиките и съмненията около методите, по които Цветан Цветанов управлява МВР, са известни от отдавна, но прокуратурата се фиксира върху него чак след като той излезе от властта. Първо имунитетът му падна по делото за т.нар. незаконно подслушване, което всъщност се оказа дело за неупражнен контрол от страна на Цветанов над подчинените му директори на СДОТО. Тази седмица Сотир Цацаров поиска още веднъж имунитета на бившия вътрешен министър – този път за това, че е отказал шест пъти да разпореди подслушване във Велико Търново.

От думите на главния прокурор тази седмица стана ясно, че държавното обвинение дори е създало своеобразен екшън план по разследването срещу бившия вътрешен министър, за да може срещу него да бъде внесен обвинителен акт до няколко седмици.

Тазседмичният прокурорски залп срещу ГЕРБ включваше и новината, че са образувани две дела, свързани с полетите на премиера Борисов с "Авиоотряд 28" и летателната техника на армията. Любопитното в случая е, че периодът, който обвинителите ще проучват, съвпада именно с управлението на ГЕРБ и нито ден по-рано. В четвъртък зам. главният прокурор Борислав Сарафов уточни, че проверката ще обхване и по-ранни периоди.

Пак тази седмица прокуратурата съобщи, че е преброила бюлетините, които е намерила в Костинброд. Годните за ползване от тях са били малко 351 хиляди. Месец и половина след началото на разследването държавното обвинение все още не знае дали изборните книжа са били предназначени за манипулиране на вота. Борислав Сарафов уточни, че този път прокуратурата ще е "изрядна" и ако повдигне обвинение, ще е в края на разследването и няма самоцелно да търси свидетели.

На фона на тази активност прокуратурата отказа да образува дело за скандала около договорите, които бившите PR-ки на Мирослав Найденов бяха сключвали с Министерството на земеделието. Горе-долу по същото време стана ясно, че обвиняемият Найденов е намерил прокурорска опека и е станал защитен свидетел (с физическа охрана). Днес, както казахме по-горе, именно Найденов е в ядрото на вътрешната опозиция в партията на Бойко Борисов.


53 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-@
  За да останат ХОРА в България.

  Каквото сам си направиш,
  никой не може да ти го направи !

 • 2
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Миналата седмица в атака срещу бившите управляващи се включиха и политици от редовете на партията."

  В атаката от поне година участва и Икономедия. В случая пак има намеци и неверни твърдения - мненията на БИВШИ членове на ГЕРБ изгонени заради търговия с влияние и нерегламентирани контакти се представяше за "разцепление в ГЕРБ". чак толкова тъпи не сте, че да не можете да правите разлика - значи и Вие сте в агитката.

 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Атаката по втория човек в ГЕРБ (засега с едно обвинение и едно предстоящо) по двете линии - от прокуратурата и в партията, започна в миналата неделя с приятелски огън от партийни активисти. Досега фронтът срещу Цветан Цветанов се поддържаше главно от бившия министър на земеделието Мирослав Найденов и бившия депутат Емил Димитров."

  Няма как да обявиш някого, когото си изгонил от партията за приятел, ерго не става дума за "приятелски огън". Още по-малко става дума за "партийни активисти" - и Димитров и Найденов бяха лишени от своите позиции в ГЕРБ. Това вече си е груба фактологична греша или евтин опит за манипулация.

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Накрая писмото завършва със заплахата, че ако Бойко Борисов не предприеме действия, недоволните ще "подкрепят създаването на нов политически проект".

  Тази с право натирена от ГЕРБ плява явно наистина се е взела насериозно. Тези хора няма да успеят да съберат и 1% от гласовете.

 • 5
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Прокуратурата се е "вкопчила" в Цветанов, за да не се занимава с нищо належащо, намесващо се в работата на сегашната власт. Един вид кьорфишек, за пред публиката.

  А колкото до Цветанов, с неговия кръг от съдии, прокурори и висши магистрати и "независимата" ни съдебна система, накрая ще му поднесат официални извинения за съдействието му.

 • 6
  han.asparuh avatar :-|
  han.asparuh

  Отсъствието на ГЕРБ от парламента само подпомага кликата БСП-ДПС-Атака. Както направиха ГЕРБ? Изтриха се ръцете с това че никой не иска да си играе с тях и избягаха, оставяйки президента да се оправя сам с безочиото на кликата!

  А какво за тези които гласуваха за ГЕРБ? Те трябва да се чувстват още по-предадени от самата партия, чието лидери се интерисуват само за себе си и дали ще са добре поставени за следващите избори. Аз имам една новина за тях - не няма! Защото предателството не се прощава!

 • 7
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Нищо ново - куманезите атакуват пребоядисаните такива чрез толкова услужливата прокуратура. А фактът, че всички са затънали до гуша естествено убягва на поляризираните партийни фенове. Надявам се мат'рялът да осъзнае, че самият той дава основната хранителна среда за мафиотизиране на администрацията.

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  "Интересни" са политическите партии в България! Преди няколко години в раздразнението си и един от малкото моменти, в които някой от известните кукловоди в България се реши да приповдигне завесата на задкулисието, Румен Овчаров директно призна, че съществува т.н. политическо генно инженерство и че една партия - РЗС, е плод именно на него. Неговите думи потвърди и тогавашният министър на МВР и сегашен председател на Народното събрание (макар и не за дълго, уверен съм) Михов. Спомняте си, че тази партия и Яне Янев бе де факто говорител на Алексей Петров и - забележете паралела - той често изкарваше факти и документи, явно "изтекли" от службите, КОИТО ПРОКУРАТУРАТА ВПЕЧАТЛЯВАЩО РАДУШНО ПРИЕМАШЕ И ЕКСПЕДИТИВНО РЕАГИРАШЕ, по подобие на настоящата й активност срещу Цветанов.
  След като сме наясно, че явлението политическо генно инженерство в българския политически живот не е непознато явление за създаването на нови партии, плод на задкулисни договорки, намерения и интереси, да видиме и други примери.
  Всеизвестно е, че ДПС е политически проект на безспорно най-големият кукловод от годините на прехода - Андрей Луканов, с помоща на ДС и не случайно цялото ръководство на тази откровено етническа, и по тази причина незаконна и противоконституционна партия са доносници и служители на рецидивистната Държавна Сигурност, начело с Доган. Импулсът на Луканов и визията му за изключително важната роля в бъдеще на етническата партия за избягване на справедливи наказания за престъпленията на червената партокрация, за осъществяването на пъклените планове за тоталното разграбване на България и успешното трансформиране на политическата им власт в икономическа при запазване и на политическата с привидна демокрация на претендиращи за автентични, а всъщност контролирани партии и лидери е толкова силен, че са пренебрегнати и възраженията на червения до мозъка на костите тогавашен главен прокурор Мръчков. Нещо повече - впрегнати са и лични международни връзки и контакти на ДС и КГБ мафията така, че дори и западни представители и посланици да подкрепят очевидното нарушение на Конституцията на Република България за регистрация на незаконната етническа ДПС.
  Защо бе толкова нужна ДПС на червената върхушка и ДС-КГБ политическото генно инженерство вече стана пределно ясно и на най-несхватливите (а на останалите още при активното ДС мероприятие на Бригадир Аспарухов, което незаконно свали правителството на страната с изцяло лъжливи обвинения, което дори самият Бригадир призна). Може би ако трябва да перефразираме приказката, че "мечтата на всеки роб е да стане ... робовладелец", то в българския политически живот "мечтата на всяка зависима кукла на конци е да се превъплъти в ... автентичен кукловод", след като е награбил достатъчно и е "станал милионер в зелено", по подобие на Ахмед Доган, така че "той да разпределя порциите в държавата" и "всеки по-голям бизнес да търси неговото благоволение".
  И като сме започнали с партиите, плод на политическо генно инженерство, не можем да не споменем и тази на поканения от ДС генералите Симеон, драг гост на Мултигруп и дългогодишен храненик преди появата му в България на доказания офицер на ДС и КГБ Атанас Тилев, при когото Кобурготски е бил на хранилка - НДСВ. Правителството на Симеон бе изцяло наредено от довелите го като спасител ДС-КГБ кукловоди като част от задкулисните договорки, при които му бяха дадени имоти и възможности за далавери за стотици мишиони. Впрочем точно при него започна шеметният възход към върховете на държавата и на следващия проект на кукловодите - Бойко Борисов!
  Има и други партии, следващи подобна логика и намерения при конструирането им, вкл. на т.н. олигарси, къде по-прикрито, къде съвсем явно - на Ковачки, Марешки, Кунева, ... и разбира се Атака, чийто "звезден момент" на активация, респ. осребряване, последвано от рязко потъване в небитието наблюдаваме в момента.
  Не може да не пропусна в този ред на мисли и СДС, разбира се. Но там, в началото на имитацията на демократична революция импулсът на хората бе толкова силен и спонтанен, че ДС и червените кукловоди трябваше да прибягнат към друг прийом, те извадиха от торбата с лъжите и хитрините си старото правило: "Когато не можеш да спреш даден процес (стихия), ОГЛАВИ Я!" За да можеш да я манипулираш и направляваш в желаната посока. Достатъчно е само да си спомним първите "видни демократи" и кръгла маса с такива като Продев, Вагенщайн, Тренчев, Желев,... Доган, за да стане ясно, че ДС знае и друг начин да прокарва намеренията си чрез една политическа партия, която не е създала, като я овладее от вътре - чрез рекет, корупция, шантаж, заплахи, дискредитиране, убийства,...все дейности, в които е специализирала и има десетилетен опит.
  И така - да се върнем на един от най-актуалните в момента все още проекти на политическо-олигархично генно инженерство в България - този на Бойко Борисов и ГЕРБ.
  Но понеже постингът стана доста дълъг, добре е да го коментираме в друг.
  Само ще отбележа, че е много интересна дисекцията и анализа на мястото и ролята, отредени от кукловодите на Борисов и Цветанов и на взаимоотношенията им - публични и действителни!
  Защото в един свят на задкулисието и разнопосочни и често престъпни конкурентни олигархични, НО И ДРУГИ, ВЪНШНИ ИНТЕРЕСИ, надявам се никой няма илюзии, че "совите не са това, което са"!

 • 9
  pi3.14 avatar :-(
  pi3.14

  няма оптимизъм; за кого да гласуваме ?
  тези (ГЕРБ) не стават;

 • 10
  az_medikyt avatar :-|
  az_medikyt

  От никого досега не съм чул конкретни причини за нехаресване и неодобрение на ГЕРБ, Цветанов и Борисов.

  Кажете ми ЗАЩО?

  Конкретно!

  Общи приказки не кльопам!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK