Обединение по време на криза
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Обединение по време на криза

Иван Костов предаде лидерския пост в ДСБ на Радан Кънев

Обединение по време на криза

Пет партии – ДСБ, "Зелените", ДБГ, "Свобода и достойнство" и "Синьо единство" поставиха началото на нов реформаторски блок

Велина Господинова
19005 прочитания

Иван Костов предаде лидерския пост в ДСБ на Радан Кънев

© Красимир Юскеселиев


За десницата в България или добро или нищо. Така стояха нещата в десноцентристкото политическо пространство допреди десетина дни. Нито една от партиите не успя да прескочи 4% бариера за влизане в парламента, а лидерите на ДСБ, ДБГ, СДС и ръководствата на трите формации подадоха оставки. Изпаднали тотално от голямата политическа сцена, десните плахо заговориха за обединение, но едва ли бяха подготвени за това, което се случва сега – масовите протести срещу правителството на Пламен Орешарски, задълбочаваща се политическа криза, която може да доведе до нови предсрочни парламентарни избори.

Данните от блиц проучване на Деян Кюранов от Центъра за либерални стратегии за профила на протестиращите в София сочат, че хората, които излязоха на улицата след скандалното назначение на Делян Пеевски за председател на ДАНС, почти еднакво не одобряват и четирите партии, които са в парламента. Над 90% от анкетираните в София не одобряват БСП, ДПС и "Атака". А около 80% не одобряват и ГЕРБ. Политолози и социолози са категорични, че протестиращите са хора, които нямат свое представителство в парламента. Една част от тях са привърженици на малките десни партии, а други или са не са гласували, или гласовете им са се разпилели по други формации. Всички обаче са обединени от липсата на алтернатива на статуквото.

Ситуацията около протестите изискваше бързи действия и поне засега десницата отговаря адекватно на очакванията. Първо "Демократи за силна България" (ДСБ) избраха нов лидер на партията – Радан Кънев, който не само че заговори за обединение на десните формации, но и бяха предприети конкретни стъпки в тази посока. Партията преформулира и политическия си противник – той не е вече само БСП, а олигархията, която намира своето представителство чрез ръководствата на партиите в парламента. Това стана основа за начало на общи действия между пет партии – ДСБ, "Движение България на гражданите", партия "Зелените", Народна партия "Свобода и достойнство" и "Синьо единство". Те излязоха с обща позиция, в която поискаха оставка на правителството на Пламен Орешарскии и предсрочни парламентарни избори.

Една пречка по-малко

В изказването си пред делегатите на националното събрание на ДСБ миналата неделя новият лидер Радан Кънев заяви, че има криза в партията, криза в десницата и криза в българското общество. "ДСБ отдавна е малка партия. Две неща обаче ни отличаваха от останалите политически сили – лидерството и парламентарното представителство. Днес нямаме нищо от това", каза Кънев. "Реформаторското малцинство е единно за пръв път след 1997 г. и ДСБ трябва да лидира тези процеси", добави новият председател.

Изборът на нов лидер на ДСБ беше важен по няколко причини. Първо, защото именно бившият председател Иван Костов се сочеше като една от пречките за неслучването на обединението вдясно. На последните избори съюзът с партията "Синьо единство" се разпадна, като и двете страни си отправиха взаимни обвинения за провала. Не се стигна и до разговори с партията "Свобода и достойнство" на бившия зам.-председател на ДПС Касим Дал, като оттам посочваха като пречка за евентуален съюз личността на бившия премиер. Костов имаше и непремерени изказвания при учредяването на партията на бившия еврокомисар Меглена Кунева.

По време на форума политиката на отказ от всякакъв вид партньорство с други политически формации призна и Екатерина Михайлова. "Трябва да запазим ценностите, но трябва и промяна, за да може партията да се отвори. Ние не можем да го направим. Аз не мога да го направя, защото съм обременена", каза тя. "Времената са нови и те изискват нови хора. ДСБ трябва да се превърне от партията на Костов в партия - флагман на реформаторския десен блок", каза и Иван Костов и така на практика застана зад политиката на новия лидер.

Сега обаче на Радан Кънев му предстои да убеди и ония активисти на партията, които не приемат за лидер друг освен Иван Костов. Както и да овладее негативизма на тези, които виждат в партньорството с други партии "загуба на идентичността на ДСБ". Съпротивата е най-вече по линията на коалиция с партията на Меглена Кунева - ДБГ.

Кой в обединението

Радан Кънев вече очерта кръга на формациите вдясно, с които категорично няма да се водят разговори за бъдещия реформаторски блок. "ГЕРБ не са реформаторски субекти и не отговарят на очакванията на хората за промяна. Те имаха властта четири години, промяна почти нямаше. Има отделни лица в ГЕРБ, които будят симпатии у десните избиратели, но говорим по-скоро за изключения, отколкото за правило", каза той пред агенция "Фокус". Кънев изрази и резерви по отнношение на СДС. "От миналата година техният политически път е пряко свързан с ГЕРБ", каза той. Все пак остави вратичка за присъединяване към блока, но с уговорката, че трябва да се изчака конференцията на СДС в началото на юли, на която ще бъде избран нов лидер. По същите причини в разговорите не са поканени и НДСВ, където Христина Христова подаде оставка след изборите и се очаква изборът на нов председател.

Засега в реформаторския блок освен ДСБ влизат още ДБГ, "Зелените", народната партия "Свобода и достойнство" и "Синьо единство", в което са бившите народни представители от СДС около Мартин Димитров и евродепутата Надежда Нейнски. В сряда тези формации излязоха с единна позиция за изход от кризата в четири стъпки (виж карето) и се ангажираха да изработят обща "платформа на единен реформаторски блок за демафиотизация и модерно управление на България" заедно с гражданското общество. Форматът на обединението обаче няма да бъде затворен само в рамките на тези политически сили. "Ще бъдат потърсени изявени личности, неправителствени организации и хора, които са много активни в протестите, както и тези, които предложиха Хартата 2013 за "За разграждане на плутократичния модел на българската държава", обявиха от новото ръководство на ДСБ. 

Кризата като шанс

Политологът Васил Гарнизов е категоричен, че историята отваря врата за нов десен политически формат. Социологът Антоний Гълъбов е на мнение, че пораженията не са в полето ляво - дясно, а в полето правова държава - демокрация.

"В момента сме на хоризонта олигархия - демокрация. И най-ефективното действие на десните партии би било да се позиционират именно там. Има поражения върху постигнати неща, свързани с изграждането на някаква минимална демокрация. Истинското бойно поле е за върховенството на закона и демокрацията", смята Гълъбов. Подобна е и позицията на политолога Евгений Дайнов. "Ако иска да има сериозно присъствие в следващия парламент, това обединение трябва да се разширява, включвайки и десни, и недесни субекти, както и такива, които са отвъд дясното и лявото. Трябва да се създаде коалиция на много широка основа на принципа гражданите срещу мафията", казва той.

Опасностите пред обединението

Още в началото на разговорите се появиха и първите разногласия. "Зелените" категорично не приемат новото обединение да се нарича дясно. "В момента има един реформаторски блок, но няма да го нарека десен", каза съпредседателят на формацията Андрей Ковачев. Според него в протестите участват различни хора, които искат в България да се направят демократични реформи и тези хора не са нито леви, нито десни. "Зелените" предпочитат обединението да се нарича "Антиолигархичен реформаторски блок". От "Синьо единство" пък продължават да настояват десните партии да се слеят в единен политически субект. "Това е начинът да създадем механизма, с който да се откажем от удобното свикване с различните партийни организации и да имаме смелостта да заявим, че притежаваме желание да се променим", заяви председателят Христо Панчугов.

Политологът Васил Гарнизов също е на мнение, че първото нещо, което формациите от обединението трябва да направят, е да ускорят процеса на лидерско съзряване. "Сега действат по-скоро откъм варианта на коалиционно управление, но в България коалиции, оглавявани от много хора, постигат скромни резултати", смята Гарнизов. Като пример той посочи СДС от ранния му период, когато малки лидери на различните партии се сблъскваха по различни въпроси. "Ако лидерите са много, намалява ефикасността", заяви той. Според него не трябва да се изтласкват на преден план неподходящи личности, които се възприемат резервирано. "Когато десните взимат решение за лидерство и представителство, трябва да проявят мъдростта неемблематични за десните протестиращи личности да не са отпред", добави Гарнизов.

Политологът Евгений Дайнов смята, че в момента лидерите на партиите в реформаторския блок са поколението на 30-40-годишните, което е по-скоро обединяващо, а не разединяващо. "Предишното поколение бяха настроени да прокарват водораздели. Това е поколението, което е прекарало младостта си, гледайки как се дърлят предишните лидери по между си. Те сега поемат реално властта като обединители", каза Дайнов. И добави: В тези партии, които са в преговорите, е едно поколение 30-40-годишните, което е по-скоро обединяващо, а не разединяващо. Радан Кънев и другите лидери са хора, които са настроени обединително. Те сега поемат реално властта като обединители", каза Дайнов. И добави: "Познавам ги всичките и мисля, че те са си научили урока."

По темата работи и Люба Йорданова

 
Из декларацията на 5-те партии:

Нито една от 4-те парламентарни партии не може да посочи решение. 85% от българите подкрепят протеста. Общественият консенсус днес е извън парламента. Днес е нужен ясен план с конкретни стъпки и срокове за излизане от политическата криза. Четирите необходими стъпки, които трябва да бъдат предприети, са:

 1. В петък, 28 юни 2013 г., премиерът Орешарски да декларира пред парламента, че ще подаде оставка не по-късно от 15 юли 2013 г.

 2. Парламентарно представените партии незабавно да декларират, че се отказват от мандат за формиране на нов кабинет в рамките на 42-то Народно събрание.

 3. Президентът да насрочи предсрочни парламентарни избори не по-късно от края на септември 2013 г.

 4. През времето до разпускането си парламентът да приеме промени в изборния кодекс.

За десницата в България или добро или нищо. Така стояха нещата в десноцентристкото политическо пространство допреди десетина дни. Нито една от партиите не успя да прескочи 4% бариера за влизане в парламента, а лидерите на ДСБ, ДБГ, СДС и ръководствата на трите формации подадоха оставки. Изпаднали тотално от голямата политическа сцена, десните плахо заговориха за обединение, но едва ли бяха подготвени за това, което се случва сега – масовите протести срещу правителството на Пламен Орешарски, задълбочаваща се политическа криза, която може да доведе до нови предсрочни парламентарни избори.

Данните от блиц проучване на Деян Кюранов от Центъра за либерални стратегии за профила на протестиращите в София сочат, че хората, които излязоха на улицата след скандалното назначение на Делян Пеевски за председател на ДАНС, почти еднакво не одобряват и четирите партии, които са в парламента. Над 90% от анкетираните в София не одобряват БСП, ДПС и "Атака". А около 80% не одобряват и ГЕРБ. Политолози и социолози са категорични, че протестиращите са хора, които нямат свое представителство в парламента. Една част от тях са привърженици на малките десни партии, а други или са не са гласували, или гласовете им са се разпилели по други формации. Всички обаче са обединени от липсата на алтернатива на статуквото.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

76 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Това стана основа за начало на общи действия между пет партии – ДСБ, "Движение България на гражданите", партия "Зелените", Народна партия "Свобода и достойнство" и "Синьо единство"

  Браво - стъпка в правилната посока. Не е толкова страшно че зелените не са дясна партия (или пък, че "Свобода и достойнство" не е такава). Тези малки формации трябва да се концентрират върху това, което ги свързва, а не които ги разединяват - а то е, че повечето като цяло са необременени с връзки със съществуващия олигархичен модел. В това отношение имам известни резерви към Кунева (а и Касим Дал може би има известна отговорност), но може би и компромис е необходим за да се мине бариерата.

 • 2
  iwonow1 avatar :-|
  iwonow

  Обединение - ОК , но комуноидната снаха Пръмова - задължително -"вън от чадъра"...

 • 3
  phill11 avatar :-|
  phill11

  Обединение?????
  Навсякъде се говори за общи действия.
  Нека сме точни.
  Ако се подпише някакво споразумение, без общ политически субект, това Обединение ли е?

 • 4
  rage_against avatar :-P
  Rage Against

  До коментар [#2] от "iwonow":

  в това обединение трябва да се подходи политически.
  т.е. новият десен съюз трябва да обедини:
  - почти всички десни избиратели, които искаме нова дясна силна партия/съюз;
  - всички турци, разочаровани от ДПС, едно, защото ДПС не направи нищо за турците, второ, защото турци няма нужда от собствена партия, а от среда в България, която им дава свобода, сигурност и възможност да се развиват и да се чувстват, че са турци, мюсюлмани, свободни граждани в европейска държава;
  - почти всички разочаровани от БСП (т.е. поддръжници на Кунева, с някакви странни и постоянно менящи се убеждения: ляво-център-дясно);
  - други недоволни от БСП-ДПС-Атака коалиции;
  - и част от тъпанарите, които постоянно се люшкат между Жорж Ганчев, Александър Томов, Яне Янев, Волен Сидеров и други клоуни, които в едно зряло демократично общество и образован народ никога няма да доближат Народното Събрание по-близо от Ропотамо, или Димитър Несторов, или Сточна гара, или Константин Величков...

 • 5
  ventsy avatar :-|
  ventsy

  Според мен, първо трябва ДСБ, ДБГ, СДС и "Синьо единство" да се обединят и да формират обща партия (Обединена Българска Десница ОБД например), да изберат нови водачи, да преструктурират партията, да изработят някаква обща програма, и чак след това да се търси партньорство със Зелените и други типични партньори (БЗНС-тата например) .

  А то програмата е ясна:
  1. Коренна реформа в МВР
  2. Коренна реформа в прокуратурата
  3. Прехамване на бюрокрацията и въвеждането на електронно правителство
  4. Насърчаване на малкия и средния бизнес и увеличаване на усвояването на пари от евро програмите.

 • 6
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  Ей какво ли няма да направят провалените така наречени десни :) ,за да оцелеят.Изкарват малко по-непознати лица на преден план ,а отзад старите муцуни дърпат конците.
  Това като вица :
  "Казал кандидат жениха на булката:А дано да си девствена,
  А тя:"Дано Дано ,ама надали "

  Ама може и да мине за малко номера.В мътни води лесно се плува :) ха ха.
  И "Дет се вика": По-добре в парламента ,отколкото извън него ,нали куме :)

 • 7
  gallnare avatar :-|
  Мария

  Не вярвах, че някога ще мисля по този начин, но според мен обстоятелствата налагат доста по-широка коалиция от обявената. Налага го и обявената цел - не толкова антикомунизъм, колкото "всички срещу олигархията, мафията и за модерна България". Именно затова трудно се аргументира и убеждава защо с Кунева, че и със зелените, а не И с ГЕРБ и СДС.

 • 8
  sinergy avatar :-|
  Sinergy

  До коментар [#7] от "Мария":


  [quote#7:"Мария"]Именно затова трудно се аргументира и убеждава защо с Кунева, че и със зелените, а не И с ГЕРБ и СДС.[/quote]

  Вие сериозно ли? Нали точно ГЕРБ е представител на същата тази олигархия срещу, която се борим!!! Относно СДС причината е, че те просто станаха сателит на ГЕРБ - за това се изчаква и новото ръководство, но едва ли ще има промяна там.

 • 9
  gallnare avatar :-|
  Мария

  До коментар [#8] от "Sinergy":

  Ние - сериозно. Питах за логиката, по която зелени и ДГБ се третират различно от ГЕРБ и СДС, чийто фен никога не съм била. Олигархията няма цвят, а политиката била изкуство на възможното. Няма нужда да съм Бисмарк, за да виждам кое е възможното в България 2013 г.

 • 10
  sinergy avatar :-|
  Sinergy

  До коментар [#9] от "Мария":

  За Кунева съществуват обективни причини. Не съм и голям фен, но нека ги изтъкна поне 1-2 от гледна точка на евентуално обединение:

  - Въпреки, че Кунева е Пръмова, до момента предимно се е изявявала като експерт, а не поддръжник на комунидо-олигархичният строй. Тук има 1-2 малки изключения, но до момента не се е изразила като чист поддръжник на БСП и компания и поради тази причина може да бъде ценен съюзник ако отговори на условията.

  - партията е позиционирана в център или може би център-ляво и при нови избори едно обединение трябва да привлече максимален брой избиратели, включително такива, които не се смятат за десни.

  Ако не се лъжа цялото ръководство на ДБГ подаде оставка и може би конкретно Кунева/Пръмова вече не е в ръководството, но това не променя по-горното. За сметка на това срещу ГЕРБ има доста повече аргументи в против, а покрай тях и СДС закачат негативизма.

  Относно зелените май не бях чувал хубави неща за лидерите им, но не съм запознат и не мога да коментирам. Нека да кажем, че те предстои да се докажат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK